Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Dedovanje-prosim za pomoč

Dedovanje-prosim za pomoč

Umrl mi je oče, ki je bil lastnik 1/2 hiše. Mati je še živa, težko pokretna, v domu starostnikov in lastnica druge polovice hiše.

Oče je pred smrtjo napisal oporoko, da deduje prvi sin, to je moj mlajši brat.

Mati mi je rekla, da bi jaz dedoval njen delež, 1/2 te hiše, katere lastnica je ona, da bo napisala oporoko čez kakšen mesec.

Mene zanima: ali je to možno oz. če je oče napisal oporoko, da deduje mlajši sin, ali ne deduje cele nepremičnine?! Ali deduje samo njegovo polovico? Nimam pojma kako je s tem.

Hvala

Blaž

Če je oče lastnik 1/2 nepremičnine, se po njem lahko deduje le 1/2 nepremičnine. Tako bo sin, ki ga je določil v oporoki, dobil le 1/2 nepremičnine. Mama lahko s svojo 1/2 sama razpolaga (vam nakloni v oporoki).

S tem da bo od materine polovice se poplačal še strošek doma, če občina slučajno kaj plačuje in pa brat bo zahteval nujni delež.

ne vem sicer kakšne odnose in načrte imate, ne vem pa zakaj mora mati kakšen mesec čakat? Da bo zapuščinska mimo in se boš ti odpovedal dedovanju po očetu, potem si bo pa ona premislila? ali pa ta moški sploh ni bil tvoj oče, če govoriš o prvem sinu in mlajšem bratu in uporabljaš moško obliko? Ker če ni tvoj oče, potem tudi ne deduješ po njem. PO mami pa oba.

Brat deduje samo polovico, ki je od očeta. Lahko pa ti in mama zahtevata nujni delež. Brez oporoke bi se njegova polovica delila pol na mamo (torej četrtino hiše), druga polovica na vaju, ampak ker je oporoka gre cela polovica bratu. Mama lahko svojo polovico zapusti tebi v oporoki. Če je potrebno dom doplačevati morata doplačevati z bratom oz. če nista zmožna se občina obesi na njeno polovico nepremičnine. Ko bo dedovanje po mami lahko tudi če je oporoka brat zahteva nujni delež. Kaj je pa razlog da mama odlaša z oporoko? Saj to ne vpliva na dedovanje po očetu.

Odgovor na objavo uporabnika
mijav mijav, 09.12.2021 ob 10:19

ne vem sicer kakšne odnose in načrte imate, ne vem pa zakaj mora mati kakšen mesec čakat? Da bo zapuščinska mimo in se boš ti odpovedal dedovanju po očetu, potem si bo pa ona premislila? ali pa ta moški sploh ni bil tvoj oče, če govoriš o prvem sinu in mlajšem bratu in uporabljaš moško obliko? Ker če ni tvoj oče, potem tudi ne deduješ po njem. PO mami pa oba.

Zapuščinska je že mimo, zato ne vem kakšno povezavo ima s tem. Mati mi je rekla, da bo čez kak mesec poklicala notarja in bo njen delež po njeni smrti pripadal meni.

doplačilo, 09.12.2021 ob 10:25

Brat deduje samo polovico, ki je od očeta. Lahko pa ti in mama zahtevata nujni delež. Brez oporoke bi se njegova polovica delila pol na mamo (torej četrtino hiše), druga polovica na vaju, ampak ker je oporoka gre cela polovica bratu. Mama lahko svojo polovico zapusti tebi v oporoki. Če je potrebno dom doplačevati morata doplačevati z bratom oz. če nista zmožna se občina obesi na njeno polovico nepremičnine. Ko bo dedovanje po mami lahko tudi če je oporoka brat zahteva nujni delež. Kaj je pa razlog da mama odlaša z oporoko? Saj to ne vpliva na dedovanje po očetu.

Mati mi je rekla, da počaka ko bo konec zapuščinske. Ravno včeraj je bila zapuščinska obravnava.

Dedovanje-prosim za pomoč, 09.12.2021 ob 10:26

Zapuščinska je že mimo, zato ne vem kakšno povezavo ima s tem. Mati mi je rekla, da bo čez kak mesec poklicala notarja in bo njen delež po njeni smrti pripadal meni.

ti pa nisi najbolj pri tabrihtnih ne?

Oče je imel polovico hiše, ki jo je zapustil bratu in očitno sta se oba z mamo s tem strinjala. Ne vem zakaj bi dedoval tudi mamino polovico, če je ta še živa? Kaj ti tukaj ni jasno? Še nisi slišal, da je lahko več lastnikov ene nepremičnine.

Sedaj je lastnik te hiše eno polovico brat in drugo polovico tvoja mati. Če to svojo polovico mati zapustila tebi, potem lahko brat zahteva nujni delež ali pa ne. Če oporoke ne bo napisala, pa bosta z bratom dedovala vsak polovico njene polovice, torej eno četrtino cele hiše.

če bo mati tebi zapustila drugo polovico hiše, lahko brat zahteva nujni delež. to je četrtino hiše.  če ti zahtevaš od brata sedaj nujni delež, bo ta zgolj 1/6.

to je, ČE bo uspela oporoko napisat. ker lahko bi jo napisala včeraj, če bi hotela, saj je to, kaj je oče naredil z nepremičnino ni moglo glih presenetit. bolj se mi zdi to kot manever, da ti ne bi zdaj v tem trenutku težil na zapuščinski. odkrito povedano, meni se zdi, da ti nima namena zapustit hiše.

Doma ni potrebno doplačevati, ima mati dovolj pokojnine.

Bi pa še nekaj vprašal. Ali pride “moj” nujni delež v poštev tudi ko npr. v tem primeru oče prepusti svojo 1/2 bratu? Ker na sodišču nismo nič spregovorili o tem. Samo oporoko je prebrala, vprašala če se strinjamo z njo in to je to. Natipkala je: po I. točki navedeno zapuščinsko premoženje deduje na podlagi oporoke in po podanih dednih izjavah zapustnikov sin ……. …… In da bo vpis lastninske pravice pri tej nepremičnini v zemljiško knjigo sodišče opravilo po pravnomočnosti  sklepa po uradni dolžnosti.

Dedovanje-prosim za pomoč, 09.12.2021 ob 10:39

Doma ni potrebno doplačevati, ima mati dovolj pokojnine.

Bi pa še nekaj vprašal. Ali pride “moj” nujni delež v poštev tudi ko npr. v tem primeru oče prepusti svojo 1/2 bratu? Ker na sodišču nismo nič spregovorili o tem. Samo oporoko je prebrala, vprašala če se strinjamo z njo in to je to. Natipkala je: po I. točki navedeno zapuščinsko premoženje deduje na podlagi oporoke in po podanih dednih izjavah zapustnikov sin ……. …… In da bo vpis lastninske pravice pri tej nepremičnini v zemljiško knjigo sodišče opravilo po pravnomočnosti  sklepa po uradni dolžnosti.

če si se strinjal, potem si se odpovedal nujnemu deležu po očetu. na podlagi tega se bo brat vpisal kot polovični lastnik hiše.

Škoda, ker nisi vprašal pred obravnavo. Gre pa v osnovi tako: Če sta oba sinova od tega pokojnega očeta in če oče ne bi napisal oporoke, potem bi dedovali vsak eno tretjino njegovega deleža, torej vsak eno šestino celotne hiše (ti, brat in mama ). Oče pa je napisal oporoko in svojo polovice hiše zapustil bratu, zato on deduje celo polovico. Ko ste bili vprašani, če se strinjate s tem, sta imela z mamo dve možnosti – da se strinjata in ostane kot je.
če pa se ne bi strinjala in bi zahtevala svoj delež, bi vama bil odmerjen nujni delež to pa pomeni polovico pripadajočega dednega deleža, torej v tvojem primeru 1/6 očetovega deleža, kar v naravi predstavlja eno dvanajstino celotne hiše.

mijav mijav, 09.12.2021 ob 10:50

če si se strinjal, potem si se odpovedal nujnemu deležu po očetu. na podlagi tega se bo brat vpisal kot polovični lastnik hiše.

Škoda, ker nisi vprašal pred obravnavo. Gre pa v osnovi tako: Če sta oba sinova od tega pokojnega očeta in če oče ne bi napisal oporoke, potem bi dedovali vsak eno tretjino njegovega deleža, torej vsak eno šestino celotne hiše (ti, brat in mama ). Oče pa je napisal oporoko in svojo polovice hiše zapustil bratu, zato on deduje celo polovico. Ko ste bili vprašani, če se strinjate s tem, sta imela z mamo dve možnosti – da se strinjata in ostane kot je.
če pa se ne bi strinjala in bi zahtevala svoj delež, bi vama bil odmerjen nujni delež to pa pomeni polovico pripadajočega dednega deleža, torej v tvojem primeru 1/6 očetovega deleža, kar v naravi predstavlja eno dvanajstino celotne hiše.

Joj, tega pa nisem vedel. Na zapuščinski sem še vprašal 1x nekaj o deležu, pa me je sodnica prekinila in sem bil raje tiho. Nisem pa vedel, da bi takrat moral omeniti nujni delež, mislil sem da je še čas, ne vem kaj sem mislil, no. Sepravi zdaj ne morem več nič v vezi nujnega deleža, to je to.

Ni pa ravno za pohvalit sodnico, lahko bi me vprašala.

Dedovanje-prosim za pomoč, 09.12.2021 ob 10:55

Joj, tega pa nisem vedel. Na zapuščinski sem še vprašal 1x nekaj o deležu, pa me je sodnica prekinila in sem bil raje tiho. Nisem pa vedel, da bi takrat moral omeniti nujni delež, mislil sem da je še čas, ne vem kaj sem mislil, no. Sepravi zdaj ne morem več nič v vezi nujnega deleža, to je to.

Ni pa ravno za pohvalit sodnico, lahko bi me vprašala.

mogoče bi se moral v zvezi s tem obrniti na odvetnika. Sama nisem povsem prepričana, če je sedaj že konec ali pa boš imel možnost pritožbe, ko bo sklep spisan in ga boš prejel. Pozanimaj se. Najbrž pa bi bilo najbolj pošteno, da se sedaj z mamo in bratom usedete in se pogovorite.

Ergo : tudi če ti mati (končno) zapiše svoj delež, še ne pomeni, da je v celoti tvoj, saj lahko brat zahteva nujni delež.

Me prav zanima, če so te naplahtali. Upam, da ne. Sicer pa ti lahko zdaj brat zagotovi, da se tvojemu deležu po mami odpove, pa to še nič ne pomeni, saj si lahko po njeni smrti premisli.

Hmm ?

pa še to, sodišča delajo po liniji najmanjšega odpora, tako da moraš kar paziti, kaj počnejo, pa kdo koga pozna……

mijav mijav, 09.12.2021 ob 11:01

mogoče bi se moral v zvezi s tem obrniti na odvetnika. Sama nisem povsem prepričana, če je sedaj že konec ali pa boš imel možnost pritožbe, ko bo sklep spisan in ga boš prejel. Pozanimaj se. Najbrž pa bi bilo najbolj pošteno, da se sedaj z mamo in bratom usedete in se pogovorite.

Bom se moral pozanimat ja. Če je kdo tukaj, ki ve kaj o tem, bi prosil, da napiše.

Vam >mijav mijav< pa hvala za odgovore. Lp

DEdovanje po očetu je zaključeno. Nujnega deleža nisi pravočasno zahteval in je to to.

Mati lahko sedaj:

– pusti vse skupaj pri miru in vi2 z bratom dedujeta vsak 1/2 od njene 1/2.

Torej boš ti lastnik 25% vsega, brat pa 75% vsega

– mati lahko napiše oporoko vse na tebe in brat ne zahteva nujnega deleža

Lastnika bosta 50% ti, 50 % brat.

– Mati lahko napiše oporoko vse na tebe in brat zahteva nujni delež

Lastnika bosta brat 50%+12,5% ti 37,5%

-Mati ima še možnost napisat z oproko vse na brata…..

– Mati lahko napiše najprej oporoko vse na tebe in ti jo namala na nos in da v hrambo, potem pa z naslednjim dnem, ko ti odneseš pete napiše z drugo oporoko vse na brata…..

Smo imeli zapuščinsko mesec dni nazaj in kot nam je razložila sodnica, da dobiš domov odločbo in se potem 14 dni se čaka, da je pravnomočna, ker se v teh 14 dni lahko kdo pritoži. Torej kot razumem se vi lahko pri tožite v tistih 14 dnevih.

fgjkjh, 09.12.2021 ob 11:10

DEdovanje po očetu je zaključeno. Nujnega deleža nisi pravočasno zahteval in je to to.

Mati lahko sedaj:

– pusti vse skupaj pri miru in vi2 z bratom dedujeta vsak 1/2 od njene 1/2.

Torej boš ti lastnik 25% vsega, brat pa 75% vsega

– mati lahko napiše oporoko vse na tebe in brat ne zahteva nujnega deleža

Lastnika bosta 50% ti, 50 % brat.

– Mati lahko napiše oporoko vse na tebe in brat zahteva nujni delež

Lastnika bosta brat 50%+12,5% ti 37,5%

-Mati ima še možnost napisat z oproko vse na brata…..

– Mati lahko napiše najprej oporoko vse na tebe in ti jo namala na nos in da v hrambo, potem pa z naslednjim dnem, ko ti odneseš pete napiše z drugo oporoko vse na brata…..

Hvala, to o nujnem deležu je pol zaključeno. Bom vedel za drugič.

Glede tega, da bi mati napisala oporoko v kateri bi bila 1/2 hiše moja, pa sem tudi začel malo dvomit. Govori že dolgo o tem, naredi pa nič.

Hvala vsem

Hej711, 09.12.2021 ob 11:13

Smo imeli zapuščinsko mesec dni nazaj in kot nam je razložila sodnica, da dobiš domov odločbo in se potem 14 dni se čaka, da je pravnomočna, ker se v teh 14 dni lahko kdo pritoži. Torej kot razumem se vi lahko pri tožite v tistih 14 dnevih.

O hvala, tega tudi nisem vedel.

Lp

Mogoče še lahko zahtevaš nujni delež po očetu, ampak boš imel s tem stroške odvetnika in potem vprašanje kaj bo naredila mati. Oporoko lahko napiše tudi lastoročno z dvema pričama. Enkrat povabi brata na obisk pa tam dve priči (2 negovalki najdi) pa napišite na roko. Boš videl, kak kaos bo nastal.

Dedovanje-prosim za pomoč, 09.12.2021 ob 11:15

O hvala, tega tudi nisem vedel.

Lp

Nas je sodnica pred dvema letoma na zapuščinski vprašala, če se strinjamo s tem, kar je zapisano in ali se odpovedujemo pravici do pritožbe, ker v tem primeru se to zapiše na sklep o dedovanju in ta sklep začne veljati TAKOJ!

Mi smo se in sklep je bil dejansko veljaven takoj.

Ni bilo oporoke, smo se pa dediči že prej dogovorili, kako bomo dedovali in smo na sodišču takoj to povedali. Sodnica je samo beležila, kaj gre komu, tako kot smo se dogovorili.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close