Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem diesel pozimi

diesel pozimi

Pozdravljeni,
zanima me, če ima še kdo podoben problem kot jaz. Imam leto in pol starega P307 1.4 HDI. Danes zjutraj mi je že četrtič “crknil”; vedno kadar je res mrzlo (pod-10). Avto zjutraj 10 minut “laufa” na mestu; prvič je crknu po 15 minutah vožnje, danes pa že po 1-2 minutah vožnje. Na servisu so samo očistili naftni filter in za njih je bil problem rešen. Naslednje jutro pa spet ista zgodba. Nekateri pravijo, da je odvisno od nafte-se pravi, da naj bi bili krivi bencinski servisi; ampak tankam tam, kjer pač zmanjka-LJ,NM,…pa tudi na različnih benc.črpalkah: Petrol,OMV,…

Lepo prosim za kakšen nasvet. Vidim, da je kar nekaj strokovnjakov na tem forumu.

Lep pozdrav.

P.S. Komentar na displayu, ko avto crkne: ANTIPOLLUTION DEFAULT.

Najprej poglej v navodila.. tam so opisane (skoraj) vse napake.
Beseda default se v angleščini uporablja predvsem za opisovanje dogodka, ki se zgodi, če se nič boljšega ne zgodi oz, če se ne zgodi tisto, kar bi lahko dogodek preprečilo.
Antipollution default je očitno zasilni program, ki se sproži, ko nekaj v sistemih za očiščevanje izpuha nekaj ne deluje več dobro (čeprav vemo, da elektronika rada sporoča čudne napake, ki so včasih le v bežni zvezi z dejanskim problemom)
Če je tvoj motor HDI opremljen s sistemom FAP, bi tam lahko bil problem; bodisi s filtrom saj ali pa tekočino, ki se uporablja za njihovo izgorevanje. Nafta na različnih črpalkah ima različne vsebnosti žvepla. Nočem delat reklame ampak po mojih empiričnih testiranjih (motor mora bit ogret in rezervoar prazen; naliješ poln rezervoar, se odpelješ, pospešiš na polno in v vzvratnem ogledalu gledaš, koliko se kadi) je Agipova še najboljša.

Lep pozdrav

Jernej

Popravljam izpis na displeyu: antipollution fault ( NE default)

Če razumem prav, ti zjutraj avto prižgeš in ga pustiš, da v prostem teku na mestu dela cca 10 min. Za “moderne” motorje to ni najboljše, bolje je zagnati motor in odpeljati, seveda brez kakega posebnega priganjanja doklet motor ni ogret. Vendar to po moje ni tak problem, da bi ti motor “crknil” po nekaj km.
Če motor zjutraj vžge, potem pa po nekja časa spusti dušo, je po moje problem nekje v dovodu goriva; zaradi tega so ti na servisu očistili filter, ki se očitno zabije, potem pa je bilo v redu. Do naslednjega jutra.
Mi smo imeli v službi kombije (Fiat Ducato), ki so bili delani za južno Evropo in severno Afriko. Ta model je imel filter goriva pod sprednjim blatnikom in tudi če je tak avto bil ponoči v garaži na toplem se je pri -15 stopinj po nekaj km ustavil, ker se je zabilo gorivo v filtru.
Običajni evropski dizli imajo ogrevane filtre (ponavadi z elektriko) in do takih težav ne prihaja. Vsaj pri mojem Volvotu ne. Tudi pri -25 zažene brez problema, potem pa tako ali tako melje ko tank.
Po mojem mnenju (malo špekuliram, nisem ravno nek strašen strokovnjak) tale tvoj Francoz nima ravno najbolje rešenega ogrevanja dovoda goriva.

lp

Če je pa “fault”.. potem pa sploh ni več dvoma… Napaka na protionesnaževaljnem sistemu. Tega pri peugeotu sestavljajo povratni ventil izpušnih plinov, filter za saje in rezervoar s tekočino za povečanje temperature izpuha, ko se filter zamaši do te mere, da je treba saje skurit. Seveda spada zraven vsa pripadajoča elektronika. Pa veliko sreče.

Imam dizla in so se mi sedaj, ko so bile tako nizke temperature, pojavile podobne težave. Problem je v tem, da se pri -15 stopinjah začne izločati parafin iz nafte, kar povzroči, da se zamaši naftni filter in s tem prekine dovod goriva. Najbolje, da imaš avto čez noč v ogrevani garaži.

Se »podpišem« pod zadnji odgovor.
Za odpravo takih težav si pri dizel motorjih starejše konstrukcije in datuma izdelave enostavno dodal nekaj bencina.
Za novejše oz najnovejše pa se mi zdi najbolje, da si nabaviš grelec (t.i. Webasto), posebno če prebivaš v krajih z nizko temperaturo in nimaš garaže.

LP, Škorpjon

Meni se je pa takole zgodilo!
Zjutraj avto vžgem golf 1.9 tdi 90 konjev, letnik 99. Se iz Vodic odpeljem proti Ljubljani, pridemo v Šiško, tam avto stoji cca. 1 uro. Do tu vse brez problemov. Nato se odpeljemo po obvoznici proti BTC-ju. Nekje na sredi začne avto malo cukat in po nekaj sekundah ugasne. Kličemo na AMZS, vleka do VW servisa. Tam pogledajo in odprejo folter za gorivo, v njem pa malo ledu in pa nafta jako jako jako čudne barve (fluroscentno rumeno-zelena). Nato so mi odprli še rezevoar in sčistili še filter, nato pa še izpraznili cel tank in na dnu je bilo še nekaj leda. Konec koncev nas je to stalo 30.000 SIT. Nič kriv nič dolžen pa brez denarja. AJA PA ŠE NEKAJ TANKAM SKORAJ VEDNO NA AGIPU.tako da niso nič boljši. Kolikor jaz vem mora nafta biti brez barve.

Pa še eno vprašanje. A se lahko komu pritožim?

hvala

moral bi sam dodati aditiv (dodatki proti zmrzovanju..tako kot kamioni)..

to, da je bila nafta fluoriscentna pomeni, da je zmrznila…led v tanku je zaradi kondensa (imaš večkrat prazen tank, pa se nabere)..jaz imam neko reč od kastrola in jo vedno dodajam nafti ko tankam,kadar predvidevam, da bodo šle stopinje pod -5..tudi če so mi rekli na servisu, da novi dci-i ne rabijo aditiva..

Nafto pozimi obvezno tankam na MOL-u (Kidričevo, MS, Rogaška Slatina) in mi je na Ptuju pri minus 23C negaražirani Berlingo II HDi vžgal v prvo, samo bil je bolj glasen kot ponavadi.
NA MOL-u so mi pokazali certifikat nafte do -29C. In jim verjamem. Tisto jutro je bila cesta iz Ptuja proti MB ob robu polna Golfov 2,3,4, raznih tovornjakov, kombijev, en luksuzni Mercedes,… Vprašanje je kje so tankali in kakšno kvaliteto.

Zato pa mejmo bencinarja in ne bo problemov! 😉

Castrolov dodatek(pol litra za 500 l goriva) uporabljam že 10 let in nikoli nisem imel takih težav.Pa sem v noči, ko je bilo -25 zaganjal bencinarje, ki so odpovedali!

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

New Report

Close