čudna soseda
Soseda ima 72let, njen sin 48. Prej je živel sam v hiši starih staršev. Nikjer ne dela čeprav je arhitekturo študiral. Nikoli ga nisem videla da bi steno prebelil, kaj šele kaj arhitekturnega naredil. Več kot pol leta nazaj je prišel živet k mami v dvosobno in pol stanovanje. Kot soseda sem jo obiskovala kaj pomagala. Ženska je čudna, odkar se je sin vrnil domov ima vse umazano, skoraj ves dan sedita pred tv in bulita v programe. Prej soseda ni tako nazadovala. Ko jo obiščem mi pove da on oddaja hišo, da denar porabi za kavo 8 krat gre v bufet nadan, križanke, piškote, porabi najemnino. Ona pa ga hrani in ji nič ne prispeva. Vsakič mi pove “midva sva jedla, midva sva klicala, midva se fajn imava”. Mož mi je rekel naj jo ne obiskujem saj je moža zamenjala za sina. Vseeno bi ji rada povedala da sem od nje kot višje medicinske sestre pričakovala malo več zrelosti in da se nima kaj za ponašat s takim sinom. Ostali sinovi delajo, njen ne. Ostali imajo družino ali samostojno živijo. Kaj je naredila narobe in kako ga je vzgajala da je tak? Ona pravi da jo ima rad. Ko sem bila tam nazdnje jo je gledal kot en bebonja in se smejal. Sedi ob njej na kavču in se praska za jajca, po balkonu hodi okrog nje v spodnjicah.
-Ali je z mano in možem kaj narobe ali z njima in kaj?
Zakaj se morate vsi vmešavati v življenja drugih? Sta ti kaj naredila? Sta te ogrožala? A sin pretepa mamo? – to so stvari za zaskrbljenost, vmešavanje. Če imata umazano, če cele dneve gledata tv – to ni tvoja stvar! Pri nas v bloku tudi kar naprej nadzorovanje, vmešavanje, pametovanje … Pa brigajte se zase ljudje, če niste oškodovani, zlorabljeni… kaj vas briga kako drugi živijo! Čudna si ti, ne onadva!
ne zastopim tega vmešavanja v sosede…pa ajd , da te prosijo za pomoč okej ,to narediš, opraviš …in greš k sebi domov, ni treba špegat po celi dan tam in v lonce firbcat…
pa pomagaš , če je kaj izrednega -požar, poplava, elektrika, jim zmanjka mleko za otroka itd, pač življenjske zadeve se dogajajo vsem…in če si doma poč sosedje najhitreje pomagajo …in spet se posloviš in greš -k sebi domov- , naprej prevzemajo situacijo sami ali njihova žlahta, frendi……
to pa kot, da nimate dela sami s sabo in bi pri sosedih -kaaj – ,s e kar tja preselili, –da bi bilo po vaše , da bi komandirali njihove odnose in kako naj živijo..
ker ja, seveda, seveda…vaša rihta kako naj lajf poteka – je najboljša – , a veeš , to moraš tako pa tako…pametnjakoviči…
druge bi komandirali , a pri sebi ne vidite kaj vse je še za podelat …..ajme, no…
Narobnasoseda, 10.09.2025 ob 10:56
Soseda ima 72let, njen sin 48. Prej je živel sam v hiši starih staršev. Nikjer ne dela čeprav je arhitekturo študiral. Nikoli ga nisem videla da bi steno prebelil, kaj šele kaj arhitekturnega naredil. Več kot pol leta nazaj je prišel živet k mami v dvosobno in pol stanovanje. Kot soseda sem jo obiskovala kaj pomagala. Ženska je čudna, odkar se je sin vrnil domov ima vse umazano, skoraj ves dan sedita pred tv in bulita v programe. Prej soseda ni tako nazadovala. Ko jo obiščem mi pove da on oddaja hišo, da denar porabi za kavo 8 krat gre v bufet nadan, križanke, piškote, porabi najemnino. Ona pa ga hrani in ji nič ne prispeva. Vsakič mi pove “midva sva jedla, midva sva klicala, midva se fajn imava”. Mož mi je rekel naj jo ne obiskujem saj je moža zamenjala za sina. Vseeno bi ji rada povedala da sem od nje kot višje medicinske sestre pričakovala malo več zrelosti in da se nima kaj za ponašat s takim sinom. Ostali sinovi delajo, njen ne. Ostali imajo družino ali samostojno živijo. Kaj je naredila narobe in kako ga je vzgajala da je tak? Ona pravi da jo ima rad. Ko sem bila tam nazdnje jo je gledal kot en bebonja in se smejal. Sedi ob njej na kavču in se praska za jajca, po balkonu hodi okrog nje v spodnjicah.
-Ali je z mano in možem kaj narobe ali z njima in kaj?
Oprostite ampak z vami je narobe, ker ste vtikate v druge. Nimate pravice drugih komandirati in jih tudi ne obsojati, pa, če delujejo še tako narobe, dokler oni vas pustijo na miru.
Igzekli tud jst ne kontam te želje, da bi ti ala kt sosed … ( ko recimo kaj si ti , vsemogočni nadzornik ali kaj…pa kaj si ti meni, da boš izvajal kontrolo nad mano )… pa drugim ljudem komandiral kako naj živijo, pa kakšno imajo pospravljeno pa kaj skuhajo, pa kaj gledajo po tv.ju, pa kdaj lulajo pa kakajo pa kdaj gre en v lokal pa kaj tam pije pa kupi v trgovini…
Zakaj imate eni tako potrebo po – nadzoru-…? In tega je po blokih še in še …
To ste taki, ki se pol hvalite , češ lej jst sem tok dobr človk, pomagam, pomagam, pomagam drugim / to je ta pretirana bolestna dobrodelnost- naslajanje nad problemi drugih in naša superiornost –reševanja sveta ./ …in –dajte mi medaljo, ker jst in jst sem tok dober …- iščete priznanje za nekaj manjkajočega v vas , neke praznine …
Praznino vam ne bodo drugi napolnili pa če se razčehnete za druge, za uboge sosede … -samo sami sebi se posvečajte in svojim nepredelanim travmam pa bo prec bolje…
Avtorica, ni garancije , da je pa ravno tvoj način življenja najboljši.
Mogoče pa rabiš malo širine sveta -kako vse živijo ljudje po svetu …ravno zadnjič je pisalo o enem slovenskem možakarju, tudi objavlja na spletu , ki je tu vse pustil in se preselil na en hrvaški otok, v neko ovčjo kolibo , ja, moreš mislit …uf, ja…!
Avtorica in še marsikaj je po svetu …ampak ti v svoji ozkoglednosti vidiš, samo nepospravljeno sosedino stanovanje in primerjaš s svojim sterilno čistim…Te primerjave te nesejo…Nikoli se ne smeš primerjat z -drugimi…Te tega niso naučili že v otroštvu…
Ker vidiš, da te zmeraj nekaj nervira, živcira …
Če bi ti bila zadovoljna, imela mir v duši..in bi bila spolno potešena od svojega moža ….bi lepo nevtralno , z nasmehom se oglasila sosedi in povprašala , če je kaj takega …
Ti ne bi nekaj trzalo, po drobovju kljuvalo , delalo dar- mar …da te življenje sosedov vrže iz tira …aha, aha …pa imamo tvojo — diagnozo-
Intuicija mi pravi…,da te ..podzavestno ali ne — rajca njen sin –…pa nimaš jajc si priznat…
Premišljuj v te smeri …
Lej, mene ne moti, če se dasta dol z sosedinim sinom , da te spolno poteši, da ti umiri dušo…in osreči notranje metuljčke …
Kar pogumno !!!
Hehehehe, bravo… tudi jaz sem mnenja , da avtorico nekaj suče okoli tega sosedinega sina…pa si ne bo priznala…
Spolni nagon je najmočnejši pa , če mi zanikamo , …,da so nam ene osebe tako pa tko…sam podzavest, govorica telesa, vse pove …
To se kar treseš ob misli na soseda v gatkah pa lepo vidno mednožje , si kar mokra že… in kako bi ti tista jajca obdelala …,dej , dej…
Itak , ja ,…potem je pa stanovanje razmetano , a reees ..hahahahaha…
Premalo si napisala o sebi in svoji domnevni odličnosti v primerjavi z ostarelo sosedo, da bi lahko tako suvereno sodila o njunem življenju.
Ni čutiti, kot da bi se ravno skrbela za kvaliteto njunega živlkenja, v prvi vrsti se bolj zgražaš nad pretirano toleranco sosede glede sinove ležernosti in razvajenosti. Temu se reče moraliziranje.
Vprašaj se, zakaj te vendar tako zelo moti ta posebna ‘nedostojnost’ sosedov.
Verjetno se res preveč ukvarjaš s to situacijo, na kar te je opomnil že mož.
Če pa res želiš nekaj dobrega narediti, povabi sosedo na kakšen sprehod ali krajši izlet v naravo, pa se morda tam kaj pogovorita.
Ah, pa saj tebe v bistvu zanima zgolj to, ali si mnogo boljša od sosedov ali zgolj malo boljša. Verjetno si res malo bolj po reglcih, vsaj za javnost, očitno pa te preveč zaposljujejo tuji ljudje.
Cveto582, 10.09.2025 ob 14:45
Igzekli tud jst ne kontam te želje, da bi ti ala kt sosed … ( ko recimo kaj si ti , vsemogočni nadzornik ali kaj…pa kaj si ti meni, da boš izvajal kontrolo nad mano )… pa drugim ljudem komandiral kako naj živijo, pa kakšno imajo pospravljeno pa kaj skuhajo, pa kaj gledajo po tv.ju, pa kdaj lulajo pa kakajo pa kdaj gre en v lokal pa kaj tam pije pa kupi v trgovini…
Zakaj imate eni tako potrebo po – nadzoru-…? In tega je po blokih še in še …
To ste taki, ki se pol hvalite , češ lej jst sem tok dobr človk, pomagam, pomagam, pomagam drugim / to je ta pretirana bolestna dobrodelnost- naslajanje nad problemi drugih in naša superiornost –reševanja sveta ./ …in –dajte mi medaljo, ker jst in jst sem tok dober …- iščete priznanje za nekaj manjkajočega v vas , neke praznine …
Praznino vam ne bodo drugi napolnili pa če se razčehnete za druge, za uboge sosede … -samo sami sebi se posvečajte in svojim nepredelanim travmam pa bo prec bolje…
.
Forum je zaprt za komentiranje.