Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine cene stanovanj čez kako leto

cene stanovanj čez kako leto

@massimo_1: tako hudo kot praviš, pa spet ni. Kdor kupuje stanovanje na kredit vzame v račun tudi možnost izgube službe za nekaj časa in podobne scenarije. Kdor ima negotovo službo pa itak ne kupuje stanovanj na kredit.

Če se ljudje ločujejo, ponavadi stnovanje ne gre v prodajo ampak eden od partnerjev odkupi drugi del (npr. v vseh primerih, ki jih jaz poznam). Ljudje, ki bi se jim standard hudo poslabšal, tudi raje trpijo v slabi zvezi. To tudi ne pozabi. Obrok kredita po osebi je manjši ali enak najemnini… Stvari zdaleč niso tako enostavne.

Jaz sem le ilustriral par razlogov zakaj se nekdo utegne znajti v situacije kjer mora prodajati nepremicnino.

Ce se ozremo na cene nepremicnin je najbrz vsakemu jasno, da se je marsikdo, ki je v zadnjih letih kupil stanovanje moral hudo “stegniti”. Poleg tega ni nic nenavadnega, da so si ljudje nakopali se vrsto drugih kreditov. Osebno poznam primere, ko ljudje placujejo kredit za stanovanje, kredit za avto, kredit za pohistvo in se komaj prebijajo iz meseca v mesec brez kakrsnekoli rezerve. Poznam jih v nizu razlicnih drzav. Tudi v Sloveniji imam tak primer celo v sirsem sorodstvu. Osebno poznam vec primerov, ko je ljudem davcni urad na licitaciji prodal nepremicnino zaradi neplacanih obveznosti. Zaradi nevracanja kredita je podjetnik, spet osebno poznanstvo, izgubil druzinsko hiso starsev, ki je sluzila za garancijo kredita. Hisa je bila prodana na drazbi. V primeru locitve je precej obicajno, da se skupna nepremicnina proda, v primerih ko ni interesa ali zmoznosti partnerja izplacati ali samostojno vracati kredita. Kot vemo, so ravno financne tezave pogost razlog za zakonske tezave. V slabih casih se odstotek ljudi, ki se znajdejo v skripcih, poveca, kar na koncu, ne glede na to da se poveca stevilo ljudi, ki so pripravljeni trpeti v slabih zakonih, povzroci prej vec prisilnih prodaj kot manj.

S tematiko sem izredno seznanjem in vem, da je morda celo vecina predvsem mladih, ki so v zadnjih letih s pomocno kredita kupili nepremicnino, sila na tesno z denarjem. Vecina kreditov ima variabilno obrestno mero, ki je se vedno na zgodovinsko nizki ravni, in kot vemo se lahko se kako poveca. Ljudje s krediti v CHF so se posebno rizicna skupina. Tisti, ki bolj aktivno spremljajo tecaje valut, ravno te dni opazajo strmo rast vrednosti CHF proti EURO. Recesija bo pocasi potrkala tudi na Slovenska vrata; izguba sluzb bo postala nekaj dosti bolj obicajnega, kot je vecina vajena na osnovi izhkusenj v zadnjih letih. Itd, itd.

To seveda se ne pomeni, da boda kar vsi povprek v problemih, itd, ampak za verizno reakcijo padanja cen je dovolj, da le majhen odstotek ljudi pride v tezave.

brez panike pa bo vse lažje…

Meni se zdi, da se bodo casi drasticno spremenili…ljudje, ki mislijo posedat samo 8 ur v sluzbi…za te bo najhuje. Ljudje so navajeni ”pocivat”…oddelat 8 ur v sluzbi in popoldne vecinoma spijo. To je ta boga mentaliteta:) In takih primerkov poznam prevec.

Massimo: ne vem, ce si nekaj opazil. Ljudje nimajo kredita za stanovanje, ma za avtomobile (vredne 50.000 evrov) pa ja:)

DA bi ti vedel kako gre to meni na smeh.

Opazam, da danes prihaja do SKRAJNOSTI. Ljudje investirajo nase (Armani, Versace, zadnji kriki, itd…)

Ma na lasten dom pa prakticno ne:)

Pri nas zivita 2 cloveka z dvemi mercedezi (vsak je sigurno vreden ogromno):))) in zivijo v podnajemu. Pizdarija, meni to ni jasno res.

Sej to me spravlja v smeh vsak dan…ne stekam ali je folk ”v kurcu” ali se prav delajo budale.

Glih tok so neumni k uni k vzamejo kredit za en lukno, pol pa 20 let žvijo od drobtin pa skoz neki šparajo pa se prtožujejo. Kakšno življenje je to. Pa ne mi rečt ja sej po 20 letih pa maš neki svojga. Če živiš za čez 20 let pol nimaš nič od življenja. Življenje je kratko.

No, ali pa za taisto luknjo plačuješ najemnino. Če imaš srečo, tudi 50 let. Dandanes niti kampirati ne moreš zastonj 🙂
Gek, kako si ti lepše, elegantneje in razkošneje rešil svoj stanovanjski problem?

Zgrazanje nad ljudmi, ki si privoscijo dober avto, zivijo pa v najeti nepremicnini, se bazira na stereotipih iz preteklosti. Vsaj nekateri izmed njih namrec zivijo v najeti neprecnini predvsem zato, ker so mnenja, da se trenutno ne izplaca kupovati precenjenih nepremicnin, ne pa zato, ker si nakupa ne bi mogli privosciti.

Se pa strinjam, da je zahodna civilizacija prisla na prelomno tocko, v cas ekstremov, in da se bo naslednjih 10 let gospodarske krize zelo odrazilo na obnasanju druzbe.

Massimo: sej tudi mene zanima kako bo cez 10 let…kdo ve. Je pa res, da se danes vidi ogromno ekstremov…iz vseh strani.

Ne vem no…jaz poznam ogromno takih primerov…ves kako se meni to zdi…se obleces v ”ultra” firmata oblacila, nimas pa niti za jest.

To je recimo zame ekstrem.

Ogromno ljudi investira v avtomobile, nase, na oblacila…potem pa vidis, da imajo prazen hladilnik.

Zdej tudi to se mi ne zdi ne vem kako KVALITETNO zivljenje…

@masimo_1: Ljudi, ki živijo v najeti nepremičnini in se jim zdi stanovanje predrago za nakup, bi lahko pod nekimi pogoji označili za “racionalne”, šparovne, ne dovolj bogate za take nakupe, ipd.

Vendar: racionalni ljudje gotovo ne kupujejo (pre)dragih avtomobilov renomiranih znamk. Kakšni stereotipi iz preteklosti neki! Temu se reče razvajenost.

Neracionalno je predvsem kupiti stanovanje tik pred znižanjem cen za omembe vreden odstotek. S tem se je debata začela. Nato ste noter zmetali smisel lastništva nepremičnine… Jabolka in hruške. Nepremičnino je že fino imeti v lasti. Pomembno je, kdaj jo kupiš in po kakšni ceni.

No, jaz bi rekla, da je najpomembnejše, da ti nepremičnina leži in da v njej vidiš svoj dom. Cena je, razen če ne gre za brutalna odstopanja, na drugem mestu. Zaradi desetih ali 20 jurjev ne bom šla živet nekam, kjer mi je vnaprej jasno, da to ne bo to.

Kljub temu, da povsod čivkajo, da se bodo nepremičnine pocenile, ne more vsak čakati, kdaj bo to. Lahko bo letos, lahko pa čez deset let.
Se čisto strinjam z metulko-dom je le dom. Ni ga čez to, da imaš prostor po svojih željah in mir.
Dokler si samski, je vseeno, si šač najemnik. Ko pa načrtuješ oz že imaš družino, pa po mojem vsakdo želi čimprej svoj DOM.
Si ne predstavljam, da bi mogla še par let čakati na svoje stanovanje, ker pač govorijo, da se bodo pocenila. Če seštejem najemnine, živce pri iskanju podnajemniških stanovanj, selitve in vse ostalo kar še pride zraven menim, da je bolje stanovanje kupiti sedaj (seveda če se ne noro zraven zakreditiraš) in raje voziti na ta račun še nekaj časa cliota.

Monovka: mi je vsec tvoje razmisljanje. Ja tudi jaz imam cliota, pa nisem zato nic na slabsem.

Podnajemniska stanovanja so lahko super za kratek cas, za samske ljudi…vendar za celo druzino zna bit problem (vsaj na DOLGI rok).

Nisem se nikoli selila in nisem nikoli zivela v podnajemu. Samo po tistemu kar slisim ni nic dobro.

Moja kolegica se je selila ze 10-krat. Po njenih besedah ni zvenelo ravno najlepse. In poleg tega nikoli ne ve koliko cajta bo ostala v dolocenem stanovanju…

Ljudje, najboljse da se zacne igrat LOTO. Na tak nacin lahko clovek vsaj upa na kak dobitek. Jaz igram stalno:)

@monovka: ma “naključni bralec” ima drugačno življenjsko filozofijo. Njega ne zanima, kje živi: lastno luksuzno stanovanje, podnajemiško polkletno, medvedji brlog, pod šotorom, to je vse približno enako. Je treba bit racionalen, šparat, investirat, prodajat, ko je drago in kupovat ko je poceni. In se ne ustavit, kar potegnit do enega 75ega leta. Potem pa zabavo na trgu zamenjat z zabavo ob bazenu. Mladenke, sex, drugs and stuff.

@monovka
, midva nikoli ne bova imela nič. Kupujeva predrage stvari, ne znava izbirat trenutka za prodajo, voziva se v predragih avtih (Clio)…

Ta ideja o lastnem domu je preveč zakoreninjena v Slovencih da bi se kaj spremenil v bližnji prihodnosti. Noben se noče selt in res je ta narod zapečkarski narod. Predstavljajte si New York, eno izmed mest z največ prebivalci na svetu. Pa vseeno tam okoli 70% ljudi najema in si ne lasti nepremičnino. In večina je še zmeraj živih in mislim da se imajo kar fajn. Dokler pa bo vsak menja ja ampak dom to in dom ono, pa domačnost itd., potem se ne bo nič spremenilo, ovce bodo še zmer najemale velke kredite.

Re: cene stanovanj čez kako leto
Napisal: m_a_s_i_m_o_1
Datum: 22.10.2008 01:34

Zgrazanje nad ljudmi, ki si privoscijo dober avto, zivijo pa v najeti nepremicnini, se bazira na stereotipih iz preteklosti. Vsaj nekateri izmed njih namrec zivijo v najeti neprecnini predvsem zato, ker so mnenja, da se trenutno ne izplaca kupovati precenjenih nepremicnin, ne pa zato, ker si nakupa ne bi mogli privosciti.

verjetno je res razlog precenjene nepremičnine, da so raje v najeti nepremičnini na 40m2 s štirimi člani, z margarino in marmelado v hladilniku, mercedesom ML pred blokom…kavbojkami versace ali armani (made in china by the way :)) )
Lepo je videti Mercedes ML, BMW X5 pred blokom, oblačila s katerimi delajo reklamo za blagovne znamke (pa še nič ne dobijo v zameno :)) ), ker luknja v kateri živijo in pa hladilnik z margarino in marmelado se itak ne vidijo. Ostalo kaže na uspeh, beda se pa itak ne vidi.
Slovenci bodo raje lačni kot pa menjali boljše avtomobile za dobre in še naprej plačevali kredite in lizinge. Tko to je z našo mentaliteto.

Na dobre avte smo bili mahnjeni že pred 10 leti in tudi takrat so nepremičnine veljale za precenjene. Kako smo se zgražali nad cenami… pa so zdaj več ko še enkrat višje.
Slovenci imamo približno tako star vozni park kot Avstrijci in Nemci, pa bistveno novejšega kot denimo Italijani.

Kaj bi potem rekli o Slovencu, ki zivi v najetem 100m2 stanovanju s polnim hladilnikom, v garazo ima novega Mercedesa, v nepremicnine pa ne zeli vlagati, ker meni da so trenutno precenjene? 🙂

Massimo: menim, da ima vsak clovek drugacno vizijo o svojem zivljenju. Eni radi investirajo v svoje hobije, drugi v avtomobile, nekateri v lepotne popravke, drugi v pocitnice itd itd.

Skratka vsak izmed nas je drugacen in vsak razmislja po svoje.

Rekla bi, da ima prekleto hudo plačo, če je sposoben dlje časa plačevati najemnino npr. v Ljubljani za 100 kvadratov, s tem se že preserava. In da se mu fučka za lastno bodočnost. Sploh če je dlje v najemu.
Poznam podoben primer-dr., star 5o let, samski oz s pričežnico, ima mercedeza in podnajemniško stanovanje, kjer mora imeti prazne stene in upoštevati ostala pravila lastnika. Mu čisto nič ne zavidam.

Obstajajo prednosti in slabosti tako najema kot lastništva nepremičnine.

Prednosti najema ( ni ti treba vzdrževat nepremičnine, ni ti treba plačat davka, lahko se preseliš če ti sosed ne ustreza in se ti ni treba ukvarjat s prodajo, lahko lažje zamenjaš službo..)
Slabosti najema ( težko si urediš stanovanje po lastnih željah, težko dobiš najem za daljše obdobje..)

kar se tiče plačevanja najemnine je lahko to bolj donosno če človek zna obračati kapital kot pa če stanuje v lastni nepremičnini.
Če plačuješ mesečno 400 eur najemnine in istočasno obračaš 130000 eur lahko samo s depozitom v banki mesečno zaslužiš 595 eur. Torej ti ostane če odštejemo davek na obresti in ko plačaš najemnino še 150 eur mesečno.
Torej plačevanje najemnine ni tako neumna stvar.
Resda se je v zadnjih 10 letih bolj splačalo če si kupil stanovanje v njem živel in je danes vredno več. Ampak v prihodnje take rasti ne bo več.
Torej oba in najemnik in tisti ki je bil lastnik stanovanja sta imela svojo računico ki se jima je izšla.

ločiti je terba med investicijo in špekuliranjem.
In nakup bivališča je generacijska stvar.

V daljšem obdobju cene nepremičnin rastejo nekaj odstotnih točk nad rastjo inflacije.
Vsaj tako je bilo zadnjh 100-150let na primerljivih trgih (torej kontinentalno evropskih, ne anglosaških).
In tam tudi vedo, da po zastoju rasti cen ali celo padcu, po določeni dobi te zrastejo nad raven, ki je bila ob začetku zastoja.
Vse preveč Slovencev pa še vedno gleda na prekratek rok 5-10 let..

Torej, tudi če cene sedaj padajo ali se samo zniža rast cen, bodo te čez recimo 5-10 let ponovno začele močno rasti. In za dologoročnega investitorja je to najpomembnejše.

Jao Borg, raje molči, ker si ekonomsko nepismen. Torej svetuješ ljudem da danes kupijo dobrino X za 100 enot, kljub realnemu pričakovanju, da bo čez eno leto vredna med 60 in 70 enot. Šus v glavo. S takimi res nima smisla debatirat.

Naključni, zdaj bi pa res že lahko vedel, da v očeh nekaterih (med drugim tudi mene) to niso realna, temveč TVOJA pričakovanja. Torej kvečjemu lahko napišeš, po pričakovanju NEKATERIH (ker tudi nekateri strokovnjaki napovedujejo padec cen, medtem ko ga nekateri strokovnjaki sploh ne).

OK, kmalu bo vsem jasno kje smo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close