CROSS BUNS – za Babi
Hej ! Receptov je kar veliko. Vsi so si podobni; nekateri imajo samo rozinice, nekateri pa se kandirano sadje. Osnova so znacilne zacimbe kot za medenjake.
Tradicionalno anglesko pecivo za veliki petek, ki je v Angliji praznicni dan (mogoce bolj spostovan kot sama velika noc).
Pecejo jih pa skozi celo leto. Meni so tako zelooo vsec; vsak dan sveze, pakirane po 6 ali 8 in so dnevi, ko jih prodajajo se s popustom.
Jejo jih malce pogrete in namazane z maslom. No, jaz jih kar brez.
Ce so v zamrzovalniku, so ravno tako dobri. S kuhanim vinom, cajem, kakavom, kavo…se prileze.
Izbrala sem to stran, ker so tudi slikice.Poglejta do konca. Sama tistih z belo prevleko nisem delala; ta s krizem pa. V angliji se jih ne splaca delati doma, ker jih kupis lahko povsod in so res dobre, kot sicer vse njihovo pecivo.
Ce vpiseta v yahoo , dobita se in se.
Sem prepricana, da vama bodo vsec.Saj so muffins tudi njami, toda kvaseno rahlo testo… je nad vse.
Mogoce katera ne bo pekla potice; tile buns pa obelezijo veliko noc.
Pozdravcek z mrzle obale
Pravkar listam marčevsko Našo ženo in v njej je recept za Hot Cross Buns ali Rozinovi kruhki.
Sestavine:
450g moke za kvašeno testo
1 žlica začimbne mešanice za medenjake
1 vrečka suhega kvasa (7g)
200g rozin
100g mletega sladkorja
50g masla
220ml mleka
1 jajce
Za premaz:
1 rumenjak
Moko, sol, začimbno mešanico presejemo v skledo in primešamo kvas, rozine in sladkor. V lončku razpustimo maslo, prilijemo mleko in segrejemo do mlačnosti. Jajce raztepemo in ga z metlico vmešamo v mleko. Mešanico zlijemo v suhe sestavine in mešamo oz. zgnetemo v gladko in prožno testo. Oblikujemo ga v kroglo, položimo v naoljeno skledo, ki jo prekrijemo s tesnilno folijo in pustimo v toplem prostoru vzhajati (1 do 1¸,5 uro). Nato ga spet premesimo in razdelimo na 12 enakih kosov, ki jih oblikujemo v krogle in položimo na pekač, ki smo ga obložili z aluminijasto folijo. Med kroglami naj bo za prst prostora. Pokrijemo z vlažnim prtičem in pustimo še enkrat vzhajati (45-60 min). Če se narasle krogle dotikajo druga druge, bodimo brez skrbi, saj bomo pečene zlahka ločili. Rumenjak gladko raztepemo z 2 žlocama vode in z mešanico premažemo kruhke. Postavimo jih v pečico, razgreto na 200 stopinj C in pečemo 20-25 min. Najokusnejši so popolnoma sveži in še topli. Nekoliko starejši pa odlično teknejo z marmelado.
Del rozin lahko zamenjamo z oranžatom in s citronatom, obnesejo se tudi na kockice narezane suhe marelice ali ananas.
Babi, je tvoj recept podoben temu? Sliši se slastno in zagotovo jih bom spekla.
Hej!
Da, to je recept…so majhne razlike v vzhajanju. V enih receptih je prvo vzhajanje samo pol ure, v drugih je vec. Najbolje, da se vsaka ravna po svojih izkusnjah boljsega vzhajanega testa. V tvojem receptu je suhi kvas; sama delam vedno s svezim.
Tudi ni omenjena zareza v obliki kriza ( tik preden das v pec) in potem se ta zareza prevlece z glazuro limoninega soka in sladkorja.
Drugi dan zavijem v alufolijo in malce pogrejem v pecici; so kot svezi. Disi pa takooo:)
Sama jih pecem v papirnatih skodelicah, ker je vnuku tako najbolj vsec.
V trgovini so pa skupaj in lepo gredo narazen.
Lp
Da, Ela:)
Pomembne so zacimbe, ki testu dajo posebno aromo in ga tudi obarvajo.
Ko sem jih prvic jedla, sem mislila, da je narejeno s temno ( polnozrnato) moko, pa je z najfinejso belo.Ni tiste rumene barve kot pri buhteljnih.
Skorjica je tudi mehkejsa zaradi premaza.
To je tako pecivo, ki ga lahko jes vsak dan in se ga ne navelicas…kot vse kvasene dobrote, da ne omenjam slastnega kruha:) Lp
Forum je zaprt za komentiranje.