Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Danes je vse normalno in sprejemljivo, ljudje, ki so nam pomembne moralne vrednote smo zmerjani z zahojenci

Danes je vse normalno in sprejemljivo, ljudje, ki so nam pomembne moralne vrednote smo zmerjani z zahojenci

Moški z moškimi, ženske z ženskami, ljudje s psi, bratranci s sestričnami, svinganje oz. menjavanje partnerjev,….Če rečeš kaj proti, te takoj začnejo zmerjat, da si zahojen kmet s predsodki. Kje se bo to ustavilo, kje bo meja?

So imeli spet sprehod po mestu, takrat pred drugo svetovno vojno je bilo tud tako v nemčiji, pol se je pa začelo.

Grozno, a ne? Pa nezakonski otroci so kar izenečni z zakonskimi. Mislim, še v šole smejo hodit… kje se bo to končalo??

Če bi res hoteli biti enaki, jim ne bi bilo treba paradirati.
Ker ostali tega ne počnejo.

Ne, pa ni duhovito.

Ne, pa ni duhovito.[/quote]

Ravno toliko pametno je kot prvi post. Kaj komu mar, kako ljudje živijo???? Niti ne poznam nikogar, ki bi živel tako, kot piše avtorica, ampak kaj njo briga?? Tisti, ki se delajo najhujše moraliste, so ponavadi sami daleč najbolj pokvarjeni!

Žal… je bolj duhovito od prvega prispevka.

In razlog za to je preprost – ne gre za to kaj se komu zdi moralno, gre le za to, da ni primerno svojih lastnih moralnih predpisovat drugim ljudem.

Vedno jih vsak lahko pove in razloži – ko pa jih začne utemeljevat z “normalnostjo” (ki je nedokazljiv pojem) in jih predpisovat drugim – je pa zadeva neokusna in čez mejo.

P.S. – moralnih VREDNOT.

Moralne vrednote zame so:
-poštenost
-iskrenost
-miroljubnost

Kaj si jaz predstavljam pod tem: delaj dobro in pošteno, ne kradi, ne laži in ne obrekuj, spoštuj sebe in druge, če narediš kakšno napako jo popravi, se opraviči, ne delaj krivice drugim ne sebi,
bodi zvest sebi in drugim, govori resnico…

Kaj so pa tvoje moralne vrednote?

vse to je že od pamtiveka prisotno v zgodovini človeka. Nič novega.

…kot prvo, vse si nametala v en koš – s psi ni dovoljeno, vse ostale oblike partnerstev pa so – na tvojo veliko žalost -, realnost že nekaj časa.
Me je pa vedno zanimalo, zakaj se ljudje ne zgražajo v primeru očetovstev duhovnikov? Mati se je vedno obsojalo, kot da bi od svetega duha spočela, duhovnika pa nikoli. In to taisti “hudi” verniki, ki so mater izobčili, za duhovnika pa to – se ve – ni veljalo.

In razlog za to je preprost – ne gre za to kaj se komu zdi moralno, gre le za to, da ni primerno svojih lastnih moralnih predpisovat drugim ljudem.

Vedno jih vsak lahko pove in razloži – ko pa jih začne utemeljevat z “normalnostjo” (ki je nedokazljiv pojem) in jih predpisovat drugim – je pa zadeva neokusna in čez mejo.[/quote]

A bejž no. In kaj, če se meni zdi občevenja odraslih z živalmi nemoralno in nenormalno, tebi pa normalno in moralno? Ali pedofilija? Ali seksualne zveze med bližnjimi sorodniki? Dajmo vse razglasit za normalno in moralno, da boste takoimenovani liberalci brez predsdokov končno srečni in boste lahko prilezli iz omar.

Zakon jasno definira kaj je kaznivo in kaj ne. Sodomija ( spolno izkoriščanje živali ) je kaznivo vedenje. Druge stvari, ki si jih naštela, pa so tudi prisotne v zgodovini človeštva od pamtiveka.

Ja, obsojanje ljudi, zlobni jeziki, ti so jih izobčili. Upam, da je bila vsaj sem pa tja, kje kakšna res dobra duša, ki ni obsojala in je pomagala. Verjamem, da so bile takšne osebe – tihe, mile, skromne in dobre – hvala jim.

… te stvari so že mnogo let prisotne, ampak včasih je še veljalo, da niso občesplošne smernice za neko obnašanje in ravnanje, danes te pa res pohodijo vsi, če karkoli komentiraš, bognedaj omenjaš moralo (kaj za vraga to sploh je) … ja kar večina, takole približno, kot so zdaj deževali tile posti na prvo temo … in tako je bolje, da sploh nič ne rečeš, sicer si … ne samo najbolj zahojeni kmet, ampak direkt za na vešala!

Ja, nekater stvari kljub zgodovini niso normalne in zaenkrat še ne določajo obnašanja večine.Jih je pa prav zaradi splošne tolerance in visoke stopnje sprejemljivosti vedno več, kar menim, da ni bilo v splošnem interesu, vsaj ‘nekoč’ ne.

Tko pač je, pa če se vsi vržete na trepalnice.

Nekatere stvari res niso normalne, to drži in pika. Tisti, ki počnejo stvari, ki res niso običajne, človeško normalne, plačujejo ceno ( aids itd … )

seveda, meni tudi niso všeč ozkogledi ljudje pa vsi tisti, ki se ukvarjajo z drugimi, samo s sabo ne …to res niso normalni ljudje … a imaš predlog kaj z njimi?

” pometaj “

nimaš logike

Zame je nemoralno vsako dejanje, pri katerem prizadeneš drugo osebo. Ali ja, tudi žival, ki ji povzročaš bolečine zaradi svojega užitka. Ostalo je odločitev posameznika, kako bo živel.

Hočem povedati samo to, da ljudje dostikrat niso razmišljali, kaj je nemoralno, ampak prevzeli so pravila, ki jih je nekdo drug postavil. V preteklosti je bila to po navadi cerkev. Do še ne 100 let nazaj so bili tudi nezakonski otroci pankrti, zaničevani. Hvala Bogu zdaj to ni več tako, ampak če bi vprašala nekoga od takrat, bi to imel za nemoralno. Ponavadi je bila nemoralna seveda mati, kot je že ena zgoraj napisala.

Danes vse več ljudi misli s svojo glavo, zato tudi te inštitucije nimajo več toliko moči s svojimi obsodbami. Na srečo.

Bravo avtor posta;
in še odgovor: Sodoma in Gomora

Pa kaj hudiča ste vi normalni tako obsedeni s tem, kaj drugi ljudje počnejo med sabo v postelji??? Da se sredi dneva vsedeš za komp in napišeš par krepkih čez ljudi, ki svojo spolnost izražajo drugače kot ti, moraš imeti en razlog. Rajši se vprašaj, zakaj te to tišči, boš bolje porabilo svoj čas in energijo.

Za mene je morala to, da drugim ne naredim nič slabega, kot zgoraj dobro piše lkjloaje. Kaj jaz počnem s kom za zaprtimi vrati, te res nič ne briga, dokler to ni tvoj mož/žena. To pa ni in ne bo, ker se svojih moralnih načel tudi držim.

Vedno jih vsak lahko pove in razloži – ko pa jih začne utemeljevat z “normalnostjo” (ki je nedokazljiv pojem) in jih predpisovat drugim – je pa zadeva neokusna in čez mejo.[/quote]

A bejž no. In kaj, če se meni zdi občevenja odraslih z živalmi nemoralno in nenormalno, tebi pa normalno in moralno? Ali pedofilija? Ali seksualne zveze med bližnjimi sorodniki? Dajmo vse razglasit za normalno in moralno, da boste takoimenovani liberalci brez predsdokov končno srečni in boste lahko prilezli iz omar.[/quote]

Le zakaj naj bi bežal? Pred tvojim mnenjem mogoče?

Saj sem že razložil; prav je, da če se tebi nekaj zdi nemoralno – da tega ne počneš.
Če se ti zdi nenormalno, pa to niti ni nujno – saj se ti lahko zdi nenormalno tudi kaj, kar se ti ne zdi nemoralno. Npr. če človek rad teka po travniku po vseh štirih… (je res za večino nenormalno, nima pa zveze z moralo).

Drugo so pa posegi v tuje pravice (npr. pedofilija pri ljudeh, ali zoofilija če gre za pravice živali) in kriminalne zadeve – ki pa itak niso obravnavane le s strani moralnih zadržkov, temveč zakonov.
To ne sodi v domeno moralnosti – saj je že zaradi nasilja itak nemoralno, in se zaradi kršenja tujih pravic obravnava kot kriminal.

Zdaj pa… ali je v tem kaj nejasnega? Se s čim ne strinjaš? S čim natančno?

S krepko označenim tekstom zgoraj se ne strinjam.

Tudi zdaj niso moderni pogledi nobene smernice in v kulturni družbi te nihče ne “pohodi” zaradi drugačnega mnenja.
Prej ga je zanimivo slišat in razumet.
Tudi glede interpretacij “morale in moralnosti”.

Nekaj je izmenjava mnenj in pogledov, nekaj drugega je pa pametovanje in obsojanje ljudi. Tisti, ki se imajo za ne vem kako moralne, druge ves čas samo obsojajo in jih merijo skozi svoja merila. In ja, takšen človek, ki drugega sodi skozi svoja očala, ne da bi sam vsaj pozanimal, še bolj pa sam kaj izkusil, tak človek je zahojen, za moje pojme. Za zgornje primere, ki jih navajaš, tu ni nič nenavadnega, še manj nenormalnega (če izvzamem živali, seveda), samo zato, ker ti tega ne počneš, mislim, da ti mal mešaš pojme… Nič nemoralnega ni, če človek ljubi človeka, pa četudi sta enakega spola. Če pa tebi to ni normalno je pa to tvoj problem, sploh ne vem, zakaj se obremenjuješ z drugimi, ja pač tebi to ni normalno, pač živi tako, da bo tebi kul, kaj maš ti za obsojat druge?? Te je zaradi tega kaj manj, slabše spiš, so ti kratene pravice, ker drugi ne živijo tako kot ti??

Najprej bi se morali pogovoriti o tem, kaj sploh je morala. Drugače nikamor ne bomo prišli. Žal uporabljamo isto besedo za dve zelo različni stvari, za a) moralo v odnosu do drugih ljudi, ki je po mojem precej univerzalna zadeva (ne ubijaj – ne kradi – ne žali – ne prizadeni – ne povzročaj namerno škode – ne imej se za boljšega od drugih – ne bodi pohlepen – ne pretvarjaj se, da si nekaj, kar nisi – ne pretvarjaj se, da ne vidiš trpljenja drugih – ne želi si tuje ženske, ker ne bo nič dobrega iz tega …) in za b) moralo v spolnosti, kot jo vidi katoliška cerkev (ne pred zakonom, ne z nekom, ki je istega spola, ne več kot z enim človekom naenkrat, ne sam s sabo, ne z zaščito …). Osebno mislim, da je morala v prvem smislu nujno potrebna za funkcioniranje znosne družbe in me je malo strah, ko vidim, kako so se te vrednote potuhnile. Kar se tiče seksualne morale, pa mislim, da gre za neko stranpot, ki je najbrž nastala z dobrim namenom, a se je sprevrgla v sredstvo kontroliranja ljudi. V to sem prepričana: če človek ne more zaupati svojim občutkom v tako primarni sferi, kot je spolnost, potem ne bo nikoli celostna osebnost, s katero se težko manipulira.

Vsakdan me utrjuje v tem prepričanju. Tisti, ki so najbolj nemoralni (kradejo, škodijo, grabijo na kup, so neobčutljivi za druge in pohlepni), imajo največ za povedat čez “pedre”. Sem prepričana, da je nemoralnost a povezana s tlačenjem “nemoralnosti” b. Z drugimi besedami: dajmo bit malo bolj sproščeni v teh stvareh, pa to malo manj kompenzirati s pohlepom po materialnih dobrinah. Ni naključje, da se grupiramo na tiste, ki podpirajo kapitalizem in t. i. tradicionalne vrednote na eni strani in na tiste, ki smo za socialno državo in za srečno spolnost na drugi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close