Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika dober recept za dober koruzni kruh prosim

dober recept za dober koruzni kruh prosim

Prosim, če mi priporočate kak recept za dober koruzni kruh. Pekla bi ga v pečici ne v avtomatu.

hja, sem se že lotila, pa se mi je ustavilo že na začetku, ko mi ni bilo jasno, kako popariti pol kile koruzne moke z dva deci vrele vode. Kruh je bil preveč zbit. Za drugi poskus še zbiram voljo.

Jaz sem ga sicer naredila kake trikrat do sedaj, ampak lepo dam pol koruzne in pol navadne tip 850 moke, vse ostalo tako kot obicajno, mogoce zlico mascobe (olje ali maslo) vec, pa pride cisto dober kruh. Nic ne poparim – a mogoce kdo ve, zakaj bi bilo treba koruzno ali ajdovo moko poparit?

lp,

proxima

Hej!

Prepis iz moje stare knjige:1 in 1/2 kg krušne moke ( verjetno tudi polnozrnate ali tiste , ki so jo v starih časih kot enotno moko), 1/2 kg koruzne moke, sol, 4 dag kvasa, vrela voda

Krušno moko presejemo v skledo in jo postavimo na toplo, da se pogreje.
Naredimo kvasec kot za vse kvašeno testo, pustimo, da lepo vzhaja in ga vlijemo v sredino krusne moke.

Zdaj pozor!!! Tako pač piše.:)

Čez nekaj ur primešamo poparjeno koruzno mok in toliko malčne vode, da dobimo gladko, čvrsto testo, ki ga temeljito pregnetenega pokrijemo s pogretim prtičem in pustimo, da vvzhaja.

Iz vzhajanega testa , naredimo dve štruci. Dobro vzhajani pečemo v ne prevroči pečici 1 do 1 in 1/4 ure.

Torej vode za poparek po potrebi, ker ni označena količina, prav tako mlačno vodo.

Nisem še pekla. Bi pa dodala malo olja.

Če bo komu v pomoč, OK.

Lep pozdrav Babi

Super, hvala. Bom poskusila. Saj en recept je tudi na vrečki s koruzno moko, bom kar malo kombinirala. Upam, da bo uspelo. 🙂

Hojla!

Jaz pa koruzni kruh delam takole: vzamem 1/3 koruzne moke, solim in jo poparim z toliko vrele vode, da pride zmes gostejša kot za žgance. Pristavim kvas, da ga vzdigne. Ko se koruzna moka malo ohladi, dodam 2/3 bele moke in malo sladkorja. Vse to zamesim in pustim kipniti. Ko je dovolj kipnjeno, ga s krožnikom predelam in predevam v drugo posodo, ki jo potrosiš s koruzno moko. Potem to “preplam”, ne znam drugače povedati (premečem, da gre odvečna moka ven) in dam v vročo pečico na pleh, kjer se peče cca 45-60 minut (odvisno od količine).

Postopek je čisto enostaven. Veliko raje pečem koruzni ali ajdov kruh kot pa belega.

Veliko uspeha pri peki kruha in lep še sončen pozdrav

Miha-ela

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close