Cepljenje psov, ne morem verjet
Zadnjič sem zasledila na FB, kako je lastnico nekega psa male pasme strah dat cepit psa proti steklini, ker ne ve, kakšni so stranski učinki. Spraševala je, koliko je kazni, če ga ne pripelje, ker dobiš dopis od Ministrstva, kdaj je čas za cepljenje in je seveda obvezno. Pa saj to ni res. Samo tega nam še manjka, da se steklina razširi zaradi nekih pametnjakovičev. Kaj smo že kot družba res čisto usekani?
Jaz898, 29.01.2024 ob 13:34
Stekline v slo ni ze od 90ih let. Ce ze pride s Hrvaske kaka stekla zival, itak poje vabo, ki jih vsako pomlad raztrosijo. Cepljenje proti steklini je sano davek na psa. Kaj pa mislite, da se zgodi z vasim psom, ce pride v stik s steklo zivaljo? Ker je cepljen, se ne bo okuzil al kaj ?????
Stekline v Sloveniji od 90. let ni zato ker se je uvedlo cepljenje. In ker je to edina bolezen z 100% smrtnostjo naj tako tudi ostane.
Za pse, ki večino časa preživijo v bloku, hiši in hodijo na sprehod kako ulico ali dve od prebivališča, drugam v naravo in gozdove ne hodijo. Ok, na tri leta še gre. Drugo je za pse, ki hodijo veliko v naravo, živijo na kmetijah ob gozdu, prihajajo v stik s potepuškimi živalimi, kjer lažje pridejo v stik s steklino.
Anonimnoxyz, 29.01.2024 ob 13:26
Zadnjič sem zasledila na FB, kako je lastnico nekega psa male pasme strah dat cepit psa proti steklini, ker ne ve, kakšni so stranski učinki. Spraševala je, koliko je kazni, če ga ne pripelje, ker dobiš dopis od Ministrstva, kdaj je čas za cepljenje in je seveda obvezno. Pa saj to ni res. Samo tega nam še manjka, da se steklina razširi zaradi nekih pametnjakovičev. Kaj smo že kot družba res čisto usekani?
Kar se stekline tiče: če psa ne napade stekla gozdna žival potem ne more zboleti za steklino. Moj pes je na primer zaradi cepljenja zbolel za epileptičnimi napadi, takrat so cepili kar 1x letno. Žal je že pokojni. Sedaj imamo še 16.letno psičko , ki ne more več na sprehod ampak se pod mojim nadzorom sprehaja samo še po domačem dvorišču, ko sem v hiši pa je z menoj v hiši tudi ona. Se pravi, da ne more zboleti za stekljino, je pa cepljenje v takšni starosti vprašljivo in me je res strah meseca maja, ko jo bomo morali peljati cepit. Da ne bo tudi pri njej kak zaplet. Zato razumem, da se skrbniki bojijo cepljenja.
Cepljenje proti steklini je pri nas obvezno. Prva 3 leta se cepi 1x letno, potem pa na 2-3 leta odvisno od cepiva.
Podobno je v okoliških državah. Kar pomeni da če greste s psom v tujino mora biti cepljen. A nikomor ne hodite skupaj s psom?
Se ne spomnim, kdaj je bil pri nas zadnji primer stekline vem pa da je na jugu bolj razširjena.
Mimogrede živali s steklino niso samo v gozdu, dostikrat se približajo naselju, človeku.
Hahaha, 29.01.2024 ob 14:17
Stekline v Sloveniji od 90. let ni zato ker se je uvedlo cepljenje. In ker je to edina bolezen z 100% smrtnostjo naj tako tudi ostane.
Stekline ni zaradi vab, ki jih raztresajo. Cepivo ne prepreci okuzbe. Je samo manj moznosti, to je vse. Clovek pa ima 72 ur casa da se cepi, tako da se da resi
Starega psa pa valda ne das cepit. Zmenis se na veterini, placas kot da je cepljen in gres
Hahaha, 29.01.2024 ob 14:17
Stekline ni zaradi vab, ki jih raztresajo. Cepivo ne prepreci okuzbe. Je samo manj moznosti, to je vse. Clovek pa ima 72 ur casa da se cepi, tako da se da resi
Starega psa pa valda ne das cepit. Zmenis se na veterini, placas kot da je cepljen in gres
wow kak si ti pametno
vabe so CEPIVO za lisice. valjda, da preprečujejo okužbo.
Jaz898, 29.01.2024 ob 16:56
Vabe so v bistvu cepivo ki je v peroralni obliki.
Bazaar, 03.01.2025 ob 10:16
Stekline ni v Sloveniji %e od 2008.
Zadnji primer pri cloveku je l 1950…
Stekline pri nas ni več, ker obstaja obvezno cepljenje.. By the way, če se slučajno zgodi da pes ki ni cepljen nekako vstopi v stik z virusom stekline (tudi če je negativen) je edini način kako se potrdi okužba da se ta pes evtanizira in se mu odvzamejo možgani. Pa še nekaj, virus stekline je edini virus ki ima skoraj 100% smrtnost. Primere ki so preživeli steklino lahko preštejemo na prste. Tako da preden se kdo odloči ne cepit, naj ma to v mislih.
….
29.01.2024 ob 14:03
Cepljenje psov je bilo nekoč obvezno le za zunaj živeče pse, ne pa tudi za tiste, ki hodijo na povodcu na sprehod z gospodarjem, sploh tiste v mestih.
Se je to spremenilo? Ne sledim zadnje cajte, ker psa več nimam.