cimetove zvezdice -ponovno
Sem tukaj islkala recept za cimetove zvezdice, pa nisem našla pravega. Bila sem tudi na kulinariki, pa spet nisem pravega našla. (ali pa jaz nimam pojma)
Obstajal je recept, ko narediš piškotno testo s cimetom, potem jih na vrhu namažeš z beljakom (ena varianta je brez) potem pa spečeš. Recept ki sem ga našla vsebuje samo mandeljne, beljake, sladkor, cimet in rum.
Najbolj me moti, ker bi morala to maso pustiti čez noč da se suši, naslednji dan pa speči.
Upam, da imate še kakšen recept na zalogi. (Piškote bi rada jutri ali pojutrišnjem pekla, ker bi bili za darilo) – BOŽIČEK PRINESEL – he he he
Lep pozdrav vsem skupaj
Ela S
Tega imam jaz:
za 40 zvezd
2 beljaka
220 g sladkorja
2 žlički limoninega soka
naribana lupina 1/2 neškropljene limone
zvrhana žlica cimeta
noževa konica zmletih nageljnovih žbic
cca 250 g zmletih mandeljnov
sladkor za razvaljanje
Beljaka stepemo v trd sneg. Medtem ko ga stepamo dalje, postopno sipamo vanj sladkor in pridamo limonin sok. Zmes stepamo še 10 minut. 3 žlice zmesi oddelimo, pokrijemo in shranimo.
V beljakovo zmes ugnetemo naribano limonino lupino, cimet, nageljnove žbice in mandeljne. Testo zavijemo v folijo in ga položimo za kako uro v hladilnik.
Pečico segrejemo na 175 st. C, pekač namastimo. Delovno površino rahlo posipamo s sladkorjem v prahu in na njen na pol cm debelo razvaljamo testo. Z zvezdastim modelčkom izrežemo kake 4 cm (v premeru) velike zvezde in jih premažemo s prihranjeno beljakovo zmesjo. Zvezde položimo na pekač in jih v vroči pečici na spodnji rešetki pečemo kakih 10 do 15 minut.
Zvezde naj ostanejo svetle in mehke.
Bo to v redu?
Preizkušeno mega super
T.
pozdravljene
ElaS jaz imam samo recept za cimetove kvadratke(in mislim,da oblika ni važna).Recept pa gre takole:
18 dag moke
9 dag sladkorja
9 dag masla ali margarine
2 rumenjaka+1 beljak
1 žlička cimeta
sladkor za posipanje
Pripraviš testo iz moke presejane s cimetom,margarine,sladkorja in rumenjakov.Razvaljaj ga na cca1/2cm debelo(jaz ponavadi delam tanjše)in
izreži poljubne oblike.Pomaži jih z raztopljenim beljakom in potresi s slatkorjem-kristalnim.Pečeš v pečici ogreti na 180 stopinj cca 10-15 min.
Upam,da sem ti kaj pomagala in nisem bila prepozna.
LP DoJa
Hej!
Moj recept ( dr. 0etker) je zelo podoben Tinkarinemu, le da so 3 beljaki, 250 g sladkorja- preizkuseno v prahu, 275- 325 g zmletih mandeljnov ali lesnikov( nekaj mandeljnov prihranimo, da jih narezemo na listice – z njimi okrasimo snezni premaz), 3 kapljice esence grenkih mandeljnov ( ker imam tudi grenke, dodam gram teh)
Nic se ne boj, ker ni moke ne pecilnega. Valjajo se res malo tezko, a gre.
Smo se ze lani pogovarjali o tem.
Najprej umesam pol mandeljnov, dodajam se toliko, da se ne lepi vec na roke; na delovno plosco natresem ostale zmlete mandeljne in na njih valjam testo, ki je bilo predhodno v hladilniku.
Da se sladki sneg lepse razmaze, mu dodam nekaj kapljic vode.
Kolicina mandeljnov je odvisna od velikosti jajc.
O tem, da testo stoji cez noc, nic ne vem. Pustim ga sicer v hladilniku uro do dve. Mislim, da je isti ucinek, kot bi stalo celo noc.
Zvezdice hranimo v kartonasti skatli.
Kot pravi Tinkara, so res slastni:)))
Ampak, ElaS, si pa zgodaj zacela! Dobivam komplekse – zacnem sele v drugi polovici novembra. Ti kar uzivaj :)))
Okrasitev nekaterih trgovin v oktobru me malo zacudi.
Lep jesenski vecer ob kostanju Babi
Jaz se lotim valjanja testa tako, da dam na delovno površino vrečko, kar tisto prozorno (za 5kg) razrežem na obeh straneh, da nastane večja in enojna površina, na njo dam testo, ki ga prekrijem še z eno prozorno vrečko. Se pravi, valjam kar med dvema vrečkama. poskusi, boš videla, da valjanje testa ni več noben problem. Ko je zvaljano, odstranim zgornjo vrečko, izrežem zvezdice, preostalo testo zgnetem skupaj, pokrijem z vrečko, zvaljam,…in ponavljam dokler ne zmanjka testa…
Jaz tudi mislim, da je bilo preveč beljakov ali premalo mandljev. Lani sem jaz tele zvezdice delala po receptu iz božične Lise in se mi je zgodilo enako. Testo je bilo bolj za nabrizgat na pekač, kot pa za valjanje. Naslednjo rundo sem mandljem počasi dodajala stepene beljake, dokler ni bilo testo ravno pravo za razvaljat. In mi je beljakov ostalo precej več, kot bi po receptu moralo.
Hej in eno dobro jutro!
V receptu je napisano, da je kolicina mandeljnov odvisna od velikosti jajck.
Te zvezdice vsako zimo naredim, praksa nam pokaze pravo mero. Biti mora tako gosto, da lepo drzi skupaj. Sama jih kar veliko potrosim na marmornato plosco, da se to vpija pri valjanju v testo.
Tudi premaz porabi kar nekaj snega.
Velikost jajck in cesenj:)
Stala sem ob blagajni, ko gospa z ocali na nosu sprasuje, kje so tista najmanjsa jajcka, ker ne rabi najvecjih.( V Angliji imajo tri velikosti.)
Pa ji blagajnicarka ( verjetno ze navajena) lepo pove, naj si ocala sname, pa bo videla, da je ze izbrala najmanjsa. Imela je ocala za povecavo.
Moj oce pa je nekoc prisel domov s kilogramom cesenj in mami razlaga, kako lepe velike cesnje je dobil – prave briske. Mami pa se niso zdele. Ko si je snel ocala, je res ugotovil, da mora drugic zbirati sadje brez ocal.
:))) Lep pozdrav in zacetek tedna Babi
Glede zvezdic sem spraševala lansko leto:)))
Ko sem videla ceno mandljev, me je skoraj kap. Sem si zapomnila ceno od lani 3.000 sit/kg.
Zato sem naredila iz lešnikov. Mleti lešniki, jajca, cimet, na vrhu pomazano s stepenim beljakom in sladkorjem.
Ko sem se spravila v kuharski podvig, sem se spomnila, da je take piškote pekla naša 80. letna soseda. Vedno sem jo rada gledala. Bi znal bi recept celo v Kalinškovi knjigi pod nazivom Lešnikove palčke ali Lešnikove šibice.
Ona namreč ni nikoli delala zvezdic ampak palčke. Rezala jih je na roko in vse so bile enake velikosti.
Lp, Ela S
Dost ugodno se dobijo v tujini, zdaj v mesecu novembru je veliko akcij v živ. trgovinah v Avstiji in Italiji , drugače se jih najbolj ugodno dobi v Lj. v Embi zraven Ljubljanskih mlekarn. Mislim, da je cena cca. 2.200 sit za kilo……
KAr se tiče zamenjave mandeljev s lešniki ali orehi…….gre, ampak to ni to………ni original……in okus ni tak……
Hej! Sem vesela, da imamo svoje mandeljne, ker so res dragi.
V Italiji prodajajo tudi take malo zdrobljene po nizji ceni. Imajo tudi mandljevo moko, ki ko naredijo iz manj uporabnih.
Italijani se to lahko privoscijo, saj imajo v Toscani in proti jugu tega veliko.
Meni so lesnikove palcke tudi vsec. Orehi so mogoce malo premastni za to pecivo. Lp
Forum je zaprt za komentiranje.