Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine DaNaJa!!!

DaNaJa!!!

Pozdravljeni!

DaNaJa,opažam,da je največ in najboljših odgovorov od vas,zato bi vprašala kar vas.
Kupila sem poslovni prostor,v katerem je že ves čas v bistvu majhno stanovanje.Prostor se ni nikoli uporabljal v poslovne namene.

Je po zakonu dovoljeno bivanje v poslovnem prostoru?
Nameravam oddati vlogo za spremembo namembnosti.Je postopek dolg in drag?

Hvala.

Najprej se vam zahvaljujem za pohvalo, žal pa konkretnega odgovora na vaše vprašanje ne poznam.
Načeloma bi rekla, da glede na samo namembnost poslovnega prostora, bivanje v njem ni dovoljeno. Na vašem mestu, bi se najprej pozanimala na pristojni OBČINI glede tega, ali je sprememba iz poslovnega prostora v stanovanje glede na obstoječe občinske izvedbene akte sploh mogoča. V kolikor boste od občine dobila pozitiven odgovor, vas bodo pa že oni usmerjali naprej (vsaj upam).
Samo enkrat sem se konkretno srečala s takim primerom, in v tem primeru stranka ni uspela z spremembo namembnosti, saj se je v konkretni stavbi (kjer naj bi bilo stanovanje) izvajala izključno samo poslovna dejavnost (pisarne, kafiči…)
LP

Gre za večstanovanjsko hišo,v kateri so samo stanovanja in to eno je kot poslovni prostor,saj se je v začetku planiralo za ta namen.Potem so bile težave s sosedi,ki tega niso odobrili in je nastalo stanovanje.Tako da je v bistvu že od vsega začetka stanovanje in ne poslovni prostor.Jaz sem pa tip človeka,ki bi imela rada vse ”pošlihtano” in bi imela raje papir,da je to stanovanje kot pa poslovni prostor.
Na občini pravijo,da je najprej treba oddati vlogo in če je odgovor pozitiven,te usmerijo naprej (gradbeno dovoljenje,lokacijska informacija).
Zdaj sploh ne vem,kaj naj naredim.Naj pustim vse tako kot je ali naj grem urejat papirje…

Hvala za odgovor.

Jaz bi najprej oddala vlogo na občino. To zagotovo ni velik strošek. Glede na povedano, bo občina skoraj zagotovo dala pozitiven odgovor. Glede morebitne nadaljne dokumentacije (npr. gradbeno dovoljenje…) pa se natančno pozanimajte, saj se predpisi stalno spreminjajo (15.4 npr. pričnejo veljati novosti na tem področju, mogoče bodo za vas bolj ugodne). Meni se zdi, da je prav, da to uredite, da ne boste kdaj kasneje imeli kakšnih problemov s tem (npr. pri morebitni prodaji).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close