Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek cepljenje deklic v 6 razredu proti HPV, da ali ne?

cepljenje deklic v 6 razredu proti HPV, da ali ne?

Se ne strinjam s tabo. Sem sicer velik zagovornik večine cepljenj, tega pač ne. Kot prvo se mi zdi, da se izvede čisto prehitro. 12letnice in spolni odnosi?? Dokazano cepivo učinkuje 5 let. Torej pri velikem številu najstnic cepivo ni več (dokazano) ucinkovito, ko postanejo spolno aktivne.
Kot drugo cepivo ni še dovolj raziskano, moj otrok pa pač ne bo poskusni zajček.

In če ti zdravnik reče, da je cepivo “zdravilo proti raku”, bi jaz takoj menjala zdravnika.

Izhajam iz farmacevtsko-zdravniške družine. Oče zdravnik, mama in sestra farmacevtki, 2 stara starša zdravnika, mož pa mikrobiolog. Vsi po vrsti bi vse cepili z vsemi mogocimi cepivi, pri tem pa imajo vsi, neodvisno drug od drugega, velike zadržke.

In še replika avtorici, ki trdi, da ginekologinje cepijo svoje otroke. Ko sem bila v dilemi, cepiti ali ne cepiti, sem prosila mamo, ki je delala v lekarni ginekološke klinike, naj malo preveri pri ginekologih, kakšno je njihovo mnenje. Večina jih je brez besed z zgovornim pogledom odkimala, dobila je par odlocnih “jaz ne bi” in niti enega res odločnega “seveda cepite”. Toliko o tem…

Vsekakor, Hpv virus je zelo razsirjen in iz prve roke lahko povem da ga zlahka dobis tudi pri zelo odgovorni spolnosti in malo partnerjem. Konizacija in vse kasneje pa ni nic kaj prijetno.
Mislim da bi bilo tsksnih debat veliko manj ce bi bilo cepljenje brezplacno.
Tako da starsi, dajte potrudite se, nekje najdite finance in dajte dekleta cepiti.

Se ne strinjam s tabo. Sem sicer velik zagovornik večine cepljenj, tega pač ne. Kot prvo se mi zdi, da se izvede čisto prehitro. 12letnice in spolni odnosi?? Dokazano cepivo učinkuje 5 let. Torej pri velikem številu najstnic cepivo ni več (dokazano) ucinkovito, ko postanejo spolno aktivne.
Kot drugo cepivo ni še dovolj raziskano, moj otrok pa pač ne bo poskusni zajček.

In če ti zdravnik reče, da je cepivo “zdravilo proti raku”, bi jaz takoj menjala zdravnika.

Izhajam iz farmacevtsko-zdravniške družine. Oče zdravnik, mama in sestra farmacevtki, 2 stara starša zdravnika, mož pa mikrobiolog. Vsi po vrsti bi vse cepili z vsemi mogocimi cepivi, pri tem pa imajo vsi, neodvisno drug od drugega, velike zadržke.

In še replika avtorici, ki trdi, da ginekologinje cepijo svoje otroke. Ko sem bila v dilemi, cepiti ali ne cepiti, sem prosila mamo, ki je delala v lekarni ginekološke klinike, naj malo preveri pri ginekologih, kakšno je njihovo mnenje. Večina jih je brez besed z zgovornim pogledom odkimala, dobila je par odlocnih “jaz ne bi” in niti enega res odločnega “seveda cepite”. Toliko o tem…[/quote]
Najbolj žalostno je, da so vsi tvoji argumenti rekla-kazala. Če so tvoji sorodniki zdravniki, še nisi strokovnjakinja za medicino. Kaj v resnici mislijo in zakaj, morajo napisati sami.

Vidi se tudi, da ne razumeš, kako se izvajajo študije. Če neka študija pokaže, da imajo cepljeni po 5 letih še dovolj protiteles, to ne pomeni, da jih pozneje nimajo več. Cepljenje v obsegu, kot se izvaja zdaj, pač ne poteka dolgo, zato tudi študije ne morejo zajemati obdobja 20 letih. Se pa glede na trenutne podatke domneva, da sta dva odmerka cepiva proti HPV dovolj za vse življenje.

In še replika avtorici, ki trdi, da ginekologinje cepijo svoje otroke. Ko sem bila v dilemi, cepiti ali ne cepiti, sem prosila mamo, ki je delala v lekarni ginekološke klinike, naj malo preveri pri ginekologih, kakšno je njihovo mnenje. Večina jih je brez besed z zgovornim pogledom odkimala, dobila je par odlocnih “jaz ne bi” in niti enega res odločnega “seveda cepite”. Toliko o tem…[/quote]
Najbolj žalostno je, da so vsi tvoji argumenti rekla-kazala. Če so tvoji sorodniki zdravniki, še nisi strokovnjakinja za medicino. Kaj v resnici mislijo in zakaj, morajo napisati sami.

Vidi se tudi, da ne razumeš, kako se izvajajo študije. Če neka študija pokaže, da imajo cepljeni po 5 letih še dovolj protiteles, to ne pomeni, da jih pozneje nimajo več. Cepljenje v obsegu, kot se izvaja zdaj, pač ne poteka dolgo, zato tudi študije ne morejo zajemati obdobja 20 letih. Se pa glede na trenutne podatke domneva, da sta dva odmerka cepiva proti HPV dovolj za vse življenje.[/quote]

Sem napisala da ne cepim, ker cepivo še ni dovolj raziskano in moj otrok ne bo poskusni zajček.

Jaz poznam pa eno, hčerino sošolko, cepljeno kakih 7 let nazaj (zdaj je stara 22 let), ki ima spremembe na vratu. Ampak moj primer je slučajen, tvoj pa potrjuje, da imaš ti prav?

Moje mnenje je, da če otrok ne uspem “cepit v glavi”, je vsako cepljenje farsa. Kot, da bi jim s tem dala dovoljenje – saj si cepljen/a (zame je enko – fantje, punce), zdaj ga pa z mojim žegnom sračkaj po mili volji.

Še eno tipično razmišljanje, polno zavidanja in nevoščljivosti matere, kajti tudi ona bi, a ne sme.
Cepljenje razume kot dovoljenje otroku za sračkanje naokoli 🙂
O ne boš ne!
Če zboliš, sama si si kriva, kaznovana zdaj boš po pravici. One ostalale bodoče K… iz razreda, pa naj se kar cepijo. Ni čudno, da starši dovolijo, saj sami niso bili nič boljši v tistih letih, oba poznam.

Prebrala sem vse mogoče. Od v redu do najbolj groznih zgodb.
Sem se odločila, da podpišem cepljenje. Kasneje je šla še na 2. dozo.
Imamo raka mv v družini.

Ti kar “vzgajaj” kakor veš in znaš. Jaz sem za moje poskrbela. In cepljenje JE dovoljenje, da se ti kaj ne zgodi. Da bi se pogovorili o odgovorni spolnosti – to pa pri vas zajema samo kontracepcijo. Saj to v vašem primeru je kontra – CEPCIJA. Pri vas cepcev ne bo. Hvalabogu.

Ko bo enkrat ta deklica imela prve spolne odnose in težave pri zanositvi, je velika verjetnost da bo dobila tudi raka materničnega vratu, takrat pa ni vprašanja ali se splača cepljenje. Starši, ki se temu izogibajo, naj vsaj pred prvimi spolnimi odnosi deklicam dajo možnost, da se kasneje same cepijo. Cepivo za 9 vrst HPVja stane 450 eur, za 4 vrste pa 150 EUR. Povsem neumni morajo biti tisti, ki zavračajo cepljenje, očitno ne vedo, da raka materničnega vratu povzroča ravno HPV ali pa jim je resnično vseeno za zdravje otrok. Cena samoplačniškega cepljenja je pretirano visoka, kar ni nič čudnega glede na slovensko zdravstvo, zato je zelo pametno, da se otroka zaščiti, dečke prav tako, ne samo deklice. Sama sem dobila ravno okužbo s HPV, pa nisem bila za to kriva sama, ampak spolni partner, ki je redno varal, pa sem bila prepričana, da je zvest. Tako je življenje povsem uničeno, če bi pa seveda imela takrat možnost cepljenja, ki ga seveda ni bilo, bi bila povsem zdrava in lahko uživala v življenju namesto, da moram jesti, piti in delati, kar si ne želim. Boljše zaščite od cepljenja ne obstaja.

Po vseh teh letih se je cepivo izkazalo kot izredno učinkovito. Prav bedno danes izpadejo komentarji paranoikov in fanatikov iz leta 2013.

Najbolj hecni pa so mi tisti, ki še vedno zagotavljajo, da je cepivo proti HPV premalo preizkušeno in da njihovi otroci ne bodo poskusni zajčki. V Avstraliji deklice cepijo že od leta 2007, leta 2013 pa so dodali še dečke. Ampak za Slovenke leta 2017 cepivo še vedno ni dovolj raziskano.

Ne, kako naj ji potem prepovem spolne eksperimente s fanti? Nočem, da postane druga Gucci korošica.
In takoj po cepljenju se je rak Natalije Morton tako poslabšal, da je umrla, prej je bila pa čisto v redu in mogoče bi živela še več let, ali vsaj tednov.

Pri nas imajo ta teden zdravniški pregled. Sicer mi je čudno, da še nismo dobili nič za podpisati ali se cepi ali ne.
Z možem še nisva čisto odločena, še vedno berem in se nagibam bolj k temu da počakamo še 2 leti in se cepi v 8. razredu.
Me pa zanima ali se kaj ve če bo v naslednjih letih še vedno veljalo da se brezplačno cepijo dekleta tudi v 8. razredu in začetki srednje sole, tako kot je danes?

Drži.

Če te ne bo ubila bolezen, te bo pa cepivo. Če te ne bo ubila prometna nesreča, te bo pa partner ali kakšen nori terorist (ne glede na vero in politično prepričanje).
Ljudje bi pa radi večno živeli. Zato so ruski znanstveniki ugotovili, da lahko odrezana glava živi brez telesa. Za to glava potrebuje takšen aparat, ki jo obdrži pri življenju.

Imam fanta
Nisem ceplena
Dala bris
Bris ok
Ali to pomeni da fant nima hpv virusa ali kako to gre.
Ce je zdaj vse vredu ali bo tudi v bodoce.ali fant to lahko dobi od deklet drugih.kdo zdaj to seje

Vau, v štirih letih se je zgodilo točno kaj, da lahko to trdiš?

Pozdravljene,

jaz bi svoje otroke brez dvoma cepila, tako moškega kot ženskega spola, poglejte malo na internet, genitalne bradavice, ogabno, pa če katero zanima, se jih ne da rešit, ko jih enkrat dobiš. Potem pa še tveganje za raka materničnega vratu pri ženskah ali raka grla pri moških. Ne moreš kar nekam v tri dni govorit, da je to neka farmacevtska finta, če ne veš nič o tem, pa tudi vsi zdravstveni delavci ne morejo biti podkupljeni, pa po navadi vsi svetujejo, da se otroke cepi (mogoče zato ker imajo kaj pojma o tem?!). Potem, ko te bo pa otrok malo da ne križal ker ga nisi dal cepit, bo pa jok in stok…. Če bi to obstajalo takrat ko sem bila jaz v šestem razredu… Na žalost ni, zato imam pa zdaj večjo možnost za raka na materničnem vratu, ker sem kljub stalnemu partnerju okužena, in verjemite ali ne, veliko je takih, ki tega sploh ne ve in se potem to prenaša po hitrem postopku.

Zanima Mrvj… sem diplomirana medicinska sestra in ti lahko povem, da se cepljenje priporoča, čim prej tem bolje, najbolje če ženska še ni imela spolnih odnosov (torej je nekako 6. razred primeren), vendar pa tudi pripomorejo leta, saj je v mladosti imunski sistem boljši kot kasneje. HPV lahko dobi tako partner od partnerice kot tudi obratno, če imaš spolni odnos brez kondoma. Če bosta uporabljala kondom oz. če noben ne bo na skrivaj delal nič takega, kar bi lahko povečalo tveganje, da virus dobiš, potem ni panike. Poleg tega se lahko prenese tudi v usta, v primeru, da pride do oralnega seksa z osebo, pri kateri je virus prisoten. HPV se sicer s časom lahko odstrani iz telesa, vendar glede, na to da je s tem virusom okuženih veliko (zares veliko) ljudi, se ravno zaradi tega priporoča cepljenje. Če si pa prepričana, da bosta s fantom 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zvesta en drugemu (čeprav roko na srce, 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prepričan ne moreš biti nikoli) oz. da ne bosta menjavala partnerjev in sta oba zdrava, cepljenje najbrž ni potrebno, za v bodoče pa vedno obstaja tveganje, če boš imela spolne odnose z drugimi, če se ne uporablja kondom seveda.

Saj je prav, da vsak pove svoje mnenje in obrazloži zakaj je za oz. proti, ampak bi prosila, da če nimate dokazov oz. relevantnih informacij o cepljenju ali virusu, ne klobasat neumnosti. Nekateri si želijo releventnih informacij, ne pa kaj je Lojzetova Mojca rekla.

Lep pozdrav,
Anja

Najhuje je pa to, da protestirajo po navadi tisti, ki v resnici sploh ne vedo praktično nič niti o bolezni niti o cepljenju proti virusu.

Pap test ima v boljših laboratorijih le 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} senzitivnost za predrakave in rakave spremembe, kar pomeni, da jih v 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} označi kot lažno negativne.

HPV sevov je resda okrog 200, a med visokorizične za razvoj raka sodi le peščica: 16, 18, 31, 33, 45, 52 in 58. 9-valentno cepivo je usmerjeno proti vsem navedenim sevom in še proti HPV 6 in 11, ki povzročata genitalne bradavice.

100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} cepljenih razvije protitelesa. 9-valentno cepivo vključuje seve, ki so odgovorni za 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} rakov materničnega vratu ter 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} rakov vagine, vulve, penisa in orofarinksa.
[/quote]

Bi lahko samo dobila povezavo članka na kateri si dobila te podatke?

Hočeš reči stalni partnerji, ki so v dolgotrajni vezi in 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} svojih partnerjev oz. partnerk ne prevarajo.

Ja tako, da je ne boš cepila pa najverjetneje. Mislim… lahko ji daš pa deviški pas gor ane…. ne morem verjet.

Ma ne vem, saj nimate kurbic doma, ki bodo vsakemu dale. Včasih so seksali na polno in nobena ženska ni dobila raka na materinem vratu.

Nobena ženska ni dobila raka na materničnem vratu? Resno? Leta 1962 je bila pojavnost 34/100 000, leta 2016 pa 11,4/100 000. Raka na materničnem vratu je bilo včasih veliko več kot danes, tudi zaradi izboljšane preventive (program ZORA). Graf:

http://www.slora.si/SLORA-Web/graf2a1basic?ct=linear&gender=female&groupBy=Spolu&obmocje=X&raki=l1l48|1&yearsInterval=1961-2014&ageGroup=0-80&stadij=All&locale=sl

Bi lahko samo dobila povezavo članka na kateri si dobila te podatke?
[/quote]
Madonca, a vam je res treba vse prinesti na pladnju? Ti si še en dokaz, da so na monu sami idioti, ki si niti člankov ne znajo poiskati. A naj ti bo. Dva imaš za začetek, naprej pa sama išči.

http://annals.org/aim/article-abstract/713473/accuracy-papanicolaou-test-screening-follow-up-cervical-cytologic-abnormalities-systematic

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673604173984

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close