čorbe in enolončnice
Radi jemo čorbe in enolončnice, a se mi zdi, da se vrtimo v enem in istem krogu zelenjave, pa če kuham pasulj ali gobovo juho.
Torej temelj so zelje, fižol, krompir, ješprenj, leča, pa recimo gobe in tu se že neha.
Dodajam korenje, zelena gomolj, petršilj, koleraba, stebelna zelena, grah, koruza, stročji fižol in to je nekako to.
Meso jemo vseh vrst in v vsako čorbo dam takega, ki paše zraven.
Kuham pasulj, ričet, ješprenjevo bolj poletno juho, lečo z grahom in stročjim fižolom, krompirjevo čorbo, gobovo, nekaj ala bobiči in čili con carne, belo čorbo, čebulno čorbo in tu se že neha.
Kislega zelja ne jemo kuhanega.
Imate še kakšno idejo za enolončnico, drugačno od teh, ki jih že kuhamo?
Kakšna nova zelenjava?
Bom vesela vsake ideje.
Piščančja obara, kremna zelenjavna juha, v katero zakuham riž ali testenine, kremna juha z zdrobovimi žličniki, prežganka, jota z zeljem, jota z repo.
Za zelenjavno juho ali mineštro lahko uporabiš tisto zelenjavo, ki jo imaš pri roki in ki ti raste na vrtu.
Ena taka dobra jed je tudi krompirjev golaž ali pa segedin.
hladna jesen, 08.10.2021 ob 18:35
Piščančja obara, kremna zelenjavna juha, v katero zakuham riž ali testenine, kremna juha z zdrobovimi žličniki, prežganka, jota z zeljem, jota z repo.
Za zelenjavno juho ali mineštro lahko uporabiš tisto zelenjavo, ki jo imaš pri roki in ki ti raste na vrtu.
Ena taka dobra jed je tudi krompirjev golaž ali pa segedin.
Ja, piščančjo obaro tudi kuham in eno tako malo kremasto čebulno čorbo z žličniki.
Kako narediš pa kremno zelenjavno juho z žličniki? Isto kot recimo brokolijeva ali cvetačna kremna juha, oa žličnike not zakuhaš?
Sprašujem pa v bistvu bolj za zelenjavo, vrtim se okoli jušne zelenjave in graha, stročjega fižola, bi še iz česa drugega kuhala.
Tu je še predlog slovenske tradicionalne jedi: https://www.rodnagruda.si/slovenska_kuhinja/2013022721194719/
Trenutno je najbolj aktualna kremna bučna juha. Meni najboljša iz maslenke. Radi imamo tudi kumarično, paradižnikovo in mineštro iz čim več zelenjave, recimo s čebulo, papriko, bučkami, fižolom, koruzo in polno svežih zelišč. Zakuham male makarončke ali pa mešanico kvinoje, ajodve in prosene kaše. Dobra in hitro pripravljena je tudi grahova.
Kaj pa por (očistim por ga malo podušim dodam korenje če imam pri roki lahko tudi kolerabo,zeleno zadnjič sem zraven dala cvetačo, ker je ostajala) pa cmočke iz gresa.. pomoje bi brez problema notr uturila tudi kakšno meso ampak pri meni je nekako pravilo, da je razen fižolove juhe vse juhice brez mesa. Res pa je najbolj pogosta zelenjavna (brokoli,cvetača, korenje, ohrovt in grah če je pri roki zelena ali koleraba dodam krompirja ne dodajam ker jo običajno skuham za kosilo in pogrejem še za večerjo) dodam tudi abc juho iz vrečke ali porovo kot sem že zgoraj napisala…
123456, 08.10.2021 ob 21:18
Kaj pa por (očistim por ga malo podušim dodam korenje če imam pri roki lahko tudi kolerabo,zeleno zadnjič sem zraven dala cvetačo, ker je ostajala) pa cmočke iz gresa.. pomoje bi brez problema notr uturila tudi kakšno meso ampak pri meni je nekako pravilo, da je razen fižolove juhe vse juhice brez mesa. Res pa je najbolj pogosta zelenjavna (brokoli,cvetača, korenje, ohrovt in grah če je pri roki zelena ali koleraba dodam krompirja ne dodajam ker jo običajno skuham za kosilo in pogrejem še za večerjo) dodam tudi abc juho iz vrečke ali porovo kot sem že zgoraj napisala…
To je pač nekakšna zelenjavna juhca. Za nas to ni nek samostojen obrok, nismo stari 80 let in brez zob.
Preprosto tako, 08.10.2021 ob 21:24
Ene ste pa res komot. Namečene v posodo vse kar imate v hladilniku in to je to.
Nič ne namečeš, ampak vse drobno nasekljaš in s tem je kar nekaj dela, a jepotem fino, ko zajameš z žlico in imaš v eni žlici vse, od korenja, graha, zelene, kolerabe, mesa in še kaj.
To se mi zdi dokaj zdrav obrok, prevladuje zelenjava, nekaj oh in nekaj mesa, pa še izi se pogreje, če ni cela družina naenkrat na kosilu. Mi 3-4x na teden jemo na žlico.
Forum je zaprt za komentiranje.