Če niste poročene, ste le priležnice svojemu partnerju?
Hja, imas razlicne razrede katolicanov, take povprecne, ki so verni, ampak le obcasni pripadniki institucije RKC, jih je tudi veliko koruznikov. Sama sem sicer porocena, sva pa 7let zivela prej skupaj. Sem katolicanka, grem parkrat na leto k masi, ne ker bi si zelela, ampak da je mir v hisi, kot temu pravijo, zaradi starsev in sosedov. Verjamem v boga, ampak s svojo vero ne posiljujem nikogar, tudi vsi obredi v cerkvi se mi zdijo povsem nepotrebni. Zame bi bilo isto, ce bi zdajle zbrisali vse duhovnike, papeza in cerkve (no, razen kar se tice cerkva kot umetniskih izdelkov) s sveta. Imas pa take fanatike, ki zivijo strogo po predpisih institucije. To je res hudo, ker ti ljudje so ujetniki nekih vsilljenih idej. Nasi sosedje so taki, vsak dan k masi, molijo pred jedjo, velikonocni teden prebijejo vcasih tudi ponoci v skupnih molitvah, okrasujejo cerkev, itd. v glavnem njim je RKC nacin zivljenja in cel svet dozivljajo skozi te oci. Tudi ko poslusajo radio, je to Ognjisce. Ko gredo volit, je to Nova Slovenija, itd. In taki ljudje vidijo koruznika kot dva gresnika, nekaj, kar je nedopustno, manj vredno, po njihovo od satana, zato je zenska le prileznica, kaj pa drugega, saj je nastala iz adamovega rebra, je torej samo cepljen del moskega. Tako da si naletela pac na eno tako. Ce je to zaplankanost, ne vem. Jaz temu recem fanatizem, kajti ko vera vdre na vsa podorcja zivljenja nekoga, to ni zaplankanost, ampak obsedenost. Meni je kar tezko vcasih gledat te ljudi, se posebej, ko se morajo spopadati z vsakdanjimi problemi, kot so locitev, zdravljenje-bognedaj omenit kako jogo al pa bioenergetika. V glavnem biti katolik lahko pomeni vec razlicnih pojmov.
lepo si napisala – mislim enako in tut ateistka
dodala bi še, da se jih veliko prepriča, da jim tako paše – sploh ženske. nekje v sebi pa sanjajo, da bi se poročile[/quote]
Jaz pa dodajam še, da se moški poročimo zato, da zadovoljimo svojo žensko oz. njeno željo po poroki in v iluziji živite tiste, ki mislite, da nam moškim poroka pomeni enako, kot vam – ženskam.
No, zdaj ste pa spisali skupaj vse možne kombinacije in kar lahko iz tega sklenemo je, da NIČ, nobena simbolika ali material ne zagotavlja NUJNO, utrjuje ali pa izboljšuje nekega odnosa, kot le tista dva posameznika, ki ga živita, gradita. In to LE s svojim vedenjem, odločitvami in ravnanjem drugega z drugim ter ujemanjem v vsem, kar dela njun odnos trdnejši.
Enim simbolika nekaj pomeni, drugim ne, nič od tega pa ne dokazuje, da je nek odnos boljši od drugega. To je pa res že smešno no. Saj zato pa se toliko ljudi poroči, da drugim “dokažejo” svoj super odnos. Spet drugi se poročijo povsem iz zabave, ker jim to (finančno) ni problem in ni nujno da karkoli dokazujejo, tretji pa se namerno iz protesta ne poročijo (da spet drugim pokažejo, da imajo ravno tako super odnos) in četrti se ne poročijo, ker jim ta simbol dejansko nič ne pomeni in se imajo prav tako super, ta peti pa se ne poročijo, ker morda res niso prepričani, ali je to to. Ampak na podlagi tega, če je kdo poročen ali ne sklepati, kak odnos, ljubezen nek par goji, je preprosto naivno in tudi povsem nesmiselno.
Sem katoličanka. Vendar večina katoličanov v Sloveniji bi rekla, da to nisem.
Problem s človekom, ki v današnjem času tako razmišlja, ni v tem, da je “Katoličan”, ampak da živi v srednjem veku…
Kot katoličanka seveda drugače gledam na zakonsko zvezo ali na zunajzakonsko partnerstvo in drugo je zame “manj vredno” od prvega – vendar PRI MENI, ne pri drugih. Da pojasnim. Zame osebno je zakon predstavljal nek korak naprej v razmerju, čeprav sva prej dolga leta živela skupaj na koruzi. Vendar nikoli nisem razmišljala (ali pa pričakovala, se o tem spraševala…), da je tako tudi za druge. Verjamem, da je nekaterim to dvoje enakovredno.
Nazivi so v današnjem svetu pomembni in kako imenovati svojega zunajzakonskega partnerja je zame v trenutku, ko sva bila prestara za “fant” in “punca”, bil problem, sploh v angleščini, kjer se beseda partner ne obnese najbolje. Ugotavljam, da večina najinih kolegov, ki niso poročeni, v angleščini vseeno prestavljajo svoje življenjske sopotnike kot wife in husband 🙂
Ko sem živela na koruzi nisem nikoli, res nikoli razmišljala o čem takem. In zdaj ko sem poročena mi tudi na kraj pameti ne pade, da bi delala to distinkcijo … jao, kakšne ideje imajo eni 🙂
Marko in vsi tebi podobni praktični romantiki. Poroka oziroma zakonska zveza ni samo simbolika in ni nikoli obstajala samo zaradi simbolike, ampak predvsem zaradi zadev povezanih s takšnimi in drugačnimi zakoni. Že skozi zgodovino.V bistvu je imela še najamnj opraviti z ljubeznijo in več z vsem ostalim. Ženske so šele s poroko pridobile določene pravice, moški so umirali v vojnah, tukaj so še vse kolobocije z dogovorjenimi porokami in premoženjem, priznavanjem zakonitih dedičev itd. Tudi danes še vedno govori veliko argumentov za zakonsko zvezo. S pravnega stališča, ne z verskega ali simbonega. Meni je vseeno kako kdo živi, kako se pari razumejo, so na koruzi ali ne. Vseeno pa je še vedno malo neodgovorno ne poročit svoje ženske, če recimo pričakuješ z njo otroka. Kaj če se recimo moškemu kaj zgodi še preden se otrok rodi? Pa to je le en od pomislekov, jih je še milijon. In civilna porka je z razlogom danes praktično zastonj. In ni to neki hud ceremonial. Matičar prebere eno brezvezno besedilo, isto za vse pare in 4 ljudje se podpišejo. That’s it. Če pa eni mislijo, da so face, da se ne poročijo, pa živijo sto let z nekom in imajo otroke, pa tudi prav. Sicer pa jih je večina neporočenih zaradi raznih finančnih ugodnosti; ženske so kao samohranilke, dobivajo razne podpore, tudi če si nezaposlen je prooka oteževalna okoliščina za par v smislu iskanja socialne podpore itd. To so bistveni razlogi zakaj se ljudje ne poročijo. In razumljivi. Iz zakonske zveze pa dejansko izhajajo tudi določene pravice in dolžnosti. Recimo o preživljanju brezposlenega partnerja ali o delitvi premoženja, ki je bilo v času zakonske zveze ustvarjeno z delom, vseeno čigavim itd. Nekatere je takšnih odgovornosti strah, ne glede na to kaj pravijo. Podatek, da se več otrok v Sloveniji rodi v izvenzakonski skupnosti kot v zakonu pa je itak zaskrbljujoč. Tudi vse mame niso več Mame. Pa kaj moremo.
Se strinjam s tem, kar piše Pandora1 in ah…, poroka je v bistvu za to, da se zaščiti otroka, še nedavno nazaj nezakonski otroci niso imeli nikakršnih pravic, šikanirani v družbi,…
Jaz ne bom nikogar prosila, naj me poroči, če me ne bo, mu bom pač slabše kuhala in bolj površno likala srajce ccccc
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] lepo si napisala – mislim enako in tut ateistka
dodala bi še, da se jih veliko prepriča, da jim tako paše – sploh ženske. nekje v sebi pa sanjajo, da bi se poročile[/quote]
Jaz pa dodajam še, da se moški poročimo zato, da zadovoljimo svojo žensko oz. njeno željo po poroki in v iluziji živite tiste, ki mislite, da nam moškim poroka pomeni enako, kot vam – ženskam.[/quote]
no ja, kr takole vse v en koš pa vseeno ne bi hm?
torej po tvoji logiki vsi poročeni moški so se torej poročili, da bi ugodili bodoči ženi :))
dej no, je pa mal bolj raznolika tale narava in ti tut nisi merska enota za vse moške. če si zase, bo čisto dovolj, ali pa morda še preveč
Ne vem, zakaj potreba po oznaki praktični romantiki. Ok, vem, zaradi napačnega tolmačenja napisanega. 🙂 Ampak nisem nikjer napisal, da je poroka samo simbolika. Napisal sem le, da poroka sama, nekega odnosa še ne izboljšuje sama po sebi. Se pravi, če sta dva poročena, še ne pomeni, da imata zadovolujoč odnos in to tudi ne pomeni, da bodo otroci v takšni zvezi bolje vzgajani, kot pa recimo v zvezi, kjer dva nista poročena. Skliceval sem se torej na naslov teme, kjer teče debata o tem, da če nekdo ni poročen, ima apriori neko površinsko zvezo. Lahko jo ima ja, ampak tudi tisti, ki je poročen, jo lahko ima.
Da bi moški s tabo izkoristil vse kar mu lahko ti kot ženska nudiš te bo “moral” poročit? 😉
Mogoče pa obstajajo tudi taki, ki so čisto zadovoljni, če mu niti ne bi kuhala….
Bi bil zadovoljen z..z..z žemljo (svežo ali malo manj svežo) in ga ne bi motilo, če bi hodil okoli v zmečkani srajci, ki bi zraven vsega še imela vonj po tvojem potu….., da ne pišem dalje kako bi nastale zmečkanine na njej…..;)
Zdi se mi, da vsi rabimo nek razlog zakaj se želimo poročit – javno zaobljubit nekomu in če ona noče kuhat in peglat…. ne vem, kaj bi ga še lahko prepričalo…… 😉 :)))
O marička s tička, tebi se pa resno pozna pomanjkanje spanca! 🙂 Kakšne pravice pa lahko ima nezakonski otrok oz. otrok kot tak? Mogoče niso smeli k pouku, so jih mogoči šikanirali v šoli (temu itak nihče ni ušel, del odraščanja pač), kaj od tega? Kaj se je šele po tvojem dogajalo tistim iz 1-starševskim družin ali “pankrtom”? Cela katastrofa, res.
O marička s tička, tebi se pa resno pozna pomanjkanje spanca! 🙂 Kakšne pravice pa lahko ima nezakonski otrok oz. otrok kot tak? Mogoče niso smeli k pouku, so jih mogoči šikanirali v šoli (temu itak nihče ni ušel, del odraščanja pač), kaj od tega? Kaj se je šele po tvojem dogajalo tistim iz 1-starševskim družin ali “pankrtom”? Cela katastrofa, res.[/quote]Ja, točno to, kar si napisala. Cela katastrofa res. Še celo imena so bila posebej rezervirana za nezakonske otroke. Govorim pa za čas pred l.1945 oz še prej.
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup]
Ne vem, zakaj potreba po oznaki praktični romantiki. Ok, vem, zaradi napačnega tolmačenja napisanega. 🙂 Ampak nisem nikjer napisal, da je poroka samo simbolika. Napisal sem le, da poroka sama, nekega odnosa še ne izboljšuje sama po sebi. Se pravi, če sta dva poročena, še ne pomeni, da imata zadovolujoč odnos in to tudi ne pomeni, da bodo otroci v takšni zvezi bolje vzgajani, kot pa recimo v zvezi, kjer dva nista poročena. Skliceval sem se torej na naslov teme, kjer teče debata o tem, da če nekdo ni poročen, ima apriori neko površinsko zvezo. Lahko jo ima ja, ampak tudi tisti, ki je poročen, jo lahko ima.[/quote]
Zato pa ima dandanes poroka le še simbolični pomen. Kot posledica raznih pravljic in filmov, kjer se dva poročita v blišču in živita srečno do konca dni. 🙂
Po zakonu sta obe skupnosti izenačeni. Pa če si poročen ali ne.
Jaz sem se odločil, da se ne bom nikoli poročil.
Da bi moški s tabo izkoristil vse kar mu lahko ti kot ženska nudiš te bo “moral” poročit? 😉
Mogoče pa obstajajo tudi taki, ki so čisto zadovoljni, če mu niti ne bi kuhala….
Bi bil zadovoljen z..z..z žemljo (svežo ali malo manj svežo) in ga ne bi motilo, če bi hodil okoli v zmečkani srajci, ki bi zraven vsega še imela vonj po tvojem potu….., da ne pišem dalje kako bi nastale zmečkanine na njej…..;)
Zdi se mi, da vsi rabimo nek razlog zakaj se želimo poročit – javno zaobljubit nekomu in če ona noče kuhat in peglat…. ne vem, kaj bi ga še lahko prepričalo…… 😉 :)))[/quote]No napisala sem zase, kot je Pandora napisala zase, čeprav se strinjam tudi s ‘poročenim’, da se moški večinoma poročijo zaradi žensk oz da zadostijo svojo žensko željo po poroki (saj vem, da ni tako mislil hehehe) Sicer je zelo možno, da se ne bom nikoli poročila iz dveh razlogov, prvič, ker bi takega mutca težko našla, drugič, ker ne vem če bom imela toliko časa, naprej mečkati srajce, potem jih pa še likati; bom imela vsaj izgovor, da bom eno delo lahko opravljala bolj napol ccccc
Sicer pa prijatelj On_ sam veš, kakšen je tvoj razlog, da [si] se [nisi] sam hotel poročiti, spomnim se točno, kaj si napisal v zvezi s tem, imam shranjeno v xsl tabeli, tak da hehehe ne ti meni cccccc
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup] Jaz sem pa zase napisal, vi pa lahko berete, ker je na javnem forumu….. 🙂
Prvi razlog kar odpiši ker mutcev je na tone, s tem ne bi smelo bit težav, drugič izgovorov nimaš, da bi napravila bolj na pol, če bo le mutec bil sposoben priklopit tisti peglezen na pravi vir energije….. Ma da ti paro porine skozi ušesa pod polnim tlakom…in še pisk se bo slišal… 😀
Ni me strah tistega kar sem napisal, malo sem v dvomih na kakšen način, pod katero rubriko v xs tabeli je zaznamek in kaj bi/bo po obdelavi prišlo ven vse prežvečeno in se bodo zraven še držale sline nekoga….. 😉 :))))
Uf ta tvoja damščina, mi je zabavna :))))
Čista desetka 😀
O marička s tička, tebi se pa resno pozna pomanjkanje spanca! 🙂 Kakšne pravice pa lahko ima nezakonski otrok oz. otrok kot tak? Mogoče niso smeli k pouku, so jih mogoči šikanirali v šoli (temu itak nihče ni ušel, del odraščanja pač), kaj od tega? Kaj se je šele po tvojem dogajalo tistim iz 1-starševskim družin ali “pankrtom”? Cela katastrofa, res.[/quote]Ja, točno to, kar si napisala. Cela katastrofa res. Še celo imena so bila posebej rezervirana za nezakonske otroke. Govorim pa za čas pred l.1945 oz še prej.[/quote]
Ti se res zajebavaš … najprej napišeš, da nedavno tega, pol pa pred 2. svetovno vojno… si živela takrat ali kako? Si brala kako razlago od tam ali po čem to sklepaš? Pa takrat so bil praktično vsi poročeni.
Ja, točno to, kar si napisala. Cela katastrofa res. Še celo imena so bila posebej rezervirana za nezakonske otroke. Govorim pa za čas pred l.1945 oz še prej.[/quote]
Ti se res zajebavaš … najprej napišeš, da nedavno tega, pol pa pred 2. svetovno vojno… si živela takrat ali kako? Si brala kako razlago od tam ali po čem to sklepaš? Pa takrat so bil praktično vsi poročeni.[/quote]
Saj sploh ne vem, zakaj se oklepamo tega, kar je bilo nekoč. Zakaj pa se potem ne oklepate tega, kar je bilo še bolj nazaj, ko ženska ni imela še nobene pravice? Se je torej potrebno poročit danes zaradi tega, kar se je dogajalo v preteklosti?
Samo to pa res!
Svet se je začel, ko sem se jaz rodil in se bo končal, ko mene ne bo več…..cccccccccc Hmmmmm :/
Poroka oz zaobljuba pred skupnostjo je bila v osnovi izrečena z namenom, da se vsem pove, da dva mislita resno in če si (nekoč) dal besedo je to nekaj pomenilo, ker če si jo požrl si bil niko i ništa, izobčenec (plemenske?) skupnosti. Bilo je bolj namenjeno moškim, ki drugače nekako niso nosili “nobenih” posledic, odgovornosti, za svoje početje, morebitne otroke. Ker drugače bi bila ženska le “vir” užitka, sredstvo za dosego mojega ugodja…Če smo iskreni ona nosi odgovornost za “mladička”, moški se je lahko če izmotava, da “ni kriv” 8danes tudi to ne gre več…vsaj ne dolgo 😉 in za to “odgovornost” si želi neko varnost, zagotovilo, da ji bo on stal ob strani kar je bilo izrečeno s tem obredom poroke ali kakorkoli se je nekoč imenovala.
Z “napredkom” družbe so si to reč “farji in carji” prilastili za manipulacijo z narodom. Šli so celo tako daleč, da so si dovolili/vzeli pravico do prve noči…. Iz vsega tega imamo danes upor/odpor do poroke kot take.
Robi ti to vse veš pa vseeno ne želiš svoje izbranke poročit, izreč zaobljube pred skupnostjo.
Tu se mi poraja nekaj vprašanj.
A je res tako slaba, ne pegla, ne kuha, hodiš zmečkan okoli in bi te bilo pred vsemi sram povedat, da “ta je pa moja in bo moja”? Si sama ne želi varnosti dane besede oz tebi dana beseda nekaj pomeni in je ne boš zastavil za nekoga, ki je ni vreden?…… :/
Nimaš opravičila, če si ona seveda želi to, če si ne potem pa … že sama vesta koliko je ura 😉
Samo to pa res!
Svet se je začel, ko sem se jaz rodil in se bo končal, ko mene ne bo več…..cccccccccc Hmmmmm :/
Poroka oz zaobljuba pred skupnostjo je bila v osnovi izrečena z namenom, da se vsem pove, da dva mislita resno in če si (nekoč) dal besedo je to nekaj pomenilo, ker če si jo požrl si bil niko i ništa, izobčenec (plemenske?) skupnosti. Bilo je bolj namenjeno moškim, ki drugače nekako niso nosili “nobenih” posledic, odgovornosti, za svoje početje, morebitne otroke. Ker drugače bi bila ženska le “vir” užitka, sredstvo za dosego mojega ugodja…Če smo iskreni ona nosi odgovornost za “mladička”, moški se je lahko če izmotava, da “ni kriv” 8danes tudi to ne gre več…vsaj ne dolgo 😉 in za to “odgovornost” si želi neko varnost, zagotovilo, da ji bo on stal ob strani kar je bilo izrečeno s tem obredom poroke ali kakorkoli se je nekoč imenovala.
Z “napredkom” družbe so si to reč “farji in carji” prilastili za manipulacijo z narodom. Šli so celo tako daleč, da so si dovolili/vzeli pravico do prve noči…. Iz vsega tega imamo danes upor/odpor do poroke kot take.
Robi ti to vse veš pa vseeno ne želiš svoje izbranke poročit, izreč zaobljube pred skupnostjo.
Tu se mi poraja nekaj vprašanj.
A je res tako slaba, ne pegla, ne kuha, hodiš zmečkan okoli in bi te bilo pred vsemi sram povedat, da “ta je pa moja in bo moja”? Si sama ne želi varnosti dane besede oz tebi dana beseda nekaj pomeni in je ne boš zastavil za nekoga, ki je ni vreden?…… :/
Nimaš opravičila, če si ona seveda želi to, če si ne potem pa … že sama vesta koliko je ura ;)[/quote]
On, ni povsem tako enostransko. Dobro veš, da ko se človek poroči, lahko to naredi v nekem zanosu, v neki želji po dokazovanju, v katerem pa pojma nima, kaj vse ga še čaka in s čim vse se bo še moral soočit v nekem zakonu.
In kaj se potem zgodi, ko dva, ki sta se zaobljubila pred vsemi, naletita ne težave v odnosu, ki jih nista sposobna mirno in spoštljivo reševati med sabo? Ravno zaradi tega strahu pred linčanjem družbe raje ostaneta skupaj, nezadovoljna, v trpljenju oziroma nekem posvem mrtvem odnosu, od katerega je ostal le še spomin na poroko. In smo spet tam. Torej ostati poročen še zdaleč ne pomeni prevzemati odgovornost. Zato menim, da poroka v odnosu, kjer sta človeka na odnos nepripravljena, tega ne bo spremenila. Spremenit se mora človek sam pri sebi, potem pa se naj ali pa se lahko tudi poroči, če v tem vidi neko višjo vrednost. Meni poroka recimo predstavlja neko višjo vrednost, ne predstavlja mi pa konca rasti nekega odnosa, ampak samo en korak v vsem tem.
Marko zadeva je precej enostavna, kdor si najde partnerja ob katerem mu ni težko pred vsem svetom priznat, da bo z njim v dobrem in v slabem se komot tudi poroči, tisti s figo v žepu pa……
…rastejo – ne rastejo, seštevajo – odštevajo…..
Če ima ta zaobljuba neko vrednost in veš kaj pomenijo izrečene besede – njihov pomen, potem se zadeve (dvorjenja) lotiš z nekim fiksnim namenom.
Lahko pa tudi samo ovinkariš in se za(je)bavaš skozi življenje.
Forum je zaprt za komentiranje.