čevapčiči – kakšni najboljši?
kakšni čevapi so najboljši?
iz mešanega, samo govejega, samo svinjskega mesa? meni so sicer konjski noro dobri, ampak odpadejo, ker se mi ne da do Krušiča, pa še naročit jih je treba.
sprašujem zato, ker sem videla v reklami za Hofer akcijo za čevapčiče zgolj iz govejega mesa, pa me zanima, v čem je razlika.
če ma kdo kak namig, kje bi danes lahko kupila res dobre, se zahvaljujem!
Tudi meni. In vsem obiskovalcem naših piknikov. Pa nas ni malo :)[/quote]
poznam take, ki ne morejo prehvalit šparovih, potem pa se na našem pikniku skoraj zadušijo s čevapi od bližnjega mesarja ko se tako basajo.[/quote]
No, jaz še nisem bila na pikniku, kjer se ljudje ne bi basali. Ne glede na izvor hrane. 😀
Če si pa hotela povedat, da maš fajn mesarja pa še povej, kateri je. Da bomo znali tudi drugi kupiti kakšne dobre.
Dobro, da se ti ne zadušiš od skoposti in preštevanja grižljajev drugim.
Sicer so pa najboljši čevapčiči 80% govedine, 20% jagnjetine, dvakrat mleto, sol, poper, na kilo mesa 1.5 dl mineralne vode, pol ure gnetenja, pa masa naj počiva čez noč v hladilniku.[/quote]
Morda sem karkoli, ampak skopa pa res ne. To velja za zgoraj omenjene, ki kupujejo šparove. In nikomur ne preštevam grižljajev, ker če vabim je obilo vsega. Kaj sem hotela povedat pa itak ne štekaš.
Kupiš meso in sam narediš maso, kakršno želiš. Z dodatki ali brez. Mi že od nekdaj tako delamo, nikol ne kupujemo že pripravljene mase.[/quote]
Se strinjam!
Tudi jaz delam čevapčiče in pleskavice izključno sama doma – pa naj bo za 5 ali pa 40 ljudi…. – to pa zato, ker so mi v prvi vrsti vsi ti “nabrizgani” čevapčiči iz mašin raznih blagovnih znamk, ki obljubljajo brez konzervansno uživanje ( japajade, kaj pa dodani nitriti in nitrati?…) že na pogled nevabljivi, in ker so vse te mase in čevapi za naš okus OBUPNO PRESLANI, ker vsebujejo zmlete toliko odpadne maščobe, ki je drugače redno e morejo prodati, da je joj. Sem enkrat poizkusila na teflonu spečt kupljene čevapčiče – scedilo se je ven iz 500gr. polovica jogurtovega lončka maščobe, ne vode!
Potem pa sem tudi mnenja, da si mora vsaka gospodinja vzeti tudi malo časa za kreativnost – s tem ko so njeni čevapčiči neenakih oblik in dolžin tudi pokaže, da se je za svoje domače ali pa za goste potrudila. In dodatki so seveda zelo pomembni – pri nas natur – na roko zreza česen ali pa svež čili, brez paprik in česna v prahu, ki zelo poslabča okus… in ja, špric radenske ali piva naredi čevapčiče res mehkejše, da meso ne “zakrkne” in nima tistega plastičnega okusa, kot večina industrijsko pripravljene mase in čevapčičev in pleskavic…
Nikoli ne kupujem vnaprej zmlete mase, ampak mi mesar zmelje2/3 govedine in 1/3 svinjine – vsaj 2x skozi mašino, da se dobro zmelje – zame najboljša kombinacija za pečenje mletega mesa – tako delam že 20 let.
Hmmm – glede dodatkov je pa tako – tudi če ne piše, da ni noter dodatkov, vsebino precej dobro skonzervira in aditivno oplemeniti že sam plin , pod katerim vakumsko zapakirajo tovrstno hrano…..
No ja, seveda- najlažje je kupit pakungo narejenih čevapčičev in ji “fliknit” na žar ai v ponev…
Ampak…
Razmislite, kaj je bolje – si vzeti malo več časa za pripravo ali pa jesti “ostanke” izboljšane z začčimbami, polne skritih zmletih maščob, ki potem tako lepo plavajo po žilcah, he, he….Pa nimam nič proti maščobam, o ne, samo proti zahrbtnim skritim se pa vneto borim 🙂
Bosanski čevapi so brez svinjine, ponavadi so iz junetine in jagnetine. Razmerja so različna. Nekateri dajo samo junetino, so tudi zelo dobri. Če je meso zelo suho, lahko dodamo malo zmletega loja.
Od dodatkov samo sol in poper, nekateri dodajo tudi malo sveže naselkjanega česna, pa seveda mineralna voda. In nič več. Nobenih paprik v prahu, česna v prahu, drugih začimb ali čebule, kruha, pecilnih praškov, ajvarja, jajc in kaj še vem kaj nekateri dajaje v čevape. Osnovno pravilo: Manj je več.
Maso je treba dobro pregnesti – mesiti kot testo za kruh intenzivno vsaj kakšnih 10, 15 minut, še raje pol ure. In potem naj čez noč počiva. In šele potem naredimo čevape.
So pa potem seveda še različice: špikani čevapi (s sirom), čevapi oviti v slanino, uštipci,…
Srbski čevapi imajo namesto jagnetine seveda svinjino, lahko so tudi z dodatkom suhe paprike (pekoče, da ne bo pomote).
Aja, pa še to, pravi čevap mojstri prisegajo, da mora biti zrezano na roke in bog ne daj zmleto pri mesarju, saj stroj meso strga in pretlači, da iz njega steče pri peki ven vse, kar je dobrega.
Forum je zaprt za komentiranje.