Dinner’s ladies – obup!
Meni je zelo žal, ampak ponovno odpiram temo o prehrani otrok v Angliji. Danes sem bila zelooo razočarana, jezna, prepadena,… nad vsemi temi “kuharicami” (ne bi raje omenjala komentarje fanta, ker niso za javnost) ;-))
Saj vem, da niso strokovno usposobljene za pripravo sveže hrane, ampak to je blo pa kar hudo gledat. Saj ne rečem, da sem jaz kak super kuhar, sam čebulo znam pa že bolje zrezat al pa limono ostrgat. :-)) O raznih njihovih komentarjih pa ne bi.
Ja, je težko in hudo. Toda ali te ženske resnično nič ne kuhajo (niti večerje) oz. ali ne pomislijo, da gre za hrano otrok – NJIHOVIH otrok?? Kaj je že to solata???
Potem si pa rečem saj ni čudno, da je tako kot je (+ napaka višjih oblasti). Res mi je bilo hudo, ko sem jih gledala in toliko bolj sem občudovala Noro, ki se je prva spustila v to. Saj je tudi ona “pi..dila”, ampak je bila s srcem pri stvari. In ko vidiš, kako se trudi z otroci, da bi jedli….. svaka čast.
Malo sem se mogla “spucat”, upam da ne zamerite.
Lep večer še naprej
Petra
Sem gledala in sem zgrožena! V šolskih kuhinjah delajo “kuharice”, ki ne znajo skuhat niti makaronov. Delajo po liniji najmanjšega odpora – glavno, da jim vzame čimmanj časa (beri: vržejo razne napol ocvrte zadeve na olje). Upam, da bo (oz. je) Jamieju uspelo tega kar se je lotil, ker bo celim generacijam naredil veliko uslugo.
Gledala sem sinoči, pa mi potem še nekaj časa ni šlo iz glave…
Že njihova nezaiteresiranost…seveda, saj je razumljivo. Najlažje je dobiti vso hrano zamrzjeno, že pripravljeno in vse skupaj “pogreti”. Saj same veste, koliko časa vzame priprava zelenjave že doma, ko pripraviš sveže, po možnosti še iz domačega vrta. In da še malo experimentiraš..
Greš v trgovino, kupiš spanirano meso, zmrzjen pomfrit …najlepše je vse skupaj vršti v cvrtnik..in 15 minut, pa je kosilo na mizi..Pa so vsi zadovoljni, sploh , če so otroci tega navajeni od majhnih nog…
Sem se pa dobesedno zgrozila, ko niti ena kuharica od 60 – tih ni jedla solate…pa bi je bile, po videzu sodeč, zelo potrebne:))
Tudi mi smo kar obsedeli, kljub košarki, ki smo jo spremljali med reklamami.
To kar je naredil je po moje revolicija, upam da bo pri tem ostalo. In za vso njegovo voljo kapo dol. Fant mi je simpatičen že od njegovih kuharskih oddaj.
Ko sem gledala te ”kuharice”, groza, niti malo volje, samo jamranje, da o znanju niti ne govorim, po moje bi bilo najlažje jih enostavno zamenjat.
Upam da bodo šle po Norini poti.
Tanja
Hej!
Ko sem zacela tu sodelovati, sem ravno prisla po nekajmesecnem bivanju v Angliji. In pritegnila me je vnema vas mladih gospodinj, ki se potrudite tudi kaj zdravega ali dobrega skuhati, ceprav ste v sluzbi
.
Solske kuhinje nisem poznala ( vnuk ni nikoli jedel v soli), a ze to, da tudi mamicam, ki so doma, se jim skoda zdi casa, ki bi ga porabile za kuhanje, mi je bilo nerazumljivo.
Moje ta najbolj simpl polpete so bile nekaj hudo dobrega, da o radicu, ki smo ga imeli na vrtu, ne govorim. A, da bi one to zabelile…ne znaaam, pri meni ni dobrooo…Soseda je samo cakala, kdaj bo radic na mizi.
So pa trgovine dobro zalozene z vsem mogocim v presnem stanju; dobis vse od povsod…Samo voljo je treba imeti!
Ne morem posplosevati. Je pa res, da po TV na veliko ucijo kuhati zdravo hrano in JO gre zato veliko zaslug.
Je bila tu ze debata o tem dve leti nazaj, ko je studentka imela diplomsko nalogo, kako je s kuhanjem v Angliji in J vplivom. Mely( zivi v Angliji) je poudarila, da se mlajse druzine trudijo.
Lep pozdrav Babi
Včeraj sicer nisem gledala.
Je pa moja hči ravnokar prestopila preg devetletke in iskreno povedano, prav veliko bolje, vsaj na naši šoli ni. Mene je kar groza, če pomislim, da bo otrok sedaj 9 let jedel tako hrano.
Pa konkretno:
dopoldanska malica:
bel kruh + viki krema
pletenica + mleko
maslen rogljiček + sok
Kosilo:
špageti z bolonjsko omako, solata
pečena hrenovaka s krompirjevo solato, rulada
svinjska pečenka z ocvrtki
Popoldanske malice:
zopet razni rogljički, polži, napolitanke …
Skratka, če pogledaš tako na hitro ni panike. Vendar podrobnejši pogleda razkrije marsikaj.
Vedno je samo bel kruh, oz. izdelki iz bele moke, po možnosti z dodatkom maščobe (rogljički). Ogromno je sokov nižje kakovosti. Raznih Frucev in podobnih sladkih pijač.
Res je, da imajo vsaj eno svežo stvar, torej ali solato, ali pa kakšen kos sadja. Samo ni popolnoma nobene vzpodbude, da bi otroci to rudi pojedli.
Juhe nimajo nikoli. Namesto juhe dobijo posladek, rulado, štrudl, čokoladno torto …
Je pa tudi res, da se po mojem učitejica in vzgojiteljica ne potrudita dovolj, da bi otroci vsaj poiskusili recimo omako, ki spremlja špagete oz. pire krompir. Isto velja za solato in sadje. Hvala bogu, da jih ne silijo, lahko pa bi jih malce vzpodbujali.
Otroci so do neznane hrane zelo nezaupljivi in je sploh ne poizkusijo.
Naša recimo je v šoli tako špagete kot pire krompir brez omake, ker ne ve, če ji je dobra. Pa rajši ne poizkusi. Če bi k njej pristopila učiteljica ali vzgojiteljica, jo vprašala, če ji lahko da za žličko omake, da jo poizkusi in se potem odloči, bi omako gotovo poizkusila in vsaj v 50% tudi potem jedla.
Mene je groza. Pa bi šla v akcijo, samo so mi še vsi starši, ki so se kakorkoli trudili glede izboljšanja šolske prehrane, dejali, da se ne splača, ker vložiš ogromno časa in živcev, rezultata pa ni nobenega. Samo v šoli te imajo na piki.
Ja, verjetno res.
Samo, …mene pa moti!!!!Tudi v vrtcu jim dajejo gotove pakirane pudinge s smetano na vrhu – zakaj?Zato da otroci vsaj nekaj pojedo, ker je tako najbolj enostavno, ker…Ne vem!Meni se pa zdijo navade, vzorci pridobljeni v mladosti zelo ZELO pomembni.To je vendar naložba v celo preostalo življenje.Danes se je treba za kvaliteto življenja trudit in to je tudi namen vzgojnih in izobraževalnih inštitucij, mar ni res.
Saj nič ne kompliciramo, ne težimo, zdi se mi, pa da je vseeno možnost izbire in da se tudi da zdravo in privlačno in enostavno kuhat.
Ne vem, če so razmere zrele, morda bi bila kakšna širša akcija, poziv staršev – skupno, ne pa tako vsak zase (” da ga dobijo na piko..).saj je to za skupno dobro.Ne more nam biti vseeno , otroci preživio v raznih inštitucijah skoraj več časa na dan kot z nami, starši, starimi starši, kakorkoli.
Gre samo za mnenje in iskreno željo, morda pa je kakšna možnost tvornega vpilva, sem prepričana.
Je pa res, da je šolska prehrana v Angliji ..problem, za moje pojme.Sama sem bila baby sitter v Londonu, imela dve šoloobvezni punci in dojenčico in vem, kako so stvari stale, zdaj je lahko samo še slabše.Vprašanje pa je, kako bo pri nas čez par let…
Veliko zdravja za nas in naše otroke
lp
Kako ne more razred staršev narediti vsaj nekaj sprememb? Saj gre za njihove otroke! A se nihče ne zaveda, da to, kar jedo otroci zdaj, bodo jedli celo življenje (z izjemo nekaterih, ki bodo dobili “klik” v glavi)? Koliko stane obrok kosila v šoli?
Me pa najbolj zanima kdo in kje se izobražujejo strokovnjaki, ki skrbijo za prehrano v naših šolah? Mogoče bi se bilo fino enkrat povabit k njim domov na kosilo :))). Sigurno ne jedo to, kar predpisujejo za šole.
Asja, problem je, da ne gre za razred staršev, ampak za tečne posameznike, ki nam ni vseeno, kaj otroci dan za dnem jedo.
Sem načela temo, pa niti ne v šoli, ampak med sodelavkami, in sem jih takoj dobila po glavi, da saj smo mi tudi jedli viki kremo, pa da itak otroci ne jedo nič drugega, pa da doma tudi jedo podobno …
Če bi bil cel razred sploh ne bi bilo problema, problem je, da smo pač tisti, ki nam šolska prehrana ne ustreza označeni za neke tečneže, ki jim itak ni mogoče ustreči. Preko nas, pa še naši otroci!
Odgovori so bili v stilu, pa jo odjavi in ji daj malco sabo, če za tvojo ni dovolj dobro.
Cene so pa; dopoldanska malica: nekaj čez 200 SIT, kosilo: malce pod 500 SIT, popoldanska malica: nekaj pod 200 SIT.
Žal se čisto točnih cen ne spomnim. Je pa mesečni strošek okoli 16.000 SIT. Kar je za enostavne ogljikove hidrate in maščobo odločno preveč.
Jaz pa moram pohvaliti kuharice v Novi Gorici, še posebej tiste v vrtcu – jedilnik je izjemno pester z veliko zelenjave, jedi pa so pripravljene tako, da jih malčki z užitkom pojejo. 10-letna hčerka v šoli se sicer občasno pritožuje, da hrana ni ne vem kako dobra, ampak sedaj, ko je gledala Jamiejeve oddaje, ugotavlja, da je njihova hrana v šoli brezhibna – pravi, da zdaj raje poje tudi tisto, kar ji prej ni najbolj dišalo.
hja sva gledala s fantom med košarko in še nečem. Ja sva se kar precej nasmejala reakcijam mulcov in “tumpastim kuharcam”, ampak kljub najinim “rosnim”letom so se nama hkrati odvijali tudi miselni procesi: moj je mel procese bolj v stilu: “boš jedu mulc, ker druzga ne bo pa cmeri kolkr češ. Ker ko boš lačn boš jedu” Meni je žalostno, da take kuharce, ki so kuhale v kuhinji so nekomu mame in sem si predstavljala da tako kuhajo doma.Ojej
Men pa so po glavi letali bolj spomini na to kaj smo meli mi za malico in kosilo: hja vem da smo jedli sarmo,pa fižolove juhe, pa Matevža(zelje in pečenice krompir s fižolom), govedina s špinačo in kropirjem, ribe(čeprav ob njih mi gre vedno na bruhanjem in jih nikol nisem spravla dol), pa žgance, pa razne juhe, za malice, kakše mesozelenjavne namaze, marmelada in med, kakšni jogurti, paštete, sendvič, čaj z limono(pozimi je bila limonca not), mleko, kakav….Na moji bivši šoli se je stanje malce spremenilo ampak je vseeno bolje kot v Angliji, za kosilo/malico se najde pica in še kaj modernega, trudijo se še s staro prehrano ampak mladiči so vedno bolj,čeprav še ne kritično podobni tem v Angliji. Za to je kriva tako družba sama kot celostna vzgojiteljica, kot mamice same, žal, pa me kregajte kolikor hočte. Žalostno pa je tudi da so že tako majhi otroci deležni zanič prehrane.
Glede tega da je Jamie poskušal usposobit kuharice ki si tega naziva ne zaslužijo: (se je za zamislt koliko časa nazaj so že tam začeli s tako hrano če odralse babnce ne znajo limone naribat)
Hja Jaz sem prav glasno zavzdihnla da mu bom kar pisala če mu pridm pomagat kuhat v OŠ ker v končni fazi, se mi kot kmečki deklini, sama priprava ne zdi komplicirana edin količinsko bi mi sami težk znesl (olupt ves tist krompir pa zelenjavo…..huh). Ne vem pri njih sem mela občutek da niti ne vedo kaj berejo ko jim je dal recept za probat skuhat. Bit taka kuharca ki samo neki pogreje ni težko in zame taka oseba niti ni kuharca, žal. Če bi bilo vodstvu šole kaj do tega kaj najema za ene ljudi v kuhinjo potem bi jih magari sprobali al kaj jaz vem kaj. Nasl. teden bo zanimiv ko bo nekdo iz vlade jedu “običajno hrano iz šole”.
No pa še neki iz lastne izkušnje: Sem pač neki več kot pol leta kuhala pri žlahti določen čas kosilo, ker smo imeli izredne razmere pa smo spotoma še za ostale skuhali ne sam za mamo. V redu ,stari fant (srednja šola) večino je pojedu. Mali 13 let: vse je blo neki fuj edin kakšni zrezki puranovi so bili pa njami. Doma so se odvadli jest kosilo ko pridejo domov( v šoli ga nimata).Sem kuhala različne priloge,.riž, krompir,….zrezki različni v različnih omakah, testenine z mesom,kislo zelje, segedin, golaž, repa, jota, ričet, šara, fižolova juha…….. Ja kaj je že to solata ja neki zelenga- bljak. No pa je mali pršu iz šole, počakal na kosilo, pojedu oz razpacal po krožniku hrano (treba se je zavedat da neče jest fižola v celi obliki, grah, korenje bežita iz krožnika ker ju tako ljubi in neče jest tud npr. mesa ki se je kuhal, pekel, dušil zelenjave in se je blo treba krgat),vrgu stran in to je to. Čez pol ure je šel v špajzo ko je mislu da ga ne gledam, za trenirko za hlače zatlaču piškote oz. čokolado. no ker nisem glih neumna in ker poznam njegove “prebliske” sem mu iz hlač potegnila sladkarije, ponudila sadje ali kosilo (na kmečkem šporgetu na drva ostaja vse dalj topla hrana). Če ni šlo drugač je ostal lačen no ok jogurt sem še spregledala. Vedno sem povedala staršem kaj in kako se je dogodilo v čem je bil problem, oni ,še posebno oče me je podpru da naj vztrajam, če že kuhamo naj se je. Ne da je bilo brez okusa,prismojeno ali karkoli, sam se je izmišljeval ta mali. Se je pa zgodilo da je izvohu kaj bo nasl, dan za jest pa če je bila v šoli pica za kosilo se je prijavu in jedu pico. no ampak brez mini krožnika juhe se mi ni zmazu. – Če sem ZMAJ ali pa TIRAN za vas prav ampak po vseh teh prigodah in pomenkih zakaj neki ja in neki ne se je dogodilo da vsi po vrsti jedo kosilo ki ni v obliki sendvičev ali kakšnega mini prigrizga tudi mali je vse tudi prijatelj korenja in graha je postal. Za enkrat so na novo obujene navade še obujene.
Glede na to, da TV nimam časa spremljat (čeprav vem o čem se pogovarjate:) ), bi se navezala samo na prehrano pri nas.
Verjetno je res od posamezne šole/vrtca in pa od tistih, ki sestavljajo jedilnik, odvisno kaj in kako jedo. Moram reči, da sem imela priložnost poskusiti tako vrtčevsko kot šolsko hrano in sem bila nad obema pozitivno presenečena. Hrana je bila okusna in golaž je imel okus po golažu! In to strašno dobrem! Zraven je bila postrežena polenta in zelena solata.
Pri malemu v šoli je vsak dan juha in solata. Ok, je kdaj za malico pizza, tudi hot dog, a saj doma tudi to kdaj dobi:))). Imajo veliko zelenjavnih juh, a mali pravi, da jih otroci ne jedo. Pravi tudi, da ne jedo mesa, da si večino otrok želi pomfrit in pohane zrezke … 🙁 Da vedno dobi še repete solate, ker ostaja …
Se strinjam, da je prehranjevanje otrok v šoli (in na splh) odvisno od navad, ki jih prinesejo od doma. In, drage kuharice, tukajle smo v večini (po moje kar vse) zbrane take, ki se trudimo, da doma jemo najbolje, je pa žal še vedno preveč mam, ki se tudi pri nas poslužujejo hitro pripravljenih jedi.
Velikokrat, ko gremo s kakšnimi znanci skupaj na kosilo vidim, kako so starši pravzaprav veseli, da njihovi otroci pojedo vsaj nekaj, najbolje kaj ocvrtega:))) Vse ostalo je bljak. Včasih si mislim, da smo iz drugega sveta, ker moj otrok najraje naroči ribo, pa brez krompirja, kruh je pa najboljši tisti, ki ima notri čebulo, olive .. :)))
In, ko smo že pri cenah šolske prehrane – ravno imam pred sabo položnico – dop.malica 220, kosilo 480, pop. malice pa naš nima več.
Res mi je hudo, ko vidim, da tudi po naših vrtcih in šolah ni prehrana povsod tako dobra, kot si jo zaslužijo otroci.:( Očitno imamo srečo.
Forum je zaprt za komentiranje.