delala bi dober ribji namaz
Pri nas zmaga tale:
RIBJI NAMAZ
Potrebujemo:
25 dag MASLA
1 konzervo SARDIN
1 konzervo TUNE
2 slane FILETE
1 velika tuba MAJONEZE
2 do 3 žlice GORČICE
2 žlici AJVARJA
2 KISLI KUMARICI
2 vloženi PAPRIKI
1 srednja ČEBULA
pest PETERŠILJA
25 dag ribanega SIRA (po okusu)
Priprava:
V multipraktiku sesekljaš čebulo, ribe, kumarice, papriko, peteršilj. Dodaš ostale sestavine in dobro zmešaš, da je masa gladka. Lahko dodaš olje od rib (jaz ga ne). Napolniš kozarce in hraniš v hladilniku. Zelo dober namaz, ki se dolgo ohrani.
Edini ribji namaz ki mi je zelo všeč je bakalar, je pa priprava zelo, zelo zahtevna, dolgotrajna….
Doma smo ga delali tako, da smo suh bakalar najprej potolkli s kladivom, da se malo zmehča pa ga vsaj 1 dan ali celo 2 namakali (vodo je treba menjat) pa ga zavili z vrvico in dali kuhat kar dobro uro če ne dve, potem je treba počakat da se zadost shladi, pa lepo pazljivo očistit in vse ‘meso’ dat stran.
Na oljčnem olju se potem prepraži nekaj drobno nasekljanega česna, da zarumeni in spet se počaka, da se to malo shladi, potem se s posebnim tolkalom tolče/meša ta bakalar z oljčnim oljem, toliko, kot ga bakalar ‘spije’, lahko pa (nekateri to počnejo čedalje pogosteje) daš vse skupaj v posodo in zmiksaš z mikserjem. Z ročnim tolkalom, traja to mešanje/tolčenje, kar dobro uro ali več, in je treba res meti moč v rokah, zato so dostikrat to delali doma moški….
Sodobnejše in bolj nezdrave opcije so, ko se temu dodajajo še različne smetane, eni dodajajo krompir, peteršilj, da je potem bolj dišeče, mazljivo, svetlo, kremasto, a meni je osebno najboljše tako pripravljen bakalar samo z oljem in česnom.
Forum je zaprt za komentiranje.