Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika celikalija in sladkorna

celikalija in sladkorna

Torej. Zaradi skoraj stalnega tiščanja v trebuhu, glivic, ki jih niso odpravila nobena zdravila, napihnjenega trebuha(kot bi bila v četrtem mesecu), slabe volje (verjetna zaradi vseh opisanih težav) sem se meseca marca najprej odpovedala sladkorju, beli moki, potem sem prebrala (ko po treh tednih ni bilo še nič bolje)da tudi kvas in sadje nista dobra…. Skratka, da ne bom predolga zdaj po štirih mesecih ne jem nič kar vsebuje gluten in sladkor in močno sem omejila sadje. Moje zgoraj opisane težave so izginile, in ne da bi bil to moj namen sem izgubila tudi5 kg (kar pa mi ne škodi).
In zakaj pišem. Zelo rada (na srečo) imam vse vrste zelenjave (kuhano in surovo). Vendar mene zelenjava ne nasiti, riža pa sem se že rahlo naveličala, krompir pa tudi nikoli ne jem več kot dvakrat na teden. Uporabljam tudi proseno kašo (naredim si kar rižoto – no ime ni ustrezno).
Ja in kaj bi sploh rada?

Idejo, kaj namesto riža in krompirja.
In tudi vspodbudo še kateri, ki ima zgoraj omenjene težave. Jaz sem se počutila res zelo slabo in iz začaranega kroga nisem videla izhoda. Za zdravnike pa nisem bila bolnik. Predpisovali so mi mazila, svečke… In prišla sem tako daleč, da brez tega nisem zdržala niti en dan. In to kar nekaj mesecev.
In še to. potrebno je vztrajati. Ker po enem mesecu ni bilo še nič apmak res nič bolje. Potem po treh mesecih že 80% bolje in zdaj sem OK.
In ko sem marca začela z drugačno prehrano(kar zahteva tudi več umazane posode, saj otroci in mož pač jejo drugače) sem si rekla, da bom tako jedla dokler ne bo bolje. Vendar se zdaj počutim tako OK, da se bom omenjene diete še kar držala. Tudi domači so se navadili in kar je tudi pomembno tudi oni zdaj jedo bolj zdravo,

ampak to kar si napisala nima veze z naslovom, kaj. to je še vedno samo candida.

Pri nas jemo več vrst riža. Poleg rjavega še rdečega in pregrešno dragega črnega. Poskusiš lahko še z ajdovo kašo, pa seveda polenta ali žganci. Dobi se pestra izbira testenin brez glutena. Zame so najboljše Veneziane, ki so iz koruzne moke. za spremembo južnoameriška žitarica kvinoja.
Iz mleka, olja, soli in celiax moke pečem sinu debelo palčinko, ker ne prenaša kvasa in pecilnega praška in je to nadomestek kruha. Pečem pa v pečici in to kar 40 minut, drugače je znotraj še neprepečena.
Prve mesece se boš ogromno vrtela okrog posode, potem pa se navadiš, sploh ker ostalim družinskim članom kakšen “tvoj” obrok na dan ne škodi.
Seveda pa je jasno, da je dieta pri celiakiji doživljenska in da se ji mora vsaj delno prilagoditi vsa družina. Dvojnega pripravljanja VSEH obrokov si namreč ne predstavljam prav dobro, pa rada kuham.

Jaz sem sedem mesecev na dieti in vsakič, ko poskušam počasi preiti na normalno hrano, sem kaznovana.
Riž in krompir lahko ješ, vendar moraš po tem dva do tri dni jesti hrano brez ogljikovih hidratov.
Dobra zamenjava so pirine ali konopljine testenine – prodajajo jih v Jablani v BTC, pa tudi v vseh bio trgovinah.
Po opisu težav se tudi jaz pridružujem ju3, da gre za kandido. Preventivno se pa le naroči pri alergologu, da ti naredi test za celiakijo, čeprav sem skoraj prepričana, da bo negativen.

Srčika problema je ta, da je treba telo razkisati in to ravno s tako prehrano, kot jo opisuješ. Vendar moraš biti previdna tudi pri sadju: ne jej sladkega sadja. Kadar te zagrabi želja po sladkem, kupi sadne ploščice na oddelku za diabetike. Preverjeno umirijo potrebo po sladkarijah.Razkisanje samo traja od sedem mesec do enega leta, vmes si meriš nivo zakisanosti z indikatorskimi lističi. Več si preberi na forumu Zdravilstvo.

Pa veliko uspeha želim!

Ninan hvala.
Ja saj zdaj pravzaprav ne gre več za dvojno kuhanje kosila. Če npr. skuham testenine, si jaz naredim le še kašo. Ostalo jemo enako. V juhe, omake pa ne dajem nič moke. itd.
Sum na celikalijo pa sem si dala sama.
1. ima jo sestra
2. tudi če sem jedla kruh brez kvasa ali testenine sem imela zvečer napet trebuh in vetrove, skratka šit. Jaz sem najprej mislila, da je to zaradi škroba nasploh. Potem pa sem ugotovila, da če jem polento je pa vse ok.

Mogoče se bom šla nekega dne testirat. Sploh moj mož je bil najprej prepričanja, da si kar nekaj domišljam. Zdaj ko sem zadovoljna in manj sitna pa je ta del prehrane sprejel in vsi otroci tudi.

Se pa zaradi tega ne počutim nič kaj omejeno. VESELA SEM, DA SEM SI LAHKO SAMA POMAGALA. In zadnjič mi je ena prijateljica rekla, da jo je bilo vedno strah če dobi npr. sladkorno. Kaj bo jedla in tako naprej. Zdaj pa ko vidi mene, da nič ne kompliciram pa pravi, da tudi nje ne skrbi več. Skratka pozitivno vplivam tudi na okolje.

Če si že štiri mesece na brezglutenski dieti, potem bo test za celiakijo nujno negativen, tudi če jo imaš!
Brezglutenska dieta je koristna pri mnogih želodčno črevesnih zadevah, ne samo pri celiakiji, tako da če boš želela odkriti, ali gre dejansko za celiakijo (kar je povsem možno, ne pa nujno), boš morala nazaj na glutensko prehrano.

Celikalija, sladkorna, kandida in zakisanost so štiri različne stvari (no zadnji dve sta ponavadi povezani) in vsaka od njih zahteva drugačno zdravljenje in prehrano.

Jaz se ne bi šla neki na pamet.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close