dobila sem virus
Očitno sem v svoj prenosnik dobila virus (nek trojanski). Opazila sem tako, da se mi je prenastavila domača stran in je nisem mogla nastavit več nazaj.
Med tem, ko sem skušala popraviti napako sem ugotovila tudi, da mi je moj antivirusni program potekel, zato se je verjetno vse to tudi zgodilo.
Kaj naj zdaj?
Ali pomaga, če naknadno naložim oziroma obnovim antivirusni program?
Ali virus deluje, če je računalnik ugasnjen?
Ali je ogorožen tudi moj Klik NLB in lahko pridejo do mojega denarja?
Hvala za odgovore!
Najprej si uredi vse potrebno z veljavnostjo protivirusnega programa, poberi zadnje posodobitve protivirusnega progarama in čekiraj računalnik oz. odstrani viruse. Virus si dobila skoraj 100% zaradi poteka trajanja protivirusnega programa, saj se ti ni več posodabljal.
Tudi Klik je lahko ogrožen.
Antivirusni program ni ovira za okužbo s trojanci, saj te na viruse le opozori, običajno je takrat že prepozno. Ko prisurfaš na nek linkec, npr. želiš pogledat kartico, ki ti jo je ‘nekdo prijazno poslal’, se računalnik samodejno okuži. Ga ni AV programa, ki bi to preprečil.
Sledi pa seveda temeljito čiščenje, kar je občasno itak priporočljivo.
Ne, načeloma ni ogrožen če je ugasnjen. Če pa te skrbi kraja indetitete, pa stopi na banko, prekliči certifikat in naroči novega. Če so ti indetiteto že ukradli(certifikat in geslo za vstop v Klik), potem je tako ali tako vseeno, ali imaš ti računalnik doma ugasnjen ali ne. Če pa ti je niso, pa ti je najverjetneje ne bodo, obstaja pa čisto majhna možnost, da ti jo še bodo.
Iz računalnika shrani podatke na zunanji medij (prenosni disk, writable CD/DVD), sformatiraj zadevo in naloži Winse in programe na novo. Podatke preglej z antivirusnikom, predno jih znova uporabiš na novi instalaciji. Instaliraj nov certifikat za klik in to je to. V prihodnje pa ne klikaj linke v sumljivi pošti in podobno.
Forum je zaprt za komentiranje.