Najdi forum

Cookiji

Recept je s kulinarike ali pa s tega foruma, ne vem. Je pa enostaven ko pasulj (ha, katera je že pisala, da ji pasulj ni prav nič enostaven) – naj bo enostaven kot jajce na oko :)))

COOKIES

90 g masla
80 g sladkorja
1 jajce
175 g moke
malo pec. praška
60 g zmletih orehov/lešnikov/mandljev/kokosa
100 g čokoladnih koščkov

Iz vseh sestavin (razen ČOKOLADE) zamesimo testo. Na koncu dodamo čokoladne koščke. Pognetemo na hitro, da se ne začnejo topiti. Oblikujemo kroglice, ki jih v dlaneh sploščimo in položimo na pekač. Pečemo pri 180˙C približno 15 minut.

moje opombe:
*namesto masla dam margarino (masla nimam nikoli doma, ti piškotki pa se delajo pogosto)
*margarino malo zmehčam, da se lažje zgnete testo
*uporabim približno tretjino pec. praška
*čokolado z odtrim nožem zrežem kar na deski, gre hitro
*včasih dam malo zmletih in malo narezanih oreškov (katere pač imam doma)
*polagam jih na peki papir oz. tisto Bofrostovo folijo
*iz teh količin nastane en velik pekač piškotkov
*najpomembnejše: za pripravo testa porabiš 5 minut + 15 minut za peko
*lahko jih tudi zamrznete

Te piškotke sta včeraj na našem dolenjsko-primorskem srečanju dobili Sonček in Babi. Sonček jih je že pohvalila in prosila za recept, zato ga dajem kar v novo temo. Marsikomu bo najbrž prišel prav za kakšno darilo ob pet pred dvanajsto. Enkrat sem spekla piškotke iz dvojne mase, jih dala v lepo keramično ročno poslikano skodelo. Hm, mi je bilo malo nerodno in hkrati kompliment, ko so na pikniku najprej pojedli te piškotke. Gostiteljica je celo enega dobila.
Sonce_rumeno, v včerajšnjih je bilo malo kokosa in malo orehov. Saj veš, včeraj so nas obiskale koze in potem nisem utegnila zmleti orehov ali lešnikov. Me veseli, da ti ugajajo.

Lep dan vsem, če pa se je začel slabo, si vsaj popoldan narediti tak, da bo po vašem okusu.
deka

Deka,super za take enostavne in hitre recepte.Eno vprašanje:60 g orehov,kokosa…je mišljeno ali enega ali drugega ali vse skupaj,ampak skupna teža 60 g?

Preiskusim še ta vikend…

Hvala 100x, bom probala, če bo šlo, poročam.

Piškote je pa pohvalila tudi Babi, kaj si spregledala???

LP

Deka, hvala. Doma bom spet “kregana”, kaj si že spet pekla kekse :)).

Lp, Maja

Hali, vsega skupaj naj bo 60 g. Daš pač, kar imaš.
Sonce, ti kar korajžno. Ne moreš zamočit.
Majuška, kaj ni lušno, ko te zaradi takih stvari kregajo? Potem pa vse pomlatijo.

LP deka

Tole je pa res zelo dobro – ampak bo treba jutri spet peči, ker jih je zmanjkalo.

LP, Petica

Tole je res super recept. Jaz sem ga dobila lansko leto od ene od učiteljic iz šole in jih velikokrat pečemo. Pri meni je zraven le še pol žličke vanilijevega ekstrakta in pa malo manj čokoladnih koščkov. Jaz včasih dodam še malo pravega kakava za še bolj čokoladne kekse :o)

Lep dan!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Mena pa zanima kako dobite čokoladne koščke.

Hvala, peke se že veselim 🙂

Jaz ponavadi uporabim kar čokoladne “kapljice”, tako se jim reče, če pa mi jih zmanjka, sem pa tudi že čokolado kar razrezala na manjše koščke. So pa te kapljice precej dražje, z razrezano čokolado pa so piškotki ravno tako dobri.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Sem ji ravnokar naredila in so zelo dooooooooooooobri. Hčerka pa se je domislila, da bi nanje dala še malo stepene sladke smetane in njam, njam.

Jaz bi samo dodala, da čokolado lahko uporabite navadno jedilno (jaz največkrat kupim kar figaro-najcenejšo) in jo še zaprto potolčete z kladivom za zrezke-tako dobite majhne košče brez truda.
Vladka k. kakšen vanilijev ekstrat pa ti uporabljaš-mogoče vanili sladkor ali kaj?

Tule je pa še moj. Dobila sem ga od Loni s Kulinarike. So res dobri in lepo uspejo.

Chocolate chip cookies

Sestavine:
14 dag masla
7 dag kristalnega sladkorja
17 dag rjavega sladkorja
1/2 čajne žličke jedilne sode
2 jajci
1 vanilin sladkor
30 dag moke
15 dag jedilne ali navadne čokolade
Po želji še:
10 dag sesekljanih orehov / lešnikov
kokosova moka

Razmehčanemu maslu dodamo sladkor in jedilno sodo. Stepamo, da se sprime v maso. Nato dodamo jajci in vanilijev sladkor ter nadaljujemo s stepanjem. Dodajamo moko in stepamo, dokler gre. Preostalo moko vmešamo s kuhalnico. Lahko pa tudi vse sestavine enostavno na pomokani površini zamesimo v testo.

Na koncu masi dodamo na majhne koščke sesekljano čokolado, orehe in kokosovo moko. Maso za kekse lahko hranimo tudi v hladilniku in jo uporabimo kasneje.
Pri peki uporabljamo peki papir, ker se keksi radi zapečejo. Maso z žlico dajamo na peki papir, s katerim smo prekrili pekač. Kupčki naj bodo vsaj 3 centimetre narazen, lahko jih z roko nekoliko sploščatimo.

Pečemo na 190° do 200° Celzija 8 do 10 minut, odvisno od velikosti keksov, oziroma dokler niso robovi keksov zlato zapečeni. Pečene kekse takoj preložimo, najbolje na rešetko, da se ohladijo.

Imam tekoči vanilijev ekstrakt od Foster Clark’s-a, sicer pa bi bil verjetno dober tudi vanili sladkor. Jaz tega tu (v tujini) ne dobim. Sploh pa mislim, da kakšnega posebnega okusa le ta niti ne da in, če ga ne bi imela doma, bi ga brez slabe vesti izpustila.
Pozdravček!

Vladka

Anja, hvala za namig za tolčenje še zaprte čokolade, tega se pa res ne bi spomnila. Seveda. Jaz pa se trudim z desko, nožem, sekljam vodoravno, navpično… Jejheta… Ta forum je res nekaj izjemnega, moj mož pravi, da imamo sekto…
Pozdrav, Mimi

SUPER recept. Narejeno “u tren oka”. Skoraj nič ne umažeš, preden se vse speče imaš kuhinjo lahko že potleh pomito!
lp.Anja

Deka kukiji so uspeli (končno probala), jih zdajle malcamo pri kafetku ;-).

Enostavno, hitro in njaaaaaaaaaaaaaaaami.

Tenx za recept.

LP
d.

pa se ti čokoladni koščki med peko ne stopijo ali kako to zgleda?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close