Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika CIGANČEK V SRAJČKI

CIGANČEK V SRAJČKI

Jaz sem pred leti jedla pecivo, ki se mu menda reče CIGANČEK V SRAJČKI. Meni je bilo zelo dobro in me zanima če ima katera recept. Pecivo je narejeno iz beljaka (majhen krogec) v sredini pa je palčka čokolade.
Hvala za pomoč in lep pozdrav.

Je mogoče ta recept pravi:

http://www.coolinarika.com/recepti/grupe_jela/deserti/pudinzi_i_nabujci/crnac_u_kosulji/

Simona

lp, orehek

Tudi jaz sem najprej pomislila,da je to “Zamorcek v srajcki”,ko sem pa natancneje prebrala – Stefi pise o majhnih sneznih krogcih s cokloladno palcko v sredi.Gre verjetno za drobnejse pecivo.

Moj recet zamorcka je biskvitno testo speceno v okroglem modelu; pecenemu se odreze v sredini nekak pokrov,malo izdolbe in napolni s stepeno smetano.Potem se pokrije s pokrovom in vse oblije s cokoladno kremo ali glazuro. Zelo podobno zgornjemu receptu.Je pa res prava bomba. Lp Babi

Pecivo, ki sem ga jaz jedla je bilo iz beljaka in bolj drobno. Drugače pa sem vam hvaležna za trud in tudi ta recept na kulinariki mi je tako všeč da bom sigurno poizkusila tudi tega.
Najlepša hvala vsem in naj danes sonček razjasni dan.

Babi, te lahko prosim za celi recept tvojega “zamorčka”, ko boš utegnila?

Hej,evo mojega zamorcka ali strokovno” Veliki indijanec”.

V eni kuharici je zamorcek,v drugi pa indijanec. Obe knjigi sta razmeroma stari.
Mi je slo prav na smeh,ko je ena izmed deklic pred kratkim napisala,da prepisuje recept iz zelo stare knjige- 1950.Moja,ki je zame nepogresljiva,
je samo par let mlajsa in meni se sploh ne zdi stara:)) Kako je vse relativno
glede na to,kdaj si se rodil.

8 rumenjakov,24 dag sladkorja + vanilij sladkor,16 dag moke,sneg iz 8 beljakov,malo limonine lupinice;mascoba in moka za model(ali peki papir).

Nadev: 3/8 l sladke smetane,5 dag sladkorja.
Cokoladna glazura: 20 dag sladkorja v kockah,1/10 l vode,10 dag jedilne cokolade,1 g surovega masla.

Opomba: Cokolado za glazuro lahko kupis tisto Gorenjkino za prelive in jo naredis po navodilih.(V casu te knjige se tega ni bilo.)

Rumenjake z zmletim sladkorjem mesamo,da dobro naraste, se zgosti in postane masa svetla.(lahko z el.strojckom)
S kuhalnico najprej dodas limonino lupinico in moko,narahlo umesas,potem pa se trd sneg-umesaj od spodaj navzgor,narahlo z obcutkom.
Zmes specemo v dobro pomascenem in pomokanem tortnem modlu.
Ohlajenemu testu odrezemo z ostrim nozem nekoliko zgornjega dela,nato testo malo izdolbemo(prostor za smetano) in napolnimo vdolbino s stepeno sladko smetano ter pokrijemo indijanca z odrezanim pokrovckom.
Oblijemo ga s cokoladno glazuro. Potem pa za nekaj casa v hladilnik.

Opomba: Sama vcasih narezem med smetano malo svezih marelic ali jagod-ne veliko,da se smetana ne razredci.

Cokoladna glazura: Sladkor kuhamo z vodo do malega bisera(ko svetla kaplja pade na papir in nastane tak bisercek-se ne razleze) ter mu primesamo zmehcano cokolado in maslo.

Moj dodatek:
Testo,ki si ga izdolbla,lahko uporabis za rumove kroglice.

Indijanec spada med torte z *- to pomeni za slavnostne priloznosti.
Malo drugacna torta za tiste,ki imajo radi smetano in cokolado.
Lahko testo malo pokapljas z dobrim Irish ali drugim likerjem,prav tako dodas kapljo v preliv. Aromaticno!!

Vcasih pa naredim namesto glazure dobro cokoladno kremo z dodatkom likerja ali ruma,lepo premazem in se okrasim z oblanci najboljse temne cokolade.Fino!
Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close