Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Cenilec na nepremičnino

Cenilec na nepremičnino

Rada bi dala oceniti svojo nepremičnino. Kako uradni cenilci računajo? Po kvadraturi, vrednosti nepremičnine al kako?

Pred kratkim je nek strokovnjak razlagal, kako je s tem. Lahko pripelješ tri različne cenilce, ki ti bodo ocenjevali isto nepremičnino, VSE isto, pa se bo njihova cena ZELO razlikovala.

Tako da je tu zelo močan faktor subjektivnosti, če mene vprašaš.

No, mene je pa že sodni cenilec sam vprašal, ali naj zaokroži bolj na gor ali bolj na dol, tako da ni razlike samo med cenilci ampak ti lahko že en sam da različne vrednosti.

Cena je bila pa okoli 300 ali 400 € za cenitev 250 m2 hiše v Lj.

Seveda se razlikujejo, ker gre pač za oceno. Neke objektivne smernice že so (težko boš dobil dva, pa da ti bo eden dal ceno 30, drugi pa 300 jurjev), finese so pa čisto subjektivne.

Pa še to je treba upoštevat, da gre v vsakem primeru zgolj za oceno tržne vrednosti. Dokler nimaš zainteresiranega kupca, ne moreš vedeti, koliko je kdo v resnici pripravljen plačat za neko nepremičnino.

Po mojem mnenju so sicer izvedenska mnenja, ki jih izvedenci podajajo v sodnih postopkih, v ocenah vrednosti bistveno pretirana in niti slučajno niso skladna z dejanskimi cenami na trgu. Malo se mi dozdeva, da je razlog v tem, da se nagrada odmeri glede na vrednost nepremičnine, pa so osebno zainteresirani.

Seveda se razlikujejo, ker gre pač za oceno. Neke objektivne smernice že so (težko boš dobil dva, pa da ti bo eden dal ceno 30, drugi pa 300 jurjev), finese so pa čisto subjektivne.

Pa še to je treba upoštevat, da gre v vsakem primeru zgolj za oceno tržne vrednosti. Dokler nimaš zainteresiranega kupca, ne moreš vedeti, koliko je kdo v resnici pripravljen plačat za neko nepremičnino.

Po mojem mnenju so sicer izvedenska mnenja, ki jih izvedenci podajajo v sodnih postopkih, v ocenah vrednosti bistveno pretirana in niti slučajno niso skladna z dejanskimi cenami na trgu. Malo se mi dozdeva, da je razlog v tem, da se nagrada odmeri glede na vrednost nepremičnine, pa so osebno zainteresirani.[/quote]

a je to res, dejstvo?
imam predujem od sodišča določen na 2000€ za takega stručkota, sem že “založila” da postopek etažiranja teče naprej….

Po mojem mnenju so sicer izvedenska mnenja, ki jih izvedenci podajajo v sodnih postopkih, v ocenah vrednosti bistveno pretirana in niti slučajno niso skladna z dejanskimi cenami na trgu. Malo se mi dozdeva, da je razlog v tem, da se nagrada odmeri glede na vrednost nepremičnine, pa so osebno zainteresirani.[/quote]

a je to res, dejstvo?
imam predujem od sodišča določen na 2000€ za takega stručkota, sem že “založila” da postopek etažiranja teče naprej….[/quote]

To nepremičnino sem dobila z darilno pogodbo. Danes je bila zapuščinska razprava, ki sicer ta darilna pogodba ni bla predmet dedovanja, je pa sodnica vprašala na koliko jo cenim. Rekla sem tam 3, 4 tisoč, za mano je mož komentiral, da precej več, sodnica pravi 30.000, nakar sem jaz zaključila na 20.000.

Torej sem bila dobro namočena?! Ker nepremičnino mislim prodati?

Ne, ni dejstvo. Sem lepo napisala, da je to moje mnenje.

Sicer pa nimaš kakšne posebne izbire. Če hočeš izpeljat etažiranje po sodni poti, brez izvedenca ne gre. Pa itak je pri etažiranju to še najmanjši problem, ker je precej vseeno, če vam za 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} višjo vrednost oceni.

Bolj je to smotano v primerih, ko cenilec v postopku delitve solastnine trmasto vztraja, da je napol podrtija vredna skoraj pol milijona samo zato, ker je znotraj ljubljanske obvoznice. In se potem solastniki ne morejo glede izplačila deležev zmenit.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close