Dajmo se po naše pogovarjat – srbohrvaško
Živim v tujini in če naletim na Hrvate, Bosance, Srbe… ponavadi rečejo, da dejmo se po naše pogovarjat. Hm, to pomeni, da ne po naše, ampak po njihovo.
Potem to zgleda tako, da oni govorijo po svoje (srbsko, hrvaško), jaz slovensko. Jaz njih razumem, oni mene pač ne.
Od kje jim to, da smo vsi Slovenci čisto vzhičeni nad možnostjo, da se pogovarjamo po njihovo?
Res vsi Slovenci govorite srbsko, hrvaško? Jaz, žal, ne. Razumem, ne znam pa govoriti. Še manj mi je jasno zakaj jaz razumem njih, oni mene pa ne?
Pri 50+ ne znam govorit srbohrvašk, razumem skor vse, govorim nič, niti nočem. Oni pa nočejo niti razumet. Če jaz razumem pol kar govorijo čehi, poljaki, slovaki itd., pa da oni ne bi razumel slovensk? Ne verjamem.
Sem pa 1x v Minhnu v restavraciji naročala neko župo pri jugobalkancu, ne vem iz kje je bil. Ko je slišal da se med sabo pogovarjamo slovensk, je takoj začel “po naše”, jaz njemu nazaj po slovensk, je hitro zaključil debato.
1x pa na Malti v restavraciji kelnar sliši da govorimo slovensk, pride zraven, pove da je iz Bolgarije, on bolgarsko, mi slovensko smo se lepo razumel in podebatiral.
Debilizem prvoklasen. Ne morem verjet, kako je politiki uspelo prepričat, da smo nekaj več, kot pa drugi nam najbolj sorodni južni narodi.
Dobr, k sreči imam naraven talent za jezike in jih kar nekaj znam, ampak dejstvo pa je, da se ko pohajkujem po kaki Nemčiji, Avstriji, Švici, zakaj ne bi pogovarjal srbohrvaško, če s sogovornikom prideva skupaj… ??
Ker delam v mednarodni trgovini, je to zelo pogosto, tukaj nacionalizma ni, je treba včasih prepričevat nemške partnerje, ali pa sploh nizozemske, da smo ok, ker nacionalizem in predsodki nimajo meja in je včasih tudi to na našo škodo… Noben kurac 15 let nazaj ni vedel, kaj Slovenija sploh je.
Tako da tele nacionalne fore so zame za zatucane debile in kmetavze ! Seveda, če ti je lajf samo njiva in štala, kje boš ti vedel, kaj svet je, ampak na žalost ima to dostop do interneta in zastruplja folk s svojimi objavami !
JA, ker ne štekaš ene stvari: da imamo slovenci ultra moč nad južnimi jeziki ! Zakaj? Mi njih razumemo, oni nas ne ! No, odvisno koliko je zagovornik zatucan in iz kerega dela Hrvaške recimo je. En varaždin te bo razumel, dalmatinci ni šanse.
Če pa slučajno razumejo, pa ultra dialekt udariš, pa lahko opravljaš kolikor hočeš… Sam seveda z očmi ne gledat človeka, ki ga opravljaš hahaha
Zakaj debil? Mogoče se tebi vidi, da nikoli nisi šla nekam v tujino prosit za kak biznis ali storitev, kaj a misliš, da eni Nemci res razlikujejo Slovence od Hrvatov? Pol si se pa mal zbudila, vsi so Jugosi, tako da ne nabijajte, kolko je naše pleme več vredno, je ja moj kurac !
pajo42, 18.08.2025 ob 10:58
JA, ker ne štekaš ene stvari: da imamo slovenci ultra moč nad južnimi jeziki ! Zakaj? Mi njih razumemo, oni nas ne ! No, odvisno koliko je zagovornik zatucan in iz kerega dela Hrvaške recimo je. En varaždin te bo razumel, dalmatinci ni šanse.
Če pa slučajno razumejo, pa ultra dialekt udariš, pa lahko opravljaš kolikor hočeš… Sam seveda z očmi ne gledat človeka, ki ga opravljaš hahaha
Zakaj debil? Mogoče se tebi vidi, da nikoli nisi šla nekam v tujino prosit za kak biznis ali storitev, kaj a misliš, da eni Nemci res razlikujejo Slovence od Hrvatov? Pol si se pa mal zbudila, vsi so Jugosi, tako da ne nabijajte, kolko je naše pleme več vredno, je ja moj kurac !
Pajo piše bedarije, ki nimajo veze s temo.
Anonimno 1880, 18.08.2025 ob 10:01
Pri 50+ ne znam govorit srbohrvašk, razumem skor vse, govorim nič, niti nočem. Oni pa nočejo niti razumet. Če jaz razumem pol kar govorijo čehi, poljaki, slovaki itd., pa da oni ne bi razumel slovensk? Ne verjamem.
Sem pa 1x v Minhnu v restavraciji naročala neko župo pri jugobalkancu, ne vem iz kje je bil. Ko je slišal da se med sabo pogovarjamo slovensk, je takoj začel “po naše”, jaz njemu nazaj po slovensk, je hitro zaključil debato.
1x pa na Malti v restavraciji kelnar sliši da govorimo slovensk, pride zraven, pove da je iz Bolgarije, on bolgarsko, mi slovensko smo se lepo razumel in podebatiral.
Saj se je tudi polno Bolgarov in Romunov sem navleklo.
pajo42, 18.08.2025 ob 10:43
Debilizem prvoklasen. Ne morem verjet, kako je politiki uspelo prepričat, da smo nekaj več, kot pa drugi nam najbolj sorodni južni narodi.
Dobr, k sreči imam naraven talent za jezike in jih kar nekaj znam, ampak dejstvo pa je, da se ko pohajkujem po kaki Nemčiji, Avstriji, Švici, zakaj ne bi pogovarjal srbohrvaško, če s sogovornikom prideva skupaj… ??
Ker delam v mednarodni trgovini, je to zelo pogosto, tukaj nacionalizma ni, je treba včasih prepričevat nemške partnerje, ali pa sploh nizozemske, da smo ok, ker nacionalizem in predsodki nimajo meja in je včasih tudi to na našo škodo… Noben kurac 15 let nazaj ni vedel, kaj Slovenija sploh je.
Tako da tele nacionalne fore so zame za zatucane debile in kmetavze ! Seveda, če ti je lajf samo njiva in štala, kje boš ti vedel, kaj svet je, ampak na žalost ima to dostop do interneta in zastruplja folk s svojimi objavami !
???
zakaj709, 18.08.2025 ob 11:59
Mene še vedno zanima, zakaj Hrvati menda ne razumejo Slovencev, Slovenci pa razumejo Hrvate? Če so v stavku enake ali podobne besede, so enake ali podobne za vse, kako potem oni ne razumejo?
Jaz bi rekla, da je to stvar intelekta.
Tudi nekateri Hrvati rečejo, če govoriš slovensko bolj počasi razumejo. Torej, da se!
Ali so neumni ali pa nočejo!
Hrvaško razumem enako, kor razumem češko ali poljsko. Vsaj smisel pogovora ti je jasen, ko si nekaj časa izpostavljen enemu od slovanskih jezikov komot raumeš poročila recimo, ali gledaš film.
Generacija naših staršev je znala, ker so bile oddaje po tv brez podnapisov iz juge, pa stripi,cajtengi, x.romani…pa več stikov je bilo (verjetno) kot jih je zdaj. Zato verjetno juga še zdaj pričakuje, da bomo kar znali. Dejstvo je da ne – vsaj ne moja generacija.
Nacionalni debilizem pripelje do takih neumnih situacij, da te glava peče.
Sploh, če delaš s tujino in hkrati še s kakšnimi nacionalisti, te včasih ima, da bi nacije res pretepel.
Pri nas so to kake kadrovnice in računovodkinje. Pa pride v mednarodno pisarno in teži zakaj se s HR, SRB in podobnimi strankami pogovarjamo v srbohrvaščini. Aja, a z Nemci se pa lahko v nemščini, pa z Italijani v italijansščini. Klič v Berlin, pa tumbaj deb rada prec naručiva material za proizvodno ane kmetula gorenjska ! Slovani proti slovanom, wtf res. Sploh so take, k so seveda SDS volilke, toplicarke tm pr 55, k misle, kva je nardiva ane k je glasvava za samostojnost leta 1991 ane madona za crknt res. Najprej požret vse kar je zastonj, pol pa liter donata de se lahko userje pa Biostile de bo bl mladostna ! Hahahaha
Rezi*, 18.08.2025 ob 13:54
Ne moti pa vas, ko v Slo od dole ne znajo po Slovensko pri nas od ’91 in šprehajo po svoje od dole? In se niti ne trudijo, da jim gre slovenščina. Saj jim loh rečeš what? No capišo ???☺️☺️☺️☺️
Že dolgo nisem doživela. Smo pa zadnjič dobili kelnarja, ki naj bi mu naročili pice po angleško. Smo ga poslali po šefa in njemu naročili.
Aja , pa ne da ne znamo angleško, ampak če to dopustimo , bo prec še huje.
Par dni nazaj v turistični ambulanti na Hr.
Me vpraša zdravnik, ker je pač vidu da smo iz Slo, kljub imenu in priimku, če lahko po Hr al greva po anglešk? Prav, da opaža, da starejše generacije razumejo in tud kr govorijo Hr, ker so se učile v šoli, mlajše pač ne tolk in raj po anglešk.
Naše, jbg, če so bli Srb, Hrvat pa Bosanc ? pa sej veš tist: pričaj srbski, da te ceo svet razume ?
Drugač ti pa tko povem, če boš počas in pravilno Slo uporabljala, govorila, te bodo razumel oz vsaj razumel o čem govoriš. Srbi, Hrvati, Bosanci imajo jezik skor podobn, Slovenci pa neki besed podobnih.
Forum je zaprt za komentiranje.