davek od prodaje nepremičnine+kredit
Jaz bi pa lepo prosila naj mi nekdo,ki je kdaj kupoval stanovanje napiše kako poteka ves postopek. Namreč kupila bom stanovanje, vzela bom stanovanjski kredit imam že podpisano kupoprodajno pogodbo zdaj me pa zanima kako naprej? Kdaj je treba plačati davek (2%)na nepremičnine in ker smo se zmenili da ga bom jaz plačala me zanima ali ga moram plačati preden dobim stanovanjski kredit ali potem pa kakšno je zaporedje vsega. Kaj se najprej naredi plača davek, overi pogodba…?
Vnaprej hvala za pomoč.
Ko imaš podpisano kupoprodajno pogodbo mora iti prodajalec na DURS, kjer bo izpolnil obrazce za prijavo Davka na promet nepremičnin (dobiš lahko tudi na njihovi internetni strani) in verjetno še obrazec za prijavo davka od kapitalskega dobička (vsaj v MB-ju ne naredijo odmere brez prijave tega). Potem bo DURS pripravil odmero in prodajalec bo dobil položnico, ki jo boš v vajinem primeru plačala ti. S potrdilom o plačilu se gre nazaj na DURS, kjer bodo na pogodbo dodali žig s potrdilom o plačilu 2% DNPN, potem pa s to pogodbo do notarja (najboljše do tistega, kjer bo banka imela narok za hipotekarni kredit), ki bo overil podpis prodajalca – seveda mora biti prodajalec zraven. Original overjene pogodbe se deponira pri notarju, kopijo daš banki, ki bo pripravila vse potrebno za dokončanje kredita. Potem ko bo narok pri notarju boš dobila denar oz. bodo plačali prodajalcu.
In ja plačilo 2% DNPN se izvede pred izplačilom kredita.
Forum je zaprt za komentiranje.