Danska
Kopenhagen je zelo prijetno mesto, nekako zdruzuje care velike prestolnice s po dansko umirjeno prijaznostjo. Upam, da te bo sluzba vsaj priblizno zalozila z denarjem, cene so seveda glavna pomanjkljivost. Oberejo te skoaj pri vsem, se najbolj pri transportu.
Za zogodvinske frike je kar nekaj dobrih muzejev. Za sprostitev sprehod ob kanalih ali enem od mnogih parkov, ki jih Danci znajo uzivat. Famozna Christiania je bila v casu mojega obiska dejansko eden najprijetnejsih kotickov v Kopenhagnu, ce si se ji le prepustil za vec kot nekaj minut, s pomočjo dovoljenih in manj dovoljenih substanc ali brez.
Nocno zivljenje je menda super, ampak iz prve roke ne vem, ker ni bilo denarja.
Relativno poceni kosila in vecerje se da dobit, za bolj ubogo kvaliteto, resijo te specialitete z juga in vzhoda.
mojca
Splača se ti kupiti Copenhagen Card, ki sicer ni ravno poceni, vendar se ti jo vseeno splača, ker ti omogoča brezplačno vožno z mestnimi javnimi prevoznimi sredstvi, brezplačen vstop v muzeje, ne sicer vse, popuste …
Več podrobnosti si lahko prebereš na:
Uživaj v Copenhagnu, ker je eno res izmed naj evropskih mest, kar sem jih videl do sedaj.
Med tritedenskim potovanjem po Skandinaviji (2001) je bil Copenhagen eno najbolj prijetnih mest. Mi smo ga sicer obiskali poleti, s sabo smo imeli kolesa, kar vsekakor priporočam (v tem letnem času to sicer verjetno ne pride v poštev), saj je mesto najbolj kolesarju prijazen kraj, kar sem jih videl. Ljudje so fantastični, VSI govorijo odlično angleščino, če izgubljeno tavaš po cesti in buljiš v zemljevid, se kar ustavijo in ti poskusijo pomagati (naša izkušnja).
Mi smo se popeljali z ladjico po slikovitih kanalih, kar vsekakor priporočam (ponovno: ne predstavljam si, kako to izgleda v jesenskem oz. zimskem letnem času). V samem mestu je nekaj čutovitih parkov, pravih zelenih oaz sredi mesta. V spominu mi je ostal še sex museum, ki sicer ni nekaj fantastičnega, je pa bil vsekakor drzna destinacija v času, ko še ni bilo interneta- danes izgleda precej tragikomično.
Cene so obupne, huje je bilo samo še na Norveškem. Definitivno priporočam nakup Copenhagen-Card, kar ti omogoča vožnjo z javnim prevozom in vstop v večino muzejev… Vendar pa kartica ni bila prav poceni, če se prav spomnim.
NAJBOLJ v spominu pa mi je ostal tisti ogromni most, ki te z danske celine pripelje na otok, kjer leži Copenhagen (imena se več ne spomnim, gre nekako kot “Olesünd ali nekaj takega, če se ne motim). Mostnina je sicer bila enih 100 DEM, ampak prizor je veličasten: 18 km dolg most se pne nad morjem. Veličastno, priznam pa, da me skoraj nikoli prej ni bilo tako strah, kot med vožnjo po tem mostu: zaradi vetra je avto malo zanašalo sem in tja, spodaj pa samo morje… Zato smo vozili zelo počasi, tako da so nas celo Danci prehitevali… Mimogrede, na Danskem vsi spoštujejo cestne predpise, če je omejitev 110 (na avtocesti), potem vsi vozijo enih 108…. Pravi šok doživiš, ko iz Nemčije privoziš na Dansko- zdi se ti, da se je čas kar ustavil, tako počasi se premika vse skupaj.
Lepo se imejte na severu.
Forum je zaprt za komentiranje.