Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine dilema

dilema

Sem vprašala že na financiranju, pa kopiram še sem:

S sestro sva dedinji stanovanja (cca 70m2, staro 30 let), ki ga trenutno nobena od naju ne potrebuje. Trenutno zato, ker imava obe otroke in bi čez nekaj let prišlo prav kateremu od njih. Razmišljam o tem, ali je bolj smotrno stanovanje prodati, denar nekam (kam?) naložiti in takrat, ko bo potrebno, pomagati reševati otrokom stanovanjski problem? Ali pa je smiselno stanovanje obdržati, npr. tako, da sestro izplačam? Za to bi morala vzeti kar precej kredita, ki pa bi ga lahko pokrivala z najemnino, če bi dala stanovanje v najem. Po eni strani se mi zdi nesmiselno najemati velik kredit za stanovanje, ki ga trenutno ne rabimo, po drugi strani se pa bojim, da denar, ki bi ga zdaj dobila od prodaje (polovice) stanovanja, čez čas ne bo zadostoval za nakup novega oz. drugega. Resda obljubljajo padec cen nepremičnin, ampak ali bo res tako? Saj vem, da niste vedeževalci, ampak vseeno bi mi prav prišlo kakšno mnenje.

Spodaj imaš temo Cena stanovanj čez eno leto… Da bo tvoja dilema še večja 🙂

Glede otrok je pa takole – svet je vedno manjši, selitev znotraj EU je toliko komplicirana, kot selitev na drug konec Slovenije, kako veš, da bodo tvoji otroci ostali tukaj? Ali da jim bo kupljeno stanovanje sploh všeč?

Prvo pravilo socialne varnosti;: nepremičnin se ne prodaja, nepremičnine se kupuje.
Torej-drži stanovanje, oddaj in čakaj.
Zgubiš nič, oz.zagotovo na dolgi rok obdržiš kapital.
Če pa denar nekam vložiš (je, že vidim velumne finančne svetovalce) v delnice&co, lahko pa sveda tudi vse zgubiš.
Če je to namenjeno otrokom, se mi zdi to nesprejemljvo tveganje.

Pa upaš da imaš najemnike ki ti ne uničijo stanovanja in plačujejo najemnino…

Lahko pa seveda daš v banko in vzameš sigurnih 5,5 – 6%…

glede najemniko je res.
Če daš v banko, ti 5-6% ne pokrije niti inflacije, pa seveda na davek ne pozabi..
Z malo sreče ti torej 100.000€ torej v najboljšem primeru ostaja isto. Ob tem pa ne pozabi, da se bodo cene neptemičnin vsaj nominalno, če že ne tudi realno, dvigovale. In s temi 100.000€ boš čez deset let kupil mogoeč polovico garsonjere

Če bo čez 10 let garsonjera 200k potem bo tud povprečna plača 1800 Evrov. Pa bo ?

Pa v katerem svetu živiš Borg. Danes sem spet govoril z dvemi nepremičninarji. Posel je povsem v k….. Cene padajo po vsem svetu in pri nas. Banke zaostrujejo pogoje kreditiranja (nimajo keša) in bodo marsikoga brez odlične bonitete odslovile. Preberi si tudi kaj iz teorije ekonomije na račun balonov; kako nastanejo in kako se končajo…

Garsonjera v Ljubljani bo čez 5 let cca. 60.000 EUR; več itak ni vredna.
Se še slišimo v naslednjih mesecih; zabava se šele dobro začenja.

ja, seveda “naključni bralec”… za avto srednjega razreda že danes potrebuješ 25.000 € ali več, ti pa pričakuješ, da bo garsonjera 60.000 €. Sanjaj še naprej.

Ja in avto je dost bolj kompliciran kot eno socialno stanovanje. Stene in parzastarelih cevi in radiatorjev. To je vredno 60k ? Raj mam nov avto srednjega razreda.

A ti na tem planetu živiš? Poglej malo kaj se dogaja po borzah. Mar misliš da bo šlo brez posledic mimo Slovenije. Malokdo bo kupoval drage avtomobile v bližnji prihodnosti.

ja … ti boš kupil nov avto srednjega razreda, jaz pa še eno stanovanje. S takim razmišljanjem se ni bati za pomanjkanje najemnikov v prihodnje. In oba bova vesela.

kje pa ti živiš… avtomobile bo vedno treba kupovati. In če je osnovni clio, ki stane 12.000 € ali več zate luksuz, potem pa res ne vem. Zdaj moraš samo še to reči, da bo malokdo več jedel v prihodnosti (saj veš kriza)…

S tabo krentam (kako primerno ime) ne bom več polemiziral, ker mi tvoj slog kar dosti pove o tebi. Clio ni noben luksuz, pa tudi nič nimam proti luksuzu; nasprotno ljubim ga. Sam tle eni nočete dojet, da so ciklusi rasti in ciklusi padanja. In to velja za vse, torej tudi nepremičnine.

In seveda kupuj stanovanja po teh cenah, kdo ti brani. Ponudi še več kot hoče prodajalec; ne k se vidi razkoš in kdo je pravi Đek.

to je pa res primerjava, ja, garsonerja ali stanovanje!
Kdor je v takih dvomih, mu preostane samo eno – nakup avta.
Samo da ne bo potem čez ene 20 ali 30 let težil, kak ne more živeti, ker mu penzija ne zadošča za bivanje
če mu seveda ta IQ sploh omogoča razmišljanje v tem roku…Kdor ne more, naj raje ne bere nadaljevanja.

Vsem kakor akademskim financerjem in nepremičninarjem pa svetujem malce veš izobraževanja in študija pa malce manj poziranja z neplačanimddv-bmw-ji po lokalih in slinjenja po blond80D kelnarcah.

Vse to, kar se dogaja na trgih, se je že dogajalo. Pa ne samo enkrat. Samo prebrati je treba in se iz tega naučiti.

Za začetek izdajam majhno skrivnost: cene stalnih dobrin ostanejo dolgoročno (pozori za radibitajkune: dolgoročno pomeni vsaj 20-30 let, ne tri mesece) .) v nekem dokaj stalnem razmerju s prihodkom nekega socialnega sloja.

Kaj to pomeni? Da je nek recimo državni uradnik ali inženir ali delavec pred recimo 100 leti moral za recimo garosnjero ali hišo plačati dokaj primerljivo število plač, kot danes. In tako tudi ostaja.

In še temelj socialne varnosti v starosti: je nakup bivališča v času delovne dobe. Zakaj? Ker je penzija nižja od plače, pri čemer se z gledišča kupne moči plačevanje kredita med delovno dobo kompenzira z neplačevanjem najemnine v starosti

1. Inflacija je lahko višja, lahko pa tudi nižja (kar je bolj verjetno – moje mnenje)

2. Čez deset let bo teh 100.000 € v banki naneslo na 180.000 €…

Cene stanovanj se po mojem mnenju ne bodo znižale le rasle ne bodo več tako kot so v zadnjih petih letih. V naslednjih petih letih pričakujem stagnacijo cen in zmanjšanje novogradenj ker se težje prodajajo. Tako bo čez pet let spet manj stanovanj od ponudbe in cene se bodo potem spet dvigovale.
Za zanimivost naj povem da v Kranju ne moreš dobiti v najem stanovanja ker je ponudba še vedno precej manjša od povpraševanja. Torej ogromno ljudi še išče stanovanje.
Poleg tega mislim da ljudje pri nas ne bodo prodajali stanovanj za manj kot so jih kupili – raje stradajo in zmrzujejo.Taka je mentaliteta Slovencev.
To je samo moje mnenje

tukaj ni nobene težave. Ti prodaj stanovanje in pojdi v najem, če ti je to v interesu. Jaz tega ne bom naredil. Niti ne verjamem v populizem, kako bo zdaj vse crknilo. Verjamem, da stanovanja (na boljših lokacijah, Ljubljana, ipd.) nikoli niso bila poceni in nikoli ne bodo (razen po Jazbinšku). Lahko da bo prišlo do znižanja, ampak to me ne gane preveč.

Mislim, da lastniška nepremičnina deje precej večjo kakovost bivanja kot razni najemi. Pa naj mi še kdo tako hvali najem in dokazuje nesmiselnost nakupa. Seveda pa se ravno pri nakupu stanovanja pokaže, kako je kdo resen, discipliniran in kako kislo je grozdje.

In zakaj se cene nebi spustile ? A zato ker niso previsoke ? SO previsoke, veliko previsoke, ponekod že žaljive. Pogledas en socialni blok v LJ, stolpnica s 13 nadstropji notr dost čefurjev, starih ljudi, na hodnikih smrdi po raznem zelju in vsem, na balkonih razno staro pohištvo, dvigalo in vse kar je uporabnhga je že napol zjeban, stene so tanke da slišiš sosede k ose vsak dan kregajo. Super, res. In potem je cena v takem gnojniku npr 200k za trisobno. To je kraja, ljudem bi mogl še plačat da v takem živijo.

potem pa vprašaj, če ti kdo plača. Morda smo že tako blizu razpada sistema.

jutri bodo padle za 15%, pojutrišnjem za 20%…

če ugotoviš, da ni pravi čas za prodajo in se ti ne mudi pač ne prodajaš. Torej precej nabijanja da bo vse crknilo s skrito željo, da bodo cene padle.

Torej lastniki stanovanj, če se vam ne mudi ali ni potrebe ne prodajajte nepremičnin.

@antonio_num1: se strinjam. Padca cen si najbolj želijo tisti, ki imajo že zdaj 5 stanovanj, potem bi pa kupili še 5 novih.

Mali človek bo v vsakem primeru težko prišel do stanovanja.

oglaševane in dejanske cene se zelo razlikujejo…

Ponekod veliko, ponekod manj (10.000 EUR je klasična)…

Pogovarjat se o tem, da morajo oglaševane cene past – hmm, jah, verjetno bodo morale malo, ampak a nas ne zanimajo bolj dejanske sklenjene cene?

Razpad sistema:

Seveda, jaz tut čakam na svoje 150m2 veliko stanovanje na prešernovem trgu… ko bo 50.000 EUR si grem na banko po ugoden kredit, pa bom vzel še mal več, da si kupim avto za 20.000 EUR, ker bom že pri stanovanju tolk prišparal?

Ali kako si vi to predstavljate? 😀

Se pravi imaš sedaj v ponudbi 150m2 veliko stanovanje na prešernovem trgu za 70.000 €ur ?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close