Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek dedovanje

dedovanje

Moj oče je po moji stari mami dobil v petek sklep o dedovanju po njeni smrti. Z bratom in sestro so si razdelili premoženje na tri dele (nepremičnine in premičnine ter denar). Vse knjižice od stare mame je imela očetova sestra, katera je bila tudi pooblaščena. na sodišču je sodnica samo prebrala zneske oz saldo s knjižic na katerih je imela stara mama denar. Oče je vprašal sestro če bi lahko videl knijžice, vendar jih nikakor noče pokazati. Vemo, da je stara mama imela veliko več denarja, po njeni smrti pa ga v bistvu nima skoraj nič več. Ker je bila očetova sestra pooblaščena predvidevamo, da je ves denar ona pobrala.

Zanima me, če ima oče pravico videti, kako so se gibala pritoki in odtoki s knjižic, npr za zadnje dve leti. Prav tako me zanima, če mora zaradi tega vložiti pritožbo oz ali lahko ko bodo na banko šli iskat s pravnonočnim sklepom lahko zahteva tudi izpisek teh denarnih prilivov in odlivov za določeno obdobje nazaj.

Naj povem, da je bila stara mama zadnje tri leta pred njeno smrtjo ves čas na postelji, bila je popolnoma neprisebna, pravtako ni upala niti samostojno jesti, kaj šele, da bi kako stvar podpisala zaradi kapi.

Če je imel kdo podobne izkušnje, prosim če lahko mi svetuje čimprej. hvala

vprasaj na pravniki.net

Domnevam da je bi bila pri vas sledeča situacija:

Vaša stara mama je bila popolnoma nepokretna in neprisebna, zanjo je skrbela sestra. Verjetno je stara mama dobivala pokojnino in pa nadomestilo za strežbo, kar se je seveda zbiralo na računu babice.

Kot neprisebna in nepokretna seveda babica ni imela opravilne sposobnosti, in je bila očetova sestra pooblaščena za dvigovanje denarja s hranilne knjižice.

Po mojem mnenju je vaša teta še kako upravičena do denarja, ki ga je dvigovala. Saj če je skrbela za njo, je imela s tem tudi stroške, poleg tega pa dodatek za strežbo pripada po vsej pravici tistemu, ki skrbi za onemoglega.

Zdaj, pa ko babice ni več, pa seveda lačno sorodstvo navali… po možnosti jih prej deset let pa blizu ni bilo, kaj šele, da bi kaj pomagali pri oskrbi

fuj in fej

To je bilo čisto moje osebno mnenje.

Glede na to, da je bila vaša teta verjetno pooblaščena za dvig gotovine, pa tudi pravno dvomim, da lahko kaj ukrenete…. pa ne da bi vam privoščila

Ariadne žal ni bilo ravno tako. Babica je sicer res dobivala pokojnino in nadomestilo za nego, katero je prejemala teta. Vendar je jo pa od vseh še najmanj gledala, saj živi 50 km stran od babice in je hodila le soboto in nedeljo k njej. Med tednom jo je gledala in skrbela zanjo žena od brata od mojega očeta (ona pa praktično ni dobila nič, razen kar lahko uživa eno tretjino ker je dobil njen mož). Brat od očeta živi v isti hiši kot je živela babica (teta je pa pristala pri dedovanju pod edinim pogojem, da se hišo deli na polovico, eno polovico dobi ona-pa je sama, na ostali polovici pa živi njen brat z ženo in še dvema otrokoma!!!). Moj oče se je deležu v hiši odrekel. V svetu so si delilii na tretjino.

Babica je imela sicer več odprtih računov, na vseh je denar kot smo pričakovali, le na tistih za katere je bila pooblaščena sestra od očeta ne (v dobrih dveh letih je zmanjkalo z računa cca. 4 mio sit). men se zdi da jih babica v dveh letih ne bi rabila toliko. si je pa teta med tem kupila nov avto, pa skoraj vse pohištvo zamenjala v stanovanju,…

Poleg tega,je imela babica v tujini potom svoje sestre tudi naložen denar (tega je podedovala od ene druge svoje sestre, potem pa so vse sestre dedinje dale denar skupaj in ga naložile v tujini zaradi višjih obresti-pod ime sestre katera je živela v tujini). ta denar je do leta 1996 še bil ves na računu, ko ga je edna izmed babičinih sester dvignila. Babica je ves čas govorila, da ima denar še vedno tam in da ga bodo dobili vsi po njeni smrti. Sedaj pa ni ne duha ne sluha o tem denarju. Teta in ta babičina sestra sta bile kot rit pa hlače in mislim, da ji je denar tudi dala. (gre se pa za cca. 10 mio sit).

Ko so jo bratje (sestro) vprašali, da če bi lahko vsaj povedala kam je šel tisti denar oz če je še. je odgovorila: da naj greta oba na grob prašat mamo.

drugič malo drugače sklepaj. če se za nekaj človek zanima, še ni rečeno da bi rad vse skupaj pograbil.

Seveda ima pravico videti, ima 15 dni časa, da se na odločbo pritoži in navede razlog, potem pa mu bodo dali vpogled v celotno prijavljeno dediščino.

Akica-mai, se ti opravičujem, če sem prehitro sklepala

ni panike, je že v redu. del je tud moja napaka ker nisem že prej napisala kakšno je ozadje.

Po moje si mora oče odbit kakega odvetnika, da bo v zakonskem reku vložil pritožbo (če ni že zamudil s tem, da ni ugovarjal na zapuščinski razpravi). Tudi darila se namreč štejejo in če je teta pobrala denar s knjižice in ga porabila zase, je bilo to darilo in se mora upoštevati pri vrednosti premoženja – s tistim denarjem je teta že mogoče poplačana. Ampak je seveda problem v tem, da morate to dokazati, ne pa samo mislit, da je tako. Me pa čudi, da je teta dobila kar pol hiše, mar tvoj stric, ki stanuje v njej, ni v tem času že kaj vlagal v hišo. Ta vlaganja lahko prikaže in je potem upravičen do več kot ene tretjine. Ravno tako ne razumem, zakaj se ni oče odrekel svojega dela hiše v korist tega brata, ali pa vzel delež in ga podaril bratu, če mislite, da je teta že pobrala več denarja, kot bi ji po pravici pripadalo.
Morate pa seveda premisliti, ali se vam splača iti v tožarjenje, spori zaradi dediščine razdrejo celo družino in če niste popolnoma prepričani, da boste lahko dokazali svoje trditve, se vam zna zgoditi samo to, da se teta in oče do smrti ne bosta več pogovarjala. Premislite, ali je tega vredno…..

Barbara K

nekaj si narobe razumela:
-v hiši kjer je živela babica, živi en brat od očeta z družino. teta je toliko časa vstrajala dokler ni pristal očetov bratov,da si delita hišo na polovico. hiša sicer ni velika zato se je moj oče prizadeval da bi dobil hišo brat, sestra pa eno drugo gospodarsko poslopje. vendar ni hotela pristati na to. sestra ima tud svoje stanovanje tako da zanjo ne predstavlja stanovanjski problem. bo pa za tega brata, ker bodo morali živeti 4 ljudje na majhnem delu. vlagali sicer so v hišo, tako ta brat kot moja babica. vendar teta je tako butasta, da enači kar, kar je babica vložila, tisto je njeno. (čuden človek ni kaj!)

– babica je imela tudi veliko zemlje in to so si razdelii pravično na tri dele. moj oče pa se je odrekel deležu v hiši in v ostalih gospodarskih poslopjih. vzel je samo zemljo in svoj denar ki mu pripada- tako da dobi v tem primeru najmanj od vseh.

– v bistvu sem postavila vprašanje na forum zato, ker me samo to zanima, če obstaja kakšna možnost, da bi moj oče lahko videl izpisek zadnjih dveh let kako so bili pritoki in odtoki denarja. jaz osebno menim ,da imajo pravico vsi trije videti hranilne knjižice. hrani jih teta vendar jih noče pokazati (predvidevamo, da zato ker potem bi bilo jasno vse kam in koliko je odšel ves denar, ki ga je babica imela. tožarit se pa ne mislimo. hočemo imeti le čiste račune.

Mislim, da ima daša prav.
Drugi postopek pa je sledeč. Fotokopirajte zapuščinsko odločbo in na banki kjer je imela babica denar naslovite vlogo z opisanimi dvomi in mislim, da vam bodo ugodili.
Lahko pa še prej pokličeš na banko in se o tem pozanimaš.
Še boljša možnost pa je nasvet odvetnika.

lp

Če pokojnica ni bila (s strani psihiatra in sodno) spoznana za opravilno nesposobno, vam bolj slabo kaže, ker lahko teta trdi, da je babica npr. ves denar zdajala poštarju, ker ji je bil simpatičen, ali pa, da enostavno ne ve, kam je denar izginil (tudi, če so njeni podpisi na obrazcih za dvig gotovine z računa v banki, lahko še vedno trdi, da je denar oddala babici). Svetujem kot že predhodnice, da se takoj pritožite, po možnosti še pred tem pa poiščete dobrega odvetnika.
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close