CHF vs EUR
EUR/CHF : 1,0847
Vir: http://www.bsi.si/
Sam sem prišel do zelo podobnih izračunov, vendar me skrbi, da je dno še daleč. Recimo, da pride do razmerja 1:0,8, kar ni nemogoče. Potem bo obrok 2kratnik tistega ob sklenitvi in reprogramiranje takrat odpade, saj bi bil v eurih kredit še bistveno višji. Evro bo najverjetneje šel v k…, Švicarji so nemočni če cel svet nalaga v zlato in CHF. Problem je v tem, da se stvari odvijajo vedno hitreje in se lahko spremenijo v parih dneh. Nemci in Francozi samo blefirajo, ker jim je do zdaj to ustrezalo. Ob padcu dolarja pa stvari spremenijo. Menim, da bomo na svojih valutah v zelo kratkem času. Če bo v tistem trenutku kredit v EUR namesto v CHF prednost pa ne vem. Nisem strokovnjak, zato pa sem tam kjer sem.
Torej ostane nam samo filozofija napol praznega ali napol polnega kozarca.
Dejstvo je, da so trenutno razmere za kreditiranje tako slabše, da se ne splača menjati, čeprav je obrok narastel.
Pravkar sem poizvedovala in če vzamem kredit danes imam obrestno mero EURIBOR + pribitek 2,5 na stanovanjski kredit, oziroma EURIBOR + 3,5 za potrošniški kredit. (govorim o 12 mesečnih obrestnih merah)
Moj trenutni kredit je LIBOR + 0,80. In če naredim konverzijo iz CHF v EUR po teh pogojih imam obrok mesečni namesto 304€ –> 326€. Ob predpostavki, da sem celotno dosedanje obdobje plačevala obroke na mesečni ravni manj, kaj sedaj narediti.
Praviš da dna nismo dosegli, da bo tečaj 1:0,8. Pa preračunajmo. Če imam pri tečaju 1,09 – kar je današnji tečaj obrok 304€ kakšen je obrok pri tečaju 0,80? 434€. Se pravi, da mi obrok naraste še za 130€. Sem zmožna plačati mesečni obrok 434€? Odgovor je DA. Se pravi nima me kaj skrbeti in nadaljujem z plačevanjem. Če bi bil odgovor NE, potem grem na banko zamenjam v €, vzamem slabšo obrestno mero, si podaljšam plačevanje iz 6, na 15 let in plačujem obroke naprej. Vse je bolje kot da sem v najemu in nikdar ne pridem do svoje lastne nepremičnine. Tako gledam sama na situacijo.
Če gremo na svojo valuto, kaj bo? Nimam pojma, vendar se bodo v taki situaciji tudi tistim ki imajo kredite v € spremenili krediti v xy valute in nikjer ne piše, da ne zelo slabo. Ne verjamem, da bomo kdaj prišli na stanje socializma, kjer so se krediti zaradi inflacijskih stanj zmanjševali in izničili. Švicarji pa, če bodo želeli še kar koli izvažati bodo morali znižati obrestne mere, povečati denar v obtoku, ker drugače se jim bo izvoz čisto zaustavil.
Kdo ve kaj bo in kaj bi lahko bilo. Tako kot si rekel, vse je samo ena velika filozofija.
Imam vprašanje za gospoda Tomca!
Danes sem bila na banki in se pozanimala, kako bo, če grem spreminjat kredit iz CHF v evre. Stanje za ta korak je zelo neugodno ob trenutnem tečaju, da pa vse skupaj rešim, zavarovalnica oz. banka, če grem spreminjat hipotekarnega potrebujeta cca. 14 dni. V tem času lahko tečaj še pade in se mi refinanciranje naredi po tistem tečaju, kar je lahko že zeloooo nizko. Zanima me, kaj je bolje narediti. spremeniti zavarovalniški kredit 270 chf v evre (stroški zavarovanja 847 evrov+ stroški odobritve 250 evrov, (32. 193 evrov preračunanih iz frankov ob današnjem tečaju 1, 08), imeti 4, 31% (mesečni eurribor 1, 81% + pribitek 2, 50%) obrok 282, 45 A L I
Zamenjati hipotekarni kredit še 14 let odplačevanja v evre s približno enakimi stroški in enakimi obrestmi ter pribitkom KOT V ZGORNJEM PRIMERU, ter obrokom 432, 44!
Sama se trenutno nagibam v smer refinanciranja zavarovalniškega kredita, saj je doba odplačevanja hipotekarnega še kar precej dolga in v tem času se še marsikaj v paru chf evro spremeni-ali naj zamenjam kar oba in se zapuvam in gkledam, kako mi raste euribor?
GLEDE NA VSE PREIGRAVANJE IN NABIRANJE INFORMACIJ BOM NAREDIL PREPROSTO TAKO:
DANES SEM VLOŽIL VLOGO ZA KONVERZIJO NA BANKI (HYPO) IN SE DOGOVORIL, DA JO LAHKO PRVIČ NA MOJE SOGLASJE IZVEDEJO ŽE TO SREDO ALI ČETRTEK. KONVERZIJO BOM IZVEDEL LE V PRIMERU V KOLIKOR BO ZADEVA ŠLA PO POTI NA 1:1 ALI ŠE NIŽJE. PO MOJE SO MOŽNOSTI ZA TO. V TEM PRIMERU BOM ŠE KAJ MALEGA PONOVNO PRIDOBIL NA VEČJI GLAVNICI VENDAR ŠE VEDNO BOM NA BOLJŠEM KOT V PRIMERU, DA TAKOJ IZVEDEM KONVERZIJO IN BOM NAMESTO ZADNJEGA OBROKA 964,00 EUR (PRI 1,0847) IMEL V PRIMERU KONVERZIJE V EUR TAKOJ 1.090 IN DOPLAČAL PREK 125,00 EUR NA MESEC VEČ KOT ČE OSTANEM NA CHF. CHF JE NE GLEDE NA VSE ŠE VEDNO “CENEJŠI”, KAJTI TUDI EURIBOR KAR RASTE, LIBOR PA PADA OZ. SE GA NASILNO ZNIŽUJE IN BO TUDI V PRIHODNOSTI RASTEL ZAGOTOVO POČASNEJE KOT EURIBOR.
V KOLIKOR PA EURO PREŽIVI SI BO, ČE NE PREJ VSAJ V LETU ALI DVEH PONOVNO VSAJ MALO OPOMOGEL IN BO TAKO ZMANŠAL GLAVNICO TER TUDI OBROK V PRIMERU KREDITA V CHF. V PRIMERU EUR PA BO OBROK VIŠAL EURIBOR, KI PA BO RASTEL ZAGOTOVO HITREJE KOT BO EUR.
DA USTREZNO ZAKLJUČIM: GLEDE NA VSE NAPISANO IMAM DOGOVORJENO DA VLOGO ZA KONVERZIJO PODALJŠUJEM TAKO DOLGO KOT BO TO POTREBNO GLEDE NA SLABE RAZMERE NA FINANČNEM TRGU. AKTIVACIJA PRIDE V POŠTEV SAMO V PRIMERU ZGORAJ OPISANEGA DODATNEGA POSLABŠANJA RAZMER.
KAJ MENITE O TEM RECEPTU ?
Jaz bom pustil svoje pri miru, bil danes na banki, v šestih letih odplačal četrtino in mi odsvetujejo menjavo, sicer se pa nisem zapufal u iber, tudi će pade na 1: 0,5 bom še zmeraj sposoben odplačevati obrok, če pa crkne evro smo pa v riti vsi, tudi tisti v kreditom v euro, kaj se bo dogajalo prihodnje je res težko napovedovati, mislim da se po eni strani napihuje takoimenovani CHF balon, ker močan tečaj švici ne odgovarja. Kdor se je zapufal v okviru svojih zmožnosti 1/3 svojega dohodka ali manj, mislim da ni problema, kdor pa je šel čez,naj se zglasi na svoji banki in poskuša najti reštev.. Predvsem pa brez panike, svet je na hudi preizkušnji, zaradi požrešnosti določene množice in lahko se zgodi še marsikaj, kjer pa ti denar ne bo koristil ampak boš bogat , če boš imel njivo in kos kruha.
Sedanja situacija me spomnija na tisto izpred okoli desetih let, ko je USD začel iz tedna v teden zgubljati proti EUR ter se mu približevati. Vsak teden se je govorilo, da je na rekordno nizki ravni… Nemalo jih je trdilo, da se splača kupovati USD, ker bo zopet rasel, poznam tudi takšne, ki so takrat kupovali USD. Padel je nato na tako imenovano psihološko mejo 1 EUR = 1 USD. S tem se padanje še ni ustavilo. Danes je tečaj EUR/USD 1,4225.
Ne pomaga kaj dosti nizek Libor ali nizka obrestna mera, ker valuta CHF dnevno strmo pridobiva na vrednosti prosti EUR. Danes sem poslušal svetovno znane analitike, ki govorijo to, kar sem pisal na tem forumu. Evropa potrebuje temeljite reforme po državah članicah in jasne dolgoročne rešitve s strani EU inštitucij. Niti enega niti drugega ni, zato tudi rešitve za Euro še ni.
Nekateri sprašujete kaj bi naredij jaz. Imel sem manjši 5 letni avto kredit v CHF od leta 2007. Obrok je v štirih letih narasel iz okoli 150 EUR mesečno na okoli 220 EUR. Pred kratkim sem ga poplačal z izrednim limitom, kar ga je še ostalo.
Veliko vas razmišlja na način, da se konverzija ne splača, ker bo obrok višji ali da je že prepozno ali da bo mogoče EUR zopet rasel, ali bi še malo počakali, da je izguba že prevelika… Na nek način je to gemblanje in če to tako jemlješ je OK. Zavedaš se, da lahko veliko izgubiš, obstaja pa možnost tudi da nekaj dobiš, saj kredita s tako obrestno mero ne bo nikoli več.
Za sedaj ni niti majhnega indica, da ne bi EUR še naprej konstantno izgubljal na vrednosti. V kolikor v banki odsvetujejo konverzijo naj ponudijo finančni inštrument zavarovanja pred valutnim tveganjem. Naj tveganje prevzame banka. Tako bi jim morda še kaj verjel. Kaj bodo rekli ko bo tečaj tak, kot piše floyd v zgornjem postu na tem forumu in kredita marsikdo ne bo sposoben vračati.
Nasvetov za konkretne primere ne bom dajal, ker je vsak primer individualen, nekateri si lahko privoščijo več tveganja, drugi manj. Vsak si je lahko pridobil jasnejšo sliko na tem forumu.
S takšno evropsko ureditvijo je finančne težave in dolžniško krizo zelo težko reševati. EUR je predvsem odvisem od gospodarstva držav članic monetarne unije, ki pa je v izredno slabem stanju. Državni aparati so potratni, zbirokratizirani in neučinkoviti. Investicije se povsod krčijo, brezposelnost je v kritični mejah, zaradi tega gre enormne količine denarja za socialne transfere, kar je čisti enosmerni odhodek in proračuna. V nasprotnem imaš neobvladljive množice protestnikov na ulicah. Države so v kritičnih mejah zadolženosti in v kolikor se jim prihodki v proračune še znižajo, kaj hitro zaidejo v likvidnostnne težave. Vse to vpliva na gospodarko rast, ki je kluč do uspeha, vendar je ta praktično na ničli.
Moj nasvet bi bil, naj vsak prevzame toliko tveganja, kot ga lahko prenese.
Lp,
Tečaj danes: EUR/CHF 1,0594. Vir: http://www.bsi.si/ Naj si vsak obrok CHF-ja deli s tečajem, za občutek koliko je realni obrok na današnii dan.
Da bo Euro s takim krutim tempom izgubljal na vrednosti ni nihče napovedal. Danes sem poslušal priznanega ekonomista (profesorja) na valu 202, ki je izjavil, da je za konverzijo že prepozno. Ne vem kje je bil, “pravi čas”?
Jaz bi mirneje spal, če bi naredil konverzijo, vsaj glavnica ne bi več rasla, ampak bi se začela zmanjševati.
Kaj bo z Eurom ni nobene pozitivne napovedi več od nikogar, zaradi tega tudi jaz ne morem svetovati drugače. Morda bodo v EU našli neke rešitve, vendar jih ta moment ni od nikogar, čas pa teče in to je skrb vzbujajoče. Luč na koncu tunela lahko pokažeta edino skupaj Nemčija in Francija in ne vem kaj čakata oz. pripravljata. Šibak euro jim tudi izvozno koristi in verjetno malo špekulirajo. Močan CHF pa mora skrbeti Švico, ki pa nima učinkovitih mehanizmov. Za kreditojemalce v CHF pa se nihče ne zmeni, ker itaq v EU to ni domača valuta. Bomo videli kako se bodo stvari razvijale.
Lp,
Trenutno je tečaj že 1,03.
Pravi čas za konverzijo je bil pri tečaju 1,42 (tako kot sem napovedal pred enim letom)
Kar se tiče dolarja ga ne moremo primerjat z eurom. Dolar bo obstajal vedno dokler bodo obstajale ZDA.
Euro je umetna valuta ki bo obstajala dokler bo obstajal EU. Ta pa vemo da se počasi sesuva ker vsaka država dela po svoje.
Prava kalvarija bo na Hrvaškem kjer je okoli 50.000 ljudi vzelo kredit v CHF(večina takih ki je gradilo počitniške apartmaje). V prihodnjih letih pričakujem pravo razprodajo apartmajev – nepremičnin na Hrvaški obali.
pri nas je po mojih podatkih le okoli 5000 ljudi s kreditom v CHf kar je malo.
mp25, kaj pa svetuješ sedaj tistim, ki te pred enim letom niso upoštevali? Predlagaš konverzijo, dokler je tečaj še sploh nad 1. Na Hrvaškem je zadeva res kalvarija, da se skuša vmešat država z ukrepi, ki se pa jih banke otepajo… Očitno se v HR obeta padec cen nepremičnin, kar je za nekatere lahko priložnost za nakup. V SLO bo žal posledice nosil vsak sam, ker problem vseeno ni tako množičen, bo marsikoga pošteno udaril.
Skrbi me, kako bodo preživela podjetja in espeji, ki imajo kredite v CHF. Marsikateri se lahko potopi v dolgovih in so stečaji neizogibni.
Američani pa koliko ga rabijo tiskajo dolarje kot so nekoč v Jugoslaviji dinar, pa vemo kako je bilo z valuto. Še dobro, da je to Dolar, ki je močna valuta, ima neko zaupanje, odvisnost nanj pol sveta in predvsem Kitajske, vendar hodijo po tankem robu. Kot kaže se bo Evropa tudi morala poslužiti tiskanju denarja, da bo polplačevala vse težave. Žal se s tem težave ne rešujejo pri izvoru, ampak samo gasijo s slamico. Ne vem kam nas pelje ta svet, ogromno nerazumnih potez ter pohlepa, ki pelje v prezadolževanje celega sveta.
Pravi čas za konverzijo je bil nikoli, saj se kredita ne jemlje v drugačni valuti kot imaš plačo.[/quote]
Mater so tu eni pametni. Zdaj je situacija res krizna ampak eni pozabljajo, da se je zadnjih 5 in več let plačeval kredit tudi z do 100€ nižjimi obroki. Poleg tega je potrebno vedet da je trenutni tečaj absurden in totalno precenjen CHF napram EUR. Švica je odvisna od EURO območja in trenutni tečaj pomeni tudi zlom Švice na dolgi rok. Praktični jim ustavi izvoz, zniža domačo porabo, konec turizma, deflacija,…..in ne verjamem da bodo švicarji to mirno gledali. Napoveduje se pariteta 1:1 in potem strmoglavljenje CHF. Če se to ne bo zgodijo verjamem da imajo švicarji kar nekaj asov v rokavu (negativne obresti na depozite,…)
Nimam kredita sem pa pred enim letom testno kupil franke (manjsa vsota) ko je bilo razmerje 1,365 Ta teden sem skonvertiral nazaj. Cca 25% profit v enem letu.
@mp25, Janez Tomc: glede na to da je nasa valuta vsak dan manj vredna, me zanima ce ima smisel investirati v katero drugo, bolj stabilno? Kaj pravite?
No pa pejmo lepo po vrsti: Kar nekaj dni sem potrebovala da sem vse preračunala:
Imam kredit v CHF – vzela na 10 let 45.000€ ali 72.000 CHF, leta 2008. Odplačala 21000 CHF, moja današnaj glavnica znaša 47.000€ ali 48000 CHF (približki, decimalk ne pišem). Obrestna mera je LIBOR + pribitek 0,80. Kar po zadnjih stanjih nanese skupaj 0,417 +0,80 –> 1,217. Moj današnji obrok kredita je 624€. Prvi obrok pred tremi leti in pol je bil okrog 500€ (nisem šel točno gledat). Če povzamem obrok kredita je zrasel nekje za 120€ na mesečni ravni.
KOliko bi bil obrok kredita če bi takrat jemal € kredit ne vem točno – mislim, pa da nekje 40€ več.
Dobil možnost konverzije na € 47.000. V primeru, da naredim konverzijo v € – hipotekarni kredit na dobo odplačevanja 7 let je moj mesečni obrok točno 699€, obrestna mera je 4,74% + 2,5 pribitek – hipotekarni kredit (kar pomeni ponovno vsi stroški, ki nanesejo nekje 700€).
Lahko vzamem 40.000 € stanovanjskega kredita brez hipoteke. Obrok zelo podoben temu 699€ + stroški odobritve in zavarovanja skupaj 1100€. Obrestna mera enako 4,74 + 2,5 pribitek.
Lahko vzamem tudi potrošniški kredit, seveda do 20000€ vendar bi bila obrestna mera 4,5 + 3,5 pribitka.
Kaj bi potem naredila s konverzijo v tem momentu? Pustila bom stvari kot so, znesek lahko plačujem ker predstavlja manj kot 30% družinskega proračuna. Tudi če gre tečaj na 0,80 bo obrok približno 840€ kar mi še vedno ne predstavlja grožnjo za moje preživetje. Bomo pa pri drugih stvareh morali bolj premišljeno delovati. Prosim za komentar, če je kdo mnenja, da se mi splača konverzija????
saj ravno to je problem konverzije v zdajšnem času, preostala glavnica v EUR je prevelika in obresti nerealne.
lahko narediš konverzijo in si kar na precejšni izgubi, ko bo situacija boljša, vzameš ugodnejši kredit in poplačaš neugodnega.
lahko ne narediš nič, in čakaš,… lahko da si na še malo večji izgubi, ampak mislim, da švicar ni realno tako močnen, kot je trenutni tečaj.. ne vem
jaz bom s svojim kreditom raje malce počakala, situacija za konverzijo je zame trenutno neugodna. v vsakem primeru pa smo se nategnili s temi krediti.
Kot sem že napisal na enem izmed forumov:
KAJ NAREDITI S KREDITOM V CHF V TEM TRENUTKU JE PO MOJE DEJANSKO ODVISNO OD TEGA KAKŠEN GEMBLER JE VSAK TISTI “CHF KEKEC – LASTNIH TOVRSTNEGA KREDITA” OZ. VSAK ZA SEBE PO MOJE MORA JASNO VEDETI, KJE MU JE MEJA DA PREŽIVI. SVOJO (tudi psihološko) MEJO ZA KONVERZIJO SEM S POMOČJO BANKE JASNO DOLOČIL 1:1 IN SE JE NAMERAVAM DRŽATI. PRAV TAKO BOM TAKOJ PO KONVERZIJI IZVEDEL ŠE REPROGRAMIRANJE S PODALJŠANJEM DOBE ODPLAČILA NA DODATNA TRI LETA IN S TEM ZMANJŠAL MESEČNO OBREMENITEV.
PRAVZAPRAV BI SE VSAK OD NAS MORAL V ŠTARTU S POMOČJO IZRAČUNOV S STRANI BANKE ODLOČITI OZ. SI POSTAVITI MEJO DO KATERE MEJE SE SPLAČA KAJ POČETI. TO JE OSNOVNA NAPAKA NAS VSEH “CHF KEKCEV” IN PREPOSTA LOGIKA ZA KATERO NAM NI POTREBNA NOBENA AKADEMSKA IZOBRAZBA TEMVEČ SAMO KMEČKA LOGIKA.
MENE JE TO ZAGOTOVO IZUČILO IN ZELO DRAGO STALO.
INFORMACIJA: Švicarska centralna banka je ponovno intervenirala na monetarnem trgu s plasiranjem dodatnih sredstev, povedali so pa tudi, da bodo znižali ključno obrestno mero pod ničlo, če bi bilop otrebno. Kaj takega bi bilo prvič na svetu, vendar so po izjavah guvernerjev zelo odločeni to tudi narediti.
meni je bančni svetovalec rekel stroški konverzije za kredit pri zavarovalnici okoli 100 eur, za hipotekarni kredit pa 300 eur,
najbolje je, da pokličeš bančnega svetovalca in ga kar konkretno vprašaj, še bolje pa je da si vzameš čas in greš tja, da te ne bo na hitro odslovil… za kaj takega si pa je res treba vsaj malo časa vzet.
Brez panike in nemenjujte kreditov na vrat na nos. Švica bo v skrajni sili vezala frank na evro in to po moje nebo pod 1,3. Po moje bomo v kratkem strmoglavljenju franka ker se bo začel panični beg investitorjev zaradi groženj švicarjev. Še enkrat ne menjujte kreditov ker trenutni tečaj pomeni smrt za švico in ta ne bo dolgo obstal.
meni je bančni svetovalec rekel stroški konverzije za kredit pri zavarovalnici okoli 100 eur, za hipotekarni kredit pa 300 eur
Ni res – za hipotekarni kredit je stroškov: so stroški odobritve 176€, + stroški odvetnika ki so 200€ + stroški notarja (katere ne vem koliko so) – ker gre za dejansko nov vpis hipoteke v zemljiško knjigo.
Kredit na zavarovalnici pa so stroški vezani na višino kredita, ki ga jemlješ – za 40.000€ je stroškov 900€.
LP
Mislim, da bo frank kmalu začel padati…
Švicarska centarlna banka je v torek nakazala, da bo morda vezala tečaj franka na evro, poroča NY Times. To bi sicer zahtevalo tudi spremembo švicarske ustave. Ukrep bi bil odgovor na probleme, ki jih močan frank, po mnenju mnogih močno precenjen, povzroča švicarskemu gospodarstvu. Njegova moč je sicer posledica zaupanja, ki ga ob finančni krizi, valuta uživa pri vlagateljih.
Začasen ukrep bo sprejet, če bo skladen z dolgoročno stabilnostjo cen, je povedal Thomas Jordan, podpredsednik centralne banke.
Vezava se ne mora zgoditi čez noč, veljala pa bi za drastičen ukrep in znamenje, da Švica nima več drugih možnosti za pomoč gospodarstvu na področju financ.
Forum je zaprt za komentiranje.