cimetove ?
“Cinnamon rolls” deluje tudi v našem iskalniku :-))
Mislim, da je tukaj veliko od tega, kar želiš, Vladka je ta glavna.
Mene pa še vedno samo mikajo, a so definitivno že blizu naše pečice :-))
Aja, moram povedati eno drugo reč na to temo. Toliko so me že mikale, da jih imam v glavi, samo še vedno je nekako ovira kvašeno testo. Pa sem se spomnila, da je Babi (ali kdo) pisal nekaj o listnatem testu. Spregledala sem, da gre za kvašeno listnato testo ali-kaj-že, v spominu mi je ostalo samo listnato. Naši ga imajo radi, zato sem odtalila navadno listnato testo, ga razvaljala, dobro posula z mešanico cimeta in sladkorja, zavila v dolgo tanko rolado, lepo narezala majhne roladice in jih zložila na peki papir na pekaču. V 15-20 minutah so se na 180st krasno spekli takšni luštni majhni piškotki v obliki roladic. Sicer mi je bilo jasno, da sem nekaj kapitalno zgrešila in da to niso cinnamon rolls, a kaj potem, bilo je dobro, cimetovo, hrustljavo in naši so bili navdušeni.
Naslednjič sem postopek še izboljšala. Namreč prvič nisem zatisnila robu pri zavijanju in se je testo pri peki malo odvilo in napihnilo, tako je vsaka roladica dobila svoje “držalo”. V drugo sem z vodo zmočila oz. prilepila rob zavitka. Kaj se je dogajalo v pečici? Listnato testo mora nekam narasti, ker se ni mogel odviti rob, je naraslo in se dvignilo v sredini. Vsak piškotek je tako nastal kot majhen stožec s kar visoko dvignjeno konico. Če bi to hotela nalašč, gotovo ne bi tako dobro uspelo.
Kakorkoli, naše listnate cimetove polžke sedaj večkrat naredim poleg ostalih piškotov, saj je hitro narejeno – in hitro pojedeno :-))
LP Mimi
Ja, to je to… Cinnamon Rolls…
Mimi imaš doma multipraktik? Z njim je tole kvašeno testo gotovo v nekaj minutah… se tudi jaz še spomnim testa za potico, ki sem ga doma s kuhalnico “klofala”… po receptu stare mame… ampak zdaj smo v moderni dobi in tudi kvašeno testo zgnete mešalec 🙂
Jaz si pripravim kvasec. V posodo multipraktika natehtam moko. V posebnem loncu pa kar s paličnim mešalnikom razmešam ostale sestavine (stopljeno maslo ,mleko, jajce, sol, aromo in sladkor). To mešanico prelijem čez moko, dodam še vzhajan kvasec, zaprem in strojček mešaj 🙂
Če ti testo ne bo hotelo v kepo, dodaj še malo moke in to je to.
Daj no, Mimi, pogum na plan!
Lep dan!
Vladka
Ja, jaz sem jih tudi naredila in so odlične-mora pa po mojem mnenju obvezno biti zraven tisti dobri preliv iz mascarpona! Ko se raztopi na toplih rolicah, mmmm…. Res pa je, da se tudi jaz bojim kvašenega testa, multipraktika pa nimam, zato sem vzela tisto gotovo kvašeno listnato testo od Tante Fanny. Sigurno, da ni isto, bilo pa je vseeno dobro!
Kopiram
Avtor: Vladka K.
Datum: 21-03-05 06:01
Babi, tole v zvezi s tekočino sem tudi že jaz enkrat prebrala, zato sem brez strahu dodala še nekaj malega moke, ko sem videla, da noče skupaj, pa res ni bilo treba veliko. Mož pa je prišel domov kot Božiček 🙂 Ker sta se v Nemčiji dobila tudi z bivšim sodelavcem iz Slo. smo bili deležni tudi 1 kg Barcafe-ja in 2 kg Čokolina 🙂
Pa še nekaj salamic in nekaj več kot 2 kg Milke… ja, nas je nekaj “čokoholikov”, no ja, predvsem ženski del.
Titi, ja, res so tudi izgledali precej podobno… res sem bila navdušena… pa čeprav zveni kot samohvala 😉
Tija, bom prepisala sestavine in količine, saj sem si jih tudi sama zraven dopisala, da sem sem lahko z manj razmišljanja lotila dela…
60 ml vode
250 ml mleka
125 g masla
1-2 jajci
1 čajna žlička vanilijeve arome (jaz jo imam od Foster C., mislim, da lahko uporabiš tudi kar kakšen vanili sladkor)
1/2 čajne žličke soli
110 g sladkorja
625 g moke
vrečko kvasa (7 g)
Gluten… pojma nimam, kako se to kupi, jaz sem ga enostavno izpustila.
——————————————————————————————-
Dela se lotiš kot priprave vsakega kvašenega testa.
Nadev:
210 g rjavega sladkorja
35 g cimeta
125 g margarine (jaz sem uporabila maslo)
——————————-
Maslo pustiš na sobni temp., da se zmehča. Sladkor in cimet premešaš.
Testo razvaljaš v pravokotnik 38 x 61 cm in namažeš z margarino tako, da ti ostane 2,5 cm roba na daljši stranici čistega. Posuješ mešanico sladkorja in cimeta čez margarino (ja, kar precej je tega, pa se med peko vse zelo lepo raztopi) in zvijaš proti “čistemu” robu. Dobiš zvitek dolg cca. 61 cm. Odrežeš neraven začetek in konec ter označiš zvitek na vsakih cca. 3,8 cm. Razrežeš ali z nožem ali nitko… nitko podložiš pod zvitek, zgoraj prekrižaš konca nitke in potegneš. Dobiti bi morala 15 roladic.
Zložiš v pekač obložen s peki papirjem cca. 2,5 cm narazen enega od drugega. Pustiš vzhajati cca. 1 uro.
Pečeš v ventilacijski pečici pri 150-160°C 15 minut, ali v navadni pri 170°C 20 minut… jaz sem malenkost podaljšala, saj še niso imeli prave barve.
“Frosting”:
125 g Mascarpone-ja
125 g masla
250 g mletega sladkorja
1 čajna žlička vanilijeve arome
limonino sem izpustila
————————————-
Vse skupaj dobro stepeš…
Potem sem že napisala, da sem kar z žlico naložila na vroče roladice in se je lepo raztopilo in “razlezlo” 🙂
To je na kratko, nekaj podrobnosti sem izpustila, tudi to, da naj bi bil v redu le pekač 20 x 20 cm… jaz sem pekla v okroglem in je bil ravnopravšnji.
Če ti še kaj ni jasno, vprašaj.
Vsa navdušena z veseljem pomagam 🙂
Lep dan vsem!
Vladka
Spekla sem jih prvič in iz polovične mase. Nastalo jih je toliko, da so vse rolce komaj šle v pekač, ki je večji od A4 lista. Ko so vzhajali, so se zelo radi imeli (beri: skupaj prijeli).
Okus nam je bil vsem všeč. Preliv sem naredila iz mercatorjevega sirovega namaza (preslano), pa mi ni bilo všeč, je sol prav butala ven. Saj bi naredila iz Philadelphije, pa je ni bilo doma…
Za naslednjič sem se odločila, da preliva ne bo, saj mi je v spominu ostalo, kako sladki so vsi kolački v Ameriki in kako sem se jih preobjedla…
Najboljši so še topli. Še bomo pekli.
Natassa
Natassa, si prebrala tudi originalna navodila? Kako narazen bi morale biti rolce? Ker je to za razultat kar pomembno… ker se le tako, če imajo rolce dovolj prostora, preliv lepo razlije tudi malo naokoli…
Preliv jaz delam kar z Mascarpone sirom in res lepo uspe… ne bom preizkušala drugih 😉
In, ker je vse skupaj res sladko, sem jaz malo zreducirala sladkor v nadevu in tudi malo v prelivu, brez preliva jih pa zato ne bi delala… se mi zdi, da šele preliv da pečat tej sladici 😉
In, Mimi, jaz premišljujem, da bi poskusila tole z listnatim testom, a seveda brez preliva… nekaj takega namreč naš najmlajši vedno je, ko greva ven in potep zaključiva z malico in kavico 😉
Lep dan!
Vladka
Vladka,
originalna navodila sem prebrala, občudovala slikco in navodila tudi upoštevala, samo moje rolce so zdivjale! Po eni uri vzhajanja so lepo narasle, ko sem jih dala peči, so pa ponorele. Največje so imele v premeru kakšnih 7 cm, so bila že kar osja gnezda, ne?
Za načrtovane obiske jih bom poskusila narediti s prelivom. Če vse to sami pojemo, nas bo do konca hude pekarske sezone – zime – razneslo v širino…
Natassa
Natassa, to mora biti veliko… o širini jedcev sicer ne bi 🙂
Prilagam sliko mojih prvih Cinnamon Rolls, pekač ima premer 26 cm…
Vedno pa vsaj približno gledam na to, da razvaljam le do napisanih mer, ker ne sme biti pretanko razvaljano, že zaradi okusa ne in potem tudi velikost pride prava, za okrepit :-)))
Seveda lahko narediš po svojem okusu, nam so všeč take, čimbolj originalne… pa so zadnjič spet otroci “žicali”, ko smo šli mimo Cinnabon-a, da bi jih jedli za večerjo, pa smo jih kupili in bili razočarani… domače je le domače 🙂 Ne, po pravici povedano, imeli so precej gneče tam tisti dan in očitno so jih delali prehitro… imeli smo občutek, da so bile premalo pečene.
Sladkajte se in v teh prazničnih dneh malo pozabite na širino 😉
Lahko noč!
Vladka
Da poročam, da sem jih naredila! Bravo jaz. Sedaj enkrat med prazniki za večerjo.
Iz polovične količine so lepo uspele, pekla sem jih v okroglem teflon pekaču 28 cm, ravno prav je bilo. Za prvič nisem nič odvzemala, a je res presladko. Osebno se strinjam, da preliv naredi pravo noto. Žal se naši otroci s tem ne strinjajo, nobeden ni hotel niti poskusiti preliva. Brez ali pa nič. Pa brez, sploh ne vedo, kaj zamujajo, hehe… Eno sem pustila za naslednji dan, da vidim, kako je. Čisto dobro cimetovo pecivo, testo dobi čvrsto strukturo.
Tako mi je skoraj ves pripravljen preliv ostal. Ker je zelo sladek, ga težko porabiš pri kuhi. Ko sem naslednji dan delala marmeladne rogljičke iz kvašenega testa, sem polovico testa (vse skupaj sem imela samo 1/2 kg moke) razvaljala v dolg ozek pravokotnik (cca 50×20 cm), namazala z maso za tisti preliv, zvila v rolado, narezala kakšne 2 cm široke koščke in jih kot polžke zložila na pekač na peki papir. Malo so še vzhajali, nato pa so se krasno spekli. Sitno, sladko pecivo, tako za prijeti v roko in trikrat ugrizniti. Za po večerji :-))
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.