Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Če bi bil danes Jazbinškov zakon, kakšne bi bile cene stanovanj?

Če bi bil danes Jazbinškov zakon, kakšne bi bile cene stanovanj?

Če bi danes veljal Jazbinškov zakon, kakšne bi bile cene stanovanj, tisti ki ste imeli takrat priložnost kupiti, boste vedeli.

Po mojem vsaj pol nižje, bolj verjetno pa recimo 1/3 današnjih cen. Takrat so si eni prav nagrabili stanovanj, ki so bila zelo poceni in jih sedaj zelo drago oddajajo ali pa prodajajo.

pivo je bilo eno marko ali 120 tolarjev, ko so uvedli evro je bilo pa 1 evro, kar je bilo 2 marke, pol je pa bliskovito šlo na 2 evra, se mi zdi, stanovanja so se kupovala po nekje 10 do 15.000 mark, kar pomeni, da bi bilo dons ene 7-10 jurjev evrov, če upoštevamo porast cen stanovanj, predvsem v Ljubljani in nepriznano inflacijo. Je pa bolje tistim, ki dobijo socialna stanovanja, z nakupom stanovanj so se ljudje ujeli v neko past vzdrževanja, socialcem krije vse stroške država pa nimajo nobene brige, še nobenga niso vrgli ven zarad neplačanih računov..

Za enosobno stanovanje na dobri lokaciji v Ljubljani smo plačali okoli 3000 DEM. To je 1500,00 €, pa še to si lahko plačal z minimalnimi obroki brez obresti. Zelo veliko stanovanje okoli 150 m pa je bilo menda okoli 15.000 DEM. Prodali so ga pa za 500.000 €.

To je okoli 50 € za en kvadratni meter.

V nasem bloku so se stanovanja prodajala po cca 45k mark, odkupljevala pa so se po 10k oziroma dobrih 7k, ker je bil rok placila 2 ali 3 mesece in je v tem casu tolar tolk padel.
Zdaj pa racunaj, za koliko bi danes odkupil flet. Mislim, da dolgotrajnim najemnikom sklad prodaja po 1/3 trzne cene

Identične.
Prodane duše skušajo vedno iztržiti maksimum.

De omnibus disputandum..

mislim, da je bilo 2-sobno okoli 10.000 mark, nekaj si moral plačati v gotovino, ostalo na kredit … sem si sposodila in kupila, kredit plačevala deset let, na koncu je bil res neki mali znesek, kot da bi zdaj plačeval 10 eur … ne vem pa točno 🙁

Cena je bila primerljiva s ceno novega golfa, to je bilo dejansko vodilo za določanje cene.

Moj šef, ki je že v penziji je rekel da je stanovanje, ki ga je kupil po jazbinšku odplačeval samo z dodatki, ki jih je dobil k plači. Jih je bilo kar nekaj pa sten te toliko. Plača mu je pa ostala.

Pred nedavnim sem šla to računat…
Cena je bila 40 mojih plač. Ker sem imela vedno malo manj od povprečja, bi sedaj naneslo 40000 Eur. Vem le toliko, da nisem bila sposobna vzeti kredit in mi je babica priskočila na pomoč.

Cena je bila primerljiva s ceno novega golfa, to je bilo dejansko vodilo za določanje cene.

Tista stanovanja, kao Jazbinškova, bi bila danes zastonj. 30 let brez vzdrževanja bi propadla in večina razpadla na prafaktorje.

Omenil bi, da je bil Jazbinskov zakon najboljša in najbolj pravična privatizacija družbene lastnine v SLO.

Tista stanovanja, kao Jazbinškova, bi bila danes zastonj. 30 let brez vzdrževanja bi propadla in večina razpadla na prafaktorje.

Omenil bi, da je bil Jazbinskov zakon najboljša in najbolj pravična privatizacija družbene lastnine v SLO.
[/quote]

Če si bil takrat zraven, gotovo tako misliš. Tisti, ki pa zdaj kupujemo in slišimo, za kakšne cene se je to kupovalo, kar zdaj mi kupujemo, nam je pa ob teh zneskih kar slabo.

V začetku devetdesetih let je stopil v veljavo t. i. Jazbinškov zakon, na podlagi katerega so lahko najemniki v družbenih stanovanjih le-ta odkupili pod ugodnimi pogoji. Po tem zakonu pa se stanovanja zaradi dolgotrajnih postopkov denacionalizacije še vedno kupujejo.

Po pisanju Financ je tako kupec oktobra za dobrih sto kvadratnih metrov veliko stanovanje na Miklošičevi cesti v Ljubljani odštel 1.500 evrov. Toliko za takšno stanovanje znaša mesečna tržna najemnina.

Privatizacija stanovanj po Jazbinškovem zakonu je trajala dve leti, in sicer od oktobra 1991 do oktobra 1993. Po pisanju Financ je bilo tem času prodanih 139.087 od tedaj skupno 220 tisoč stanovanj v družbeni lasti. Večina ostalih stanovanj je bila denacionalizirana.

Direktorica ljubljanskega stanovanjskega sklada Jožka Hegler je za časnik Finance pojasnila, da lahko imetnik stanovanjske pravice stanovanje po tem zakonu še vedno odkupi, če se denacionalizacijski postopek konča neugodno za vlagatelja denacionalizacijskega zahtevka. Stanovanje v takšnem primeru ostane v lasti občine oziroma druge državne ustanove, imetnik stanovanjske pravice z začetka devetdesetih let pa ga lahko odkupi, ko je denacionalizacija pravnomočno končana.

Heglerjeva je še pojasnila, da je kupec upravičen do nakupa po takratnih pogojih. To pomeni, da če kupnino poravna v enkratnem znesku, mu priznajo 60-odstotni popust in lahko cena za kvadratni meter stanovanja znaša tudi 14 evrov. Po podatkih Heglerjeve je trenutno v postopku še nekaj deset denacionalizacijskih postopkov. Na ta način je bilo lani v Ljubljani prodanih okoli 150 stanovanj, predlani pa približno sto. V skladu s tem so Finance razkrile tudi zanimivost, ki govori o tem, da je bila na mizi dilema, ali naj stanovanje stane toliko kot avtomobil 101 ali golf. Odločili so se za vrednost zastave 101.

Takrat v takoimenovanem samoupravnem socializmu so bili prispevki v bruto plačah obremenjeni s prispevki za nakup stanovanj.

Ljudje,ne bodite naivni.Zakaj Jazbinškov zakon?Zato da sta Kučan in Bavčar kupila hišo v Murglah,po Jazbinškovi ceni-to je 10.000 tedanjih dem.

takrat smo vsi delavci mesečno plačevali prispevke za gradnjo stanovanj!

Še danes mu J. M. temu Jazbinšku, ki je J……ćem omogočil nakup stanovanja, ki ga danes prodajajo po visoki tržni ceni in živijo v bosni, kjer so imeli nepremičnine in so si hiše zrihtali v nulo na naš račun. Grrrrr,  jaz Slovenka pa plačujem tržno najemnino…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close