Čokolada Milka za …
Vem,da se je o tem že pisalo,ampak je to res,da proizvajalci čokolade MILKA dobavljajo za naše in Balkanske(vzhodne) države manj kvalitetno čokolado,original pa prodajajo pri nas samo v Mullerju in ostalih razvitejših državah EU,kar se vidi tudi po malo po drugačnem pakiranju.Kje je torej naša tako željna Evropa in njihovo blagostanje?Če je to reas je to absurd in zavajanje kupcev.INŠPEKCIJE hallooo!!!!
v mullerju imajo Milko, ki je narejena za nemški trg in je po okusu precej boljša (vsaj meni)
Razlika med Milko, ki se prodaja pri nas in je (vsaj mislim, da) narejena na Poljskem in med Milko, ki je namenjena na nemški oz. avstrijski trg je definitivno razlika v okusu. Glede kvalitete je že vprašanje, to je pač zelo teško dokazljivo.
Ni pa to razlog za inšpekcijo, saj tako naša kot nemška prav gotovo ustrezata EU standardom.
saj smo tudi degustirali! :))))) no, kar hočem reči, res nismo opazili razlike.
sem pa to naredila ravno zato, ker sem nekej prebrala, da naj bi za nas delali manj kvalitetno oz. drugačno milko kot za nemški trg. pa sem nabavila milke iz muellerja, mercatorja, tuša, špara …. 🙂
sem bila kar malo razočarana, ker so imele res vse napisanega istega proizvajalca in tudi v okusu res nismo opazili razlik. so se mi doma malo smejali, kake ideje da imam, pojedli pa vseeno ! 🙂
seveda, kupila si jo v Sparu, mercatorju, Lidlu in podobnih trgovinah, katere vse nabavljajo pri grosistu za Slovenijo (ki pa nabavlja robo za vzhodni trg).
kupi v Mullerju, boš videla razliko.
tudi v leclercu imajo 2 različni nutelli, ena poljska za vzhodni trg in ena italijanska.
ni problem, ker slovenci vse pokupimo 🙂
lp
Točno tako in manj kvalitetno robo iste znamke,ki jo delajo na Poljskem, prodajajo pri nas,seveda malo ceneje,kot pravo Milko,ki jo izdelujejo v Nemčiji ali Avstriji.In naivni kupci veselo kupujemo “ponaredke”,samo,da je ceneje.Seveda življenski standard se skoraj vsakodnevno niža,vendar to je že druga zgodba.
Ondi, ne zganjaj panike. Ne gre za nobene ponaredke, ampak za proizvode, ki so pač drugačnega okusa, drugače pa so povsem ustrezni.
Seveda je pa tvoja odločitev, ali jih boš kupil, ali pa ne.
Meni recimo nobena Milka ni dobra in je pač ne kupujem. Simpl.
Sigurno pa obstajajo tudi ljudje, ki jim je poljska Milka, čisto OK in jo kupujejo, tako kot tisti, ki jim ni, in je pač ne.
Stvar okusa in odločitve.
Mene pa nekaj še bolj moti kot sama razlika v okusu – razlika v ceni! No, zadnje čase načrtno zmanjšujem količino čokolade, ki jo pojem, pa zato nisem bila toliko pozorna na ceno do pred pred enim mesecem in pol, ko sem jo kupila večjo količino. Z možem sva namreč nakupovala v Beljaku, v Sparu, pa sva se odločila, da si narediva malo večjo zalogo boljše Milke. Cena velike Milke (300 g) je bila 1,99 evra (pa ni bila v akciji, to je bila običajna cena). Pri nas sem v najboljšem sosedu ob istem času opazila, da ne dobiš velike Milke za manj kot cca. 3,5 evra! Potem pa sem v Delu prebrala, da uvoznik (seveda zaradi vala drugih podražitev) načrtuje še približno 20 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} podražitev. V čem je štos, da je pri nas Milka že zdaj skoraj dvakrat dražja kot v Avstriji, po okusu je pa slabša? Če “našo” delajo na Poljskem, bi človek pričakoval, da bo zato cenejša kot avstrijska, ki jo delajo v starih članicah EU.
Aja, pa še to: ko sem šla v istem času še v našega Mullerja, je bila tudi tam cena velike Milke 1,99 evra, tako kot v Avstriji.
Ondi, sem si prebrala, čeprav ne vem, kaj si mi hotel s tem sporočiti.
Milka je pač multinacionalka, del korporacije Kraft, ki ima proizvodne obrate po celem svetu. Zato neko ugibanje, kje delajo ‘pravo’ Milko in kje ‘ponaredke’, ni ravno na mestu in, ja v tem primeru gre za zavajanje. Zavajš ljudi, da kupujejo ponaredke in proizvode slabše kakovosti, prvo ni res, za drugo pa predvidevam, da nimaš nekih konkretnih dokazov oz. analiz.
Tudi Milka narejena na Poljskem, je prava Milka, narejena sicer verjetno po malce drugači recepturi, ampak še vedno ne gre za ponaredek. Po tej logiki je edina prava Coca-cola tista, ki jo delajo v tovarni v Atlanti, pa seveda ni tako.
In zadeva še zdaleč ni tako preprosta, kot si večina izmed vas zamišlja.
Tole sem sicer že enkrat napisala, pa bom še enkrat.
Glavni krivec tokrat niso trgovci ampak proizvajalci.
Velike multinacionalke npr. Nestle, Rama, Philips, Colgate, Kraft … so pokupile praktično vso proizvodnjo na Poljskem, Madžarskem, Romuniji … In v teh obratih potem delajo robo za Vzhodni trg, kamor sodimo tudi mi.
Proizvodnja v Nemčiji, Italiji … pa zalaga zahodni trg.
In predstavništva teh firm pri nas nimajo nobene moči nad tem iz katerih tovarn bodo k nam vozili njihove izdelke, če so na vrhu odločili, da iz Poljske, bodo iz Poljske in pika.
Edina možnost je, če bi prodaja teh izdelkov drastično padla. Pa še potem je vprašanje, če ne bi raje poslovalnice kar zaprli in se umaknili iz Slovenije, ker v globalnem merilu pač ne pomenimo kaj dosti. Iz istega razloga tako pri nas ne bo nikoli take ponudbe izdelkov teh proizvajalcev kot npr. v Avstriji ali v Italiji.
Pa ne gre samo za prehrambene izdelke, vse multinacionalke delujejo na tak način, pa naj gre za tehniko, hrano, obleko ali obutev. Tudi Gorenje počne enako. V Sloveniji delajo v eni tovarni za Philips aparate za sladoled, ki se prodajajo izključno na zahodnem trgu. Pri nas se pa prodajajo tisti iz bogve kje.
Poznam enega lastnika manjšega podjetja, ki se je ukvarjalo z uvozom suhega sadja in oreščkov. Kar naenkrat je dobil direktivo, da na more več kupovati robe v njihovem obratu v Nemčiji, ampak samo še na Poljskem. Se je branil z vsemi štirimi, tudi zato, ker je Nemčija bližje kot Poljska, in so iz Poljske že transportni stroški višji. Pa mu ni ratalo. Enostavno mu niso hoteli prodati robe. Potem je šel ponjo na Poljsko, ugotovil da so arašidi sicer pakirani v enake pločevinke kot v Nemčjiji, notri pa jih je manj, pa še veliko več je zdrobljenih. Ta artikel je potem vzel iz svoje ponudbe, ker mu je bilo jasno, da potrošniki niso budale in da ne bodo kupovali manj in slabše robe za več denarja.
Tako, da prost pretok blaga se lepo sliši, dokler niso zadaj interesi multinacionalk.
Zato si pri nas želim še več tujih trgovcev tipa Muller, Hofer, Lidl, ki k nam pripeljejo svoje izdelke oz. izdelke od svojih, nemških dobaviteljev.
Forum je zaprt za komentiranje.