Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine darilna pogodba- se lahko razbije

darilna pogodba- se lahko razbije

Lahko, ampak se lahko ta delež poplača tudi iz drugega premoženja (če seveda obstaja). Če pa je to edino premoženje in ona ni dobila ničesar, ter bo zahtevala nujni delež, pa jo boste verjetno morali izplačati.

koliko pa jo je potrebno izplačati? Ali na parcelo ki je sedaj vredna ali potem ko bom že naredil vse?

In kaj sestra pravi?

pozdravljeni…
nisem zasledila še odgovora, kaj storiti, če jaz – hči, želim vrniti svojima staršema prejeto nepremičnino, ki sta mi jo dala prek darilne pogodbe…ali je to sploh možno in kakšen je postopek?

Lahko jima prodaš – kupoprodajna pogodba, izročiš – izročilna pogodba in podariš – darilna pogodba.

To da sta ti onadva to podarila nima nobene veze s tem. To je sedaj tvoje. Razen če se ti nisi strinjala s tem da ti podarita.

Pozdrav.
Z drago sva kupila parcelo od njenega strica z darilno pogodbo in jo prepisala na njo. Ali se lahko izogneva morebitni izgubi parcele s tem, da jo ona proda meni (nisva poročena)?
V bistvu nimava nobenega dokazila, da sva za parcelo plačala. (naknadno sva uredila še elektro in vodovod priključek, prav tako je vse vpisano v zem. knjigi.)

Ali sta kupila ali vama je bilo podarjeno? Ne more biti oboje.

Hm, nekam je izginil moj odgovor, pišem še 1x:

Parcelo sva kupila, ampak smo naredili darilno pogodbo (stric-nečakinja). Uradno je torej bila podarjena, ker se je denar dal na roke. Plačali smo samo nekaj malega davka glede na ocenjeno vrednost parcele.

Ali lahko potomci/dediči razveljavijo darilno pogodbo overjeno pri notarju? Vpis v ZK je urejen.

Kakršnekoli mahinacije vam ne bodo pomagale in prav je tako, saj ne bi bilo prav, da se podpira izogibanju plačevanju davka.

Pozdravljeni!

Prosim vas za pomoč: moja tašča ima namen prepisati hišo in parcelo na mojo ženo, pa me zanima kako bi to najlažje in najceneje izvedli!?
Hvala za vsako pomoč!

Pozdravljeni

Ali darilni pogodbo lahko spodbija očetova partnerka.ZK je vse urejeno že 10 let. Lep pozdrav

Lep pozdrav

Z bratom sva solastnika podedovane hiše. Brat je sam brez potomcev razen sestre-

Lastnino bi rad podaril, izročil ali prodal meni kot solastnici. Kakšna je najboljša odločitev tudi glede
ostalih stroškov in izpodbijanje pogodb glede najine sestre.

Pozdrav in hvala za odgovor

Odvisno kakšen je vajin namen.

Če ti želi podariti brezplačno, naredita darilno pogodbo. Sestra bi lahko po njegovi smrti zahtevala nujni delež (ta znaša 1/3) zakonskega deleža, ampak samo če je socialno ogrožena in če nima lastnih sredstev za preživljanje.

Če ti želi prodati (in če želiš ti plačati kupnino), pa naredita prodajno pogodbo. Tu sestra ne more zahtevati nujnega deleža, razen če bi na sodišču uspela dokazati da je šlo dejansko za darilo (če bi dokazala, da kupnina ni bila nikoli plačana).

Pri darilni plačaš davek, ki je precej visok ker gre za darilo v 2. dednem redu (glej 8. člen Zakona o davku na dediščine in darila: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO4705 )

Pri prodaji pa on plača davek (2% od vrednosti kupnine) in morebitni davek na kapitalski dobiček (če ga bo ustvaril, oz. če ga ni oproščen.

Malo poglej tule če bo kaj pomagalo:
http://www.informiran.si/portal.aspx?content=darilna_pogodba&showMenu=1&showRightFrame=1
http://www.informiran.si/portal.aspx?content=nakup-prodaja-nepremicnine&showMenu=1&showRightFrame=1

pozdravljeni,

imam vprašanje glede najbolj ugodne rešitve!

Oče je pred 5 leti sestri podaril nepremičnino (darilna pogodba, vrednost 50 000€), v lasti ima tudi večjo nepremičnino vrednosti 100 000€. V prihodnosti bi rad oče večjo nepremičnino podaril sestri, manjšo pa bi sestra prepisala name. Ker sva s sestro v 2. dedovalnem redu, je pri darilni pogodbi potrebno plačati davek (5-14%).

Zanima me, kaj bi bil v tem primeru najbolj ugoden postopek?

Ali bi lahko darilno pogodbo soglasno razdrli in bi se potem nepremičnini prepisali po naših željah?

Ali je možnost, da oče podari meni večjo nepremičnino in bi jih s sestro zamenjali s katero drugo pogodbo? Kakšen je davek na razliko pri menjalni pogodbi?

Ali je najbolj ugodna možnost, da sestra meni podari stanovanje in plačam ta davek, njej pa oče podari večjo? Od česa se razlikuje ta 5-14% davek?

Davek na promet nepremičnin je 2%.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close