Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Dedovanje

Dedovanje

Pozdravljeni!
Mene pa zanima ce se kdo spozna na notarske zadevice.
Zanima me naslednje…moj oce je lastnik stanovanja. To stanovanje pripada pol meni in pol mojemu bratu (tako smo se zmenili). Moj partner bo izplacal mojega brata in tako bo stanovanje samo najino. Zdaj bi naredili prepis, pa nevem kako je kaj z davki…Kaj se bol splaca darilna pogodba ali kaka druga pogodba…pac davkov glih ne bi radi placevali, ce je stanovanje nase!
Vsak nasvet je dobrodosel 🙂
LP

Za odgovor potrebujem še naslednje informacije:

1. Od kdaj je oče lastnik stanovanja? Ključni je datum 01.01.2002. Torej pred tem datumom ali po njem.

2. Ali ste s partnerjem prijavljeni na istem naslovu oz. ali ima “status” izvenzakonskega partnerja ?

lp

Oce je lastnik tega stanovanja ze vec kot 15 let…torej pred tem datumom.
Partner je prijavljen na istem naslovu…nima pa statusa izvenzakonskega partnerja. Prijavljen je pa ze skoraj 3 leta…manjka se 4mesece.

Vaš oče je lastnik stanovanja, vam pa, vsaj kolikor sem uspela razbrati iz vašega pisanja, (zaenkrat) ne PRIPADA nič. Če se je oče odločil razdeliti SVOJE premoženje med svoja otroka (vsakemu eno polovico), lahko to stori z izročilno ali darilno pogodbo. V obeh primerih davka ni. Nato pa lahko vaš brat sklene z vašim partnerjem kupoprodajno pogodbo za njegovo polovico, ki jo bo vaš partner tudi dejansko plačal. V tem primeru plačate 2 % davek na promet nepremičnin. V kolikor ima vaš partner status izvenzakonskega partnerja bi lahko vaš oče sklenil tudi z njim darilno pogodbo in v tem primeru ne bi plačali nobenega davka. Vendar pa je darilna pogodba za vašega partnerja iz pravnega vidika zelo neugodna. V njegovo dobro darilne pogodbe ne priporočam. LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close