Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika čokoladna glazura-kako

čokoladna glazura-kako

http://www.kulinarikagoljat.si/img/fotke/big/11.jpg

Najprej: ne znam narediti aktivnega linka….

Še bolj pa me jezi to, da ne znam narediti čokoldane glazure tako, da bi bila lepa za oko – tako kot je v zgornjem linku npr.

Okusna je ampak na moji so avtoceste pa magistralke pa tudi kakšen kolovoz se najde….. 🙂 🙂

Prosim za pomoč.

čokolado raztopi nad soparo, dodaj margarino in malo olja-da se sveti! mora uspeti meni vedno

Nikoli margarino, samo olje! Margarina vsebuje vodo, ta pa naj bi se ne mešala v čokolado… nasvet prijatelja, “mojstra” čokoladnih pralinejev.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Natalija, doslej sem čokoladne oblive res vedno delala z oljem. No, najprej sem preizkusila vse tvoje kolovoze, od margarine do smetane, vode, mleka itd. Skratka, ostala sem pri olju. Lahko greš celo do razmerja 1:1, tj. 10 dag čokolade in 1 dl olja, zelo je tekoče, lepo se prelije in tudi strdi se, sicer čez noč. Kljub temu sem ponavadi dajala malo manj olja, čisto zaradi čudnega občutka ob toliko olja. Najlažje je v mikrovalovki, najprej se segreje olje, potem mešaš in se med mešanjem stopi še čokolada samo od toplote olja, tako se tudi gotovo ne pregreje. Dobiš preliv brez kolovozov (ker je dovolj tekoč), pri rezanju se ne lomi (ker olje mehča čokolado).

Zadnjič pa sem prvič poskusila preliv pri receptu za sachar torto, menda od ene stare gospe z Dunaja. Preliv je bil sanjski, tako lepo se mi ni zlivalo še nič na tem svetu, bleščeče ravno, enostavno. Ko se strdi, je sicer trden, stoji na mestu, vendar še vedno toliko mehak, da bi se poznal prstni odtis. Enkrat prej sem že naredila podoben preliv po receptu od Zale, tam je bilo dvakrat več sladkorja, zato je bil sicer v redu, vendar sem ga morala razmazati z nožem, ni bil tekoč. Prilagam recept od tiste gospe z Dunaja, iz 70% čokolade na sachar torti je božanski. Seveda velja tudi za drugo pecivo. Poslej bom kombinirala, včasih tega s sladkornim sirupom, včasih pa še vedno “mojega” z oljem. Za 70% čokolado pride v poštev samo tisti s sladkorjem, drugače je pregrenko.

Čokoladni preliv:
 17 dag jedilne čokolade
 1,6 dl vode
 košček masla
 12 dag sladkorja v prahu
Za preliv stopimo čokolado v 1 žlici vode, dodamo maslo in mešamo, dokler se ne stopi. Ostanek vode zlijemo v kozico, dodamo sladkor in kuhamo, da nastane sirup. Polijemo ga po čokoladi in mešamo, da nastane gladka zmes. Postavimo na hladno in vmes večkrat premešamo. Ko se dovolj zgosti, polijemo po torti in s paletnim nožem enakomerno razmažemo po vrhu in obodu. (Mimi: če ne čakaš, da se zares zgosti, se sam razlije, jaz sem z žlico vlivala na sredo, pa je kar sam lezel narazen, brezhibno gladko)

LP Mimi

Med ta dva enačaja daš besedilo, brez presledkov.

Ali imate oziroma kje je objavljen recept za to pecivo na sliki?
Se priporočam …
Vnaprej hvala.

Z enačaji pa je Slavka mislila na , pa je link aktiven.
Glazuro jaz vedno delam s kokosovo maščobo.

Tudi jaz vedno s kokosovo maščobo. Mislim da je le-ta odgovor na vprašanje, kako doseči lep lesk glazure.

Kje kupujete kokosovo maščobo? BTC in Jablana odpadeta, nisem iz Ljubljane. V Šparu še niso nikoli slišali, v Mercatorju jaz nikoli videla…
LP Mimi

Če se ne motim, je tole kokosova bajadera. Recept je sila preprost in vedno uspe. Če želiš,ga napišem…

ja yrla prosim, prosim!

Punce zlate ste! Predvsem Mimi si je dala opraviti 🙂 – po tako natančnih navodilih in usmeritvah MORA “ratat”.
Pozdravček

Jutri, obljubim!

Najprej za uvod: ko sem videla fotografijo bajadere, sem se takoj spomnila, kje sem jo videla, in sicer v Ramini knjižici receptov, potem sem šla še na spletno stran kulinarike Goljat in tam videla še mnogo identičnih fotografij, kot so v teh knjižicah (kjer sicer ni nikjer omenjen Goljat).

Recept direkt iz knjižice ob tej fotografiji:

KOKOSOVA BAJADERA

300 g piškotov “albert”
1 dl vode
200 g sladkorja
100 g margarine
200 g kokosove moke
4 žlice ruma
naribana limonona lupina

preliv:
200 g čokolade
80 g margarine

V zavreli vodi raztopimo sladkor in s tem prelijemo zmlete kekse. Margarino penasto umešamo, dodamo kokosovo moko, rum, limonino lupino, namočene kekse ter vse skupaj dobro premešamo. Pekač obložimo s papirjem za peko, ga namažemo s pripravljeno maso in jo enakomerno porazdelimo.
Maso prelijemo s stopljeno čokolado, ohladimo in ponudimo narezano na kocke ali pravokotnike.

Sama pa delam po tem receptu:
40 dag zmletih navadnih piškotov
10 dag margarine
1 dl vode
30 dag sladkorja
4 žlice ruma
10 dag kokosove moke

Nad soparo stopim margarino in sladkor v vodi (v zgornjem receptu samo sladkor v vodi), prelijem piškote in dodam rum in kokos, naložim v visoki pekač (brez papirja), poravnam in prelijem s čokolado: 15 dag čokolade, 4 žlice olja in 3 dag margarine —– ohladiš

Glede na to, da so zgoraj pisali, da margarine ne, jaz dodajam: precej je odvisno od “materiala” sladice. Karkoli zliješ na bajadero, je vedno ravno in se lepo reže (če je predolgo na hladnem, je treba nekoliko počakati, ker je sicer pretrdo za rezat). Za biskvite je pa sam mojster Goljat v svoji knjigi Čokolada napisal, da je čokoladni obliv sam pretežak in je potrebno dodajati maščobo, tam nekje do 50 %.

Problem je samo v tem, ker on velikokrat uporablja KAKAVOVO MASLO. Morda kdo ve, kje se ga dobi ( v lekarni ga imajo samo za zunanjo uporabo, v Mercatorju samo kokosovo maščobo). Imate kaj več sreče s Sparom?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close