Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine darilna pogodba- se lahko razbije

darilna pogodba- se lahko razbije

Zadeva je taka: ali lahko nekdo (starš), ki ti je podaril (darilna pogodba) nepremičnino , ta nepremičnina je sedaj vpisana v zemljiško knjigo pod novim lastnikom (mene), zahteva nepremičnino nazaj oz. razdere darilno pogodbo in se pri tem sklicuje na npr. nezmožnost lasntega preživljanja ali neskrb otroka zanje ipd. ter razbije darilno pogodbo , četudi je nov lastnik zabeležen v zemljiški knjigi.

Sprašujem teoretično. Če ta lastnik, torej jaz, prodam napremičnino npr. ali jo podarim svojemu otroku, ali sem bolj zaščitena pred tem, da bi npr. razdrl pogodbo tisti, ki je naprej podaril nepremičnino meni.

Gre za to: dobila sem podarjeno staro hišico, takrat vredno zelo malo, sedaj sem jo obnovila, s starši pa v konfliktih. Bojim se, da bi razdrli darilno pogodbo. Sestra je v darilni pogodbi podpisala, da se odpoveduje nujnemu deležu na tej nepremičnimi. Se jaz zaščitim lahko tako, da jo podarim svojemu možu ali otrokoma? Ali starši sploh lahko razdrejo darilno pogodbo in kako dokazujejo npr. da ne skrbim zanje?

Ne vem, če sem dovolj jasna. Hvala za odgovor.

http://www.gradimo.com/zanimivosti/c38/4475

Preklic darilne pogodbe

Darovalec lahko darilno pogodbo tudi prekliče in sicer če pride po sklenitvi pogodbe v položaj, da je ogroženo njegovo preživljanje. Takšen preklic ni mogoč, če bi z njim prišel obdarjenec v položaj, da bi bilo ogroženo njegovo preživljanje. Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo tudi zaradi hude nehvaležnosti, če se po njeni sklenitvi obdarjenec proti njemu ali njegovemu bližnjemu obnaša tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi obdarjenec prejeto obdržal. Tretji razloga za preklic darila pa je dejstvo, da darovalec po sklenitvi dobi otroka, prej pa ni imel otrok.

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200183&stevilka=4287

3. oddelek: PREKLIC DARILNE POGODBE

Preklic zaradi stiske

539. člen

(1) Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo, če pride po sklenitvi pogodbe v položaj, da je ogroženo njegovo preživljanje.
(2) Preklic iz prejšnjega odstavka ni mogoč, če bi z njim prišel obdarjenec v položaj, da bi bilo ogroženo njegovo preživljanje.
(3) Obdarjenec lahko darilo obdrži, če darovalcu zagotovi preživljanje.

Preklic zaradi hude nehvaležnosti

540. člen

(1) Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo zaradi hude nehvaležnosti, če se po njeni sklenitvi obdarjenec proti njemu ali njegovemu bližnjemu obnaša tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi obdarjenec prejeto obdržal.
(2) Pogodbo lahko zaradi obnašanja proti darovalcu prekliče tudi darovalčev dedič.
(3) Preklic je zaradi obdarjenčevega obnašanja mogoč tudi proti obdarjenčevemu dediču.
(4) Preklic ni mogoč, če je darovalec obnašanje obdarjencu odpustil.

Preklic zaradi pozneje rojenih otrok

541. člen

Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo, če po sklenitvi dobi otroka, prej pa ni imel otrok.

Posledice preklica

542. člen

(1) Z izjavo o preklicu zahteva darovalec vrnitev darovane stvari ali pravice oziroma plačilo vrednosti, za katero je obdarjenec na podlagi darilne pogodbe obogaten.
(2) Če darilna pogodba še ni izpolnjena, ima preklic za posledico prenehanje darovalčeve obveznosti.

Roki za preklic

543. člen

Darilna pogodba se lahko prekliče v enem letu od dneva, ko je darovalec zvedel za razlog za preklic.

Odpoved preklicu

544. člen

Odpoved preklicu je nična.

Pozdravljeni! Ali ta preklic lahko velja tudi za izročilno pogodbo? nAMREČ pred 1.7.07 sem z izročilno pogodbo dobila v dar stanovanje od tasta, zato, ker ima mnogo mlajšo dekle in je tako zagotovil sinu – se pravi mojemu možu, da bo stanovanje najino in to njegovo dekle nima deleža v tem stanovanju. Pretekel je že ta enoletni rok, sedaj pa ne vem ali lahko po zgoraj napisanemu tudi zahteva nazaj darovano oz. izročeno, če npr. v v tem ali naseldnih letih s to žensko dobi otroka?

Hvala za odgovor!

Če se izročitelju po izročitvi rodi otrok, se šteje tisti del premoženja, ki je bil izročen drugim potomcem, za DARILO in se po izročiteljevi smrti z njim ravna kot z darili, ki jih je prednik (izročitelj) dal dedičem (2. odstavek 550. čl. OZ).

Pa še to. Izročilna pogodba se dela samo med predniki in njihovimi potomci, zato ne vem, na kakšen način ste vi od tasta dobili premoženje z izročilno pogodbo.

Pozdravljeni,

lepo prosim, če mi lahko kdo svetuje, (mati mi prodaja stanovanje z darilno pogodbo da se izognem davku, vendar bom kljub temu vzel kredit in nepremičnino odplačal), kako se lahko zavarujem v darilni pogodbi, da brat ne bo izpodbijal darilne pogodbe, (nujni delež) ko bo mati umrla? Kakšen primer teksta?

Hvala za pomoč!

Naredite s kupoprodajno pogodbo,
kupoprodajna pogodba za nek minimalni znesek (ki se ne more izpodbijati, da ni realen), od njega se plača DAVEK !

Zanima me sledeče, smo v fazi podpisa darilne pogodbe, katero mi daje oče, pred leti sem svoj priimek preimenovala, sedaj me pa zanima, če res na podlagi drugega priimka plačam davek od darilne pogodbe, sem tudi vložila vlogo za povrnitev dekliškega priimka nazaj, ki pa ne vem če bo rešen do podpisa darilne pogodbe. Še tole me zanima kako je s tem, če meni oče prepiše vso njegovo polovico nepremičnine in nič sestri, mi lahko kasneje spodbija z nujnim deležem, kajti mami se je odločila da meni svoje četrtine ne da in bo zapisala vso polovico sestri, oče je pač elagntno rešil to težavo, hvala za odgovor.

Imam vprašanje glede darilne pogodbe, oče naj bi sestri in meni prepisal vsaki četrtino njegovega deleža, vendar je mati izrazila, da bo svoj cel delež napisala na sestro, oče bo to elegantno rešil s tem, da bo vso njegovo polovico napisal name, tu so zadeve zdaj jasne. Ne vem pa, če sem pred leti menjala priimek, ali res plačam davek od vrednosti nepremičnine? Sedaj sem v postopku povrnitve dekliškega priimka, ker je to zahteval oče, saj tako naj bi bila oproščena davka kot njegova hčerka, imam potrdilo o datumu spremembe priimka in zakaj je prišlo do spremembe, čeprav te sedaj ne sprašujejo o tem, zakaj bi se preimenoval, je to dovolj, da s potrdilom dokazujem da sem njegova hči ali se bo postopek zavlekel, dokler mi ne odobrijo nazaj dekliškega priimka.

Mene pa zanima kakšen je postopek, če želiš vrniti svojem staršem nazaj, kar so ti dali preko darilne pogodbe. Pogodba je bila narejena tri leta nazaj.
Hvala za odgovor
lp
Tonči

Mislim, da je potrebno plačati le davek.

Mene pa zanima isto vprašanje ali je možno vrniti nepremičnino oz. vsebino darilne pogodbe nazaj darovalcu po določenem času? Je res potrebno plačati le davek?

Lepo prosim za pomoč,

Lp

Lep pozdrav!

Jaz imam podoben primer. Moj oče je meni in mojemu bivšemu možu prepisal imetje z darilno pogodbo. Za sebe in mojo mamo si je pač izgovoril stvari kot pri vsaki darilni pogodbi. Oče je umrl, jaz pa sem se ločila. Zanima me, ali lahko mama zaradi nehvaležnosti razdre to darilno pogodbo, čeprav ni bila ona lastnica imetja. Imam pa tudi še sestro, ki je bila z to darilno pogodbo odpravljena, saj je dobila svoj del. Sestra pa s tem ne želi imeti nič opravka, oziroma prijateljuje z mojim bivšim. Kako bi rešila ta primer, saj moj bivši mami ne nudi nič, celo grozi ji, tako da posredujejo tudi policisti. Ali kdo ve, kaj storiti v takem primeru?

Sklene se darilna pogodba in zadeva se vpiše v zemljiško knjigo. Davka na darila se ne plača, saj ste v prvem dednem redu.

Oče je prepisal del hiše na sestrinega takratnega moža. Ko so hoteli prenos vpisati v zemljiško knjigo jim je bilo povedano, da je še nekaj narobe z darilno pogodbo, tako da prenos ni bil vpisan v zemljiško knjigo. Kje se lahko dobi duplikat pogodbe in kako se ugotovi ali je darilna pogodba veljavna. Verjetno je veljavna če je bila ustrezno urejena pri notarju, manjkajoča vsebina za vpis v zemljiško knjigo pa verjetno ni podlaga, da bi bila darilna pogodba neveljavna.
Prosim za nasvet kje lahko pridem do kopije darilne pogodbe (oče svojega izvoda nima).
Že v naprej hvala za pomoč.

Pozdravljeni!

Imam eno vprašanje glede darilne pogodbe in sicer:

-Ali je mogoče podpisati več darilnih pogodb ali samo eno?
Primer: Od dedka dobiš parcelo na darilno pogodbo. Ker se še naprej primerno do njega obnašaš in mu pomagaš pri raznoraznih opravilih, se ta odloči, da še ti bo dal nate pisati še eno parcelo.

Je to mogoče izvedljivo ali je po podpisu prve darilne pogodbe konec in se več ne da nič pisati nate??

Že v naprej se Vam zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam!

Matej

Št. darilnih pogodb ni omejeno.

Pozdravljeni!

Zanima me za primer kakšno pogodbo je najbolje izbrati?

Primer!
Babica je lastnik nepremičnine pa bi podarila vnuko vse samo tako da je ne bi moral njen sin izpodbijat !
Bil bi pa vkljucen v pogodbo da bi imel samo doživljensko možnost stanovanja!

Lep pozdav!

Kakšno pa je to darilo?
Dam ti stanovanje ki je tvoje samo nekdo drug lahko še xy let notri stanuje.
Ti ga vzdžruješ plačuješ davke… tvoje je samo nič nimaš od tega samo stroške.
Če bi bil jaz ta vnuk bi se darilu odpovedal.

Kakšno pa je to darilo?
Dam ti stanovanje ki je tvoje samo nekdo drug lahko še xy let notri stanuje.
Ti ga vzdžruješ plačuješ davke… tvoje je samo nič nimaš od tega samo stroške.
Če bi bil jaz ta vnuk bi se darilu odpovedal.[/quote]

na tej parceli sta 2 hiši ona živi zraven in zase placuje vse stvari!
zanima me le nabolša rešitev? za mene!

Bolj točno napišite kaj babica podarja in kdo bo imel kje pravico doživljenskega bivanja…
Tako vam lahko konkretno napišem kaj se vam bolj splača.

Lahko naredite,izročilno,darilno ali kupoprodajno pogodbo.

Dobiti v last hišo kjer ima nekdo doživljensko pravico bivanja pa zame ni darilo ampak breme (vzdrževanje,stroški,davek…
Kmalu nekdo ki bo imel v lasti nepremičnino ne bo mogel dobiti, štipendije, otroškega dodatka, znižanega vrtca….

DVE HIŠI STA NA ISTI PARCELI!ONA BI ŽIVELA V DRUGI PA JAZ! AMPAK ME ZA NIMA KATERO POGODBO SKLENIT DA JE MOJ ATA OZ. NJEN SIN NEBI MOGEL ISPODBIJAT OZIROMA RAZDRET!

DVE HIŠI STA NA ISTI PARCELI!ONA BI ŽIVELA V DRUGI PA JAZ! AMPAK ME ZA NIMA KATERO POGODBO SKLENIT DA JE MOJ ATA OZ. NJEN SIN NEBI MOGEL ISPODBIJAT OZIROMA RAZDRET![/quote]

Se pravi: Vaša babica je lastnica parcele in dveh hiš ki sta na parceli. Podarila bi vam eno hišo v kateri bi imel vaš ata možnost doživljenskega stanovanja. A sem prav razumel?
Kdo

Pozdravljeni!

Imamo eno teževo in sicer sem lastnik 1/3 stanovanja torej imamo jaz moja mami in očim vsi enake deleže. Sedaj po novem zakonu nisem več upravičena do denarne socialne pomoči, ker moj delež premoženja presega za 13.000 evrov. To premoženje pa se mi upošteva, jaz pa dejansko tam ne živim, ker je to stanovanje premajhno, saj smo mi 5 članska družina+ moja starša.Mi pa živimo v najemniškem stanovanju. Sedaj me zanima kaj bi bila najboljša rešitev za nas darilna pogodba hčera podari svoj delež mami ali kaj drugega. Kakšni so stroški in kako dolgo traja, da dejansko ti nimaš več premoženja. In kako je potem s tem, da bi po njuni smrti postali dediči vnuki in ne jaz. Moje premoženje je ocenjeno na 24.000 evrov.

Hvala za odgovor!

Pozdravljeni,

zanima me če lahko sestra zahteva nujni delež če mi oče z darilo pogodbo, da parcelo na kateri je hiša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close