Čebulni kruh
Pozdravljene punce.
Dolgo sem se pripravljala, da spečem čebulni kruh. Moj mali je nor nanj in nikoli ga nima dovolj. Meni se je pa zdelo zamalo, da sem za 60 dag težko štručko plačevala čez 500 sit.
In v soboto sem poizkusila.
Na precej olja sem prepražila 4 velike, na drobno narezane čebule. Ko je čebula zakrknila, sem jo dala na cedilo in počakala, da je odvečno olje steklo in da se je ohladila.
Testo sem zamesila po mojem standardnem receptu, tokrat z belo moko za preizkušnjo. Ko je bilo zmešano, sem vmešala čebulo in ponovno dobro pregnetla z mešalnikom. Kruh je potem dvakrat vzhajal, pekla sem cca 50 minut na 200 stopinj.
Zdi se mi, da še noben kruh ni bil tako dober kot ta. Rahel, s krasno skorjo in kako lepo je dišal… Morda zaradi maščobe, ki je bila zraven čebule ? Ne vem.
Lep dan vsem.
Speedy
Seveda, ni problem. Kopiram :
…zelo rada spečem doma kruh…sploh sedaj, ko je postalo bolj mrzlo in potem zadiši….
…dolgo ga že občasno pečem in sedaj ga delam čisto po svoje, precej nenavadno…vendar kruh je odličen.
Naredim čist osnoven kvasec in počakam , da se dvigne. V skledi zmešam moko, najraje dam pol bele in pol polnozrnate ( vse kupim v mlinu )., nato dodam sol in semena ( sončnična , bučna, lanena ).
Vodo segrejem. Naredim jamico, dodam kvas in vodo…vode je precej, tako, da je testo mokro. Vse skupaj mešam z el. mešalnikom, z nastavki za testo. Ko se vse skupaj premeša , pokrijem in pustim cca 2 uri, da vzhaja. Nato testo ponovno zmešam z mešalcem in ga ” prekucnem ” v štirioglat pekač. Masa je gosta, kot bi delali gost bisvit.
Testo posujem s sezamom in pustim vzhajati zopet več kot uro. Ko je pekač poln, kruh spečem v prej ogreti pečici ( 200 C ) , temperaturo zmanjšam na 180 stopinj in pečem cca 45 minut. Vročega takoj vzamem iz pekača in ga dam na rešetko….vse skupaj pustim zunaj in nič ne pokrivam.
Ves čar je v tem, da je res enostavna priprava, le časa rabim malo več pri vzhajanju, saj je testo zaradi semen precej težko….
———————————————————————————————–
Tole je bilo za polnozrnat kruh. Sedaj sem delala iz bele moke, isti postopek ( nič se ne dotakneš z rokami ), ko ga daš v pekač , je kot gost biskvit. In čebulo nisem vmešala v moko kot naredim s semeni, pač pa sem dodala že v mešanico vode , moke in kvasca.
Živjo , mati:))
Ja, na prstih bi ti ostalo. Kadar testo uporabim za kakšne bombetke, ali žemljice…potem ga vzamem kar z žlico iz sklede in da dam v posodo, kjer imam moko posebej, da lahko vse skupaj oblikujem ali razvaljam, isto tudi, kadar delam zeliščne štručke.
Lupčka Matevžu.
LP,
Speedy
Ma zdaj pa dost tega ;-)). Vidim da bo treba sprobat. Imam sline do tal, da veš ;-)).
No zdaj imam nov mikser (bosch mum 4750) in sem čisto ponosna nanj (kaj pa vem zakaj, ker kaj dosti sploh še ni bil sproban, samo testo za medenjake je umešal). Z mojim ročnim mikserjem se mi niti pod razno ni zdelo pametno se spravit miksat tvoj kruh, ker bi ziher pregorel ;-)). Zdaj pa izgovorov ni več. Konec tedna upam da bo čas.
Imate tudi v vašem koncu sonček? Pri nasa je bojda že od zjutraj ;-)).
Pa še moj recept. Pri pripravi testa ne uporabljam nič “električnih pomočnikov”, ker jih nimam, predvsem pa ker res rada pečem kar ročno.
Kvasec: 1 kocka kvasa (Falla ali Merkatorjev), malo sladkorja in nekaj moke
V 600 g moko (običajno uporabljam T 500) vmešam vzhajan kvasec, dodam malo olja, tri porezane čajne žličke soli in 4 dl vode. Testo obdelujem s kuhalnico, sproti mešam moko (vsega skupaj dodam še kakih 200 g moke), stresem na leseno podlago in mesim naprej z rokami. Testo počiva 15′, ga premesim, ponovno počiva 15′ (obakrat pod posodo na deski), ga zopet premesim, (tukaj dodam semena ali čebulo – prepraženo, še lepša aroma pa je, če je posušena), počiva 30′ v peharčku. Skupaj počiva 1 uro. Prekucnem ga na pekač, zarežem, pečica na 175 stopinj, 1 uro.
Za večjo količino kruha (cca. 1,6 kg): 1kg moke (plus sproti dodana moka), ista količina kvasa kot zgoraj (nisem opazila razlike), 4 žličke soli in 0.75 l vode.
Prej sem uporabljala taščino pečico, kjer se v notranjost ni videlo in sem neprestano kukala, kako napreduje peka. Še dobro, da je kruh vsakič uspel. Sedaj imam svojo pečico in sem zadnjič gledala peko kruha namesto TV…
Speedy, lepo si vse opisala, ampak mene še vseeno matra, koliko moke, koliko kvasa, koliko vode. Za semena ali čebulo si lahko predstavljam, da od oka, za moko-kvas-vodo pa ne.
Nisem še pekla kruha, tudi jaz sem kupila Boschev multipraktik v glavnem za mesenja testa in še vedno zbiram pogum. Sonce, daj ti prva in povej…
Speedy, ali sem prav razumela, da zamesiš v posodi z multipraktikom, pustiš kar v isti posodi, da vzhaja (ali ne vzhaja čez posodo?), v isti posodi še enkrat pregneteš s kavljem multipraktika, presuješ v pekač in še enkrat vzhajaš? Kakšen štirioglati pekač pa imaš?
Kdaj pečete kruh? Meni se to zdi grozno dolgo, komplicirano in si sploh ne predstavljam, kam bi to stlačila v svoj običajni urnik? Pečete za vikend? Pred kosilom zamesiš, popoldne pečeš? Med tednom zamesiš po službi, pečeš po večerji? Zamesiš takoj po kosilu, popoldne pečeš? Strah me je tudi, da zgrešim tiste ure vzhajanja. Kaj če mi zmanjka časa, če ne uspem in pustim zameseni kruh 4 ure namesto 1 uro?
Hja, enkrat se bom morala res lotiti, pa bo.
LP Mimi
Kruh pečem zjutraj, da za malico pojemo toplega. Jaz ga sicer veliko manj časa vzhajam. Je pa narejen tako mimogrede med drugim delom, da se ga zlahka stisne v naš tesno odmerjeni čas. Bom pa ta vikend provala tudi čebulnega.
Pa še ena ideja s čebulo, če jo imate tako radi. Jaz delam pizzo s čebulo. Ko delam pizzo dam v en pekač samo testo. Posebej prepražim čebulo in jo potem namažem po tem testu. Seveda to tudi solim, potem pa samo normalno spečem. Lahko se gor posuje tudsi sir, a meni osebno je boljše brez.
Jaz navadno kruh pečem za vikend. Nikoli še nisem imela težav, če je predolgo vzhajal. Če mimaš časa ga samo malo dol potlačiš in spet naprej vzhaja.
Za pripravo testa potrebujem cca 15 minut, nato pa imam nekaj časa frej. Še enkrat pregnetem, prižgem pečico. Ko je segreta dam testo v pečico in počakam da je kruh pečen. Ni zakomplicirano. Pa tako luštno je jesti svež kruh. Sedaj, ko bodo prazniki lahko malo sprobate.
LP Mateja
Dan , Mimi….tole s količinami me vedno najdete. Nikoli ne merim . Pa sem že rekla, da bom enkrat. Vse delam od ” oka “. Ko dodam vodo, jo dam več, tako da potem dodam še moke.
Mesim v navadni plastični posodi , uporabim navaden mikser, z nastavkom za testo. Za prvo vzhajanje ga pustim v posodi, potem še enkrat z mikserjem premešam in ga ” štircnem ” v pekač. Z kuhalnico ga lepo porazdelim po pekaču ( napisala sem, da je testo kot zelo gosta biskvitna masa) in v pekaču potem še enkrat vzhaja. Glede na poste, ki sem jih prebrala, moje testo vzhaja kar dolgo. Včasih kar pozabim nanj, hehe.
Pekač je bolj velik, v višino dam pa vedno nekako malo manj kot do polovice, ker potem vzhaja in da je poln pekač.
Glede časa pečenja. S kruhom sploh ni nikakršnega dela. Zelo malo aktivnega časa porabiš. No ja, včasih se zmišljujem in delam razna mala peciva ( sirovke, bombetke, žemljice kakšno filano štrucko ) , to mi vzame več časa. Če se le da, ga spečem med vikendom. Hči ga zelo rada vzame s seboj v LJ.
Kvasa uporabim eno kocko za cca 1, 5 kg moke. Če ga dam več, imam občutek, da kruh preveč diši po kvasu.
Mimi, samo korajžo v roke. Vem pa , kako to izgleda. Jst se bojim speči potico. Kar fiksno idejo imam , da je to nekaj taaaakooooo težkega.
LP; Dreja
V petek sem ga pekla. Ker nisem imela časa sama pripraviti čebule, sem uporabila kupljeno. Kruh je bil dober , toda po okusu se ni mogel primerjati s kruhom, v katerega sem dala doma pripravljeno čebulo. Če le imate čas, jo pripravite same.
LP
Speedy
Forum je zaprt za komentiranje.