Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Do katerega leta punce rastemo?

Do katerega leta punce rastemo?

Hvala za tak zelo koristen odgovor, velecenjeni jebator. :)[/quote]
Malenkost. Na koncu je pa še res.

Fantje navadno nehajo rasti kasneje, ker tudi kasneje začnejo s puberteto. Punce redko kaj dosti zrastejo še v srednji šoli, medtem ko se večina fantov šele v srednji šoli sploh potegne. Nekateri rastejo celo tam nekje do zgodnjih 20ih.

ko dobi punca mestruacijo, se rast počasi začne ustavljat, to ne pomeni,da tisti trenutek ne bo več rasla, komot še zraste tudi do 10 cm, ampak takrat se rast upočasni..tako pove tudi endokrinolog..
jaz sem bila 174 cm visoka v šestem razredu, večja od vseh fantov za celo glavo..menstruacijo sem dobila nekje med 6-7 razredu.od takrat sem zrasla še za 1cm..zdaj sem 175cm, pa so vsi mislili, da bom najmanj 185.

Načeloma enako pri obeh spolih, punce se nekoliko hitreje razvijajo v zgodnjih najstniških letih. Fantje pa dosežejo, zadnji intenzivni vbrizg somatotropina med 18 in 20 letom. Po 20 letu rastni hormon zniža svojo aktivnost na 10-15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} .
Višina staršev tukaj ni toliko pomembna. Otroci gene po večini dedujejo po tretjem ali celo po četrtem kolenu. Na samo rast pa upliva tudi način življenjskega sloga, prehrana, telesna aktivnost … vsi ti dejavniki spodbujajo aktivnost rastnega hormona.

Živila, ki blagodejno vplivajo na rastni hormon so sadje, zelenjava, perutnina, jajca, ribe.

Negativno pa uplivajo na rastni hormon naslednja živila prehrana z premalo maščob, vegetarjanski slog prehranjevanja, kis, bel kruh, testenine (v prevladujočih kolicinah).

Velik upliv ima tudi sedeči slog preživljanje prostega časa.

Najlepša hvala vsem, še posebej g. Strokovnemu.

Potem pa nastane primer, ko ti je všeč precej višji fant… 🙁
Kaj pa mislite na to, da je med fantom in punco 25cm razlike?[/quote]

Ja in kaj potem? Jst imam 157 cm moj 188. Pa saj ga nisem po višini zbirala, on tudi mene ne. Kaj si pa drugi o tem mislijo pa ni najina težava. Simpl.
Ne si komplicirat življenja tam kjer ga ni treba.

Midve sva pa na nekaj podobnega :).[/quote]

Hehe pa res. :))

Tudi jaz sem nehala rast nekje v 7. razredu, ko sem dobila menstruacijo. Ampak sem do takrat zrasla čisto dovolj, že tako so bili luštni fantje vsi manjši od mene 🙂
Npr. moji sošolci so pa večinoma zrasli v tistem letu, ko so bili v vojski, torej pri 18-ih.

Dekleta rastejo še 5 let od takrat, ko dobijo prvo menstruacijo. Izjava pediatrinje, preverjena pri meni in tistih okoli mene.[/quote]

Ta izjava pediatrinje je mal bosa. Kar poznam punc z mano vred, smo dobile prvo menstruacijo pri 12-13-ih letih, in vse smo bile ob koncu osnovne šole (pri 14-ih) tako visoke, kot smo še sedaj (pri 50-ih).

Potem pa nastane primer, ko ti je všeč precej višji fant… 🙁
Kaj pa mislite na to, da je med fantom in punco 25cm razlike?[/quote]

Majhna ženska lahko izbira med majhnimi in velikimi fanti, velika pa samo med velikimi.

Osebno sem zadovoljna z mojimi 165 cm, ker če bi bila višja, bi malo čudno zgledala z mojim 1,66-metrašem.

Dekleta rastejo še 5 let od takrat, ko dobijo prvo menstruacijo. Izjava pediatrinje, preverjena pri meni in tistih okoli mene.[/quote]

Ta izjava pediatrinje je mal bosa. Kar poznam punc z mano vred, smo dobile prvo menstruacijo pri 12-13-ih letih, in vse smo bile ob koncu osnovne šole (pri 14-ih) tako visoke, kot smo še sedaj (pri 50-ih).[/quote]

Ga. Pediatrinja je čisto prav povedala. Rastni hormon se neha izločati pri 20 letih staroti in velja enako za oba spola. Podrobnosti pa sem navedel v prejšnjem postu.

Od kje vam ti podatki? Jaz sem po prvi menstruaciji rasla se 4 leta in pol in v tem casu zrasla 11 cm. Je pa res, da sem pol leta pred prvo menstruacijo v 3 mesecih prav tako zrasla 11 cm. Po visini sem na sredini med ocetom in mamo.

Jaz sem stara 15 let in sem visoka 150 cm in nevem če bom več rasla

Pri 13ih sem nehala rasti, 176 cm imam še danes

V dolžino pa rastete celo življenje – mislim na nos. 😛

hej hej

moja mami in oce sta oba okoli 180 cm mogoce mama malo manj js sem stara 13 in sem 172 menstruacujo sm mela glih 2x pa nocem vec zrasti a je po prvi menstruaciji res rast samo se za kak cm ker men bi blo to super ceprav se mi zdi da vecja kot mama nebom ker ona je ze v 7 razredu bla 174 pa mela 45 kil js sm pa u 7 razredu zdej 172 pa 56 kil a je to priblizno zdej koncna rast ker res nocem bit cez 175?:)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close