cene stanovanj čez kako leto
Še dober, da nisem poslušala Themana in sem predlani kupila stanovanje. Ker je že bila kriza, sem ga dobila ugodno, kredit super (še zdaj), pa še takšno je bilo, kot sem si samo želela. Sem prejšnji dan računala, koliko bi za najemnino v teh dveh letih dala…
Sicer pa tudi jaz navijam za drastičen padec, bomo potem kupili nekaj večjega, tega pa dali v najem.
Tega tvojega zadnjega stavka pa ne razumem?
Kako lahko navijaš za drastični padec!
Torej želiš da se ti premoženje zmanjša, želiš da tvoje stanovanje zgubi na vrednosti za recimo 50.000eur?
Tu ni logike razen če si mazohist.
Če bo padla vrednost stanovanja bo padla tudi vrednost najemnin. Tvoj izračun izgleda takole.
Kupim stanovanje danes za 150.000 eur. Danes bi za najem dobila 500 eur mesečno.
Cena pade na 100.000 eur (ti navijaš da bi padla) za najem boš potem dobila samo še 300 eur.
To je pa super naložba ki ti letno prinaša manj kot 2% ko plačaš davke s tem da si izgubila že 50.000 eur.
Ne moreš navijat da padejo cene će si lastnik nepremičnine!
Zato tudi ne bodo drastično padle.
Torej želiš da se ti premoženje zmanjša, želiš da tvoje stanovanje zgubi na vrednosti za recimo 50.000eur?
Če bo padla vrednost stanovanja bo padla tudi vrednost najemnin. Tvoj izračun izgleda takole.
Kupim stanovanje danes za 150.000 eur. Danes bi za najem dobila 500 eur mesečno.
Cena pade na 100.000 eur (ti navijaš da bi padla) za najem boš potem dobila samo še 300 eur.
To je pa super naložba ki ti letno prinaša manj kot 2% ko plačaš davke s tem da si izgubila že 50.000 eur.
Zato tudi ne bodo drastično padle.[/quote]
Glej drugače. Tega stanovanja ne mislim prodati nikoli. Bo kasneje za otroke. Tako, da me niti ne zanima, koliko je vredno. Me pa briga, če bodo nepr. res drastično padle, ker imamo čez par let kaj večjega kupit. In bi bilo super, da kupimo poceni. In ta leta, dokler ga otrok ne dobi, ga bomo dajali v najem. Glede samega donosa oddajanja v najem je itak znano, da se ne splača zato kupit nepremičnine. Ne zdaj, ko so drage, ne nikoli. Vendar mi zdaj noter živimo in bomo še kar nekaj let. Kapiš?
Zato tudi ne bodo drastično padle.[/quote]
Glej drugače. Tega stanovanja ne mislim prodati nikoli. Bo kasneje za otroke. Tako, da me niti ne zanima, koliko je vredno. Me pa briga, če bodo nepr. res drastično padle, ker imamo čez par let kaj večjega kupit. In bi bilo super, da kupimo poceni. In ta leta, dokler ga otrok ne dobi, ga bomo dajali v najem. Glede samega donosa oddajanja v najem je itak znano, da se ne splača zato kupit nepremičnine. Ne zdaj, ko so drage, ne nikoli. Vendar mi zdaj noter živimo in bomo še kar nekaj let. Kapiš?[/quote]
Ne kapiram sorry.
Če misliš da bodo cene padle bi bilo treba storiti takole:
Iti sedaj v najem. kupiti večje stanovanje ko bodo cene padle.
Denar ki ti ostane pa plemenititi drugače in potem boste mogoče lahko otroku kupili pri 20 letu novo hišo in ne da mu boste dali 40 let staro majhno stanovanje!
A kapiš zdaj ti?
Koliko mercedesov pa je v enem socialnem stanovanju ?
A ni bolje, da država pomaga tistim, ki si sami rešujejo stanovanjski problem, kot da jim kar celega kupi ?
Tako bi pomagala z subvencijami bistveno več ljudem in spodbudila ljudi k varčevanju.
Primer : v italiji dobijo držine subvencije za nakup stanovanj, Gorica.
Predlog : namesto sicialnih stanovanj (150.000 na enoto) bi raje dala država subvencije 30.000 evrov vsaki mladi družini in tako namesto enemu pomagala petim družinam !
Kar se pa tiče cene stanovanj, to je socialna kategorija, 95% ljudi jih ima,da živijo v njih in vsem je interes, da so cene čimnižje, saj grejo tako veliko lažje v dokup večjega stanovanja ali hiše.
Pa še lažje bi se v trg vključile mlade družine, posel z nepremičninami bi cvetel.
Zaradi te miselnosti, je blokirano Slovensko gospodarstvo, banke, gradbinci in vlada so vse skupaj spravile v krč, edina rešitev, ki bi vse sprostila je DRASTIČEN vsaj 50% padec cen stanovanj : zadovolnji bi bili vsi : lastniki, banke, nepremičninarji, kupci.
Lastniki zato, ker bi lažje menjali za večje enote.
Banke bi imele naval novih strank za posojila.
Nepremičninarji bi imeli spet ogromno dela.
Kupci bi nehali čakati na boljše čase in kupovali poceni nepremičnine.
joel:
Socializma je konec! Če kdo hoče imeti stanovanje, ga mora kupiti tako kot vse drugo. Kaka država neki! Potem pa vsi udrihate čez vlado, kako je zapufala državo, v isti sapi pa hočete zastonj šolanje, zastonj zdravstvo, zastonj stanovanja in kaj še.
Italijani z Gorico pa že vedo zakaj to delajo. Niso oni “socialna država”. Tam so interesi drugi.
saj ne gre za socialo, pač pa za ekonomijo, spodbuditi je treba aktivni in ustvarjalni del prebivalstva, tako pa subvencioniramo samo neizobražene in nezainteresirane z socialnimi stanovanji, srednji sloj pa je prepuščen sam sebi, le ti so gibalo razvoja in če jim subvencioniramo nakup stanovanja, kot to ZNAJO v Italiji, s tem veliko več naredimo, za vsesplošni razvoj, kot pa subvencioniranje samo tistih z dna, ki bodo vedno na dnu in ne bodo nikoli nič prispevali k napredku družbe.
Zaradi te miselnosti, je blokirano Slovensko gospodarstvo, banke, gradbinci in vlada so vse skupaj spravile v krč, edina rešitev, ki bi vse sprostila je DRASTIČEN vsaj 50% padec cen stanovanj : zadovolnji bi bili vsi : lastniki, banke, nepremičninarji, kupci.
Lastniki zato, ker bi lažje menjali za večje enote.
Banke bi imele naval novih strank za posojila.
Nepremičninarji bi imeli spet ogromno dela.
Kupci bi nehali čakati na boljše čase in kupovali poceni nepremičnine.
—————————————————————————————————————–
To ne drži!!!!!
90% ljudi kupi nepremičnino samo 1x v življenju torej lastniki nepremičnin ne želijo da so cene nižje.
Banke bi morale vnovčevat hipoteke ko bi cene padle za 50% in jim to ni niti slučajno v interesu ker bi imele izgubo.
Nepremičninskih agencij je preveč in kljub krizi bodo najboljši preživeli tako da je to samo dobro da jih polovica nepremičninskih bleferjev propade.
Tisti kupci ki čakajo na poceni nepremičnine so špekulanti. tisti ki stanovanje rabijo si ga bodo kupili in ne morejo v nedogled ćakati.
Če ima stanovanje znosno ceno, se proda tudi v teh čudnih časih. Pol nižje cene bi pomenile raven iz cirka leta 2001 – ko so bile plače nižje in krediti veliko težje dostopni. V bistvu bi 50-odstotno znižanje pomenilo totalno razvrednotenje cen, saj bi to ob upoštevanju inflacije naneslo še nekaj dodatnih odstotkov. Cena 1500 evrov za m2 v LJ? Kar dvomim. Za osvetlitev: leta 2001 je povprečna bruto plača znašala cirka 1000 evrov, neto okoli 600 evrov, novembra lani 1600 evrov, neto dobrih tisoč.
Lahko rečem konkretno za moj domači kraj, zakaj ne prodajo: stanovanje, ki so ga kupili po ultra ugodni ceni, ker ima pač določeno slabost, zdaj skušajo prodati skoraj za ceno hiše v mojem kraju. To ne gre. Nakar se za prodajo odločijo še sosedje s podobnim stanovanjem (ima pa slabšo lego in manj pripadajočega zemljišča) in za vsak slučaj postavijo še rahlo višjo ceno – saj jo vedno lahko še spustijo.
Cena vrstnih hiš z enako kvadraturo se razlikuje za cca 30 procentov. In ta nižja cena je ista, kot cena deset let mlajše samostojne hiše …
Kako lahko kdorkoli svojo hišo oceni na 600.000, 700.000 evrov? V ZDA za ta denar dobiš konkretno posestvo (za primerjavo: igralci imajo par milijonov dolarjev vredne rezidence). Ne moreš postaviti take cene, razen na kaki res elitni lokaciji v LJ. Na morju – ne me hecat, samo poglejte infrastrukturo – slabe ceste, pol leta taka gneča na cestah, da ne moreš nikamor, gneča na plažah, ni parkirnih prostorov, še mobitel ne vleče povsod. Halo. Ali Bled – saj si skoraj avto uničiš, preden po tistih luknjah prideš do centra!
Hja, nepremičnine so trenutno igra živcev. Padci vrednosti nepremičnin za 50% in več v povprečju so res skoraj možni zgolj v kombinaciji z bankrotom države, kar trenutno sicer še izgleda nerealno za povprečnega smrtnika, vendar pa za to obstaja več kot zgolj minimalna verjetnost, da do tega dejansko pride. 😉
tudi jaz se ne morem načuditi za kašne denarje slavni igralci prodajajo svoje dvorce, pri nas je vsaka rupa 500.000 evrov
zanimivo bi bilo, ce bi potem za ta denar pri nas poskusali kupiti kasen enakovreden dvorec, seveda bi bil bistveno drazji, saj gre vendar za lokacijo, he he he, stara podrtija ob Dunajski, cena Milijon… ja ja dragi moji, to ni holywood !
bi pa z v veseljem gledal kak show na to temo, Americani bi to znali narediti… prodas dvorec v Holywoodu in se za isti denar preseliš v podrtijo nekje v Ljubljani… no ja, imaš pa lokacijo, pa kvaliteto življenja, pa socialno in pravno državo … joj kako bi nas bilo šele potem sram pred Avstrijci
ha ha, so nas že pošiljali v Philadelphio, pa se ne damo
sicer pa lahko greš ti v ZDA, poleg morja in smučišč boš še kaj novega videl in doživel, da si malo razširiš obzorje
zakaj ne bi smeli primerjati stanja pri nas z tujino ?
ali pa ti bolj ustreza samo ena resnica, potem bo Severna Koreja prava zate
Glej če že hočeš primerjave se najde ekstrem v eno ali drugo stran.
Stanovanje sredi Manhatna je 30 krat dražje kot v Ljubljani.
Hiša z bazenom in 2000m2 zemlje malo ven na podeželjuv ZDA pa je tolk kot garsonjera v Ljubljani.
Pa delaj zdaj primerjave.
Hotel sem ti samo povedat da je danes svoboda izbire. Ali boš kupil hišo z bazenom ali stanovanje v manhatnu ali garsonjero v ljubljani ali šotor v timbuktuju je pa samo tvoja stvar.
Ti pa živiš še vedno v socializmu kjer naj bi vsak imel možnost da si kupi svoje stanovanje po ugodni ceni.
Cene so take kot so. tisti ki kupujejo po takih cenah si pač želijo živeti tu in zato tudi plačajo tako ceno.
A v mercatorju se tudi pritožuješ ko je štruca kruha 40% dražja kot v Sparu?
Kupiš pač kruh v Sparu.
Forum je zaprt za komentiranje.