Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek dedovanje

dedovanje

Zanima me dedovanje zaščitene kmetije. Kaj lahko pričakujem. Hvala.

En kup sranja. Glavni dedič je le en, ostale mora izplačati. Denarja za to običajno nima (tudi sam ne more nič prodati). Pri nas je trajalo 18 let. Sedaj sem ponosni lastnik 5 ha gozda pod Snežnikom. Kupcev za les ali gozd ni in jih ne bo. Seveda pa plačujem državi katasterski dohodek.

jaz ti lahko to povem, da če se strinjajo vsi dediči, da se zaščitena kmetija razščiti, potem se kmetijo razščiti in potem poteka psotopek kot za vsako drugo kmetijo. mora v tem primeru(mislim da) davčna odobrit prošnji.(vse to vam pove kdor vodi vaš postopek) odobrijo pa v primeru, če ni v državnem interesu, da ostane zaščitena kmetija. kar jaz vem, če gre za manjšo kmetijo, bodo v vsakem primeru odobrili prošnji. pričakuj da sam postopek bo trajal mal več časa kot običajen, posebno če se sami dediči ne uspete zmenit kako boste si delili.
torej če ste vsi dediči istega menja, potem bo šlo dokaj hitro, če pa boste imeli različne poglede potem se bo lahko vleklo kot je že prehodnica napisala.

mislim pa, da tistemu ki pripada po zakonu zaščitena kmetija in jo tudi sprejme potem avtomatsko ostane zaščitena kmetija. ostalim dedičem izplača delež.

poskušaj dobiti na interentu zakon o dedovanju zaščitene kmetije. jaz sem že pozabila točno kako gre, ker je od tega ko sem bila v tem že nekaj več kot dve leti.

sam postopek pa je trajal cca 3 leta.

Tu je zakon. Ureja posebnosti pri dedovanju kmetijskih gospodarstev (v nadaljnjem besedilu: zaščitenih kmetij)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close