cene hrane v grciji
Joj, pa menda ne pice in špagetov v Grčiji, ko je toliko dobre grške hrane:)
No, brez heca, midva sva prišla nazaj pred tednom dni, in sva za obroke v taverni za dva s pijačo vred plačala okrog 20 EUR. Jedla pa sva na primer eno grško solato, musako, suvlaki, in spila dve pivi (to vse oba skupaj). Cene se sicer od kraja do kraja malo razlikujejo, a nikjer nisva za podobno kombinacijo plačala več kot 24 EUR. Bilo je pa to na Chiosu.
Sicer je pa res, da Grki med svojimi specialitetami ponujajo tudi neko vrsto pice in na svoj način pripravljene špagete, tako da moj prvi stavek vzemi malo z rezervo.
Jaz se tudi strinjam, da je v Grčiji hrana dobra. Veliko je zelenjave in mesa. Paziti pa moraš, da ne ješ ravno na kakšni turistični lokaciji, ker je vse prirejeno za Angleže in oni resnično nimajo pojma o dobri hrani.
Zato se ti splača it bolj v notranjost, kjer dobiš vsaj kako grško jed in ne le pomfrija.
Meni so bile všeč njihove musake, gyros je še vedno poceni jed, zato jo v turističnih naseljih težko dobiš, pa še tam ti pomfri turijo zraven.
Lani smo na Karpatosu plačali:
– pizza 7 €
– porcija feta sira 2,95 €
– paradižnikova solata 3,25 €
– pork stifado 6,95 € (podobne glavne jedi so tam od 5 € naprej)
– špageti z mesnimi kroglicami 4,45 €
Pijača je dražja, posebno kava – espresso 2 €, jabolčni sok 2 €, frappe (nekakšna grška ledena kava, samo brez sladoleda) 3,5 €, ledeni čaj 1,5 €, četrt litra vina 1,5 €
Za večino večerij smo plačali med 30 in 40 €, za najdražjo večerjo za 4 (predjed, glavna jed, pijača, sladice) smo dali 60 €. Za najcenejša kosila (gyros in podobno) 12 €, pa tja do 20 €.
To sem prepisala iz albuma, sicer se sigurno ne bi spomnila.
Lepo se imej!
Moraš vedet da je Rodos med dražjimi – če primerjam lanske cene tam in letošnje na Kefaloniji, lahko rečem da je tam nekje do 20% dražji Rodos, odvisno kaj in kje pač ješ. Lani nismo jedli musake ali gouvetsija pod 6-7 evri, letos je bila musaka okrog 6 že med dražjimi. Na Rodosu je gyros bil med 2 – 2,5 E lani, letos na Kefaloniji med 1,70 in 2 E…Povsod je relativno drago pivo (njihov domači Mythos) – med 2 in celo 4,5 E za steklenico. Zanimivo, točeno pivo imajo dražje kot v steklenici. Pice pri njih so v glavnem industrijske, kot jih pri nas kupiš iz zmrzovalnika – so za pojest ampak to je tudi vse. Špageti bologneze so tudi letos spadali med dražje jedi (dražje od lokalnih specialitet – musake, pasticia, stifada..) in so jih imeli od 7 – 8,5 E. Bodi pa pripravljena, tudi bologneze pripravljajo zelo po njihovo (vedno je zraven malo cimeta in koriandra, paradižnikove omake pa malo).
Rodos je praktično angleška enklava – vse je podrejeno njihovemu okusu, tako da boste, če vam grška lokalna hrana ne paše z lahkoto jedli angleški junk food (stuffed potatoes, fish’n’chips, english breakfast z jajci, fižolom, slanino, pomfrijem..)
Načelno nas je večerja za tri (trije glavni obroki, ena grška solata za predjed, pijača (v glavnem vino in voda), prišla 10 e po glavi, ko je bilo več so se “zmotili” pri računu.
lp, tinca
Forum je zaprt za komentiranje.