delitev stroskov pri razlicnih placah
Vem, da vas je veliko ali kar vecina tukaj, ki zivite skupaj s partnerji in tukaj ste tudi tisti, ki zivite v najemniskih stanovanjih. Vceraj se s partnerjem nisva mogla zediniti kako naj od zdaj naprej deliva stroske, ki jih prinasa stanovanje (najemnina, stroski, racuni za mobitel, manjsi krediti, zavarovanja), glede tega se dostikrat spreva.
Imate vi denar skupaj in potem iz obeh plac crpate polovico stroskov ne glede na visino vasih plac? Pri nama je namrec tako, da jaz dobim placo 10., ko je treba vecino stroskov poravnati, ker je ta datum ze skrajni rok. Partner dobi placo 15., ko je ze vse placano. Kako naj se zdaj zmeniva koliko naj bi prispeval za tisto kar sem jaz placala? On pravi, da polovico stroskov, meni se zdi pa bolj fer, da deliva glede na visino place (jaz imam place 170k on pa 100k)?
Kako resujete financne tezave?
Pozdravljena,
Pri različnih polačah bi jaz svetoval naslednje in sicer prvo odprita skupni račun na katerega se bosta stekali obe plači in nato lepo plačujeta ven vse račune, položnice in ostale stroške lepo iz tega računa.
Saj če živita skupaj imata en denar in se za vse stvari katere bosta kupila dogovorita že v naprej?
Doma pa si v računalniku naredita evideco stroškov v katerega vpišeta vsak strošek katerega naredita pa bosta lepo videla vse kakšni stroški nastajajo kje se da kaj prišparat itd.
To je moje skromno mnenje
Ker gradimo hišo imava pač denar skupaj oziroma jaz plačujem položnice in ostale stvari on špara za večje nakupe. Ker si oba močno želiva, da se čimpreje preselimo seveda gledamo na vsak tolarček.
Pomojem je za vaju rešitev da odpreta nek skupen račun in vsak nakaže nekaj denarja in od tam ptem črpata. Če pa konec meseca še kaj ostane si privoščita skupno večerjo, savno, kino…skratka lep večer.
Nikakor pa nisi dolžna sama plačevati stroškov. Sicer pa če živita skupaj je tako ali tako denar načeloma skupen. Saj so vsi vajini načrti v prihodnost usmerjeni za vaju.
Midva stroškov ne deliva. Vsi so najini in jih midva tudi plačujeva. Nekaj imava trajnikov, ki so naštimani delno na plačo (ena je 5. in ena 18. v mesecu), delno pa na banko – ker imava račun vsak pri svoji banki jih plačujeva tako, da je čimmanj, še rajši nič provizije. Skupen račun se nama ne zdi smeseln, saj sva zdaj pri različnih bankah, ki imata različne pogoje poslovanja in bova pri tem ostala – nikoli ne veš, kdaj rabiš recimo kakšno posojilo ali kaj podobnega, pa je fino, če imaš izbiro med dvema možnostima.
Navzkrižno sva pooblaščena na TRR drugega, tako da se pač plačuje s tistega, kjer je boljše stanje, da ni preveč minusov. Večje stroške predebatirava in splanirava, hrano pač pojemo in ne gledamo na to, ali je kdo pojedel dve žemljici ali tri, obleke kupujemo po potrebi (včasih jaz, včasih on, včasih za katerega od otrok, včasih za vsakega nekaj), manjše stvari in priboljški so vedno v mejah normale in se ne šteje, kolikokrat sem šla jaz na pivo in kolikokrat on.
Deljenje se mi zdi brezveze. Kaj, a zdaj naj od njega zahtevam dva jurja, če v trgovini zapravim štiri? Ali naj zahtevam dva in pol, ker on boljše zasluži? In kako naj potem delim, če je med nakupom paket higienskih vložkov, ki jih pri hiši samo jaz uporabljam?
“On pravi, da polovico stroskov, meni se zdi pa bolj fer, da deliva glede na visino place”
Če prav razumem, bi ti rada več porabila za stroške kot on, saj imaš večjo plačo? On pa bi rad, stroške plačata vsak polovico, kar pomeni da tebi ostane več denarja. In kdo se s tem ne strinja?
Ko sva se vselila skupaj, sem jaz imela cca. 70k dohodkov (še kot študentka), on pa še enkrat toliko, vendar zaradi raznih kreditov (za skupni interes) ipd. dejanskega izplačila oz. dohodka približno toliko kot jaz. Čeprav sva se na začetku menila, kako bova dajala on 2/3 za najemnino in polovico za položnice, jaz pa ostalo, se je nazadnje samo od sebe izšlo tako, da on daje za celo najemnino, jaz pa plačujem vse položnice. Medtem so se sicer moji dohodki povečali za še enkratno vsoto, vendar pa so se hkrati nekoliko povečale tudi položnice in moji izdatki, poleg vsega pa skušam še nekaj prvarčevati.
Sicer pa ko enemu od naju kaj zaškripa, enostavno prenakaže (Klik) z računa drugega na svojega. Delitev, kaj kdo plača, se mi zdi racionalna le v toliko, da obstajka nek dogovor, da se ne pregovarjaš vsak mesec sproti, kaj bo kdo plačal. Koliko pa kdo da, je pa itak vseeno, ker gre konec koncev itak iz istega žaklja.
Tele delitve glede na plačo so pa itak tako-tako. Najbrž ima tisti z višjo plačo tudi potrebe in izdatke drugačne itd. Meni se zdi bolj racionalno, da se dogovorita, kaj bo kdo plačeval (eden recimo kredit, zavarovanje, položnice, drugi ostalo) in pač pri tem upoštevata, kolikšen je dohodek od koga in kdaj kdo dobi plačo.
jaz sem definitivno zagovornik ločenih računov! nikoli ne veš kako se lahko stvari postavijo čez 5 ali 10 let! on naj ima svoj denar in naj ga zapravi za karkoli želi, jaz pa prav tako. VENDAR pa naj obstaja še nek skupen račun (pa magari če je to en predal v spalnici), kamor se steka denar od obeh in je namenjen skupnem varčevanju, plačevanju položnic itd. pa proporcionalno seveda in ne fifty-fifty (fifty – fifty v primeru, če to pomeni, da vsak prispeva polovico plače v skupno dobro:))
Pri meni je tako: vse položnice in kredit (okoli 110.000 Sit) plačuje fant, jaz pa vso hrano, kozmetiko, čistila, oblačila, čevlje… Uganite, kdo porabi več! Ampak saj je vse najino. Jaz res nisem za to, da se računa, kdo je koliko plačal. Sem pa za to, da imava ločena računa in da svoj denar poleg vseh obveznosti porabljava tako, kot nama paše.
Ločeni računi, en mesec plača račune eden, nato drugi (kar pomeni stroški na pol), ne glede na plačo, ki se tudi razlikuje kar precej.
Stroški za mobitel, osebna zavarovanja, dodatno zavarovanje vsak plača zase.
Najprej pa se odvede denar, ki gre za varčevanje – kar na trajnik, da sploh ne opaziš, kdaj je izginil.
Ne verjamem v skupne račune, ker nočem tečnariti za vsak nakup, ki ga je opravil partner, pa se meni zdi nesmiseln – razne tehnične igračke in podobno. Ravno tako pa se bi mi zdelo za malo, da bi morala nakup vsake kozmetike predebatirati s partnerjem, ali ga lahko opravim ali ne.
Je po moje odvisno od tega, kako si videl stvari urejene v družini – naša dva sta zmeraj imela ločene račune in je meni to normalno.
Razdelitev stroškov je pravično oboje: 50/50 ali pa glede na plačo. Tu se pač morata uskladiti sporazumno. Pri tem pa upoštevajta, kaj naredita s preostalim denarjem. Ali ga zapravita, ali pa gre zopet za skupno stvar (mogoče stanovanjsko varčevanje enega). Tudi to je pomembno. Kako pa je z opravljanjem gospodinskih del in vzdrževanjem stanovanja (popravila)? Avto? Zavarovanja za kaj? Še to upoštevajte.
Če imata načrte ostati skupaj, se poročiti, imeti otroke, potem bi bilo pametno imeti skupen račun za skupne (družinske stroške) in če je potrebno, za boljši občutek, še mogoče vsak svojega za lastne potrebe. Pri tem pa višina plače ne sme igrati vloge. (kar je pridobljeno v zakonu se deli na polovico, ne glede na prihodke)
Ker pa očitno še nista tako daleč, bi jaz predlagal delitev 50/50, saj se v črnem scenariju lahko razideta zaradi tega in potem bo vsak svoje stroške kril v svojem stanovanju. Če imata vsak svoj mobi pa naj plačuje vsak svoj račun.
Nekdo je napisal, da vodita vse stroške v računalniku. Jaz bi dejal, da za nekaj časa naredita tak spisek in dodajta še kolono za delež uporabe.
Saj pravim, ko bo postala stvar resna, se bodo morale stvari spremeniti.
Odkar sva midva z ženo (včasih punco) živela skupaj, nisva ločevala, kaj bo kdo plačal. En račun je bil za stroške in nakupe, drugi pa varčevalni.
jaz imam tudi več (on 140,jaz 280) in sem vse plačevala sama-19 mesecev v skupnem stanovanju.Ko sva šla na dopust sem vse plačala jaz, on je dal samo za kakšno kavo, pijačo na plaži
No pred 2. mesecema je odšel, se je preselil k drugi in pravi da mi ni nič dolžan,hallo, kdo ima zdaj prav.Jaz nimam nobenega dokaza, da sem mu kaj plačevala, imela sem ga rada in sem mislna da je čist OK če sva skupi sva skupi, a ne!!!
Ej, sranje, vam povem
imava dva računa, a skupen denar, saj sva, kot je ena že napisala, pooblaščena drug za drugega. Trenutno ne varčujeva, ker imam jaz 2 (en velik, en manjši) kredit, on pa največjega:((, potem bomo pač na stran dajali iz nj. plače, ker bo tam ostanek. Za vodenje denarnih zadev zadnje čase uporablja (va) MS Money, da malo vidiva, kam poženeva ves denar, ki ga je kar veliko (imava ne tako slabi plači, pa tudi precejšnje stroške)
Za nakupe drug od drugega veva, nobeden od naju ne bi kupil česa dragega (recimo nad 20.000 sit) brez vednosti drugega. Če se mudi, se pa po telefonu zmeniva. Na denar oba paziva, saj zanj precej delava, se pa vseeno zgodi kaka neumnost. Tako sem npr. jaz od prejšnjega tedna nesrečna lastnica najdražjega odstranjevalca laka na svetu (v pomanjkanju tega obveznega dela ženskega telesa:))sem bila v nepravi trgovini in…zgodilo se je). Možev komentar je bil samo:kar je, je, hudo bi bilo, če bi bilo vsak mesec…
Takole-tudi pri naju je bila fora, da sem jaz plačevala večino stroške, hrano, za otroka, on pa je šparal za večje nakupe ko smo izdelovali stanovanje. Zdaj pa ko se skregava, ker nočem sama financirat večino stroškov, mi pa meče naprej, kam sploh dam denar, da ne znam delati z njim, da sploh nič ne kupim za dom in da je vse kar imamo kupil on !!!!!???????!!!!!Torej…???
Sploh pomisliva ne moje- tvoje, ampak najino. Ponavadi sama nabavljam, zato tudi več zapravim. Zato, da on več za varčevanje, ali obratno, če je kak mesec tako, da on večkrat plača. Če sem na koncu meseca blizu minusa, mu pač rečem, daj mi tolk in tolk. Nakupe poravna tisti, ki je bližje blagajni, pa naj gre to za moje modrčke, ali pa za kako njegovo stvar.
Forum je zaprt za komentiranje.