Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Delitev skupne zemlje

Delitev skupne zemlje

Zivimo v tristanovanjski hisi, katere zemlja je bila po vojni odvzeta, pred nekaj leti pa vrnejna lastnikom. Po vseh darilnih pogodbah je lastnistvo razdeljeno in zemljo tako tudi uporabljamo. Dvorisce (dovoz) pred in ob hisi je skupno. Sedaj pa je potrebno etazno razdeliti in problem je nastal pri delitvi skupnega dvorisca, kjer pa nikakor ne najdemo skupne resitve (ker je nemogoce radeliti enakomerno med vse tri lastnike). Zanima me, kako bi sodisce razdelilo skupno dvorisce glede na to, da je preko njega dostop in dovoz v hiso ter na vrt (lastniska zemlja). Moje mnenje je, da sodisce fizicno dvorisca ne bi razdelilo med lastnike, ampak bi ostalo skupna last, za katerega vsi skrbimo in ga vzdrzujemo.
Hvala za odgovore.

Seveda, preprosto ga razdelite po deležih, kot ga predstavljajo stanovanja na stavbi in to je to. Ali pa razdelite v enakem deležu na vsa stanovanja, odvisno od dogovora.
Vse potrebno vam bodo razložili v podjetju, ki ga boste najeli za ureditev etažne lastnine. Možna rešitev je, da stavbi dodeli svojo parcelo, zemljišču naokrog pa drugo. Če je del zemljišča lastniški (recimo atrij ali kaj podobnega, ki ga uporablja samo eno stanovanje), lahko naredi posebno parcelo tudi za to. V stavbi boste tako etažni lastniki, na skupnem zemljišču pa solastniki.
Upam, da se zaradi tistega kosa zemlje ne boste vlačili po sodišču. Logično je, da ga uporabljate vsi, ne glede na lastniški delež.

V tem je problem, ker ga sicer uporabljamo, a eden od stanovalcev vseskozi nagaja (zaparkira obiske…). Sedaj imamo predlog, da mu damo en del dvorisca ob hisi, drugi dve stranki pa imava se vedno skupno dvorisce ob drugi strani hise. Jaz pa zelim locit tudi drugi del ali pa nic (ne zivim vec v hisi in imam namen svoj del prodati). Ne vem, ali naj se strinjam s predlogom delne delitve ali naj vztrajam na skupnem dvoriscu… Prosim, svetujte.
Hvala.

V tem je problem, ker ga sicer uporabljamo, a eden od stanovalcev vseskozi nagaja (zaparkira obiske…). Sedaj imamo predlog, da mu damo en del dvorisca ob hisi, drugi dve stranki pa imava se vedno skupno dvorisce ob drugi strani hise. Jaz pa zelim locit tudi drugi del ali pa nic (ne zivim vec v hisi in imam namen svoj del prodati). Ne vem, ali naj se strinjam s predlogom delne delitve ali naj vztrajam na skupnem dvoriscu… Prosim, svetujte.
Hvala.

Timoteja oz. Alenka, če je možna razparcelacija, vsekakor naredite to! Ni tak strošek, prihrani pa veliko živcev in vse je urejeno maksimalno. Sploh če sta ti in druga stranka pripravljeni njemu prepustiti tisti kos zemlje, ki je očitno njemu najbolj pri srcu. Uredite le glede dovoza, da bo jasno in nedvoumno, da je od vseh, tudi od obiskov.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close