dober recept za slastne mesne polpete
Preprosto? Da vidimo.
Za našo 4-člansko družinico z otroci vzamem cca 1/2 kg mletega mesa. V skledi ga dobro enkrat pregnetem že vnaprej. Potem na manjše kocke narežem okoli 3 rezine kruha, po možnosti starega (zelo svež kruh se samo paca), v skledi jih prelijem z nekaj mleka (recimo 1- 1 1/2 dl), s prsti vmes večkrat preobrnem, da se čimbolj enakomerno napojijo. Drobno nasekljam čebulo in jo prepražim v ponvi do svetlo rjavega. Nasekljam česen in peteršilj.
V skledo z mletim mesom dodam prepraženo čebulo, namočene kruhove kocke, česen in peteršilj, 2 cela jajca, sol in poper. To so osnovne začimbe, lahko dodaš še kakšno, če imate radi, recimo majaron. Z rokami dobro pregnetem. Če je preredko za oblikovanje polpetov, dodaš žlico ali dve (ali tri) suhih krušnih drobtin. Med dlanmi oblikujem polpete in jih zlagam na pladenj. Če jih boš pekla v olju, jih lahko rahlo pomokaš, da se naredi tanka skorjica.
Za peko je več možnosti:
– V ponvi z oljem, tj. za prst olja, običajno jaz v teflonski dam manj. Po vrsti noter polagaš polpete, jih zapečeš nekaj minut, z lopatko obrneš, zapečeš po drugi strani. Priporočljivo je, da so polpeti tanjši. Odlagaš na servietek, da popije odvečno maščobo. Včasih jih postrežem kar tako (otroci jih imajo tako najraje), včasih jih potem vložim v kakšno omako in še malo pokuham. Recimo smetanovo omako.
– Zadnje čase jih raje delam v pečici. Namesto da bi jih pomokala, jih z oljnatimi rokami vse pretipam, da imajo gladko rahlo oljnato površino, zlagam jih v eni plasti v pekač. Prilijem kakšen dl vode (menda lahko tudi juhe, a ponavadi je nimam). Pokrijem z alu folijo in dam v vročo pečico na 180°C. Čez kakšne pol ure snamem folijo, ponavadi je v pekaču na dnu še tekočina. Zadnjih 15 minut se lepo zapečejo, tekočina ponavadi izhlapi, vendar polpeti še niso izsušeni. (Včasih jih nisem pokrivala in nisem dolila malo vode, bili so kot karton.)
Dobro kuho, Mimi
Ps. Si najprej napisala na Kulinariko in si sem samo kopirala? Ali obratno? Kajti Prehrana je tukaj, hehe…
Prepozno, kosilo pojedeno, z omako ali brez 🙂 Sinoči sem že ugasnila računalnik.
Paše tudi paradižnikova omaka, marsikdo bi rekel, da še bolj, vendar moji žal ne marajo paradižnika v nobeni obliki. Tako smo “obsojeni” na smetanove omake. S sladko smetano zalijem ponev, kjer sem prej popekla zrezke ali jo pač vlijem v čisto ponev. Malenkost zgostim (včasih kar pol žličke moke, še raje dam mlete ovsene kosmiče, polnozrnato moko, malo drobtin ali kaj podobnega), pokuham, solim, popram. Paše tudi stisnjen in res drobno sesekljan česen. Če se v tem nekoliko pokuhajo še polpeti, dobi vse skupaj rahlo rjavo barvo in rahlo mesni okus.
Pa drugič.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.