Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Delam v tujini – za davčne strokovnjake

Delam v tujini – za davčne strokovnjake

Delam v tujini, kjer imam bivališče in zdravstveno zavarovanje. Legalno delam in plačujem, kar je potrebno.

Imam še stalno prebivališče v slo. Slovenski davčni sem predložila dohodek in mi je odmerila davek. Zanima me, kako se lahko pritožim in tam plačujem davek, kjer delam (UK) ?

ne bi ti smeli obdavčit plače, če velja tole

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlmpid=200859

14. ČLEN

Dohodek iz zaposlitve

(1) Ob upoštevanju določb 15., 17., 18. in 19. člena te konvencije se plače, mezde in drugi podobni prejemki, ki jih dobi rezident države pogodbenice iz zaposlitve, obdavčijo samo v tej državi, razen če se zaposlitev ne izvaja v drugi državi pogodbenici. Če se izvaja tako, se lahko tako dobljeni prejemki obdavčijo v tej drugi državi.

(2) Ne glede na določbe prvega odstavka tega člena se prejemek, ki ga dobi rezident države pogodbenice iz zaposlitve, ki se izvaja v drugi državi pogodbenici, obdavči samo v prvi omenjeni državi, če:

(a) je prejemnik navzoč v drugi državi v obdobju ali obdobjih, ki ne presegajo skupno 183 dni v katerem koli dvanajstmesečnem obdobju, ki se začne ali konča v določenem davčnem letu, in

(b) prejemek plača delodajalec, ki ni rezident druge države, ali se plača v njegovem imenu in

(c) prejemka ne krije stalna poslovna enota, ki jo ima delodajalec v drugi državi.

(3) Ne glede na prejšnje določbe tega člena se lahko prejemek, ki izhaja iz zaposlitve na ladji ali letalu, s katerim podjetje države pogodbenice opravlja prevoze v mednarodnem prometu, obdavči v tej državi.

tvoj problem je, da imaš prijavljeno stalno prebivališče tu.
in verjetno si kaj zamočila pri postopkih….

najdi si davčnega svetovalca, verjemi, te bo ceneje prišlo.

http://www.durs.gov.si/si/delovna_podrocja/mednarodno_obdavcevanje/konvencije_o_izogibanju_dvojnega_obdavcevanja_dohodka_in_premozenja/seznam_veljavnih_mednarodnih_pogodb_o_izogibanju_dvojnega_obdavcevanja/

http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=749&sid=906

http://e-uprava.gov.si/storitve/pridobiVlogo.esju?id=443

isto delam jaz in pritožiš se ko dobiš dohodnino.prej ni mogoče.davek pa moraš plačat tako doma kot v tujini.In potem ko dobiš dohodnino se pritožiš in dobiš vrnjeno za kar si plačal v tujini.

Zares iz srca najlepša hvala obema!

Želim vam lep dan in vse najlepše.

lp

isto delam jaz in pritožiš se ko dobiš dohodnino.prej ni mogoče.davek pa moraš plačat tako doma kot v tujini.In potem ko dobiš dohodnino se pritožiš in dobiš vrnjeno za kar si plačal v tujini.[/quote]

to ne bo prav….

za vsako državo veljajo drugačna pravila. in ni razloga, da bi vračali davek, ki se je plačal v tujini v tem primeru….
v kakšnih drugačnih pa ja. pa še to je pomembno, ali živiš v sloveniji, ali v tujini. ne moreš v takih primerih kar na poprek svetovat….

kot sem že prej napisala, pod mus k davčnemu svetovalcu. so roki, kdaj je treba kaj oddat in zamuda pri rokih te zna drago prit.

Pogledat je treba, kaj točno za določeno državo določa Konvencija o izogibanju dvojnega obdavčevanja, izpolniti je treba poseben obrazec in ugotoviti rezidentstvo … vse linke sem prilepila zgoraj.

prejšnji odgovor ni bil namenjen tebi, ampak tisti pred tabo, ki je trdila, da ko odda dohodnino, dobi vrnjen davek, plačan v tuji državi.

to za anglijo 100% ne velja.
vseeno pa se ne bi zanašala na nasvet ene barce pri tako boleči zadevi, kot je dohodnina…

Ali potem moraš dati napoved dohodnine v Sloveniji ali ne-če živiš v Veliki Britaniji? Kolegica živi gor dve leti- pride domov samo za božič. Pa sva se ravno zadnjič o tem pogovarjale, in ne ve ali mora prijaviti dohodnino tudi pri nas. Jo je kar malo zaskrbelo.

Ja če živi v VB, potem je tam davčna rezidentka. Upam, da je to tudi uradno uredila na DURSU – obrazec Odhod iz Republike Slovenije, linki so že zgoraj. Včasih (mislim, da več kot 2 leti nazaj) se je po določenih primerih avtomatsko štelo, da si nerezident, če izpolnjuješ določene pogoje (in ona jih), potem pa so uvedli pravilo, da je vedno treba izpolniti obrazec.

Ne bi rabila tukaj oddajati napovedi, tudi DURS ji načeloma ne bo nič pošiljal, saj ne dela tukaj in zato nimajo podatkov za informativni izračun. Vseeno pa naj se pozanima in uredi vse še uradno, da ne bo morebitnih kasnejših posledic (jo bodo pozivali, naj prijavi dohodke). Na obrazec Odhod iz RS naj napiše vsa leta, za katera vlaga obrazec. Najbrž ima za VB tudi kakšno potrdilo o bivanju ali kaj podobnega, ne škoduje, če ga priloži. Sicer pa ji bodo morali znati svetovati tudi na DURSu.

Aja, če ima stalno prebivališče v VB, potem ji tega ni treba urejati:)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close