Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika češnjev kompot

češnjev kompot

Sem poizkušala že z iskalnikom, vendar nisem našla recepta, kako bi naredila češnjev kompot – vložene češnje, pa ne v alkoholu, ker bi bile tudi za otroke. Češnje nam namreč ostajajo in mi jih je grozno škoda, pa bi jih nekako spravila za zimo. Kakšen predlog?
Aha, še to, videla sem, da jih nekatere zamrznete. Kaj pa potem delate s temi češnjami? Peciva?

Helena

Hej, Helena!

Seveda bi bilo skoda, ce cesenj ne bi vlozila, oziroma naredila kompot.
Vcasih sem tega veliko delala, zdaj manj, ker ni vec ” lacnih studentov –
dobrih konzumatorjev” 🙂

Iz izkusenj ti povem, da so za vlaganje veliko boljse navadne cesnje kot krasne hrustavke. Okus je boljsi; no, vsaj meni. Imam bolj pozno cesnjo, ki ima okus po visnjah. Te si vedno pripravim ali zamrznjene ali vlozene.

Morajo pa biti primerno trde, zdrave in takoj obdelane, ko jih oberes.

Recept je silno preprost:

Oprane cesnje lepo na prticu osusi in daj v kozarce ( s koscico). Jaz jih nalozim kar do vrha – pri pasterizaciji malo upade.
Prekuhamo vodo iz sladkor. Poberemo eventualno nastale motne pene ( od sladkorja). Malo ohldimo in zlijemo preko cesenj. Zapremo in pasteriziramo 30 minut pri 75 stopinjah.
Pasteriziras tako, da das kozarce v posodo z vodo in segrevas ( ne sme vreti). Pod kozarce lahko das zlozen prtic. Kozarci morajo biti prej dobro pomiti – jaz jih tudi prekuham, prav tako pokrovcke. Tudi v pecici lahko pasteriziramo. V pekac nalijemo malo vode in v pec. Kozarci se ne smejo dotikati, da krozi med njimi vroc zrak.
Ohlajene kozarce shranimo v hladen prostor.

Sladkor je odvisen od sladkobe, ki jo zelis. V receptu je tako:

1 kg cesenj, 20 do 25 dag sladkorja… za visnje 40 do 50 dag; 1 l vode.

Nekateri pa kar preprosto nasujejo sladkor in malo vode, ki je prej nic ne prekuhajo ( saj je potem itak pasterizacija).

Podobo vlagamo tudi ostalo sadje. So pa recepti ze vpisani – jih je veliko;
le za tri leta nazaj nastavi:)

Zamrznene cesnje uporabljam:
Sladice, zlasti zavitek, tudi cmoki; da delam pozimi marmelado ( ker je takrat hladno in imam cas); kompot…

Cesenj ne razkoscicujem. Oprane in osusene na cistem suhem prticu potresem z nekaj sladkorja in jih povaljam. Zlozim v vrecke in zamrznem.
Ko take cesnje odtalis, jih lepo se malo hrustljave pojes kot sveze. Nic ni spackano. Tudi razkoscicijo se lepo. Ko zamrzujes, vrecke ne napolni, da lepo lezijo v tanjsem sloju.

Upam, da sem bila kaj v pomoc. Lep pozdrav Babi

Babi, superca, hvala!!!
Pri nas imamo neko na pol divjo češnjo in so take male češnje, mehke in zelo sladke. In mislim, da bodo krasne v kompotu. Hrustavke pa se tudi meni ne zdijo ravno najboljse za kompot. Jih bomo morali malo vec pojesti sproti 🙂 No, mogoče pa jih bom kaj zamrznila, pa jih bomo jedli se pozimi.

Helena

Hej, take napol divje so sploh dobre za kompot; tekocini dajo ta pravi okus.

Imamo divjo breskev; joj, kako disijo ti plodovi in za vlageanje so tudi nekaj posebnega.

Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close