CPP – sodnik za prekrške
V naselju so mi z laserskim merilnikom namerili > 30 km/h nad dovoljeno hitrostjo. OK, priznam da ni blo 50 /h, samo toliko pa res ne! Malo mi je blo sumljivo, k pred naseljem me je en prehitel z veliko hitrostjo, samo ustavili so pa mene! Je možno da so izmerili nekoga pred mano? Sem se pozanimala in menda ni nobenega izpisa, samo reset pa naslednja meritev? A je res beseda policista dokaz! K sem dobila odločbo sodnika za prekrške (po skrajšanem postopku) kjer prekršek dokazujejo z neposredno ugotovitvijo 2 policistov. Ampak v tistem času nisem opazila, da bi drugemu pokazal o(d)čitano hitrost!!
Itak da sem se prtožla. Zdaj imam zagovor, pa me zanima ali imam sploh kako možnost al je beseda policista dovolj za dokaz? Koliko časa traja izterjava preko DURS-a. Imam kakšno možnost, da postopek zastara? Vsak nasvet je dobrodošel, k zdaj itak nimam od kje plačati!!
T
Seveda je možno da so izmerili enga druzga, ustavili pa tebe. To se dogaja. Mene je enkrat policaj ustavil in rekel da sem peljal nekaj čez 130, ampak mi je ravnotakrat en poblendal in sem pogledal koliko peljem, pa je blo ene 20km/h manj kot je rekel policaj. In ko sem zahteval, da naj mi pokaže rezultat merjenja, mi je policaj rekel, da tega pa nimam pravice videt. Potem smo se skregal, napisal sem pritožbo in na koncu nič plačal.
Na laserske merilnike ne bi blo noben problem montirat foto kamere, saj jo imajo mulci že v telefonih. Ampak policaji imajo raje brez, tako da si rezultate merjenj krojijo po svoje in če hočejo lahko tudi izmerijo enega, potem pa računajo preveliko hitrost še večim drugim, ki pa niso peljali tako hitro. In tako več zaslužijo. Tudi ni nujno, da je takrat pomeril tistega tik pred tabo. Lahko je izmeril koga, ki je peljal mimo 5 min prej ali še več.
Možnosti za zmago nimaš veliko, ker se bosta policaja lagala. Edino ju probaj zmest, da se bosta lagala tako, da bosta prišla v protislovja in da ne bosta povedala enako.
Meni se je enkrat zgodilo pri sodniku za prekrške, da se je policaj tako lagal, da se je zapletal v lastne laži in so potem verjeli meni.
Še preveri, kje so te točno namerili in ali je blo v naselju ali ne. Naselje po zakonu o cestah pa ni samo tam kjer je tabla, ampak moraj bit zraven ceste tudi skupina ali vrsta hiš. Skratka naselje brez hiš ni naselje, četudi je tam tabla za naselje. Policaji tudi znajo stat v naselju, tvojo hitrost pa pomeriti še predno si pripeljal v naselje, potem pa ko so te ustavili rečt da je tle naselje in da si peljal toliko in toliko.
Obresti pri sodniku za prekrške definitivno ni, tudi tako kot opisujete, da policisti redno lažejo,pa da hitrost od drugih puščajo noter ne drži-merilniki so nastavljeni tako, da se hitrost izbriše sama po 3 minutah ali še prej. Cpp prekrški zastarajo po dveh letih, ne po desetih, ne vem od kje vam takšne informacije??? Je pa res, da je policist uradna oseba in da je to njihova služba,da naj ne bi lagali.
Nisem napisal, da policisti glih redno lažejo, jaz sem pač imel tak primer pri sodniku za prekrške, pa tudi že za druge take primere sem slišal. Pa da merijo hitrost tam kjer ni hiš in računajo prekoračitev kot v naselju pa najbrž vemo vsi. To je goljufija.
Merilniki so bili vsaj včasih nastavljeni, na 10 minut.
Policististova služba ni samo da ne bi lagal, ampak mu predpostavljeni dajo nalogo ujeti čimveč prekrškarjev. In pri tem početju se dostikrat poslužujejo nepravilnih in tudi nezakonitih metod in tako polnijo proračun z goljufijo. Meni je enkrat policaj hotel podtakniti dokaz, samo da bi me lahko kaznoval.
Policaji niso nobeni angelčki in so zaradi želje po kaznovanju posredno krivi za marsikatero nesrečo – tudi smrtno. Tako kot prejšnji teden, ko so lovili nekega voznika – rezultat dva mrtva
prekrški pri sodniku za prekrške zastarajo po dveh letih-vsaj cpp. Davčni imajo potem mal daljši rok, ampak to gre za davčne prekrške, ne pa za prekršek cpp. vem pa to iz prve roke tako da..torej če danes narediš prekršek-25.11.2004, bo ta prekršek zastaral 25.11.2006. Če pa s tem predlogom ne bo narejenega v letu dni popolnoma nič, pa že po letu dni,eno je relativno zastaranje, drugo je absolutno zastaranje.
Kaj pa zastaranje v primeru prometne nesreče? Pr men je do prometne nesreče prislo po krivdi nasprotne strani (vožnja v nasleju ob precej prekoračeni hitrosti), kar so ugotovili tud policisti. Se pa je potem ta povzrocitelj nesreče pritozil, tako da je zadeva že kar nekaj časa pri sodniku za prekrške. Zaslišanja še sploh ni bilo (pa je minilo že 4 leta), zavarovalnica je izplačala samo polovico ocenjene škode. Obstaja slučajno tudi tukaj možnost zastaranja, kar pomeni, da si zavarovalnica obdrži še drugo polovico zneska???
Kaj priporočate?
jaz nisem pisala o davčnih prekrških kot prekršku cpp,ki se potem izterjuje na davčni..tam so potem res zastaralni roki drugačni,jaz sem govorila o zast.rokih pri sodniku za prekrške-in o davčnih prekrških-saj pri sodniku za prekrške nimamo/jo le cpp prekrškov, ampak tudi davčne prekrške,inšpekcijske in tako dalje..o tem sem govorila, o postopku in ne o posopku,ki poteka na davčnem uradu,takrat ko je odločba sp že pravnomočna..
kaj pa naslednji (realen) primer: dobim odločbo, na katero se pritožim. Dobim vabilo, da se v 8 dneh od prejema zglasim na zagovor. Zglasim se zadnji dan, vendar so bli vsi sodniki odsotni. Potrdila o tem, da sem se zglasil nimam, govoril sem samo z varnostnikom. In zdaj, me morajo ponovno vabiti, lahko odločijo brez mene, ker nimam dokaza da sem se zglasil tam??
Forum je zaprt za komentiranje.