Delanju na otroku in počitnice z letalom
Seveda, če se takoj danes spravita k stvari, bo čez 6 mesecev lahko že 6 mesecev noseča 🙂 in torej ven iz prvega trimestra, ki nekatere v tej temi tako skrbi, in bo lahko šla.
Mogoče bo pa ravno zanosila in ji bo ful slabo in ne bo mogla it. Mogoče jima pa še ne bo uspelo in bosta šla. In mogoče bosta tam naredila otroka. Mogoče…
Res se mi pač zdi brezveze s tem vnaprej ukvarjat, ker preprosto ne veš. Lahko iz neke skrajne previdnosti ničesar več ne planiras in ne pocnes, ampak ravno pozitivnega vpliva to pomoje ne bo imelo.
[/quote]
Lahko pa ni treba tako skrajno, pač veš,da planiraš zanositev in delaš na tem in, če nočeš otroka obremenjevati z možnimi sevanji zaradi poleta, pač planiraš počitnice z ladjo recimo. Pa ta skrb odpade, na počitnice pa tako še vedno greš.
Seveda, če se takoj danes spravita k stvari, bo čez 6 mesecev lahko že 6 mesecev noseča 🙂 in torej ven iz prvega trimestra, ki nekatere v tej temi tako skrbi, in bo lahko šla.
Mogoče bo pa ravno zanosila in ji bo ful slabo in ne bo mogla it. Mogoče jima pa še ne bo uspelo in bosta šla. In mogoče bosta tam naredila otroka. Mogoče…
Res se mi pač zdi brezveze s tem vnaprej ukvarjat, ker preprosto ne veš. Lahko iz neke skrajne previdnosti ničesar več ne planiras in ne pocnes, ampak ravno pozitivnega vpliva to pomoje ne bo imelo.
[/quote]
zato sem pa napisala, da se je najbolje sproti prilagajat situaciji … kakršnakoli že je 🙂
Lahko pa ni treba tako skrajno, pač veš,da planiraš zanositev in delaš na tem in, če nočeš otroka obremenjevati z možnimi sevanji zaradi poleta, pač planiraš počitnice z ladjo recimo. Pa ta skrb odpade, na počitnice pa tako še vedno greš.
[/quote]
Seveda in greš z ladjo, kjer ni neke pametne zdravniške oskrbe, če do česarkoli pride.
TUkaj ni prav in narobe, tu se samo odločiš, ali boš svoje življenje že vnaprej podredil morebitni nosečnosti, ali pa boš živel normalno naprej in se s tem ubadal, ko bo do same nosečnosto dejansko prišlo.
Seveda in greš z ladjo, kjer ni neke pametne zdravniške oskrbe, če do česarkoli pride.
TUkaj ni prav in narobe, tu se samo odločiš, ali boš svoje življenje že vnaprej podredil morebitni nosečnosti, ali pa boš živel normalno naprej in se s tem ubadal, ko bo do same nosečnosto dejansko prišlo.
[/quote]
Zdravnik na ladji je. Sicer pa ne vem do česarkoli lahko pride npr. v enotedenskem potovanju z ladjo, kjer npr. na ladji spočneš otroka. Ko boš že zdavnaj doma, boš ravno prišla v čas, ko boš lahko začela test delat, da boš sploh zvedela, da si noseča.
Torej zdravniške oskrbe z vidika kakršnegakoli tveganja za karkoli rabiš ravno toliko kot vsi ostali nenoseči.
Glej nimaš me pravice napadati zaradi moje osebne odločitve. In to počneš in žališ ja. Kakšne čirule čarule. Da so potniki z letenjem izpostavljeni višjim dozam radiacije, to je dejstvo in nobene čirule čarule.
Glede zdravnikov, tudi takšnih z dolgoletnimi izkušnjami kar naj bi bilo po tvoje zagotovilo za njihovo 100% in zaupanje, pa raje ne bom, ker imam zaradi slepega zaupanja takšnim (ravno z mišljenjem saj je zdravnik celo z dolgoletnimi izkušnjami bo pa že imel prav) tudi trajne zdravstvene posledice. Toliko – in moja odločitev je kaj in komu bom kaj zaupala – ne verjamem tudi nobenemu zdravniku ne 100% na slepo, samo zato ker je zdravnik.
taki z dolgooooletnimi izkušnjami so že tudi otroke ubili in nič odgovarjali. Toliko.
Kar pa sevanja zadeva pa lahko pogledaš podatke – ki so podatki strokovnjakov in ne čirule čarula:
torej lokalni rtg zoba – kjer te povprašajo po nosečnosti – in se ne izvaja btw. – če je nosečnost znana – prinese sevanje Intraoralni posnetek zoba: 0,008 mSv
vir:http://www.zevnik.eu/?q=sl/sevanje-v-ordinaciji#4
zdaj pa če pogledamo doza sevanja na letalu:
piše, da če preletiš 1500 km (kar je na enem letu po Evropi že zagotovo doseženo – 750 km v eno smer) dobiš sevanje: 0,005mSv
vir: http://www.arao.si/uploads/datoteke/raopis-14.pdf
torej tam tam so podatki prejete doze sevanja – in zoba ti ne slikajo, letel boš pa mirno, ker to ni nič po tvoje… bi se človek smejal takšnim sodbam zdravnikov… ti jim pa kar slepo zaupaj. Tukaj je dokaz, da jaz jim ne. Poleg že vseh dosedanjih slabih izkušenj, tudi zlagati so se zmožni, v škodo bolnika, dajati škodljive informacije. Tudi tako izkušnjo že imam (na žalost).
Toliko o logiki tudi zdravnikov. Ja povprašam za mnenje jaz zdravnike, presodim pa potem tudi sama, z upoštevanjem vseh vidikov in informacij, zdravnikom popolnoma slepo ne zaupam, ker še nikoli niso odgovarjali za nič kar so naredili in povedali.
tudi v tem primeru – ker velja tole:
Kakšni so biološki učinki majhnih doz sevanja?
Pri majhnih dozah sevanja, ki bistveno ne presegajo doz naravnega okolja, govorimo o stohastičnih (slučajnih učinkih). To pomeni, da imajo učinki le določeno verjetnost nastopa, ne bodo pa nujno nastopili. Posledice, t.j. verjetnost učinkov (raka ali genetskih poškodb), se, kot kaže slika, povečujejo s prejeto dozo sevanja.
vir: http://www.arao.si/vprasanja-in-odgovori/o-varstvu-pred-sevanjem
Torej z vsakim prejetim sevanjem verjetnost obstaja, ni nujno, da bo kaj nastopilo, verjetnost pa obstaja. In noben niti Pušenjak, ti tega ne bo mogel zagotovili,da ne bo. lahko ne bo, ne more pa zagotoviti, da ne bo.
Zatorej – ravnam tako po svoji zdravi pameti – če se nekemu sevanju lahko izognem se tudi bom – pa četudi je tako zelo majhno. je nepotrebno obremenjevanje zarodka s tem sevanjem. Vsi pa vemo, da v razvijajočih se organizmih, kjer se celice hitreje delijo, obstaja večja verjetnost posledic kakršnegakoli negativnega vpliva, ki so mu te celice izpostavljene.
[/quote]
Upam, da si bila tudi na drugih področjih tako striktna, da nisi recimo slučajno kakšnega mobitela v roko prijela med nosečnostjo.
Upam, da si bila tudi na drugih področjih tako striktna, da nisi recimo slučajno kakšnega mobitela v roko prijela med nosečnostjo.
[/quote]
Glede mobitela sem tudi sama do sebe čimbolj odgovorna.
Sicer pa če imaš takšno mnenje potem najbrž bi hodila slikat zobe tudi kot za šalo, ker tveganje z vidika količine sevanja je tam tam. Pa jih nisi. Jih celo zdravniki odsvetujejo. In to je moja poanta – ne zaupam njihovemu sklepanju, kjer odsvetujejo slikanje zoba, poletov pa ne. Sevanje pa je kot rečeno tam tam. To dvoje ne gre skupaj.
Ker slikanje odsvetujejo, potem se raje tudi poletom jaz izognim. Ker količina sevanja je tista, ki dela škodo in ta je primerljiva. Torej…
Kot prvo – je eno tropičje na koncu, ne več njih.
Tudi zdravniki če jih vprašaš to sevanje primerjajo s količino zaužitih oreščkov (in s tem prejetim sevanjem) torej. Zdravniki ga po količini mSv enačijo, ko jih vprašaš koliko je to nevarno. Doživeto osebno. Torej če ga enačijo, sicer potem ga tudi jaz enačim v svojem ravnanju in se mu izognem.
Tudi sicer so prekleto šlampasti in neodgovorni glede prav radioaktivnih sevanj – npr. CT. Doživeto osebno,da me je hotel eni kao ful strokovni in s ful izkušnjami poslati na kontrolni ct glave, malo tako za zabavo. Briga njega sevanje. Je kar dobro, da pacienti sami malo kaj preberemo in se pozanimamo in ne verjamemo njim vse slepo in ne sledimo slepo njihovim nasvetom, ker ne vsi, ampak nemalokateri, so precej šlampasti in neodgovorni z vidika celostnega vpliva na zdravje človeka.
In škodljivi vplivi izpostavljenosti tem sevanjem se lahko pokažejo tudi šele čez mnogo let.
tukaj je članek, ki govori tudi o šlampastem ravnanju zdravnikov kar zadeva vse to.
https://www.dnevnik.si/330249
Imas ga v planu imeti? Torej nisi noseca? Komot lahko gres. Saj ni receno da zanosis. To je to. Povrh pa gres le po Evropi – torej kratek let (ni overseas). Ce si pa noseca in imas prve tri mesece tezave – bruhanje, slabost in tako…, ni fajn, da gres na tako pot. Ni tudi priporocljivo, ker lahko pride tudi do spontanga splava (v letalu je tudi tak tlak, kot da si sel kam na hrib, visok 2500 m).
Nekateri se bojijo sevanja, to drzi, za medcelinski let, Evropa – ZDA ali Azija, dobis toliko sevanja kot da bi sel na kako slikanje pljuc in podobno. In na juznem in severnem polu je tudi vec sevanja.
Starejsi, otroci, nosecnise in bolniki bi se morali prek kakim daljsim potovanjem posvetovai o tem z zdravnikom. Potovanje z letalom je namrec zelo obremenjeno za telo. Ob take off in land se izenacevanja tlaka v primeru slabe prehodnosti zraka pozvroci bolecine – npr. zobje, sinusi………. Med letom je drugace, kisik v telesu raste in pada, kar ni fajn za kako tezavo. v letalu je tudi manjsa vlaga, tak da se lahko izsusijo nos in oci. Zato je tudi dobro, da se v letalu vec pije vode, da se nadoknadi kar je bilo izgubljeno. Tezava je tudi v tem, da se z lahko nalezes, da hitro fases kako nalezljivo bolezen… To je tudi ta problem za nosecnice.
Ja, se to, avtorica, eni so bolj obcutljivi, eni pa manj. Tak da ni receno, da si tudi ti. Vseeno, ce imas le v planu, vseeno se posvetuj z zdravnikom. Se to, ce nosecnica nima nobenih tezav v prvem trimesecju, komot lahko gre, samo vseeno en posvet z zdravnikom ni odvec.
SIcer pa za zdravega cloveka letenje sploh ni noben problem.
Srecno!
Ne, v fazi intenzivnega kreiranja novega življenja se par ne sme premakniti nikamor dlje kot v radiju 200m od doma.
Potuje lahko le peš, saj poganjanje pedal, vožnja s sopotniki v javnem prevozu ali šofiranje vozila pospešujejo odmiranje zarodkovih celic.
Ženska mora v tem obdobju užiti ogromno profiterolov, moški pa mora vsak dan spiti vsaj pol litra najboljšega konjaka, če naj bi bil otrok lep in pameten.
Par mora posteljo prestaviti na sredino dnevne sobe in nad njo obesiti novoletne lučke s tri-taktnim prižiganjem. POzor, lučke morajo biti letnik 2018!
Resno, in taki razmišljate o otrocih!? Kupite si zlate ribice, morda vam ne bodo takoj poginile!
Forum je zaprt za komentiranje.