“Cinnamon Rolls” – uspeli na polni črti :-)
Obljuba dela dolg, zato poročam o mojem poskusu, speči čimbolj prave “cinnamon rolls”. Z eno besedo uspelo je, vsaj kakršne poznamo mi. Otroci navdušeni, jaz seveda tudi, ker je uspelo že prvič, moža pa njegova porcija še čaka, saj je na poti iz Nemčije…
Je pa res, da se velikokrat zgodi, da ravno prvič najbolj uspe, saj se takrat ponavadi čimbolj držiš recepta… to smo že ugotavljali 🙂
Sicer pa sem vzela ta recept… in se ga precej točno držala, le testo sem pripravljala brez aparata za kruh in morala dodati malenkost moke še zraven (gnetla z multipraktikom).
Rezala sem z nitko… super ideja, do sedaj sem tako rezala le biskvit.
Uporabila sem okrogel pekač premera 26 cm in notri zložila 8 roladic (1 v sredino in 7 okoli – delala sem iz 1/2 mase)… ravno prav veliko.
Pekla na 170°C, ampak 5-10 min. več kot 20 min. Morda bi lahko pekla na 180°C.
Za “frosting” sem za cream cheese vzela Mascarpone (hvala za idejo). Ta zmes je sicer precej kompaktna, a sem kar z žlico naložila na vroče roladice in se potem maslo lepo raztopi in se vse skupaj prav lepo razleze…
Nisem pa toliko komplicirala okoli mešanja te mase… stepla sem maslo z Mascarponejem in vanilijevo aromo ter dodala sladkor in stepala, da se je lepo razmešalo.
Odgovarjam na vsa dodatna vprašanja 🙂
Pri nas se zna zgoditi, da bo kar tole namesto velikonočne potice, saj tisto ponavadi jem skoraj sama…
Pozdravček!
Vladka
Hej, Valdka…tudi sama sem imela danes pekovski dan ( tudi za zalogo).
Naslednjc se bom lotila hcimetovih roladic. Joj, mi je cimet vsec…zgleda, da je vnuk to podedoval.
Ko si omenila, da si v multipraktik dodala se malo moke, sem se spomnila na navodilo pri mojem : Pri gnetenju testa dajte vedno manj tekocine, kot je napisano v receptu.
Po mojih izkusnjah res to drzi.
Kaj ti bo pa tokrat moz prinesel dobrega?
Miren pocitek Babi
Pozdravljena,
jaz bi te pa prosila (če se ti bi slučajno dalo), ali pa koga drugega, za prevod recepta. Sem bolj slaba v angleščini. Predvsem ne vem kaj je to cream cheeese, apple in limone flavour (kje ga dobiti), kakšen cimet gre notri, koliko merijo te merske enote skodelic, …
Hvala za pomoč in oprostite za nevednost.
Dobro jutro, Tija.
Babi, tole v zvezi s tekočino sem tudi že jaz enkrat prebrala, zato sem brez strahu dodala še nekaj malega moke, ko sem videla, da noče skupaj, pa res ni bilo treba veliko. Mož pa je prišel domov kot Božiček 🙂 Ker sta se v Nemčiji dobila tudi z bivšim sodelavcem iz Slo. smo bili deležni tudi 1 kg Barcafe-ja in 2 kg Čokolina 🙂
Pa še nekaj salamic in nekaj več kot 2 kg Milke… ja, nas je nekaj “čokoholikov”, no ja, predvsem ženski del.
Titi, ja, res so tudi izgledali precej podobno… res sem bila navdušena… pa čeprav zveni kot samohvala 😉
Tija, bom prepisala sestavine in količine, saj sem si jih tudi sama zraven dopisala, da sem sem lahko z manj razmišljanja lotila dela…
60 ml vode
250 ml mleka
125 g masla
1-2 jajci
1 čajna žlička vanilijeve arome (jaz jo imam od Foster C., mislim, da lahko uporabiš tudi kar kakšen vanili sladkor)
1/2 čajne žličke soli
110 g sladkorja
625 g moke
vrečko kvasa (7 g)
Gluten… pojma nimam, kako se to kupi, jaz sem ga enostavno izpustila.
——————————————————————————————-
Dela se lotiš kot priprave vsakega kvašenega testa.
Nadev:
210 g rjavega sladkorja
35 g cimeta
125 g margarine (jaz sem uporabila maslo)
——————————-
Maslo pustiš na sobni temp., da se zmehča. Sladkor in cimet premešaš.
Testo razvaljaš v pravokotnik 38 x 61 cm in namažeš z margarino tako, da ti ostane 2,5 cm roba na daljši stranici čistega. Posuješ mešanico sladkorja in cimeta čez margarino (ja, kar precej je tega, pa se med peko vse zelo lepo raztopi) in zvijaš proti “čistemu” robu. Dobiš zvitek dolg cca. 61 cm. Odrežeš neraven začetek in konec ter označiš zvitek na vsakih cca. 3,8 cm. Razrežeš ali z nožem ali nitko… nitko podložiš pod zvitek, zgoraj prekrižaš konca nitke in potegneš. Dobiti bi morala 15 roladic.
Zložiš v pekač obložen s peki papirjem cca. 2,5 cm narazen enega od drugega. Pustiš vzhajati cca. 1 uro.
Pečeš v ventilacijski pečici pri 150-160°C 15 minut, ali v navadni pri 170°C 20 minut… jaz sem malenkost podaljšala, saj še niso imeli prave barve.
“Frosting”:
125 g Mascarpone-ja
125 g masla
250 g mletega sladkorja
1 čajna žlička vanilijeve arome
limonino sem izpustila
————————————-
Vse skupaj dobro stepeš…
Potem sem že napisala, da sem kar z žlico naložila na vroče roladice in se je lepo raztopilo in “razlezlo” 🙂
To je na kratko, nekaj podrobnosti sem izpustila, tudi to, da naj bi bil v redu le pekač 20 x 20 cm… jaz sem pekla v okroglem in je bil ravnopravšnji.
Če ti še kaj ni jasno, vprašaj.
Vsa navdušena z veseljem pomagam 🙂
Lep dan vsem!
Vladka
Čao Vladka,
iz prve roke lahko povem da so te “rolce” noro dobra zadeva. Smo jih vsi skupaj tudi z našo malo pupo preskušali in okušali lansko leto v Dubaju, ko smo v mesecu decembru tam počitnikovali.
Skratka res dobra zadeva sem prav vesela za recept. Bom ob prvi priliki poizkusila tudi sama naredit to dobroto.
LP, Andreja
Vladka, zdaj imam v rokavu dve cimetovi pecivi za vnuka:
Dansko cimetovo pecivo , ki je v bistvu zelo podobno, samo nekoliko nizje in brez preliva .
Te tvoje visje rolice s prelivom mu bodo tudi vsec.
Bom pa za prvic poskusila narediti kar z maslenim kvasenim testom – teta Fanny, ki ga dobim v trgovini.
Lep pozdrav
Andreja, jaz jih bom spet pekla verjetno v petek, ko se napovedujejo obiski, sicer pa sem vesela, da mi je ta imitacija tako dobro uspela ravno zato, ker so tu kar dragi (ali pa je nas jedcev preveč :-).
Nas bo videl Dubaj čez 14 dni… prvič… mož je bila tam že kar nekajkrat na šolanjih.
Pri nas je že “jutri” in skrajni čas, da se spravim spat.
Lahko noč!
Vladka
Včeraj sem jih spekla in so res zelo dobre. Kakšen je po okusu original ne vem, ker teh rolc prej še nisem jedla. Domači so rekli, da jih spominjajo na osja gnezda, mene pa na potico, ki jo jemo pri sorodnikih na drugi strani Karavank.
Drugič bi zmanjšala količino maščobe. Pekla sem jih v pekaču, na dno sem dala silikonsko podlogo in ko so bile pečene, so kar stale v maščobi. Tudi preliva nisem celega porabila, mislim, da bi ga bilo 2/3 količine dovolj, isto maščobe v nadevu.
LP
Jana, a veš, da je mene tudi malo skrbelo, ko sem mazala maslo, da bo steklo dol, pa je bil strah odveč.
Preliva je res veliko, a tako dobiš ponujeno tudi v originalu… preliv mora lepo steči dol vse naokoli… tako, da se jé s krožnika, ne držeč v roki…
Vladka
Joj Vladka, saj je meni tudi jasno, pa tudi najboljše, če je mastno, pa še sladko. Samo, ko pomislim, da da samo maslo čez 3000 cal, me kar strese.
Drugače je pa izredno dobro pecivo. Hvala za recept, ki si ga delila z nami.
Kot sem že zgoraj omenila, pri sorodnikih jemo podobno potico, ki je meni boljša od vsake orehove. Po mojem je malo boljše kvašeno testo, za nadev pa veliko cimeta, rozine in ogromno sladkorja.
LP
Ne, saj nisem mislila nič slabega…
Pri nas se ne ukvarjamo toliko s kalorijami 🙂 Jaz malo pazim, koliko pojem, drugim se ni bati… Sem pa edino premišljevala, če bi malo popravila razmerje maslo: Mascarpone, seveda v korist slednjega…
In tudi sama sem že razmišljala, kako bi izgledala potica z enakim nadevom… ampak, kaj ko da tisti preliv “piko na i” 🙂
Vladka
Jaz sem ravnokar dala vzhajat rolice. Nekaj mi pa še vseeno ni jasno. Ko bodo 1 uro vzhajale, potem jih dam pečt za 20 minut, vzamem ven in dam gor maso z mascarponejem… Kaj pa potem? A dam še enkrat v pečico pečt, ali samo pustim, da se masa razleze po rolicah…?
Joj, sem smotana, vem, samo res mi ni jasno 🙂
Hvala že vnaprej!
Joj, upam, da nisem prepozna. Spečeš, še vroče “prekriješ” s tem premazom in poustiš, da se raztopi… minuta, dve, tri… potem pa dober tek 🙂
Jaz sem jih danes delala že tretjič na prigovarjanje otrok, pa ravno obiske smo imeli napovedane, a se bom zdaj malo ustavila, sicer se jih bodo še “preobjedli” 🙂
Vladka
U, nisi prepozna 🙂 Super, hvala ti. Samo še nekaj… jaz jih ne bom takoj postregla, nameravala sem jutri… a bo to ful narobe? Mislim, ali bo okus kaj slabši jutri?
Drugače sem pa malo eksperimentirala in sem dala noter pol manj masla in sladkorja. No, pa tudi cimeta je malo manj, ker niso vsi navdušeni nad njim. Sem pa dala vmes mes cimet in sladkor še malo mletih orehov. Upam, da nekako bo.
Aja, pa v mascarpone sem dala limonin sok in sladkor.
No, za tole opozorilo bom pa verjetno prepozna. Nisem vedela, da potrebuješ za jutri, sicer bi te že prej opozorila, da bi bilo bolje, da do jutri shraniš le pečene, jih potem pogreješ in šele jutri premažeš s prelivom.
Sicer smo tudi pri nas “ostanke” že pogrevali, ampak tisti preliv ni več tak, kot bi moral biti… gladek in kremast, saj se strdi, ko se ohladi. Ko pogreješ, se sicer spet stopi, ampak ostanejo tisti “kristalčki”.
Če si hotela ponuditi hladno, ne vem… to pecivo se sicer streže vroče.
Vladka
Hm… ja 🙂 Res sem ga malo posračkala s tem, ko sem preliv polila kar čez vse. Ampak upam, da bo bolje, če jih pogrejem in bodo potem še malo bolj mehki. Danes sem probala enega in je bil kar precej trd, čeprav se mi preliv ne zdi slab. Mogoče še malo boljši, ker je bolj kompakten.
Bom pa probala enkrat naredit eno verzijo tudi z nutelo ali pa samo z orehi (kot npr. za potico) ali lešniki. Po moje bi znalo bit dobro.
Je pa, ko sem pekla, dišalo celo stanovanje in ko so bili pečeni, so 4je koščki takoj izginili 🙂
Ker sem tudi jaz ljubiteljica kvašenih stvari in cimeta, me je ta recept takoj pritegnil. Imam pa nekaj vprašanj: ali je katera delala s svežim kvasom in koliko (s suhim imam slabe izkušnje), ali najprej vzhajaš testo, potem razvaljaš, narediš rolce in še enkrat vzhajaš ali pa razvaljaš testo takoj in vzhajaš samo enkrat, že narejene rolce. Uh kako sem to zakomplicirala! Mimogrede gledam še rokomet, potem pa pišem taka skropocala. Upam, da ste vseeno razumele kaj me zanima.
Hvala in lep pozdrav, Tortica
Zdravo!
Pred dvema mesecema sem obiskal London in te cimetove rolce sem užival res vsak dan. Mislim da je bila to najboljša sladica kar sem jih jedel. Kot mlad in ambiciozen slaščičar sem jih naredil tudi sam..in sicer po tem receptu. Kar se tiče samega testa, ki sem ga poskusil že preden sem polil z kremo, fantastično! Tudi sama krema je bila izjemna. Ampak naredil sem napako. Kremo sem razporedil po rolcah ko so bile še zelo vroče…že kakšno minuto po tem ko sem jih vzel iz pečice. Krema je nekako razpadla…maslo se je raztopilo in to preprosto ni bilo to. Seveda smo jih vseeno pojedli, kljub moji napaki ali pa napačnem razumevanju recepta(kak se pač vzame) so bile odlične.Zdaj vem za naslednjič…kremo bom položil na rolce najhitreje 10 minut po tem ko jih bom vzel iz pečice.
Uživajte in lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.