do korenin jeze, frustracij, sovraštva
Nobeno. Čustev je več vrst in vsaka izražajo nekaj drugega. Poimenovanje, da je nekaj negativno, ima slabšalni prizvok in za posledico to, da se temu čustvu skušamo na vsak način izognit, ga zbrisat, potlačit, ignorirat, lahko se pojavijo še občutki sramu, krivde… samo zato, ker neko čustvo v nas budi določene občutke, še ne pomeni, da je karkoli narobe z njim (s samim čustvom). Samo opozarja nas, da nekaj ni ok, da je nekaj stvar, oseba, situacija za nas pomembna in takrat reagiramo s čustvi. Sicer pa smo indiferentni 🙂
Torej ti si jezen (glej koliko klicajev uporabljaš ;), za tvojo jezo pa je odgovoren nekdo drug (Robi…)?
Mar ni v začetnem postu to razloženo, da…… Nakopičene jeze in frustracije se ne da razrešiti drugače, kot da ta izbruhne na dan prav nad nekom, ki se ga ne bojimo in ki seveda ni prava tarča jeze, ampak najbolj priročna tarča. Pravih tarč se namreč bojimo, zasilnih tarč ne. Poleg tega k jezi spada tudi občutek, da je upravičena. Jeza je v očeh jeznega človeka vedno upravičena.
Paco, a boš ti v tej temi demonstrator jeze, mi bomo pa komentirali? :))))[/quote]
Če si kje opazil mojo jezo, živiš v zmoti. To sva midva že šibala tudi na ZS-jih. Vendar se tebi ne da dopovedati, da nisem jezen na nikogar in da se mi stvari, ko se ljudje ločujejo na naše in nenaše zdijo nedopustne. Če je to jeza, potem sem JEZEN!
Ajde uživajte v svojih razlagah in predalčkanju. Jaz kot moderator ne sodelujem več!
Nobeno. Čustev je več vrst in vsaka izražajo nekaj drugega. Poimenovanje, da je nekaj negativno, ima slabšalni prizvok in za posledico to, da se temu čustvu skušamo na vsak način izognit, ga zbrisat, potlačit, ignorirat, lahko se pojavijo še občutki sramu, krivde… samo zato, ker neko čustvo v nas budi določene občutke, še ne pomeni, da je karkoli narobe z njim (s samim čustvom). Samo opozarja nas, da nekaj ni ok, da je nekaj stvar, oseba, situacija za nas pomembna in takrat reagiramo s čustvi. Sicer pa smo indiferentni :)[/quote]
To, da skušamo nekaj, kar bi naj bilo negativno, potlačit, je seveda odločitev/stvar posameznika in to sploh nujnone drži. Po drugi strani pa lahko ima “dejstvo” (po tvoje), da je jeza (in ostalo) pozitivno čustvo za posledico to, da nekdo jezo brez slabe vesti trosi naokrog na nič krive ljudi, ker to njega pač sprošča in potlačevanje ni dobro zanj.
Iz prakse trdim, da se da vse zmeniti, dovolim pa, da ostali mislite drugače!
Jaz sem se lahko zmenil!![/quote]
ja, vse se da zmeniti…razen , ko se res ne da, takrat pa se uporabijo druge metode, ki so prav tako človeške kot ljubezen, razumevanje , toleranca in tako naprej[/quote]
Toliko imate vsi za povedati, o tem da veljajo pa za vsa ista pravila pa se ne sliši niti moderatorjem!
In potem doživim ZS napad, ali bom pihal v isto trobento ali me pač ne bo!
Ne bo me, meni izbira biti enak do vseh, ali tuliti s tropom ne dela težav!
ja, vse se da zmeniti…razen , ko se res ne da, takrat pa se uporabijo druge metode, ki so prav tako človeške kot ljubezen, razumevanje , toleranca in tako naprej[/quote]
Toliko imate vsi za povedati, o tem da veljajo pa za vsa ista pravila pa se ne sliši niti moderatorjem!
In potem doživim ZS napad, ali bom pihal v isto trobento ali me pač ne bo!
Ne bo me, meni izbira biti enak do vseh, ali tuliti s tropom ne dela težav![/quote]
bi pa bilo grozno dolgočasno ko bi za vse veljala ista pravila, to je tudi nemogoče, nikoli ampak res nikoli ne bodo za vse veljala enaka pravila, smo pač ljudje…v bistvu so nekje pred tisoči leti napisali 10 pravil, ko bi se jih vsi držali bi ne rabili vseh ostalih milijonov pravil, ki jih imamo, ampak povej paco, kje bi zaposlili nato vso to silno javno upravo? saj večina pravil ja zaradi njih…jaz sigurno ne bom pihal v isto trobento kot vsi ostali…že zaradi higiene ne))
Po nekih raziskavah naj bi bilo tistih pravil 15 ali 20, tako se da prebrati tudi na netu. Kdo je 5 – 10 najboljših skril nimam pojma!
In ja “Vesoljček”, jaz o teh forumih govorim, čeprav so ravno zaradi JU najbolj obiskani! Za drejponkom in tekočim trakom ni časa!
Lahko je, lahko pa ni. Jeza se prav tako sprošča v družinskih okoljih, kjer se najpogosteje nakopiči.[/quote]
Tukaj se mi bolj postavlja vprašanje, kako bit pravi umetnik za detekcijo jeze v pravem času. Ko je nivo jeze tolikšen, da narediš premik in se pogovoriš ali pa narediš premik v dejanjih. Ker jezo sproščat, ko se nakopiči, ni težko in priročnih, nič krivih tarč, bo vedno dovolj. Samo odnosi, ki za svoj obstoj ne rabijo grešnih kozlov, so odrasli in zreli.
Kr neki si zdej izpeljal. Kot rečeno, ne ločim med pozitivnimi in negativnimi čustvi! Vse je odvisno od tega, kako sprejemamo neko čustvo in kaj naredimo s tem. Če je nekdo jezen, je njegova odgovornost, da zdila s to jezo oz. ugotovi, kaj ga je zmotilo in kaj bi drugače in potem to stori – ne da strese jezo na koga drugega in ne da jo potlačuje.
Kr neki si zdej izpeljal. Kot rečeno, ne ločim med pozitivnimi in negativnimi čustvi! Vse je odvisno od tega, kako sprejemamo neko čustvo in kaj naredimo s tem. Če je nekdo jezen, je njegova odgovornost, da zdila s to jezo oz. ugotovi, kaj ga je zmotilo in kaj bi drugače in potem to stori – ne da strese jezo na koga drugega in ne da jo potlačuje.[/quote]
Nič ni kr neki. Je samo ena od dveh ekstremnih posledic, kadar ko čustev ne nadziramo. Ti praviš, da če čustvo (jezo) dojemaš kot negativno, se potem skušamo temu čustvu na vsak način izognit, ga zbrisat, potlačit, ignorirat, lahko se pojavijo še občutki sramu, krivde… (to so tvoje besede). S tem se jaz strinjam. Pravim pa, da če je tako, je lahko pa tudi obratno in jo lahko tisti, ki jo dojemajo kot pozitivno, izkoriščajo v svoj prid tako, da jo stresajo vse povprek na druge. Čustva po psihologiji pa se kolikor vem delijo na negativna in pozitivna, kar pa itak nič ne pove o tem, kaj z njimi naredimo.
Lahko je, lahko pa ni. Jeza se prav tako sprošča v družinskih okoljih, kjer se najpogosteje nakopiči.[/quote]
Tukaj se mi bolj postavlja vprašanje, kako bit pravi umetnik za detekcijo jeze v pravem času. Ko je nivo jeze tolikšen, da narediš premik in se pogovoriš ali pa narediš premik v dejanjih. Ker jezo sproščat, ko se nakopiči, ni težko in priročnih, nič krivih tarč, bo vedno dovolj. Samo odnosi, ki za svoj obstoj ne rabijo grešnih kozlov, so odrasli in zreli.[/quote]
Najbolj jezne so tiste, ki nimajo moških, saj veš, včasih vam priskočimo na pomoč kot prostovoljna boksarska vreča. 🙂
Jezo kot pozitivni premik ti je predstavil že Matkič. Da ga jeza spodbudi, da se aktivira, da nekaj spremeni pri sebi/na sebi. Jeza je lahko odličen motivator. Za delo na sebi, ne da opraskaš sosedov avto. To ni konstruktivno. In jezo lahko izražamo tudi tako, da nikogar ne prizadenemo (niti sebe).
To je čist preveč posplošen izraz, psihologija! Po geštalt psihoterapiji pač ni te delitve. Lahko slediš katerikoli struji, jasno, taki, ki ti najbolj “leži”. A tudi, če deliš čustva na pozitivna in negativna, te to ne odvezuje odgovornosti, ki jo nosiš.
Potem pa mi tukaj zelo pozitivno vplivamo nanj, če je tako kot pravi. Ne vem, zakaj nas potem ne mara. :))
Jezo kot pozitivni premik ti je predstavil že Matkič. Da ga jeza spodbudi, da se aktivira, da nekaj spremeni pri sebi/na sebi. Jeza je lahko odličen motivator. Za delo na sebi, ne da opraskaš sosedov avto. To ni konstruktivno. In jezo lahko izražamo tudi tako, da nikogar ne prizadenemo (niti sebe).
To je čist preveč posplošen izraz, psihologija! Po geštalt psihoterapiji pač ni te delitve. Lahko slediš katerikoli struji, jasno, taki, ki ti najbolj “leži”. A tudi, če deliš čustva na pozitivna in negativna, te to ne odvezuje odgovornosti, ki jo nosiš.[/quote]
Moje mnenje je, da obstajajo negativna čustva in čedalje več ljudi, ki jih ne zna, noče, ne zmore spraviti v ravnovesje, ampak dopuščajo da še tisto nekaj, kar je morda dobrega preraste v slabo. Negativno čustvo ni za vsakega odskočna deska, da dela na sebi. So ljudje, ki obvladajo ujčanje negativnh čustev in s tem maltretirajo ostale okoli sebe.
Forum je zaprt za komentiranje.