digitalni fotoaparati / zakaj jih je dobro kupiti v sloveniji
velikokrat preglodana tema:
A PONOVNO NEKAJ DEJSTEV:
-EDINI DIGITALNI FOTOAPARATI KI VAS NE BODO PUSTILI NA CEDILU SO HP, OLYINPIJUSOVI IN SVEDA SONYEVI.NAJDRAŽJI – A NAJZANESLIVEJŠI.
-TRENUTNO SO 1.3 MP DIGITALCI SKORAJ ZASTONJ.ZALOGA IZ LETA 2000 JE ZNIŽANA ZA NAJMANJ 50 % !
-PRIPOROČAM NAKUP HP PHOTO SMART 215 – OKOLI 45000 SIT.PRI SHIFT SISTEMI ŠE VEDNO 6 MESECEV NA OBROKE BREZ OBRESTI.
-POMNILNIŠKE KARTICE.VSI HP PODPIRAJO COMPAC FLASH.KER SO NA TRGU RAZLIČNI PROIZVAJALCI / TIPI ZAHTEVAJTE OD PRODAJALCA PREIZKUS.MENI SE JE RECIMO ZGODILO DA JE COMPAC FLASH TYPE 1 BAD.KER SEM STALNA STRANKA IN IMAM RAČUN IN EMBALAŽO NE BO TEŽAV.
-POMISLITE – DA KUPITE POMNILNIŠKO KARTICO NA DALJNEM VZHODU.ZANJO NE DOBITE NOBENE GARANCIJE RAZEN SPLOŠNE DA BO DELALA BREZ TEŽAV 5 LET.NAČELOMA.ČE JE BAD JO LAHKO SAMO ŠE VRŽETE V KOŠ ZA SMETI.PRI NAS V SLOVENIJI LAHKO V 10 DNEH PO NAKUPU Z ORIGINALNIM RAČUNOM IN EMBALAŽO / LAHKO RAZREZANO ČE EN GRE DRUGAČE / ZAHTEVATE NASLEDNJE:
– ZAMENJAVO
– ALI VRNITEV DENARJA
– ALI ZAMENJAVO ZA DRUGI ARTIKEL
MENI SE JE ZGODILO DA SEM KUPIL GRAFIČNO KARTICO KI NI DELALA.Z ORIGINALNIM RAČUNOM IN REKLAMACIJO SO MI PRIZNALI ZAMEJAVO.
RESOLUCIA:
VEČ KOT 1200 * 960 NE RABITE RAZEN ČE NIMATE EXSKLUZIVNE POGODBE Z KAKŠNIM ČASOPISOM / REVIJO ZA NASLOVNICE.VSE SLIKE DO 18 * 24 BODO KOT PRAVI HP ALWAYS CLEAR – ALWAYS SHARP.
KAKO VELIKA JE GORNJA RESOLUCIA POVE PODATEK, DA JE GOSPA 50 METROV PROČ NA 15 INČNEM MONITORJU ZELO DOBRO VIDNA.KO SEM SLIKAL SEM SICER VIDEL DA SE NEKAJ PREMIKA.A NISEM RAZBRAL ALI JE ŽENSKA ALI MOŠKI.Z POMOČJO GORNJE RESOLUCIJE JE TO ENOSTAVNO.
IN PREDVSEM: NE KUPUJTE POCENI 2 MP FOTOAPARATOV.TI NIMAJO SKORAJ NOBENIH DODATNIH FUNKCIJ.PRIMER FUJI / TEHNO STORE / TRBIŽ / ITALIJA /
NEKAJ MANJ KOT 40 K SIT / 20 % IVA VKLJUČENA /
DVOMIM DA IMA FUNKCIJO / RED EYE / IN 3 NAČINE UPORABE FLASHA / IN PODPORO ZA COMPAC FLASH POMNILNIŠKE KARTICE / KI SO NAJCENEJŠE.
IN MINI PLUG ZA USB !
STE ŽE POMISLILI KOLIKO UMAZANIJE SE NABERE V ZUNANJIH USB VTIČIH NA DIGITALCIH.POZABITE PRI FUDIJU NA MOŽNOST NAPAJANJA Z ADAPTERJEM.
PA ŠE TO :
VZTRAJANJE PRI BRAND NAME POMENI LETA BREZ KAKRŠNIH KOLI TEŽAV.
NE KUPUJTE POCENI DIGITALCEV KI VAM OBLJUBLJAJO NA 100 SLIK Z ENIM SETOM BATERIJ.TO JE VEČ ALI MANJ MARKETINŠKA FINTA.ZA SLIKO GORNJE RESOLUCIJE ZA KATERO RABITE 19 INČNI MONITOR JE POTREBNO IMETI MOČNE BATERIJE.
NAJMANJ 2000 MILI AMPERSKE
/ HP VSTRAJA NAJ NE BI UPORABLJALI AKUMULATORSKIH BATERIJ /
TO MISLIM DA JE PROBLEM VSEH BRAND NAME PROIZVAJALCEV KI POSKUŠAJO ČIMVEČ ZASLUŽITI Z POTROŠNIM MATERIALOV.
PA ŠE O GARANCIJAH:
VSE KAR JE MANJ KOT 100000 SIT JE BREZUPNO NOSITI NA SERVIS.STROŠKI PREVOZA IN ŠKODE ZARADI ČAKANJA UTEGNEJO PRESEČI VREDNOST APARATA.
SICER PA KAJ NAJ BI TEHNIČNO SLABO USPOSOBLJENI TEHNIKI NA FOTO SERVISIH POPRAVILI PRI HIGH TECH DIGITALCIH.
DELAJO DOKLER DELAJO.POTEM SE KUPI NOVEGA.
Z AKUMULATORSKIMI BATERIJAMI / POŠILJANJEM SLIK NA FOTO LABORATORIJ VIA E – MAIL / OSEBNI PREVZEM / STROŠEK ENE FOTKE NE PRESEŽE 80 SIT.
V BRILIJANTNI KVALITETI. HP, OLYIMPIUS IN SONY . ŽE PRI 1.3 MP
VAŽNA JE TUDI OPTIKA.
HP PHOTO SMART IMA ZASLONKO OD 2.8 – 8 KAR JE PREVEDENO V LAICA FORMAT OD 1.8 DO 32.
CELO V MRAKU BREZ FLASHA SO POSNETKI BRILIJANTNI.
LP LORD
Nekaj korekcij je pri Lordovem zapisu nujnih:
-pri kakovostnih digitalcih pozabiti na Canon je, seveda, neresno. Prav tako bi moral omeniti Nikon in Minolto. Z nekaterimi imam izkušnje sam, z drugimi pa prijatelji. Torej: preverjeno.
-“olyinpijus” ni nič. Olympus pač.
-natresati potrebne lastnosti digitalcev kar vsevprek nima smisla. Kdor se želi v tematiko malce poglobiti (pred nakupom nujno), naj se posveti spletnemu naslovu http://www.dpreview.com, ki objavlja odlične teste digitalcev (t.i. in-depth reviews).
-techno store ni v Trbižu (Tarvisio) pač pa v Tržiču (Monfalcone). Dejansko nima ugodnih cen.
Vsem novopečenim ljubiteljem digitalne fotografije predlagam, da spregledajo Lordove ekskluzivistične zapovedi in se raje informirajo na omenjenem spletnem naslovu.
Lep pozdrav in veliko veselja vam želim!
Še eno briljantno pismo našega Lorda! Ni kaj!
Tokrat bom čisto kratek, ker se mi ne da več komentirati lordovih izjav. Samo to: tako kot Jože, bi vam tudi jaz zelo priporočal spletno stran http://www.dpreview.com. Informacije in dejstva so (z razliko od Lordovih) profesionalna, opisana je vsaka podrobnost, vse negativne in pozitivne lastnosti in, kar je najvažneje, ocene so nepristranske! Nedvomno boste dobili kvalitetne odgovore na vprašanja glede digitalne fotografije.
In še eni Jožetovi izjavi bi se pridružil: Nikon, Minolta in Canon delajo odlične digitalne fotoaparate!!!
Lep pozdrav!
Pepson
majhen popravek:
da olimpius ni nič ne drži.ga ima bratranec v zagrebu in dela brilijantne slike.za omenjeni spletni naslov se zahvaljujem, vendar ne mislim leta kupiti nobenega novega digitalca.sedaj imam 2 in eno compact flash kartico ki ne dela z hp photo smart.compact flash kartica je v redu in mi bo služila kot prenosni disk.
ponovno poudarjam da sem amater in da je 50 k zgornja meja za kakršen koli digitalec.hp slike so več kot v redu – če pa koga moti zrnavost in neostrina pri povečavah 18 * 24 pa naj izvoli dati 200000 sit. polovico tega denarja bodo pokasirali uvozniki in trgovci.rezultati pa ne bodo kaj bistveno boljši.
sicer pa – pri hp je zelo malo negativnih lastnosti.poskusite z kakšnim mustekom ………………..
ponovno poudarjam:
velikani digitalne fotografije so:
– hp na prvem mestu
– sony na drugem
– oympisu na tretjem
sledijo canon ( predrag ) in minolta
primer: pover shot 40 za skoraj 90 k – in kaj ponuja.
labirint menijev.
pa brez zamere – mnenja in okusi so pač različni
lp lord
Lord, s tabo je tezko polemizirati. Pa ne zato, ker bi drugače misleče potolkel z argumenti. Prav nasprotno: pravih argumentov ne upoštevaš, poleg tega pa si še zavestno izmišljuješ. Pa poglejmo.
V tvojih zadnjih dveh izvajanjih si ime proizvajalca fotoaparatov napisal na naslednje načine: OLYINPIJUS, OLYIMPIUS, OLIMPIUS, OYMPIS. Vsakemu osmošolcu je jasno, da si hotel zapisati OLYMPUS. Ti pa se ne daš in izbruhneš bedarijo, da obstaja še ena firma s podobnim imenom, katere aparat ima tvoj bratranec v Zagrebu! Za bruhat.
Aparata, ki ga kuješ v zvezde (HP Photo Smart 215), sploh ne proizvajajo več. Zakaj ne? Ker je že zdavnaj zastarel. Zato pa ga prodajajo po smešnih cenah!
Zadnjič si trdil, da je najboljši Sony. Tokrat praviš, da je najboljši HP, Sony pa odličen drugi. Kaj se je na trgu digitalcev spremenilo od zadnjič?
Tvoje ocene, da so canoni predragi, da so edini zanesljivi HP-Olympus-Sony in da Power Shot S40 ponuja le labirint menujev, so izjave popolnega analfabeta in kot take brez vrednosti. Fant, prebrati bo treba kaj več kot le navodila za uporabo tvojega HP-ja!
Se kompletno strinjam z Jožetom…Lord, tule si malo falil.
Tudi sam menim, da vsak aparat pač ni za vsakega. Tisti, ki meni, da je Sony zakon za fotoaparate…OK, pustimo moje mnenje o teh “bralcih katalogov in slikic”…si pač naj kupi sonya.
LP, M.
Pa prilagam en kratek opis, ki je bil del svetovanja kolegu, ki je kupoval fotoaparat:
http://www.megapixel.net (na kratko opisani modeli)
http://www.dpreview.com (meni osebno najljubša)
http://www.steves-digicams.com/ (tudi dosti podrobnosti)
http://www.mobisux.com/tabla/postlist.php?Cat=&Board=fotografija (debata v zvezi z fotografijo na Mobisuxu…tudi včasih zelo koristna, pa še kake dobre fotke lahko najdeš)
Ena izmed strani, kjer inas gor kratke opise aparatov, slikice, cenike ipd. http://enaa.gambit.si/dept.asp?dept%5Fid=333
Pazit moraš pa naslednje:
-2Mpixlov maš dost (razen, če se bo tvoja izprsila)
-tip baterij (zate bi bilo boljš izbrat takega, ki ima AA baterije, ki jih lahko polniš in mogoče porabiš še kje drugje, v skrajni sili pa kupiš navadne v trafiki – tipske baterije ponavadi držijo malo dlje, so lažje…kar sploh ni nujno, vendar so pa drage in če ti toka zmanjka tam nekje brez polnilca in elektrike si v p…i)
-ne preveč majhen in kovinski (OK, po filingu boš vidu, kateri ti paše v roko)
-displej mora biti na kontra strani od tiste, kjer navadno držiš aparat (ponavadi se držijo aparati z desno roko)
-obvezno aparat z optičnim iskalom (zelo podaljša čas trajanja baterij, če izklopiš LCD)
-optični zum (čimveč), digitalni je neuporaben in je finta za nategnit kupca
-pomnilnik…ce bos investiru v dodatno kartico (glej cene), je praktično vseeno, drugače so pa najbolj razširjene Compact Flash karticew, ki so tudi najbolj robustne in kar je najbolj pomembno-vtaknes jo lahko vprenosnika in z njo delas kot z diskom.
-moznost sportnih oz. hitrih posnetkov in pa moznost nastavljanja časa odprtja zaslonke
lepo je imeti ” ostre kritike ” ! glede na to da imam zajamčeno plačo / ki je malo večja od minimalne / si pač lahko privoščim digitalno veselje : najboljše razmerje kvaliteta / cena.in ravno zato sem se odločil za hp photo smart 215.res je, da ga ne proizvajajo več.res je, da ni kompatibilen z 64 mb compac flash karticami.je pa res :
– da dela brilijantne slike 1280 * 960 dpi kar je več kot dovolj za fotke 10 * 15.
– digitalni zoom: idealen za internetne reportažne strani.ostre slike, velikosti ravno primerne da zasedejo polovico 15 inčnega monitorja. 640 * 480 dpi.za internet več kot dovolj.
– da ne dela nobenih težav.razen baterij in pomnilniških kartic.
– daima za 45 k sit izjemno optiko od 2.8 – 8 zaslonka, fokus 7 mm / okoli 45 mm pri zrcalno fleksnih fotoaparatih na film /
– ima kovinsko ohišje in se dobro drži v roki.
– da ne dela premalo ali preveč osvetljenih slik.
– in da ima usb konektor za vratci / mini plug / in možnost napajanja z adapterjem.
sodobnik hp photo smart 215 canonov power shot 40 res ponuja več, toda je skoraj 100 % dražji.in še vedno samo 2 mp in 3 * optični zoom.
pa še to : problem računalniške industrije je prehitro menjavanje modelov v želji za čim večjim dobičkom.
lep primer so pekači/ cd rw / 16 * je mogoče dobiti za 10 k sit, 8 * pod pultom pa za 5 k sit.normalno pa je, da vsi prodajajo 40 * za okoli 15 k sit.
zakaj je jasno $ !
pri vseh hitrostih so cd zapečeni enako kvalitetno.lečas je problem.in kaj pomaga amaterskemu fotografu možnost zaporednega slikanja? da bo sredi najbolj napetega dogajanja ostal z praznimi akumulatorskimi baterijami.
in slavna resolucija?
kakšna je razlika med 1.3 mp in 2 mp? koliko ostrine se pridobi?
če je slaba optika kakor pri musteku 2 mp so slike manj ostre kakor pri 1.3 mb veteranih !
za razliko si bom raje privoščil toplice.
in večino slik za web bom še vedno delal z spy cam za 30 k sit 640 * 480 dpi
res se mi ne ljubi slikati 640 * 380 z 1.3 mp digitalcem.
200 kb slike so res cool a folk ne bo čakaj več kot minuto za download.
sicer pa bodo digitalci še cenili.naslednje leto bod 3 mp modeli že za 70 k sit
lp lord
na http://www.dpreview.com lahko preberete v review za hp photo smart 215
naslednje mnenje:
Actions: ^ Opinions
Opinion
i really havent had any problems with this camera. it does eat battery’s pretty quick, but now im using 1700 mAh NiMH batteries, and ive taken over 150 pics and have yet to change the batteries. the quality of the pics is great for a 1.3 MP camera. I dont know why so many others are having problems mine seems to be working great 🙂
150 slik z 1700 mAp baterijami.se pravi z 1800 mAp za nekaj več kot 6 k sit pri foto fantasy več kot 200 slik.avtor zgornjega prispevka v forumu je več kot zadovoljen z kvaliteto hp photo smarta 215 sit
ZA 45 K SIT !
Lord, s tabo je res težko polemizirati. Nemogoče, pravzaprav. Ti na argumentirane kritike “odgovarjaš” tako, da jih ignoriraš, hkrati pa takoj izbruhneš nove enormne količine neurejenih izjav, mnenj, navodil, pristranskih informacij in subjektivnih stališč. S tem svoje kritike razorožiš. Ker: kdo pa ima čas ukvarjati se s tvojimi blodnjami?
Zaradi mene lahko svojemu ljubljenemu HP-ju spesniš sonetni venec. Če ti je všeč, prav. Ampak ne posiljuj z njim ostalih. Izmed 92 mnenj na dpreview si, jasno, izbral le enega. In to takega, ki ti ustreza. Sicer pa, koga briga!
Torej, dragi Lord, vsem je jasno, da o digitalnih fotoaparatih nimaš pojma. Zato se odpovedujem nadaljnji polemiki s tabo. Več sreče prihodnjič!
spoštovani maratonec,
tukaj bo majhna pomota.misliš kakšen novejši model photo smarta ali ostalih modelov hp.moj hp ne more biti v avstriji 5o k sit cenejši kajti že pri nas stane 45 k.
kar se pa tiče italije se popolnoma strinjam z tabo.
imam le en problem.imam 64 mb compac flash kartico ki je firmware hp photo smart ne podpira.pa nič narobe.tudi na 4 mb kartico se da spravit 15 slik v resoluciji 1280 * 960 / best / malo močnejša kompresija jpg a je slika v bistvu skoraj brez izgub / na monitorju ni videt razlik – na foto papirju bi morala biti zelo majhna razlika /
ravno danes sem dobil reklamo za digitalna jajca za 30 k.navajajo gornjo resolucijo.a zadeva nikakor ne podpira compac flasha.
mislim da sem napravil dobro kupčijo glede na to da sem poleg fotoaparata dobil še 4 mb compac flash kartico.ko bo pa kaj več šoldov bo kaj več.
in vljudno vabljen na mojo izhodiščno stran:
http://users.volja.net/murphylaw
pa še to: akomulatorske baterije so zakon.kar ne morem verjeti da se pri foto fantasy dobi akomulatorske baterije nimg 1800 map za dorih 6 k sit.kilo in pol sit na baterijo.polnilec vključen v ceno.res rabi 18 ur do popolnega poljnejenja.a že sam podatek da so baterije že po uri polnjenja brez težav prižgale fotoaparat, zaslon je delal brez težav in 2 posnetka z flashom in shranjevanje o.k.ikona za baterije ves čas maksimalno.pri polnih baterijah zadeva rula tedne.vsaj 200 fotk.
lp lord
odgovor branetU. ignoriranje folka – nikoli nisem bil za main stream!
o digitalcih pa naslednje:
mogoče večina od vas tega ne ve: cmos / ccd vezja za digitalca tudi pri 5 mp ne stanejo pri proizvajalcu več kot 5 k sit.mogoče vam je zdaj jasno zakaj so digitalci tako dragi.
nadalje – razpon zaslonke: se manjša od 8 na 4 / 2.8 – na ta način proizvajalci še večajo dobičke.dodajajo en kup programske elektronike / najslabči pa so dragi digitalci z fiksno zastonko.pa smo tam kjer ni muh.slike so še vedno bleščeče / a veča se število slik z neostrim ozadnjem ali ospredjem.
da ne bom samo hvalil:
moj hp photo smart 215 ima naslednje pomankljivosti:
centralno merjenje svetlobe: pri svetlem nebu in temnem ozadju / greben / je slika praktično pretemna.pri več kot polovici sence so slike violične.ostalo exselent.
slike 10 * 15 so ostrejše od klasičnih.je seveda to kar kar naprej jamrate :
zrnatost / mp neostrost / vidi se jo pri 1.3 mp le pri zelo povečanih predmetih odnosno podrobnostih.pri manjših resolucijah ni toliko problem ostrina – kot zrnatost. 640 * 480 slike iz hp photo smarta so praktično čiste – le barvnih prelivov je manj in so slike na nek način umetniške.z zelo vidno zrnatostjo.
klasične neostrine kot pri 35 mm trotl zihrih pri digitalcih ni.je pa problem barvni šuh.
pri hp ga zanesljivo ni.kajti hp je ime ki pove vse.karkoli je hp naredil in bo je zdržalo leta ………………..
reklamacij pri hp skoraj ni – to mi je potrdil tudi trgovec ki mi je prodal digitalca !
pa brez zamere !
hp photo smart 215 podprira brez nadgradnje firmwara compac flash do 32 mb – več kot dovolj !
josu naslednje :
nivo imate izreden, še enkrat:
z hp 215 sem popolnoma zadovoljen.prepričan sem, da z njim snemam boljše posnetke / ne v smislu kvalitete, temveč kompozicije / art fotografije / kot večina nedeljskih fotografov z nekaj 100000 tolarjev vrednimi modeli.
urednik http://www.radgona.com pravi:
za 10 * 15 slike je resolucija 1280 * 960 več kot dovolj.
kdor pa ima denar naj ima boljši model.
a bo že v prvem letu zgubil najmanj 30 % !
jaz seveda zaupam blagovni znamki hp – in za hp je značilno da imajo starejši modeli res nizke cene.
toliko
pa brez zamere
lp lord
Forum je zaprt za komentiranje.