Dieta po operaciji žolča
Naslednji teden ima moja hči praznovanje petega rojstnega dne. Na kosilu bomo imeli cel kup sorodnikov. Bolj ali manj imam izdelan plan, kaj bomo ponudili. Zatakne se pri moji mami, ki je bila pred enim tednom operirana na žolču. Ima dieto in ne sme uživati nobene sveže zelenjave in sadja, nobenih jajc in nobenega mastnega mesa. Moram se pozanimati še glede mlečnih izdelkov – če jih sme ali ne.
Torej: kaj naj ji pripravim, da bo okusno in bo smela jesti? Verjetno bom naredila kakšno solato iz riža, piščančjega mesa in kuhane zelenjave. Še kakšna ideja?
LP
Lena
Zadnje čase zdravniki več ne predpisujejo ne vem kakšne diete. Pravijo,
da se naj je večkrat na dan in manjše količine hrane. Po operaciji žolčnika
od začetka predvsem lahko hrano, nato pa vsega po malem. Vsak sam
ugotovi kaj mu in kaj ne odgovarja. Jaz sem že po enem mesecu brez vsakih posledic jedel svinjsko pečenko in pasulj. Kavo so mi pa že v bolnici
postregli. Torej, vsak strah je odveč.
Če vas zanima točna dieta, ki so jo nekdaj predpisovali vam lahko le-to
napišem.
Hvala obema za nasvete!
Babi, mi lahko napišeš recept za sladico s pečenimi jabolki?
Ervin – moja mama je dobila dieto v bolnišnici, res ni zelo stroga, le tiste najbolj kritične jedi so prepovedane. Jaz pa si nisem zapomnila, če mlečne izdelke sme ali ne. Ko bomo imeli praznovanje bo dobra dva tedna od operacije in mislim, da še ne bo želela eksperimentirati.
Lep pozdrav
Lena
Draga “mama”,
ne sprašujem glede diete, o njej lahko vsak trenutek povprašam mamo, zanimalo me je edino, če ima kdo kakšno idejo, kaj bi iz njej dovoljenih sestavin okusnega lahko pripravila za praznično kosilo.
p.s.
Zelo rada imam ta forum, veliko ga prebiram, velikokrat sem že dobila dober nasvet. Ampak danes me je prav razžalostil.
Lepo nedeljo vsem skupaj
Lena
Lena, ne se prevec sekirat, raje ignoriraj take butce, kot se tukaj javljajo. Res mi je zal, da se je to zgodilo pri tvojem postu, ker ta forum ponavadi ni tak. :(((
Kar se tvoje mame tice, pa ji zelim vse najbolje in upam, da bos uspela najt za to praznovanje tudi kaj, kar bo ona lahko jedla!! Malo poglej, kaj ti je Babi svetovala in morda se bo nasel se kdo, ki bo vedel povedat kaj o taki dieti.
Pa en lep pozdrav!
Draga Lena!
Nezna skutina sladica je cisto preprosta stvar,ki mogoce tvoji mami niti ne bo vsec.Ves,mi smo vsi skutarji in jo pogosto jemo. Vem,da je skuta pri zolcni dijeti dovoljena.
Tega nic ne peces. Jaz kupim skadko skuto ali pa ricotto,jo malo pretlacim ali celo zmiksam(samo malo,da postane rahlejsa),umesam pomarancni sok,malo meda, malo vanilijevega sladkorja,naribano limonino lupinico in
– ker je takrat mama lahko jedla tudi sveze jagode-se malo teh narezem. Vse oblikujem v kupcek in dam v hladilnik. V pecici se pecejo izdolbljena jabolka z nadevom(malo skute,malo drobtinic nemastnih keksov,malo meda,cimet).
Postrezes kepico ohlajene skute(kot bi bil sladoled) in toplo peceno jabolko. Glej,to se ne bere kot ne vem kaksna sladica,je pa okusno in osvezujoce. Mama bo vedela,da si mislila nanjo in se potrudila.
Ce bi bil v skuto umesan se jajcek,bi to lahko spekla v majhnem modelcku kot narastek;ampak presno je se boljse. Ko ne bo imela vec stroge dijete,lahko dodas skuti tudi malo stepene sladke ali kisle smetane.
Mascarpone je tudi v redu.
Imam knjigo o zolcni dijeti.V njej pise,da je tudi preprosto biskvitno testo dovoljeno in tudi nekaj svezega sadja.
Lepo praznujte; lep pozdrav mami in tebi Babi
Draga Lena!
Naštela ti bom nekaj idej iz knjige o žolčnih dietah:
Mesne jedi: dušena teletina, naravni telečji zrezek, naravni goveji zrezek, goveji zrezek v alu foliji, dušen goveji zrezek, polpete (pol govedine, pol teletine), puranov zrezek.
Priloge:krompirjev pire, krompir v kosih, dušen riž, rizi bizi, široki rezanci, rezanci s skuto, zdrobovi cmoki, bela polenta, zelenjavni narastek.
Prikuhe: dušeno korenje, korenje v omaki, cvetača z maslom, cvetača s korenjem, špinača z maslom, dušene bučke, beluši z maslom, dušen por, dušen mlad grah, mešana dušena zelenjava.
Solate: korenjeva solata, cvetača v solati, rdeča pesa v solati, kuhane bučke v solati, kuhan por v solati.
Sladice: beljakov biskvit, španski vetrci, pečena jabolka, pečena jabolka s
pudingom, jabolčna čežana s smetano, jabolčni kompot, sdana solata, jogurt s sadjem, biskvit, skutni žepki, rižev narastek, jabolčni narastek.
Če želiš kakšen recept od zgoraj navedenih jedi, ti ga rade volje prepišem.
Upam, da sem ti kaj pomagala.
Prav lep pozdrav!
Živjo, tudi jaz sme že prebolela žolčne kamne, zdaj ne vem točno lai ji še imam…..na opraciji pa nisem bila. Imela sem ZELO STROGO žolčno dieto – se pravi, niti kančka maščobe. Seveda sem bila takrat stara 7 let in sem “kradla” dobrote, kjer mi je le uspelo :)) DOvoljeno je bilo vse kar je brez maščobe – od mlečnih izdelkov ap vse v najbolj pusti različici. Od jajc sem smela strogo le beljak, od mesa pa samo pusto belo meso – največkrat je bil to puran ali piščanček. Zelenjavo pa sem smela le zdušeno na vodi, brez maščobe. Enako je veljalo za riž, testenine, omake……vse!
Tudi mastnih jogurtov, kisle smetane, oreščkov, maka in vsega ostaelega, kjer so skrite maščobe, naj se čimbolj izogiba.
Za sladice in ostale jedi pa si že zgoraj dobila predloge, meni je mami res navečrat pripravila kakšno čežano ali pa višnjev kompot, zraven pa kakšne pallačinke samo z beljaki ali pa napr. narastki brez ddodane maščobe in rumenjakov. Saj se da marsikaj dobrega naredit, le voljo je treba imeti, in ti jo imaš! 🙂 Kar tako naprej! Tvoji mami pa želim čimprejšnje okrevanje in da bi se prijetno razvajala ob tvojih dobrotah.
Lep dan, zala
Hvala vsem za super recepte in lepe želje!
Babi, hvala za pojasnilo glede skutine sladice. Podobno delajo v hčerinem vrtcu sladoled. V skuto dodajo še kakšno sadje, potem pa dajo v kornete in otroci so navdušeni!
Mitka, mi lahko prosim napišeš recept za biskvit iz beljakov?
Ob prebiranju vaših idej se mi je porodila še ena: pitulice, nadev pa samo skuta, posuto z dušenimi jabolki. Malo cimeta, malo sladkorja in limonine lupinice. Mislim, da bilo všeč tudi ostalim gostom, ne la mami.
hvala in lep pozdrav.
Lena
Zala, to pa je moralo biti precej zoprno.
Moja hči je bila kar precej časa na dieti brez pšenice in vem, kako je, če vsi okoli tebe jedo dobrote, ti nekaj čisto drugega (ki je lahko prav tako dobro, ni pa enako). Doma še gre, smo vsi jedli enako, problem je bil v vrtcu in na raznih zabavah.
Hvala za ideje.
LP
Lena
Draga Lena!
Tule je recept:
Beljakov biskvit
2 beljaka, užitna limonina lupinica, 22 g sladkorja v prahu, 20 g moke, maslo in moka za model
Beljak stepemo v trd sneg, vtepemo še sladkor v prahu, dodamo limonino lupino in na koncu rahlo primešamo moko. To maso vlijemo v model, ki smo ga namazali z maslom in potresli z moko. Biskvit pečemo v srednje vroči pečici.
Pa še za španske vetrce:
Španski vetrci
2 beljaka, 125 g sladkorja, 25 g škrobne moke.
Iz beljakov napravimo trd sneg. Vanj počasi vtepemo 1/3 sladkorja. Ko se zgosti, primešamo še drugi 2/3 sladkorja, pomešanega s škrobno moko.
Pekač obložimo s papirjem, nabrizgamo nanj testo v poljubnih oblikah in ga 24-32 ur sušimo pri temperaturi 50 stop. C.
Lep pozdrav in lepo praznujte!
Forum je zaprt za komentiranje.